X
Akcija: 1-godišnja pretplata za  75 €   50 € !
Akcija je ograničena - traje do isteka vremena ili do isteka paketa!
Preostalo paketa: 1 od 5
Preostalo vremena: 00:08:16
Akcija traje do 10:00 po zagrebačkom vremenu.
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Kultura

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Kao da ne postoji posljednji put: Novi album Rolling Stonesa nakon 18 godina i uspomena na jedan savršeni dan na zagrebačkom hipodromu u vruće ljeto 1998.

Za nekog tko vijesti iz svijeta glazbe prati vrlo površno svaki novi "značajan" album stiže kao veliko iznenađenje. U mom slučaju te vijesti češće stižu bacanjem pogleda na izloge CD shopova (iako se čini da su se mnogi prebacili na vinil ploče, valjda zaključivši da im je zarada tu veća - opširnije o tome: Povratak vinila i glazbe u rukama: Zašto ponovno raste prodaja gramofonskih ploča i što nam to govori o svijetu u kojem živimo?

"Burning Man": Egzotični festival u pustinji koji ljude mijenja iz temelja

Svijet je ovih dana obišla vijest o desecima tisuća posjetitelja festivala koji su zapeli u američkoj pustinji Black Rock, u sjeverozapadnoj saveznoj državi Nevada, nakon što je iznenada na prostor gdje se tradicionalno održava festival "Burning man" pala kiša bez presedana - u manje od 24 sata palo je preko 20 milimetara kiše koliko u prosjeku ovdje padne u 2 ili 3 mjeseca! Posjetitelji su doslovno zapeli u blatu i to vrlo neugodnom ljepljivom blatu kroz koje se teško probiti, bilo na kotačima ili pješice.

Uspomene na "Out Run", savršen dan i vatreno crveni Ferrari Testarossa: Kako je jedna videoigra iz vrućeg ljeta 1986. postala vizualni i glazbeni retro simbol koji se ponovno budi

Sigurno u svojoj blizini imate neki predmet, recimo komad tehnologije, možda najobičniji uredski printer, upravljač za TV, ili sat-budilicu, uglavnom nešto za što ste gotovo sigurni da neće jednog dana postati "retro", neće biti dio nostalgične memorabilije za 20-ak godina. Bit će, i to vjerojatno uskoro, dio tehnološkog smeća koje se koristi, odbacuje i reciklira.

Leos Carax: Razotkrivanje zagonetnog genija suvremene francuske kinematografije

Léos Carax je cijenjeni, ali enigmatični francuski redatelj poznat po svom jedinstvenom i vizionarskom pristupu kinematografiji. Pariška umjetnička scena ga obožava, a s druge strane, zbog njegovih cijenjenih umjetničkih ideja i vizija, ali ipak megalomanskih i neprilagođenih širokom tržištu, producenti se bore sami sa sobom ne bi li mu ukazali povjerenje za idući film.

Barbenheimer ili kako američki interni politički konflikt proždire sve pred sobom: Što nam "Barbie", "Oppenheimer" i "Sound of Freedom" mogu reći o ideologiji, egzistenciji i padu Hollywooda?

Hollywood kao industrija već je neko vrijeme u problemima, a naročito kad je riječ o kino distribuciji. Mnogi ljudi su se jednostavno odvikli od odlazaka u kino. Djelomično je to zbog toga što filmove sve češće gledaju doma preko raznih streaming opcija, ali djelomično i zbog činjenice da ih filmovi baš i ne privlače toliko da bi izdvojili vrijeme i novac za odlazak u kino.

Knjiga pretvorena u film: primjeri kultnih klasika The Shining i Dune

Sigurno ste bar jednom razmišljali kako to da su neki filmovi temeljeni na književnim djelima ispali toliko različiti od vaše vizije dok ste čitali knjigu. Možda ste se čak i razočarali. Adaptacija književnog djela u film je proces koji može biti izazovan jer film i književno djelo su različiti mediji s različitim načinima prenošenja priče.

Od anti-arta do anti-rata: Kako dadaizam i njegove vrijednosti odzvanjaju u današnjem turbulentnom svijetu

Dadaizam je bio književni i umjetnički pokret koji se pojavio u Europi u vrijeme Prvog svjetskog rata, nastao iz zajedničkog antiratnog stava među umjetnicima i potrebe za potpunom slobodom u kreativnom izražavanju. Smatra se jednim od najotkačenijih i najprovokativnijih pokreta u povijesti umjetnosti, središtem avangarde, a neki ga smatraju filozofijom, pa čak i religijom, stanjem.

Povratak na Monkey Island nakon dugih 30 godina: Je li nostalgija odradila svoje? I jesu li naše najveće pustolovine, ne samo Guybrusha Threepwooda, već iza nas?

Prošlog proljeća, povodom tadašnje najave o dugoočekivanom izlasku nove pustolovne igre Monkey Island, i to od originalnog kreatora Rona Gilberta, nakon čak 30 godina čekanja na nastavak, euforija starih fanova se naglo razbuktala, a nije mogla zaobići ni mene (vidi: Pixel art nostalgija: 30 godina čekanja na novi "Monkey Island" - može li Ron Gilbert vratiti čaroliju?).

Kraj