Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Povijest

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Umjesto znanstvene suradnje Antarktika je mogla biti kontinent u ratu, prepun vojnih baza: Moramo biti ponosni na sporazum koji je osigurao šest desetljeća mira - ali resursi pod ledom mame dok se približavamo 2048. koja bi mogla promijeniti sve

Imajući u vidu 20. stoljeće i sve ratove koji su se vodili, uključujući i one koji su se mogli voditi (da je Hladni rat postao "Vrući rat"), na malo toga možemo biti ponosni kao ljudska vrsta kao na dokument koji je današnji dan stupio na snagu, 23.

22. lipnja 1982: "Božja ruka" i "Gol stoljeća" - povijesni trenuci nogometa u kontekstu veće priče: Zašto je četvrtfinalna utakmica između Argentine i Engleske bila veća od sporta? O ratu, hunti, grotlu Mexico Citya i neponovljivom Maradoni

Sportski teren trebao bi biti slobodan od politike, najčešće i jest, no ponekad se stvari tako "poslože" da utakmica može postati puno više od same utakmice, ona poprima jednu veću simboliku, prerasta u ekstenziju ranijeg sraza i samim time ulozi postaju kudikamo veći. Na današnji dan, 22.

Sovjetska kozmička bajka: Od radnice u tvornici tekstila do prve žene u svemiru - i to u najkraće moguće vrijeme! Valentina Tereškova imala je samo 26 godina, jedina je žena koja je sama putovala u svemir, a njena poruka svijetu važna je i danas

Valentina Vladimirovna Tereškova je zastupnica u ruskoj Dumi, članica je vladajuće stranke Ujedinjena Rusija, no iako je ova vitalna 83-godišnjakinja još uvijek aktivna u javnom životu (zastupnica je za Jaroslavsku oblast), njeno ime zauvijek ćemo pamtiti prema jednom drugom podvigu. Na današnji dan, 16.

14. lipnja 1940: Njemačka vojska ulazi u Pariz - Kako je zaista izgledao život za vrijeme 4 godine nacističke okupacije? Priča o vojnicima, uličnim kafićima, umjetnicima, romansama, zločinima i otporu

Kada je nacistička Njemačka u rujnu 1939. pokrenula invaziju na Poljsku mnogima se rat još uvijek činio dalek, naročito onima zapadno od Njemačke. Ipak, već tada u Parizu krenule su pripreme za mogućnost konfrontacije, obranu grada i zemlje od njemačke agresije.

Najduži dan: Operacija Neptun i iskrcavanje na Normandiju

UvodIskrcavanje na Normandiju, kodnog imena Operacija Neptun, je bila operacija amfibijskog napada i iskrcavanja koja je počela u utorak, 6. lipnja 1944. godine (označena još kao i D-Dan), a bila je dio plana Savezničkog iskrcavanja unutar operacije Overlord, a koja je imala za cilj osloboditi zapadni dio Europe od nacističke Njemačke tijekom Drugog svjetskog rata.

Najstrašnije oružje u svim svojim varijantama: Koja je razlika između strateškog i taktičkog nuklearnog oružja? Od nuklearne artiljerije koju je SAD testirao samo jednom do apsolutno zle neutronske bombe koju je narod morao zaustavljati na ulicama

Nuklearno oružje, najrazornije od svih, može biti upotrebljeno na nekoliko načina. Iako najčešće pred sobom imamo sliku bacanja nuklearne bombe iz zrakoplova, pošto su jedino tako i upotrebljene u ratu, zapravo postoji niz načina kako se može "dostaviti" nuklearna bomba.

Kraj