Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

F. Vuković

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Rat izvan ukrajinskih granica: Priča o ruskom gradu na udaru - ovo je Belgorod

Brojni ukrajinski gradovi su na meti udara ruskih napada i do sad smo već pisali o više njih - o Odesi, ali i o gradovima koji su pošteđeni ratnih razaranja, kao što je Užgorod. Danas ćemo se pak osvrnuti na jedan ruski grad, jedan od rijetkih koji se isto našao na udaru ovog rata te je do sad ciljan u više navrata od strane ukrajinske vojske.

Poljaci i Ukrajinci: Priča o dva naroda koji su činili sve da ovi drugi nestanu - od borbi nakon pada velikih carstava, zatiranja identiteta u međuratnom razdoblju, do zastrašujućeg masakra Poljaka od strane ukrajinskih nacionalista

Osvrćući se na aktualnosti vezane uz povijest kao da ostajemo zarobljeni u Galiciji koju smo već više puta spominjali zadnjih tjedana, no morat ćemo ponovno. Naime, poljsko vodstvo jučer je obilježilo obljetnicu ukrajinskog masakra nad Poljacima iz vremena Drugog svjetskog rata.

Opasna globalna ovisnost o srebrno-bijelom metalu: Litij je postao nezamjenjiv, o njemu ovisi transformacija svijeta, ali cijena mu vrtoglavo raste, jednostavno ga nema dovoljno, a i dio je "prljave priče" koju se uporno želi zataškati

Johan Arfwedson bio je švedski kemičar rođen krajem 18. stoljeća u bogatoj obitelji (otac mu je bio imućni trgovac te zatim vlasnik tvornice). Ta činjenica omogućila mu je kvalitetno školovanje, ali i druženje s utjecajnim ljudima iz tog vremena.

Mauricijus i Reunion - bajkovita plaža i divlja pustolovina: Dva otoka daleko u Indijskom oceanu vrlo su slični kad ih gledamo iz daljine, ali su zapravo svjetovi za sebe koji se savršeno nadopunjavaju

Zasigurno ste čuli za Mauricijus, otočnu državu na jugozapadu Indijskog oceana, na oko 900 kilometara od Madagaskara. Možda ste i bili tamo jer putovanja na Mauricijusu vrlo su popularna. Kako i ne bi, jedan pogled na prekrasnu egzotičnu prirodu i njegove plaže dovoljan je razlog da mnogi požele provesti bar nekoliko lijepih dana u ovom raju južno od Ekvatora.

Priča o Slavenima koji su proveli tisuću godina odvojeni od ostatka plemena: Tko su zapravo Rusini? Zašto su svo to vrijeme bili u izolaciji i kakva im je budućnost u zemlji koju guta rat?

I već po treći ili četvrti put u možda mjesec dana vraćamo se u Zakarpatje, dio Ukrajine s druge strane Karpata. Jučer smo spomenuli grad Užgorod i njegov položaj u blizini mađarske i slovačke granice što ga vjerojatno čini možda i najsigurnijim mjestom u ovom trenutku na prostoru Ukrajine.

Autocesta Pamir - beskonačna ljepota i pustolovina na vrhu svijeta: 1200 kilometara od Afganistana preko bivših sovjetskih republika centralne Azije, ovo je dio svijeta gdje se živa povijest krije iza svakog zavoja

Iako je puna opasnosti i neizvjesnosti, jednu prometnicu pustolovi obožavaju i stalno joj se vraćaju čak i kad sigurnosno stanje sugerira da bi vjerojatno trebali odabrati neki drugi dio svijeta. Danas govorimo o autocesti M41, puno poznatijoj kao autocesta Pamir.

Automobili na solarni pogon: Počinje li budućnost?

Već duži niz godina intenzivno se priča o obnovljivim izvorima energije, naročito danas zbog rata u Ukrajini i opće neizvjesnosti oko same dostupnosti energenata. No, entuzijazam i optimizam često dolaze u konflikt s ograničenjima koja su prisutna kod obnovljivih izvora.

Rat u Ukrajini i Korejski rat, postoje li sličnosti? Jesu li se neke uloge zamijenile? I zašto ako tada nakon uključenja velikih sila nije došlo do "kraja svijeta" ne znači da bismo danas bili iste sreće

Rat u Ukrajini za sad je samo u Ukrajini, no svako malo netko od usijanih glava - srećom nižeg ranga - s ove ili one strane poziva na širenje rata. Početkom ovog mjeseca ruski senator Franc Klincevič rekao je u razgovoru za državnu televiziju kako bi ruska vojska trebala "uništiti američke vojne baze u Europi".

Velika priča: Tko je zapravo bio Petar I. Veliki s kojim se Putin usporedio? O caru koji je osvojio Baltik, podigao Sankt Petersburg, ali i transformirao Rusiju u europsku silu trajno je okrenuvši s Istoka prema Zapadu

Kroz nekoliko tekstova u zadnje vrijeme dotakli smo se ruske povijesti te su pritom često tema bili Mongoli, Tatari, stara ruska država koja je nastala oko Kijeva, Kijevska Rus' i sl. No, sve ovo zvuči i jest poprilično "istočno", daleko od europske kulture...

Ovce, vikinzi, autonomija, samo poneki Luftwaffe napad i najstariji parlament na svijetu: Dobrodošli na Farske otoke

Negdje na oko 320 kilometara sjeverozapadno od Škotske, ako na putu prema Islandu malo zaokrenete kormilom više prema sjeveru, naići ćete arhipelag koji očarava svojim zelenim travnatim površinama koje kao da izviru iz samog Atlantika. Ali ovo nije Island, do njega preostaje još popriličan put, oko 430 kilometara - upravo ste stigli u zemlju koja se zove Føroyar, ili po našem Farski otoci (također poznati i kao Ovčji otoci).

Kraj