X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  540 kn  360 kn!
NOVO: Od sad mogućnost plaćanja i na rate! 30 kn / mjesečno
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Antun Roša

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Kriza je punoljetna i agresivna: Zašto je 2004. bila presudna godina po pitanju sukoba između Zapada i Rusije i sve što se danas događa, i tek će se dogoditi, vidjelo se već tada

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov finski kolega Sauli Niinisto razgovarali su danas telefonski. Putin mu je pritom poručio, kako se navodi u izjavi Kremlja, da je finsko odustajanje od neutralnosti i ulazak u NATO pogreška koja će dovesti do slabljenja odnosa između Rusije i Finske.

Sinn Fein i povijesne promjene u Sjevernoj Irskoj: Nekadašnje političko krilo IRA-e osvaja izbore, po prvi put u sto godina pro-britanske stranke nemaju većinu - Je li ujedinjenje Irske i Sjeverne Irske neminovno?

Sjevernoirska stranka Sinn Fein (u prijevodu: "Mi sami"), bivše političko krilo IRA-e (Irska republikanska vojska) ostvarila je veliku pobjedu na izborima u Sjevernoj Irskoj te bi ovo mogao biti presudni trenutak, onaj koji vodi ravno u rasplamsavanje debate koja je prisutna već dugi niz godina - ujedinjenje Irske i Sjeverne Irske, odnosno cijelog otoka. Krvavi sukob na prostoru Sjeverne Irske završio je tek 1998.

Putinov dekret ili kako je upravo počeo Prvi svjetski hibridni rat

Da, točno je da kako rat u Ukrajini odmiče sve se češće spominje Treći svjetski rat, a imali smo i slučaj ukrajinskog ambasadora u Berlinu koji je dospio na naslovnice ovih dana poručivši kako je "Treći svjetski rat počeo". Mnogi su ipak konstatirali da su te njegove izjave poprilično preuranjene i alarmističke, no možda se dotični samo krivo izrazio, a svoju objavu dao svega nekoliko dana prije roka.

Analiza - ventili se ipak zatvaraju: Što prekid ruske isporuke plina za Poljsku i Bugarsku znači za Europu? Hoće li biti solidarnosti ili opet "svatko za sebe"? Što Rusija želi postići i je li Njemačka iduća?

Ruski Gazprom danas je potvrdio kako prekida isporuku plina za Poljsku i Bugarsku navodeći kako ove dvije zemlje odbijaju plaćati ruski plin u rubljama sukladno odluci koju je Rusija donijela prošlog mjeseca. Očekivano, neposredno nakon te objave cijena plina skočila je gotovo 20%, a ako je ovo samo početna faza ruskog "iskopčavanja" EU klijenata (jer svakako će biti još EU zemalja koje će odbiti plaćanje u rubljama), za očekivati je da će cijene plina još rasti.

Važna priča s Pacifika koja ne smije promaknuti zbog rata u Ukrajini: Sigurnosni ugovor je potpisan - Solomonski Otoci "prebacili" su svoju dugogodišnju lojalnost sa SAD-a i Australije na Kinu, prijetnje već stižu, odmazda je neminovna?

Solomonski Otoci su otočna država u Melaneziji (zajednički naziv za otočne skupine u srednjem i jugozapadnom dijelu Tihog oceana) koja se rijetko spominje, barem u geopolitičkim raspravama, možda tek kao kuriozitet kada se prebrojavaju glasovi u UN Generalnoj skupštini. Drugi pak prepoznaju naziv ovog prostora jer su se ovdje vodile žestoke borbe između američkih i japanskih snaga za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Daleki istok i rat na europskom istoku: Da bi Rusiju gurnuli u "stratešku izolaciju" SAD mora natjerati Indiju i Kinu da okrenu Moskvi leđa - mogu li to učiniti?

Američka ministrica financija Janet Yellen apelirala je u srijedu na Kinu i druge zemlje da pomognu u okončanju ruskog "gnusnog rata" u Ukrajini, upozorivši u govoru da se oni koji nastoje potkopati sankcije Zapada suočavaju s posljedicama. Govoreći u sklopu Atlantskog vijeća u Washingtonu, Yellen je rekla da se "gorljivo" nada da će Kina napraviti nešto pozitivno po pitanju svojih "posebnih odnosa" s Rusijom te je pritom rekla da će položaj Pekinga u svijetu "patiti" ako to ne učini.

Američki pritisak raste, a Europa je potrošila sve "lagane" sankcije, retoriku, i vrijeme za odugovlačenje, sad će morati donijeti najtežu odluku koja donosi bol

SAD i EU najavljuju kako će Rusiji uvesti nove sankcije, no analitičari su složni oko toga da je već velik broj potencijalnih sankcija uveden, naročito one koje su koncipirane na način da maksimalno pogode Rusiju, a najmanje moguće Zapad. Na redu su "ozbiljniji" potezi, potencijalni prekid uvoza ruskog plina, ali po tom pitanju su i EU zemlje oštro podijeljene (iako se u javnosti nastoji odaslati slika jednoglasnosti oko svih aspekata glede rata u Ukrajini).

Velika kriza u južnoj Aziji: Između smjene režima i državnog udara - što se to upravo događa u Pakistanu?

Iako je i dalje sav medijski fokus na Ukrajini (kao i zadnjih 40 dana), ostatak svijeta ne miruje, samo se brojni događaji ne probijaju do naslovnica uz aktualnu situaciju u Ukrajini. Ipak, danas ćemo se osvrnuti na jedan drugi dio svijeta, južnu Aziju, konkretno na Pakistan jer tamo upravo traje politička kriza koja bi mogla imati velikih posljedica po cijelu regiju.

Analiza: Blefira li Rusija kad kaže da će prodavati plin samo u rubljama, a Europa kad se sprema na čin vlastitog žrtvovanja pred novu geopolitičku epohu?

Iako su neki smatrali da bi Rusija već danas mogla "zatvoriti ventile", odnosno prekinuti isporuku plina prema Europi nakon što su najavili da će od danas tražiti da se plin plaća u njihovoj nacionalnoj valuti, rubljama, to se ipak nije dogodilo. Nadalje, iz Kremlja su danas poručili kako će krajnji kupci imati nekoliko tjedana za prilagodbu, ali od svog zahtjeva nipošto ne odustaju.

Kratki osvrt: Mijenja li Rusija strategiju u Ukrajini ili dolazi do njenog vojnog slabljenja? A ako slabi hoće li se ukrajinski zapadni saveznici upustiti u neki radikalan potez?

Bez sumnje najveća vijest dana svakako je ona koja se tiče izjave ruskog ministarstva obrane u kojoj se ističe kako će Rusija sada svoje vojne snage u Ukrajini fokusirati na kontrolu Donbasa. Mnogi su zaključili kako je ovdje riječ o velikoj promjeni ruske strategije, no činjenica je da od početka ovog rata ni nismo znali koja je to točno strategija?

Analiza: Popušta li Zelenski oko NATO članstva? Hoće li se ruski resursi potrošiti do kasnog proljeća? Problem ukrajinskog rata je taj što obje strane vjeruju da idu prema pobjedi, a pritom se otpisuje jedine koji mogu pomoći - zadnje pregovarače

Rat u Ukrajini vjerojatno bi se izbjegao da je Zapad bio spreman uvažiti bar neke od ruskih sigurnosnih uvjeta - ili bi to bio samo rat u Donbasu, što je očito Rusiji bio cilj bez obzira na ishod pregovora u mjesecima prije rata (iako pravih pregovora, uz nekoliko razgovora, nije niti bilo). Rat u aktualnom izdanju izgleda kao da Rusija silom želi natjerati relevantne aktere natrag za pregovarački stol iako su se neke stvari sada nepovratno promijenile.

Analiza rata u kojem jedna strana ne može pobijediti, a druga mora: Potpora za napadnutu Ukrajinu pretvara se u euforiju jer Zapad, ujedinjen kao nikad ranije, osjeća da je Rusija na rubu poraza

Ruski napad na Ukrajinu traje već pet dana i teško je pojmiti da je stvarno samo pet jer od količine informacija dobiva se osjećaj kao da ovo traje u najmanju ruku tjednima, ako ne i mjesecima. Možda je razlog tome taj što je ova invazija zapravo tek vrhunac eskalacije ogromne krize koja se gomilala 8 dugih godina.

I onda kreće bitka za Latinsku Ameriku: Kineski mega-projekt probija se u "dvorište" SAD-a, sporazum s Argentinom upalit će uzbune, BRI je svakako aktraktivniji od Bidenovog B3W-a, ali na ovakav izazov se Washington priprema desetljećima...

Kineski gigantski infrastrukturalni projekt Pojasa i ceste (ranije poznat i pod nazivom Novi put svile) ako zaživi transformirat će svijet i globalnu ekonomiju povezujući je u jednu kompaktnu i "bržu" cjelinu. To se naročito odnosi na snažnije povezivanje Azije i Europe, ali zapravo je riječ o globalnom projektu koji ne zaobilazi nijedan dio svijeta pa tako ni Latinsku Ameriku iz koje stižu neke vrlo relevantne vijesti.

Kraj