Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Ekonomija

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Velika analiza: Tržište rada i nadnice

Kako je jednom Oscar Wilde izjavio, rad je prokletstvo alkoholičarske klase. Dakle, rad predstavlja stavku koja je puno važnija od običnog faktora proizvodnje. Radnici predstavljaju ljude koji žele biti zaposleni, žele imati dobar posao s visokim nadnicama kako bi mogli ispuniti svoje želje i potrebe.

Kako pritiskom "otvoriti" Kinu: Je li na pomolu najveći Trumpov trijumf?

Trgovinski rat između SAD-a i Kine je na prekretnici. Ili će ovaj golemi ekonomski sraz biti okončan, vjerojatno kompromisom (uz veće popuštanje od strane Kine), ili će se pak nastaviti do te mjere da će se, kako neki tvrdi, svijet podijeliti na dvije velike "tarifne zone", a ako se pita neke istaknute kineske dužnosnike nastavak trgovinskog rata je put prema drugim ratovima i to onima "svjetskih razmjera".

Siva ekonomija: Uzroci, karakteristike i posljedice (III. dio)

Novac je također bitan predmet trgovine unutar sive ekonomije odnosno crnog tržišta. Novcem se ilegalno trguje zbog nekoliko glavnih razloga: - vlada postavlja fiksnu razinu tečaja domaće valute u odnosu na stranu valutu/e, a nametnuti fiksni tečaj ne određuje stvarnu tržišnu vrijednost domaće valute;- vlada čini teškim ili ilegalnim da vlastiti državljani posjeduju mnogo ili išta vrijednosti strane valute;- vlada oporezuje razmjenu domaće valute sa stranim valutama, ili u jednom smjeru ili oba (strance se oporezuje prilikom kupnje lokalne valute, ili se lokalno stanovništvo oporezuje prilikom kupnje strane valute);- novac je krivotvoren;- novac je stečen ilegalno i treba biti opran prije nego što može biti korišten Prethodni tekstovi iz ove kolekcije: Siva ekonomija: Uzroci, karakteristike i posljedice (I.

Kako je Zuckerberg u jednom danu izgubio 17 milijardi USD i jesu li gigantske društvene mreže poput Facebooka postale "balon" koji će uskoro puknuti?

Predsjednik i glavni direktor Facebooka, Mark Zuckerberg, imao je jučer naročito loš dan - naime, u jednom danu izgubio je čak 17 milijardi USD, a dionice Facebooka na burzi pale su gotovo 20%. To nije kraj njegovim problemima jer neki dioničari sada pozivaju na njegovu smjenu ili barem na smanjenje njegovog utjecaja u moćnoj korporaciji.

Poslovna analiza: Jesu li menadžerski alati kao što su benchmarking, brainstorming i sinektika put prema uspješnosti ili samo mit?

Albert Einstein je jednom rekao: "Značajni problemi s kojima se suočavamo ne mogu biti riješeni s iste razine promišljanja na kojoj smo bili kada smo te probleme stvorili". Današnje složene poslovne situacije nije moguće učinkovito rješavati na isti način kao nekad, a uobičajeni i rutinski načini rješavanja problema nisu više dovoljno dobri.

Analiza: Upravo je izbio trgovinski rat između SAD-a i Europe - Zašto je Trump iznenada odlučio uvesti tarife bez ičijeg znanja i kako će se to odraziti na ekonomiju svijeta?

Trgovinski rat koji bi mogao utjecati na ekonomiju cijelog svijeta vjerojatno je upravo počeo. Naime, američki predsjednik Donald Trump odlučio je jučer, kako prenose američki izvori, uvesti velike tarife na uvoz čelika i aluminija, a sve skupa najviše će pogoditi Europu koja poručuje kako je spremna uzvratiti udarac.

Bijeg u posao kao jedina potvrda vlastite vrijednosti: Radoholizam kao specifična ovisnost kapitalističkog društva

Radoholizam je vjerojatno jedan od najraširenijih problema, ali statistički neobrađenih, pošto je "normalno" živjeti da bi se radilo. No, radoholizam je ovisnost kao i svaka druga, ali za razliku od ovisnika o alkoholu, drogama ili kocki, ovisnike o poslu okolina uvažava kao vrijedne i korisne, ne shvaćajući kako na taj način ohrabruju i hrane tu bolest.

Direktan ulazak na eksplozivno brzo rastuće tržište: Je li vrijeme da napravite vlastitu kriptovalutu?

Godinama se priča o njima, ali 2017. ostat će zapamćena kao godina velikog prodora kriptovaluta u mainstream fokus. Glavni razlog je svakako činjenica da se kriptovalute više jednostavno ne mogu ignorirati - naime, ove godine ukupna vrijednost svih kriptovaluta (među kojima, dakako, potpuno dominira Bitcoin) porasla je za čak 10 puta te sada iznosi više od 170 milijardi USD.

Kraj