Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Vedran Obućina

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Iranska crnomorska politika: Je li vrijeme za novi pokušaj proboja?

Islamska Republika Iran od 1979. godine u svojoj vanjskoj politici samo je sporadično nastojala uspostaviti bliže odnose sa zemljama u širem crnomorskom području. Iran je prvi put predložio ambiciozne planove za njegovanje političkih, trgovinskih, energetskih i prometnih odnosa nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.

Čad nakon ubojstva Debya - crni dani pred Sahelom

Prije desetak dana pisali smo o predsjedničkim izborima u Čadu i neminovnoj pobjedi dosadašnjeg vlastodršca. Samo nekoliko dana potom, 20. travnja predsjednik Čada Idriss Déby umro je od rana zadobivenih u sukobu između protuvladinih pobunjenika i trupa koje je posjetio.

Potencijali Sjevernomorskog prolaza za Rusiju, ali priroda je prevrtljiva

Medijski izvještaji i komentari najnovije putovanje ruskog tankera LNG-a (ukapljeni prirodni plin) Christophea de Margerieja pozdravljaju kao znatan događaj. Putovanje je u središte pozornosti ponovno donijelo san Moskve o cjelogodišnjem pristupu Sjevernomorskom prolazu (North Sea Route, NSR), a špekulira se široko oko toga je li perspektiva bliža stvarnosti nego što se ranije mislilo.

Prosvjedi u Senegalu, problemi u "najuspješnijoj afričkoj demokraciji"

Od uhićenja vodećeg oporbenog političara Ousmanea Sonka 3. ožujka, Senegal je zahvaćen neviđenim narodnim prosvjedima. Umjesto da posluša zahtjeve uglavnom mirnog prosvjednog pokreta, vlada je krenula u njegovo suzbijanje koristeći sva raspoloživa sredstva: proizvoljna uhićenja, uporabu žive municije i raspoređivanje pljačkaških milicija.

Posljedice Fideszovog istupanja iz Europske pučke stranke

Povlačenje zastupnika Fidesza iz skupine Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu (EP) 3. ožujka ne znači konačno odvajanje mađarske vladajuće stranke iz ove skupine. To je, međutim, prvi korak prema stvaranju nove političke baze koja odgovara mađarskoj euroskeptičnoj politici.

Sporazum Artemis - Najava komercijalizacije svemirskog rudarenja

Artemis sporazum skup je pravila za civilno istraživanje i korištenje svemira, koje je NASA najavila uz potporu američkog State Departmenta u svibnju 2020. Neobvezujuća je politička deklaracija kojoj pojedine države mogu pristupiti i pokriva područja poput razmjena informacija, suradnje te vađenje i korištenje mineralnih resursa.

Europske imunitetne putovnice: Diskriminacija i promjene EU graničnih pravila

Zajedno s početkom postupka cijepljenja protiv COVID-19 u Europskoj uniji započele su pripreme zajedničkog certifikata o imunitetu u cijeloj Zajednici. Smjernice usvojene krajem siječnja pokrivaju medicinske zahtjeve za ovo zdravstveno uvjerenje, međutim, mnoge bi zemlje željele proširiti upotrebu za putovanja unutar EU / schengenskog područja.

Nordijski savez: Finska organizira alternativu EU-u i NATO-u

Finska želi osigurati da N5, skupina nordijskih zemalja, do 2030. godine stvori najintegriraniju regiju na svijetu. To je dio finske vanjske i sigurnosne politike kao odgovor na promjenjivo operativno okruženje koje uključuje globalne izazove i probleme s kohezijom EU na osnovna pitanja i pogoršana sigurnosna situacija u neposrednoj blizini zemlje.

Kraj