X
VELIKA AKCIJA: Paket advance godišnje pretplate za 350 kn (-30%)
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

D. Marjanović

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Sprema se vojno žrtvovanje Ukrajine dok Njemačka puca u nogu kontinentu: Je li istočna Europa na rubu velikog rata?

Njemačka je danas objavila kako neće autorizirati pokretanje plinovoda Sjeverni tok 2 jer, eto, neki dokumenti nakon "dubinskog istraživanja" nisu posve u skladu s njemačkim zakonom. Konkretno se tvrdi kako sjedište kompanije koja upravlja novim plinovodom između Rusije i Njemačke mora biti u Njemačkoj, a ne u Švicarskoj gdje se sada nalazi.

Tragedija modernog doba u pandemiji se dodatno potvrđuje: Kako je kapitalizam podredio znanost i medicinu

Ovih dana, naročito u kontekstu aktualne pandemije, jako često se spominje znanost, koliko je potrebno vjerovati u znanost i zašto je to jako važno. Dakako, iznimno je važno, ali moramo prvo definirati što znači znanost i na koju znanost točno mislimo jer reći da je potrebno "vjerovati u znanost", a misleći pritom na korporativnu znanost, je isto kao i reći da je potrebno "vjerovati u krupni kapital" pošto su ova dva pojma isprepletena, odnosno jedan je progutao drugi i podredio ga potpuno sebi.

Koliko točno svjetskih ratova mora početi u Bosni? Neispražnjeno bure baruta sad postaje poligon, a put od crva do čovjeka još traje

Čim se priča o napetostima na prostoru BiH to već ima neugodan prizvuk. Kada se pak priča o mogućnosti izbijanja novog rata na tom prostoru to je već skoro pa samoispunjavajuće proročanstvo. No, kada se počinje pričati o tome kako bi na prostoru Bosne velike sile trebale "pokazati svoju snagu" onda to više nisu samo prizivanja totalne tragedije i sunovrata naroda kao što je to bio krvavi rat 90-ih, to je onda već poziv da Bosna reprizira ulogu kao nukleus globalnog rata kakav je bio onaj koji se zapalio pucnjem u Sarajevu 28.

Cijepljenje i opasno stvaranje podklase: Znanstvenu metodu se izopačilo, sistem će naići na otpor

Valovi se nastavljaju, mutacije nižu, a pandemija neumoljivo traje. Idući mjesec bit će dvije godine od prvog zaraženog u kineskom Wuhanu. U ove dvije godine prošli smo i još uvijek prolazimo jedan krajnje turbulentan period u ljudskoj povijesti koji je u svoj vir povukao ne samo samo zdravstveno stanje već i sve što može - ekonomije, politiku, međuljudske odnose...

Sigurnosna dilema i sve brža vrtnja u začaranom krugu koji mora eksplodirati: Što je to "glavni plan" i zašto se NATO po pitanju Rusije priprema za nuklearni konflikt?

Odnosi između Rusije i NATO-a u stalnoj su silaznoj putanji, a od nedavno službeno više niti ne postoje otkako je Rusija zatvorila svoju diplomatsku misiju u sjedištu NATO-a u Bruxellesu (nakon što su iz NATO-a izbacili nekoliko ruskih diplomata tvrdeći kako su isti zapravo špijuni). No, ovo nažalost nije najniža točka koju se može dosegnuti na relaciji između Rusije i NATO vojnog saveza, a da bi situacija mogla postati i puno gora sugerira nam nedavno objavljeni NATO-ov "glavni plan" (masterplan) za obranu protiv ruskog napada.

Zašto se ne odvrnu ventili? Koristi li Rusija plin "kao oružje" protiv Europe? Analiza argumenata s obje strane: O poželjnim i nepoželjnim plinovodima, nedostatnim rezervama i sudaru geopolitike s tržištem

Europa se definitivno nalazi u sve težoj energetskoj krizi te, očekivano, traje potraga za krivcima. Na udaru najveće kritike našla se Rusija - koja i inače često igra ulogu "dežurnog krivca" - neki čak tvrde kako je Rusija odlučila koristiti plin, o kojem Europa ovisi, kao "oružje".

Zemlje diljem svijeta uzimale su energetsku sigurnost zdravo za gotovo: Sad kreće opasno hladno buđenje i odrazit će se na sve aspekte moderne ekonomije, pa i same civilizacije

Koncept globalizma ima svoje pristaše i svoje kritičare, svoje prednosti i svoje mane, ali nema sumnje da je riječ o pristupu "upravljanja svijetom" koji je prihvaćen/nametnut kao ne samo dominantan već i jedini. Razumljivo, moderna ekonomija kao takva može jedino u okvirima globalizma i egzistirati.

Nakon predaha pred Sirijom su opet izazovi: Sprema li se Turska na novu invaziju još dublje u sirijski teritorij? Iz Ankare poručuju kako je "kap prelila čašu" te optužuju i Rusiju i SAD za "kršenje obećanja"

Ovih dana Sirija definitivno prolazi kroz fazu određene normalizacije. Kontakti između Damaska i zemalja regije sve su češći i konkretniji. Dogovaraju se nove ekonomske suradnje, obnavljaju se bilateralni odnosi koji su bili cijelo desetljeće u prekidu nakon što je niz arapskih zemalja otvoreno podržalo islamističke militante s ciljem provedbe "smjene režima" u Damasku.

Analiza još neviđenog: Dvije NATO članice potpisale su pakt o uzajamnoj vojnoj obrani od treće - je li ovo grčki trijumf na kojem su radili pola stoljeća ili francuska definicija suverene Europe?

Grčka je u četvrtak potpisala s Francuskom pakt o obostranoj vojnoj obrani - to je prvi takav pakt potpisan između dvije NATO članice. Potpisivanje ovakvog pakta je svakako zanimljivo. Naime, neki će reći da takav pakt nema smisla pošto su sve NATO članice ionako članstvom obvezane braniti jedna drugu u slučaju napada, zar ne?

U službi većih sponzora - Ukrajina na prekretnici: Zelenski sad mora ići u rat protiv oligarha, a oni već otvaraju vatru, doslovno

Ovog tjedna, u četvrtak, ukrajinske vlasti su usvojile zakon na temelju kojeg bi se oligarsi morali "popisati" te će im zatim biti zabranjeno bavljenje politikom, ali i sudjelovanje u daljnjoj privatizaciji državne imovine. Spomenimo kako se sve ovo odvijalo dan nakon što je u blizini Kijeva pokušan atentat na visokog savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog te će nam odmah biti jasno da ovdje imamo jednu vrlo napetu situaciju po Ukrajinu koja bi također mogla postati i važna prekretnica.

Kraj