Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Znanost

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Od izobilja do odricanja: Putovanje u asketizam, minimalizam i jednostavnost

U svijetu obilježenom stalnim distrakcijama, materijalnim viškovima i potragom za vanjskom validacijom, pojavljuju se kontrakulturni pokreti koji zagovaraju povratak jednostavnosti, introspekciji i unutarnjem ispunjenju. Ispred svega, stoji koncept asketizma kao svjedočanstvo trajne mudrosti drevnih filozofskih tradicija i vjerskih učenja, te nudi bezvremenski okvir za pojedince koji traže dublje razumijevanje sebe i svijeta oko sebe.

Soundtrack života: Učinak glazbe na mentalna stanja, liječenje i opstanak naših uspomena

Glazba ima izvanrednu moć nad našim umovima. Ona može potaknuti snažne emocije, pokrenuti sjećanja iz prošlosti i čak poboljšati naše kognitivne procese te povećati radnu produktivnost. U posljednjim istraživanjima, sve veća pažnja posvećuje se vezi između glazbe i kognitivnih funkcija, posebno u kontekstu Alzheimerove bolesti, koja predstavlja izazov za pacijente i njihove obitelji.

ChatGPT manija: Kako je umjetna inteligencija u desetak dana pokorila mase i što će biti sad?

Čuli ste za ChatGPT? Gotovo sigurno jeste, jer ovih dana je ovaj termin toliko prisutan da neki već govore kako upravo vlada prava "ChatGPT manija". No, čak i ako jeste čuli, danas ćemo otići dublje po ovoj temi - pojasnit ćemo što je to točno ChatGPT, kako zapravo funkcionira, koja nova pitanja glede naše kolektivne budućnosti otvara, koje će biti prve posljedice i je li ovo početak ere u kojoj će dominirati umjetna inteligencija?

Revolucija koja će promijeniti građevinsku industriju iz temelja: 3D "printane" kuće sadašnjosti i bliske budućnosti - dvostruko jeftinije uz dvostruku brzinu izgradnje?

Potražnja za novim stambenim jedinicima stalno raste i to je izazov, popriličan, u više domena. Imamo pitanje onečišćenja okoliša, trošak materijala, a tu je uvijek i ta hitnost. Potražnja raste, a stambene zgrade i kuće, iako "niču" brže no ikad, ipak zahtijevaju određeno vrijeme da se izgrade.

Priča o najvažnijoj kompaniji našeg vremena za koju mnogi nisu ni čuli: Proizvodi najkompleksnije uređaje koje je ljudska vrsta ikad stvorila, 7 modula sjedinjuje se u litografski stroj na jugu Nizozemske iz kojeg izlazi sva moderna civilizacija

Iako je rat u Ukrajini svakako najveća i najdominantnija tema godine, svakako nije jedina koja će odrediti blisku budućnost svijeta. Jedna od tema koja u pozadini postaje sve važnija, svakako s razlogom, su poluvodiči i njihova dostupnost.

Mozgovi su nas doveli do zida: Čovječanstvo pod neizdrživim količinama stresa i mentalne patnje mora pronaći spas - kako zaustaviti negativne misli? O fenomenu i ogromnoj popularnosti prakse "mindfulness", učinkovitosti iste, ali i mračnoj strani

Malo toga je toliko prisutno u našoj svakodnevnici kao stres, ali možda baš zbog te toliko intenzivne prisutnosti počeli smo ga prihvaćati kao neminovnost, nešto što je sastavni dio našeg života baš kao kiša i sunce. To je, dakako, vrlo neugodna i potencijalno opasna percepcija koju bi možda trebalo što brže mijenjati.

Što bi se dogodilo da zaista eksplodira nuklearna elektrana Zaporožje?

Jučer su granate ponovno padale na prostoru nuklearnog kompleksa Zaporožje u južnoj Ukrajini i to nakon što je i od strane UN-a i IAEA-a rečeno da je to iznimno opasna situacija koja bi se mogla završiti nuklearnom katastrofom. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za napade, no u konačnici ako do katastrofe dođe, po žrtve će malo značiti tko je počinitelj.

Opasna globalna ovisnost o srebrno-bijelom metalu: Litij je postao nezamjenjiv, o njemu ovisi transformacija svijeta, ali cijena mu vrtoglavo raste, jednostavno ga nema dovoljno, a i dio je "prljave priče" koju se uporno želi zataškati

Johan Arfwedson bio je švedski kemičar rođen krajem 18. stoljeća u bogatoj obitelji (otac mu je bio imućni trgovac te zatim vlasnik tvornice). Ta činjenica omogućila mu je kvalitetno školovanje, ali i druženje s utjecajnim ljudima iz tog vremena.

Od kvantnog skoka, prečaca kroz crvotočinu do neslomljivih zakona fizike: Hoće li jednog dana biti moguće putovati kroz četvrtu dimenziju - vrijeme? I zašto su šanse, iako vrlo male, za odlazak u budućnost daleko veće nego za odlazak u prošlost?

Svake godine u svijetu znanosti dolazi se do novih i važnih znanstvenih otkrića, no ista, iako će možda iz temelja promijeniti način na koji živimo, često nisu pretjerano "zanimljiva"za širu javnost. To su stručna područja, a javnost ipak preferira nešto senzacionalnije, po mogućnosti nešto što bi bilo poput tranzicije kakvog koncepta iz znanstvene fantastike u znanost!

Automobili na solarni pogon: Počinje li budućnost?

Već duži niz godina intenzivno se priča o obnovljivim izvorima energije, naročito danas zbog rata u Ukrajini i opće neizvjesnosti oko same dostupnosti energenata. No, entuzijazam i optimizam često dolaze u konflikt s ograničenjima koja su prisutna kod obnovljivih izvora.

Kraj