Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Tema dana

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Novi sporovi Rusije i Bjelorusije

Sporovi između Rusije i Bjelorusije porasli su posljednjih mjeseci, uzrokovani zastojem u prihvaćanju cijena energenata i negativnim posljedicama koje će to imati na bjelorusko gospodarstvo. Štoviše, Rusija će koristiti političke i propagandne alate za održavanje ovisnosti Bjelorusije.

Tko o čemu, Pompeo o suverenitetu: Slabo divani mađarski, ali "Putin" i "Huawei" svi razumiju

Američki državni tajnik Mike Pompeo jučer je stigao s vrlo jasnim naumom - da Mađarskoj, a i drugim zemljama ovog dijela Europe (ovog tjedna posjetit će još i Poljsku i Slovačku), pojasni što moraju raditi ako žele biti američki partneri i saveznici pa je tako eksplicitno poručio kako zemlje moraju smanjiti suradnju s Rusijom i Kinom, američkim političkim i ekonomskim konkurentima. Nijedan državni tajnik nije bio u Budimpešti još od 2011.

U kakvom je stanju njemačka istočna politika danas?

Od lipnja 2018. godine, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas javno je govorio o potrebi redefiniranja njemačke politike prema istočnom susjedstvu Europske unije. To je učinak, između ostalog, kadrovskih promjena u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova.

Izraelske sigurnosno izgubljene godine: Isprazni pozivi prema Moskvi, krivo procijenjeni Assad i iranski raketni sustavi u Libanonu

Kada je počeo rat u Siriji susjedni Izrael brzo je stao na stranu militanata nadajući se kako će doći do brze "smjene režima" i uklanjanja Assada. Zašto im je Assad smetao? Moglo bi se reći da on i nije bio toliko prijetnja Izraela, štoviše, tišina na Golanu direktan je argument za to (kao i činjenica da je Assad za vrijeme dobrih odnosa s Turskom bio voljan pregovarati i o miru s Izraelom).

Spasitelji i pogrebnici revolucije: Jesu li Chavez i Maduro zaista Lenjin i Staljin 21. stoljeća?

Rafael Ramirez bio je ministar nafte u administraciji pokojnog venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza, a njegovi komentari po pitanju aktualne dramatične situacije u zemlji vrlo su zanimljivi. U razgovoru za ruski RT poručio je kako Venezuela "nema šanse" za oporavak ni pod aktualnim predsjednikom Nicolasom Madurom ni pod Juanom Guaidom za kojeg smatra da je ekstremni desničar koji predvodi američku intervenciju.

Trajne odrednice iranskog Izvoza revolucije

Ustav Islamske Republike Iran iz 1979. u svojoj preambuli ističe da će 'u razvoju međunarodnih odnosa, Ustav zajedno s drugim islamskim i narodnim pokretima težiti pripremi puta za stvaranje jedinstvene svjetske zajednice (...

Erdogan i Gülen - Borba za religijski kemalizam

Turske vlasti nastavljaju privoditi navodne pripadnike terorističke skupine koju vodi turski sunitski klerik u američkom egzilu Fethullah Gülen, izdajući naloge za uhićenje 63 osumnjičenika, od kojih su većina vojni piloti. Oni su optuženi za umiješanost u neuspješan državni udar iz 2016.

Neki viši interesi, od Ankare do Caracasa: Zašto Turska tako snažno podržava Madura?

Jedna za drugom zemlje lojalne Washingtonu prošle srijede počele su priznavati venezuelanskog lidera opozicije, Juana Guaida, kao jedinog "legitimnog predsjednika" Venezuele, proglasivši pritom Nicolasa Madura diktatorom i uzurpatorom. Tijekom zadnjih nekoliko godina diljem Latinske Amerike na vlast su došli akteri točno "po mjeri" SAD-a (desničarske, anti-socijalističke, neo-liberalne političke struje), te stoga ne čudi da su jedna za drugom priklonile se američkoj odluci po pitanju tko je legitiman, a tko nelegitiman lider Venezuele.

Kraj