X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

F. Vuković

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Daleko izvan zone komfora: Najteža željeznička ruta na svijetu privlači samo pustolove, ali hladna noć pod zvijezdama i vagoni željezne rudače koji vijugaju beskonačno kroz pustinju Mauritanije nude i jedno od najposebnijih iskustava na svijetu

Vidjeti neka nova i zanimljiva mjesta svakako može biti nezaboravno iskustvo, ali neki u toj potrazi uvijek žele ići i korak dalje. U tom pogledu sve popularnije postaju "izazovne" destinacije, nešto daleko izvan tzv.

Zemlje koje priznaju britansku krunu: Hoće li s kraljicom otići i Commonwealth?

Smrt dugogodišnje britanske kraljice Elizabete II svakako je povijesno važan trenutak za Britaniju i imat će posljedica, ali ne samo na već ionako sve slabije povezano kraljevstvo (Škotska ponovno prijeti referendumom o odcjepljenju) već i na britanski Commonwealth. Podsjetimo, riječ je o političkom udruženju 56 zemalja koje su većinom nekoć bile dio Britanskog Carstva.

Daleke točke svijeta: Priča o Južnoj Georgiji i Južnim Sandwich otocima u hladnim vodama Antarktike - od najmanjeg glavnog grada na svijetu, kitovskoj "artiljeriji" do grofa po kojem su otoci dobili ime, ali i poznato jelo!

Falklandski otoci nalaze se na oko 500 kilometara od argentinske obale, no ako bismo se nastavili kretati još istočnije, uz mali zaokret prema jugu, prema hladnim vodama Antarktike, dugo vremena ne bismo vidjeli ništa osim Južnog Atlantika... tek nakon nekih 1.

Što bi se dogodilo da zaista eksplodira nuklearna elektrana Zaporožje?

Jučer su granate ponovno padale na prostoru nuklearnog kompleksa Zaporožje u južnoj Ukrajini i to nakon što je i od strane UN-a i IAEA-a rečeno da je to iznimno opasna situacija koja bi se mogla završiti nuklearnom katastrofom. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za napade, no u konačnici ako do katastrofe dođe, po žrtve će malo značiti tko je počinitelj.

Energodar - ukrajinski nuklearni grad: Priča o mjestu koje je nastalo iz ničega na obali Dnjepra i ljudima koji, kroz njima sve bizarne povijesne promjene, čuvaju najveću nuklearku u Europi

Dok se priča o tome koliku prijetnju predstavlja nuklearna elektrana Zaporožje, oko koje padaju granate ovih dana, otići ćemo u neka mirnija vremena ovog prostora, desetljećima unatrag. Najveća nuklearna elektrana u Europi zapravo se ne nalazi, kako bi joj ime sugeriralo, u gradu Zaporožje, već u gradu koji se nalazi kojih 50-ak kilometara nizvodno uz veliku rijeku Dnjepar.

Pozadina novog sukoba Izraela i Pojasa Gaze: Tko su "Islamski Džihad u Palestini"? Po čemu se razlikuju od Hamasa? I kako je terorističku skupinu, koju Izrael smatra najopasnijom, stvorio doktor medicine koji češće citira Shakespearea nego Kuran?

Krajem prošlog tjedna buknula je još jedna oružana eskalacija između Izraela i Pojasa Gaze. Uzorak se ponavlja - izraelska vojska, daleko snažnija, izvodi brojne napade unutar Pojasa Gaze i iako tvrdi kako ciljaju samo militante ponovno dolazi do stradavanja civila, a prema zadnjim informacijama žrtve se broje u desecima.

O narodu, tjesnacu i svijetu između njih - priča o Tajvanu: Od japanske stege, utočišta poražene nacionalističke vojske, ugrabljenog zlata, masakra, 3 desetljeća Kuomintang režima do evolucije, demokracije i mogućeg nestanka

Tajvan je ponovno u fokusu, a to obično nisu dobre vijesti jer znači da rastu napetosti na istoku Kine, ovog puta zbog posjete visoke američke dužnosnice Nancy Pelosi glavnom gradu Taipei unatoč oštrom protivljenju Pekinga. No, ovo je ujedno i idealan trenutak da se osvrnemo na sam Tajvan, njegovu povijest i kako smo došli do ovih trenutaka.

Na kraju Dnjepra, na početku Crnog mora: Ovo je Herson - i njega je stvorila Katarina Velika, izrast će u veliki industrijski i trgovinski centar, a ključne stranice njegove povijesti upravo se ispisuju

Grad Herson je glavni grad istoimene oblasti na jugu Ukrajine te je jedan od većih ekonomskih centara Ukrajine. On je ujedno i važna luka na obali Crnog mora, ali i na rijeci Dnjepar. Jasno, ovih dana Herson se spominje samo u jednom kontekstu, onom ratnom, pošto je grad od ožujka 2022.

Rat izvan ukrajinskih granica: Priča o ruskom gradu na udaru - ovo je Belgorod

Brojni ukrajinski gradovi su na meti udara ruskih napada i do sad smo već pisali o više njih - o Odesi, ali i o gradovima koji su pošteđeni ratnih razaranja, kao što je Užgorod. Danas ćemo se pak osvrnuti na jedan ruski grad, jedan od rijetkih koji se isto našao na udaru ovog rata te je do sad ciljan u više navrata od strane ukrajinske vojske.

Poljaci i Ukrajinci: Priča o dva naroda koji su činili sve da ovi drugi nestanu - od borbi nakon pada velikih carstava, zatiranja identiteta u međuratnom razdoblju, do zastrašujućeg masakra Poljaka od strane ukrajinskih nacionalista

Osvrćući se na aktualnosti vezane uz povijest kao da ostajemo zarobljeni u Galiciji koju smo već više puta spominjali zadnjih tjedana, no morat ćemo ponovno. Naime, poljsko vodstvo jučer je obilježilo obljetnicu ukrajinskog masakra nad Poljacima iz vremena Drugog svjetskog rata.

Opasna globalna ovisnost o srebrno-bijelom metalu: Litij je postao nezamjenjiv, o njemu ovisi transformacija svijeta, ali cijena mu vrtoglavo raste, jednostavno ga nema dovoljno, a i dio je "prljave priče" koju se uporno želi zataškati

Johan Arfwedson bio je švedski kemičar rođen krajem 18. stoljeća u bogatoj obitelji (otac mu je bio imućni trgovac te zatim vlasnik tvornice). Ta činjenica omogućila mu je kvalitetno školovanje, ali i druženje s utjecajnim ljudima iz tog vremena.

Kraj