X
VELIKA AKCIJA - "OD JESENI DO JESENI": Paket advance godišnje pretplate za 350 kn!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Pregled svih tekstova:

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

23. listopada 1983. - Velika priča o kontekstu, otporu i osveti: Kako je najsmrtonosniji dan za marince od Drugog svjetskog rata protjerao američku vojsku iz Libanona

Bio je to najsmrtonosniji dan za američke marince još od Drugog svjetskog rata te najsmrtonosniji dan za američku vojsku uopće još od Rata u Vijetnamu - 23. listopad 1983., glavni grad Libanona, dvije auto-bombe (zapravo kamion-bombe) pogodile su kompleks kojeg su američke i francuske snage koristile kao vojarne.

Analiza završne predsjedničke debate: Trump i Biden pokazali su da mogu biti civilizirani kad hoće, ali američkom narodu ne mogu dati entuzijazam - jedan je političar pola stoljeća, a drugi više ne može tvrditi da nije

Tijekom jučerašnjeg dana, noćas prema našem vremenu, održana je zadnja debata između Donalda Trumpa i Joea Bidena. Bila je, složiti će se mnogi, "civiliziranija" od prethodne koja se u više navrata svela na međusobno nadglasavanje i upadanje u riječ (naročito od strane Donalda Trumpa).

Borba protiv palestinskih maslina

Svake godine, oko berbe maslina - jednog od najvažnijih razdoblja na okupiranim palestinskim teritorijima - ljudska prava i nevladine organizacije izvještavaju o vrhuncu nasilja nad poljoprivrednicima i šteti nad njihovim usjevima. Broj napada navodno opada, ali neki promatrači sugeriraju da se razina nasilja povećava usred sustava nekažnjavanja.

18.10.1867. - Ruska Amerika na bubnju: Kako je i zašto Rusija prodala Aljasku SAD-u za "sitne pare"? Ali nisu je prvo nudili Amerikancima - da je prvi kupac "zagrizao" ta zemlja, danas jedna od najmanjih na svijetu, bila bi među najvećima!

Priča o ruskoj prodaji Aljaske SAD-u fascinantna je povijesna epizoda. Ovaj ogroman teritorij Rusko carstvo je 1867. prodalo SAD-u za svega 7,2 milijuna USD, što je, kada se izračuna inflacija, oko 120 milijuna USD u današnjem novcu - i dalje smiješna cifra.

Konture policijske države u brazilskim favelama

Kao i većina brazilskih mega gradova, krajolik Rio de Janeira podijeljen je između područja koja se obično nazivaju asfalto - "formalni" grad - i područja poznatih kao favele. Favele često karakterizira socioekonomska marginalizacija, poput siromaštva, neformalnosti korištenja zemljišta i nedostatka osnovnih javnih usluga te političke obespravljenosti.

Što je to zapravo QAnon? Priča o jedinoj teoriji zavjere koju je FBI proglasio terorističkom prijetnjom, a ista, pošto je već prerasla u pokret, možda će odlučivati o ishodu američkih predsjedničkih izbora

Nakon jučerašnjeg postavljanja pitanja Trumpu i Bidenu u sklopu predizborne kampanje neki su ostali zatečeni, neki zgroženi, a neki zbunjeni nakon što je aktualni predsjednik odbio izričito osuditi nešto što se naziva "QAnon". Američki CNN piše kako je ta činjenica najuznemirujući detalj jučerašnje polu-debate.

16.10.1970. - Oktobarska kriza u Kanadi: Otmice i terorizam, proglašenje internog ratnog stanja, vojska na ulicama Quebeca i trenutak odlučnosti premijera Pierrea Trudeau

Prve asocijacije na Kanadu danas mnogima su vjerojatno mir i stabilnost - s razlogom, Kanada je, naročito u usporedbi sa svojim južnim ratobornim susjedom koji gotovo stalno vodi ratove diljem svijeta, zaista veliki kontrast Sjeverne Amerike (osim ratobornog SAD-a tu je i kaotični Meksiko gdje u obračunima narko-kartela ginu stotine tisuća ljudi). No, nije uvijek bilo tako.

Eksplozivni skandal i cenzura bez presedana pred američke izbore: New York Post objavio je kompromotirajuće e-mailove o sumnjivim poslovima Bidenovih - Facebook i Twitter blokadom dijeljenja tog teksta napravili su ogromnu uslugu Trumpu

Medijska pristranost pred američke predsjedničke izbore nije nikakvo iznenađenje, no aktualna priča ide korak dalje, u cenzuru koja možda za sada nema presedana. Svima je do sada jasna moć koju imaju društvene mreže, kao najveći vrtlozi informacija u današnjem svijetu mogu direktno i indirektno oblikovati stavove ljudi diljem svijeta.

15. listopada 1987. - dan kada je ubijen "afrički Che Guevara": Sjećanje na godine kada je Thomas Sankara bio simbol borbe za cijeli potlačeni kontinent i možda najbolji predsjednik kojeg je Afrika ikad imala

Burkina Faso je zemlja na zapadu Afrike, bez pristupa moru, s površinom od kojih 274 tisuće km2 na kojoj živi oko 17 milijuna stanovnika. Zemlja je okružena sa šest susjeda: Mali na sjeveru, Niger na istoku, Benin na jugoistoku, Togo i Gana na jugu te Obala Bjelokosti na jugozapadu.

Turska je Rusiji rekla "njet" dok joj pali dvorište: Pandorina kutija na Kavkazu, orwellijanski "rat je mir" i jedna od rijetkih prilika u kojima Washington može odigrati pozitivnu ulogu - ali mu se ne da

Kada izbijaju sukobi u kojima su direktni sudionici velike sile, naročito SAD, kao što su bile invazije na Afganistan i Irak početkom ovog stoljeća, ostatak svijeta - a govorimo o svijetu u kojem je ostala samo jedna vojna super-sila - može samo "gledati", eventualno izraziti svoje neslaganje, ali ne i nešto bitno promijeniti. U drugom slučaju, kada izbija oružani sukob između manjih država, velike sile su tu gotovo od prvog dana u svojoj konstruktivnoj ili destruktivnoj ulozi.

13. listopada 1990: Sirijska vojska, uz odobrenje SAD-a, pokreće napad na predsjedničku palaču u Bejrutu - libanonski lider Michel Aoun bježi iz zemlje, ali će se vratiti kada odnosi između SAD-a i Sirije budu puno drugačiji

Sirija se danas nalazi u stanju rata, na nju i dalje pritisak vrši turska vojska dok se SAD, navodno, povlači. No, prije nekoliko desetljeća situacija je bila posve drugačija - ono što je danas Turska, nekoć je bila Sirija, u smislu da je pokretala vojnu akciju u tuđoj zemlji dok je SAD "okrenuo glavu"!

12. listopada 1960. - Najbizarniji incident na sjednici Ujedinjenih naroda: Zašto je sovjetski lider Nikita Hruščov gnjevno udarao cipelom o stol i je li se to uopće dogodilo?

Jedan od najpoznatijih i najbizarnijih incidenata u UN-u dogodio se na današnji dan, 12. listopada 1960. Naime, za vrijeme plenarne sjednice UN Generalne skupštine sovjetski lider Nikita Hruščov "izgubio je živce" te je počeo udarati šakama po govornici da bi na kraju zgrabio svoju vlastitu cipelu te nastavio udarati njome.

Kraj