Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Tema dana

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Pojavio se novi obruč: Analiza degradacije odnosa prema Kijevu u svim zemljama koje graniče s Ukrajinom

Kad je Zelenski krenuo na put u New York, gdje je održao govor pred UN Generalnom skupštinom te se sastao s brojnim američkim dužnosnicima, trebao je to biti početak uspješnog tjedna kad je riječ o ukrajinskom privlačenju strane pomoći, u novcu i oružju. No, taman u vrijeme kad se spremao prijeći Atlantik počeli su se gomilati problemi po njega "oko kuće".

Dekonstrukcija nove eskalacije na Kosovu: Terorizam ili pobuna?

Nova eskalacija na Kosovu, koja ovog puta uključuje i nekoliko mrtvih, odvijala se tijekom jučerašnjeg dana na sjeveru. Prema medijskim izvorima skupina naoružanih etničkih Srba upala je u jedno sjeverno kosovsko naselje, Banjska, te su tamo izbili sukobi s lokalnom policijom.

Analiza kompleksnog raspleta na Kavkazu: Jesu li se strane zamijenile? Rusija podržava Azerbajdžan, a Europa Armeniju?

Prašina na Gorskom Karabahu se još nije slegla nakon 24-satnog sukoba koji je završio predajom etničkih armenskih snaga i pobjedom vojne operacije Azerbajdžana, no već traju nagađanja po pitanju tko je "omogućio" da se ovako nešto dogodi. Je li Azerbajdžan djelovao samoinicijativno ili uz potporu nekih većih sila koje pomno prate situaciju na Kavkazu te pokušavaju povećati svoj utjecaj.

Cijela priča o eskalaciji napetosti između Indije i Kanade: Država Khalistan koje nema na karti svijeta, ubojstvo, separatizam, tajne službe i protjerani diplomati

Kanadska nacionalna služba sigurnosti objavila je kako su primili "kredibilne obavještajne informacije" koje sugeriraju da su "agenti indijske Vlade" stajali iza ubojstva Hardeepa Singha Nijjara, istaknutog lider sikha u zapadnoj kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija. Kanadski premijer Justin Trudeau ističe kako je o svemu ovome razgovarao s indijskim premijerom Narendrom Modijem za vrijeme nedavnog G20 sastanka u New Delhiju.

Netanyahu i Musk protiv Soroša: Kako teorija o uništenju zapadne civilizacije stvara neočekivane nove saveze

Godine prolaze, ali neke stvari se ne mijenjaju, primjerice činjenica da je George Soroš (93) još uvijek glavni akter po pitanju financiranja brojnih "liberalnih" pokreta diljem Europe i šire (prema pisanju lista The Foreign Policy upravo razmatra prebacivanje fokusa s Europe na Aziju). Podsjetimo, ovog kontroverznog američkog investitora mađarskog podrijetla mnogi povezuju s brojnim političkim odlukama kao što su, primjerice, otvaranje vrata Europe za migrante.

Ukrajinska duga ruka: Bojno polje Krim i mogući razvoj novog ukrajinskog naoružanja

Dok se ukrajinski vojnici grčevito nastoje probiti kroz guste ruske linije obrane, a tamo vjerojatno ostavljaju i daleko veće ljudske gubitke nego bi Kijev mogao dugoročno izdržati, u isto vrijeme ukrajinska vojska pojačava napade na Krim dajući Rusiji sve više do znanja da poluotok postaje meta - i to sve češća meta. Prošlog ljeta turisti iz raznih dijelova Rusije išli su vrlo mirno ljetovati na Krim.

Rusija i njena nova velika vojna tvornica - Sjeverna Koreja: Stvara se savez s globalnim posljedicama - oni koji su se smijali Pjongjangu sad ih mole da ne daju oružje Rusiji, ali prekasno je...

Sjeverna Koreja dugi niz godina spominjana je u kontekstu vlastite izolacije od ostatka svijeta, kao i u kontekstu njenog nuklearnog arsenala, ali malo tko je govorio o Sjevernoj Koreji kao o zemlji koja može nekim potezima dirigirati vanjskopolitičke promjene i posljedice. Konsenzus je bio da je Sjeverna Koreja zatvorena u sebe te da će takva i ostati, a njen nuklearni potencijal će mirovati ako je se direktno ne izazove.

Ukrajina je samo početak većeg rata u Europi? Tko se nije prestrašio Medvedeva može generala Mordvičeva

Za vrijeme rata jako je teško reći gdje završavaju legitimne izjave, a gdje počinje propaganda. Ta linija je poprilično mutna, naročito kad izjave dolaze od visokih i relevantnih dužnosnika. U ruskom slučaju propaganda radi prekovremeno, ali većinom je rezervirana za domaću publiku kako bi "specijalna vojna operacija", odnosno invazija na Ukrajinu, bila opravdana i eventualno poduprijeta.

Analiza možda uskoro i jedinog alternativnog pravca: Komplicirani transfer ukrajinskog žita preko Dunava, Vukovara do Jadrana može pretvoriti Hrvatsku u usko grlo, a infrastruktura to neće moći podnijeti

Prije nekoliko dana u Sočiju su se sastali Putin i Erdogan, a turski predsjednik stigao je na taj sastanak poprilično optimističan vjerujući da će se doma vratiti s potvrdom o obnovi crnomorskog sporazuma. Podsjetimo, taj sporazum vrlo je važan za Tursku, ne samo zato što bi brodovi nastavili ploviti kroz njihove tjesnace, već i izbog činjenice da je Ankara bila glavni posrednik pri kreiranju tog sporazuma.

Hoće li Slovačka postati cigla koja ruši zid? Zemlja koja je prva Ukrajini slala oružje sad bi mogla dobiti vlast koja odbija to činiti

Popričan interes u Europi uvijek će zauzeti politička opcija koja je nadomak vlasti i koja najavljuje da će nešto činiti radikalno drugačije. Bilo da je riječ o političkim strankama koje se protive imigraciji, žele decentralizaciju Europske unije (ili izlazak njihove zemlje iz bloka), smanjenje tipičnih savezničkih odnosa sa SAD-om, jačanje trgovine s Kinom...

Pakleni planovi za rat između Rusije i NATO-a: Na Dunavu ne smije izbiti Treći svjetski rat, čak i ako Kijev ne bi imao ništa protiv

Ruske snage već neko vrijeme ciljaju ukrajinske luke na Dunavu, uz samu rumunjsku granicu, nastojeći tako blokirati alternativne pravce za ukrajinski izvoz žita - očito kako bi još i više nedavno raskinuti crnomorski sporazum učinili nezamjenjivim (te pritom dobili popuštanje Zapada prema određenim sankcijama koje su nametnute, direktno ili posredno, prema Rusiji). Dakle, napadaju se ukrajinske luke, infrastruktura, skladišta žita...

Erdogan kod Putina u Sočiju: Turski predsjednik zadnji je relevantni posrednik u ovom ratu - što je dogovorio?

Kako se i najavljivalo, tijekom današnjeg dana u ruskom Sočiju sastali su se ruski predsjednik Putin i turski predsjednik Erdogan. Ono što pak nije bilo poznato je kakav će biti ishod razgovora na temu eventualnog povratka Rusije u okvire crnomorskog sporazuma koji je omogućavao Ukrajini da slobodno izvozi žitarice preko Crnog mora (dok se Rusija iz sporazuma nije povukla u srpnju ove godine).

Analiza: Zašto se na Zapadu odjednom sve češće poziva na pregovore s Rusijom?

Kad se očekuje nešto značajno, nekakva generalna geopolitička promjena, obično ista ne dolazi iznenada, osim u rijetkim slučajevima kad imamo deus ex machina trenutke kao što je bio prije 10 godina onaj između Lavrova i Kerrya kad su dogovorili uništenje sirijskog kemijskog arsenala čime se (bar donekle) spriječila američka agresija. Velike promjene obično se najavljuju dosta unaprijed, naročito kroz medije.

Državni udar u Gabonu, zemlji bogatoj naftom i uranom kojom je Francuska posredno vladala još od 1960. - ovo je potvrda, transformacija Afrike postala je nezaustavljiva

Izgleda da se "sezona državnih udara" u Africi nastavlja, i to ona koja ruši francuski utjecaj, a traje intenzivno već nekoliko godina. Zadnja u nizu sad je srednjoafrička zemlja Gabon, važan proizvođač nafte i urana - vojska je tijekom današnjeg dana preuzela kontrolu nad zemljom, a predsjednik Ali Bongo nalazi se u kućnom pritvoru.

Analiza: Mogu li F-16 preokrenuti tijek rata u Ukrajini?

Dugo vremena, skoro od početka rata, Ukrajina je od svojih zapadnih saveznika tražila da im isporuče i F-16 vojne zrakoplove uz sve drugo napredno naoružanje koje dobivaju. Bilo je dosta otpora, naročito nakon ruskih sugestija da bi pojava F-16 na nebu iznad Ukrajine vodila prema eskalaciji Rata.

Kraj