Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Povijest

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

16. kolovoz 1858: U obliku točkica i crtica stigla je poruka kojom počinje budućnost - "Atlantska telegrafska kompanija, Velika Britanija, poručuje Americi - Europa i Amerika povezane su telegrafom"

Danas u vrijeme brzog Interneta (koji će postati i još puno brži nakon implementacije 5G mreže) već polako počinjemo zaboravljati na kronologiju po pitanju kako smo uopće došli do ovdje! Jedna od preteča globalne, ili barem međukontinentalne, povezanosti je dakako telegraf, no što je zapravo telegraf?

12. kolovoz 1952: Noć ubijenih pjesnika – brutalna epizoda Staljinove paranoje i terora

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, nakon prodora njemačke vojske u SSSR, tadašnji sovjetski lider Jozif Staljin trebao je svu pomoć koju je mogao dobiti, uključujući i od omraženih mu Amerikanaca. S tim ciljem je, između ostalog, poticao formiranje Židovskog anti-fašističkog vijeća (JAC), a cilj je bio okupiti istaknute židovske intelektualce kako bi ih se poslalo u SAD da tamo lobiraju za pomoć SSSR-u u novcu i oružju za borbu protiv nacističkog režima.

9. kolovoz 1945: Jedan od najvećih ratnih zločina u povijesti dobiva svoju zlokobnu reprizu - bacanje atomske bombe na Nagasaki

Bez obzira kako se to u retrospektivi prikazivalo, naročito uz onaj argument da bi iskrcavanje američke vojske na japansku obalu rezultiralo daleko većim brojem žrtava, ne može se negirati da je atomsko bombardiranje Hirošime bio strašan ratni zločin, jedan od najvećih u povijesti. No, ovaj horor dolazi u dvostrukoj dozi jer su Amerikanci svega dva dana ponovno izveli atomski napad na Japan, ovog puta na grad Nagasaki...

Važnost zračnog ratovanja: Kako je aeronautičar Alexander P. de Seversky presudno utjecao na razvoj američke zračne sile u Hladnom ratu

U vremenu Drugog svjetskog rata, a posebice u prvim poslijeratnim godinama kada se Hladni rat između Washingtona i Moskve zahuktavao, mnogo je teoretičara, intelektualaca i geostratega dobilo priliku da izravno utječe na američku vanjsku politiku, ali i na vojno djelovanje Amerike unutar okvira NATO saveza. Tijekom Hladnog rata Alexander P.

Stota obljetnica ubojstva carske obitelji Romanov

Sedamnaestog srpnja 1918. godine u podrumu kuće Ipatijev u Jekaterinburgu, boljševici su smaknuli rusku vladajuću Kuću Romanov. Bio je to kraj agonije Ruskoga Carstva koje se raspalo unutar jedne godine, prvo kroz Februarsku, a potom putem Oktobarske revolucije.

Velika Priča: Kada su Britanci i Rusi zadnji puta zajedno napravili invaziju na Iran koji je u to vrijeme spašavao Židove od nacističkoga progona

Ovih dana ponovno se pokreću tektonske ploče geopolitike, no malo tko zna u kojem pravcu. Približavanje Amerike i Rusije, iako prepreku tom putu gradi veliki segment američkog političkog establišmenta, mogao bi imati posljedice na postojeće odnose i saveze, a jedna zemlja cijeli razvoj događaja promatra s naročitom pažnjom - Iran.

Kraj