X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Povijest

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Zemlje koje priznaju britansku krunu: Hoće li s kraljicom otići i Commonwealth?

Smrt dugogodišnje britanske kraljice Elizabete II svakako je povijesno važan trenutak za Britaniju i imat će posljedica, ali ne samo na već ionako sve slabije povezano kraljevstvo (Škotska ponovno prijeti referendumom o odcjepljenju) već i na britanski Commonwealth. Podsjetimo, riječ je o političkom udruženju 56 zemalja koje su većinom nekoć bile dio Britanskog Carstva.

Energodar - ukrajinski nuklearni grad: Priča o mjestu koje je nastalo iz ničega na obali Dnjepra i ljudima koji, kroz njima sve bizarne povijesne promjene, čuvaju najveću nuklearku u Europi

Dok se priča o tome koliku prijetnju predstavlja nuklearna elektrana Zaporožje, oko koje padaju granate ovih dana, otići ćemo u neka mirnija vremena ovog prostora, desetljećima unatrag. Najveća nuklearna elektrana u Europi zapravo se ne nalazi, kako bi joj ime sugeriralo, u gradu Zaporožje, već u gradu koji se nalazi kojih 50-ak kilometara nizvodno uz veliku rijeku Dnjepar.

Pozadina novog sukoba Izraela i Pojasa Gaze: Tko su "Islamski Džihad u Palestini"? Po čemu se razlikuju od Hamasa? I kako je terorističku skupinu, koju Izrael smatra najopasnijom, stvorio doktor medicine koji češće citira Shakespearea nego Kuran?

Krajem prošlog tjedna buknula je još jedna oružana eskalacija između Izraela i Pojasa Gaze. Uzorak se ponavlja - izraelska vojska, daleko snažnija, izvodi brojne napade unutar Pojasa Gaze i iako tvrdi kako ciljaju samo militante ponovno dolazi do stradavanja civila, a prema zadnjim informacijama žrtve se broje u desecima.

O narodu, tjesnacu i svijetu između njih - priča o Tajvanu: Od japanske stege, utočišta poražene nacionalističke vojske, ugrabljenog zlata, masakra, 3 desetljeća Kuomintang režima do evolucije, demokracije i mogućeg nestanka

Tajvan je ponovno u fokusu, a to obično nisu dobre vijesti jer znači da rastu napetosti na istoku Kine, ovog puta zbog posjete visoke američke dužnosnice Nancy Pelosi glavnom gradu Taipei unatoč oštrom protivljenju Pekinga. No, ovo je ujedno i idealan trenutak da se osvrnemo na sam Tajvan, njegovu povijest i kako smo došli do ovih trenutaka.

Na kraju Dnjepra, na početku Crnog mora: Ovo je Herson - i njega je stvorila Katarina Velika, izrast će u veliki industrijski i trgovinski centar, a ključne stranice njegove povijesti upravo se ispisuju

Grad Herson je glavni grad istoimene oblasti na jugu Ukrajine te je jedan od većih ekonomskih centara Ukrajine. On je ujedno i važna luka na obali Crnog mora, ali i na rijeci Dnjepar. Jasno, ovih dana Herson se spominje samo u jednom kontekstu, onom ratnom, pošto je grad od ožujka 2022.

Rat izvan ukrajinskih granica: Priča o ruskom gradu na udaru - ovo je Belgorod

Brojni ukrajinski gradovi su na meti udara ruskih napada i do sad smo već pisali o više njih - o Odesi, ali i o gradovima koji su pošteđeni ratnih razaranja, kao što je Užgorod. Danas ćemo se pak osvrnuti na jedan ruski grad, jedan od rijetkih koji se isto našao na udaru ovog rata te je do sad ciljan u više navrata od strane ukrajinske vojske.

Poljaci i Ukrajinci: Priča o dva naroda koji su činili sve da ovi drugi nestanu - od borbi nakon pada velikih carstava, zatiranja identiteta u međuratnom razdoblju, do zastrašujućeg masakra Poljaka od strane ukrajinskih nacionalista

Osvrćući se na aktualnosti vezane uz povijest kao da ostajemo zarobljeni u Galiciji koju smo već više puta spominjali zadnjih tjedana, no morat ćemo ponovno. Naime, poljsko vodstvo jučer je obilježilo obljetnicu ukrajinskog masakra nad Poljacima iz vremena Drugog svjetskog rata.

Priča o Slavenima koji su proveli tisuću godina odvojeni od ostatka plemena: Tko su zapravo Rusini? Zašto su svo to vrijeme bili u izolaciji i kakva im je budućnost u zemlji koju guta rat?

I već po treći ili četvrti put u možda mjesec dana vraćamo se u Zakarpatje, dio Ukrajine s druge strane Karpata. Jučer smo spomenuli grad Užgorod i njegov položaj u blizini mađarske i slovačke granice što ga vjerojatno čini možda i najsigurnijim mjestom u ovom trenutku na prostoru Ukrajine.

Povijest savezništva i nasilja: Kako je Kolumbija postala glavno uporište SAD-a u Latinskoj Americi i što izbor prvog ljevičarskog predsjednika znači za taj odnos?

Kolumbija je jučer dobila svog prvog ljevičarskog predsjednika. Možda ta vijest sama po sebi ne bi bila značajna u okivirima Latinske Amerike, gdje u brojnim zemljama na vlasti imamo ljevičarske vlasti, ali ovdje je riječ o Kolumbiji, zemlji koja nikad nije na čelu imala nikog čak ni lijevo od centra, a ujedno govorimo o zemlji koja je tradicionalno bila važan saveznik SAD-a u cijeloj regiji.

Rat u Ukrajini i Korejski rat, postoje li sličnosti? Jesu li se neke uloge zamijenile? I zašto ako tada nakon uključenja velikih sila nije došlo do "kraja svijeta" ne znači da bismo danas bili iste sreće

Rat u Ukrajini za sad je samo u Ukrajini, no svako malo netko od usijanih glava - srećom nižeg ranga - s ove ili one strane poziva na širenje rata. Početkom ovog mjeseca ruski senator Franc Klincevič rekao je u razgovoru za državnu televiziju kako bi ruska vojska trebala "uništiti američke vojne baze u Europi".

Velika priča: Tko je zapravo bio Petar I. Veliki s kojim se Putin usporedio? O caru koji je osvojio Baltik, podigao Sankt Petersburg, ali i transformirao Rusiju u europsku silu trajno je okrenuvši s Istoka prema Zapadu

Kroz nekoliko tekstova u zadnje vrijeme dotakli smo se ruske povijesti te su pritom često tema bili Mongoli, Tatari, stara ruska država koja je nastala oko Kijeva, Kijevska Rus' i sl. No, sve ovo zvuči i jest poprilično "istočno", daleko od europske kulture...

Trans-saharska (auto)cesta, jedna od najtežih na svijetu: Od Alžira do Lagosa, od Mediterana do Gvinejskog zaljeva - ovo je 5400 kilometara ljepote, pustolovine, opasnosti i izazova na relaciji između najveće i najmnogoljudnije zemlje Afrike

Mnoge lokacije i putevi u ovom svijetu smatraju se još uvijek teško pristupačnim ili pak predstavljaju velik izazov za one koji se ipak odluče njima krenuti. Mogu to biti udaljene lokacije do kojih se teško dolazi, mogu biti klimatski uvjeti kroz koje se probijaju samo izdržljivi, ili pak mogu biti mjesta koja su sama po sebi opasna zbog trenutačnih političkih nestabilnosti.

Kraj