Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Marko K.

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Drugačija filmska preporuka: "Inland Empire" - njegovo carstvo između antropomorfnih zečeva i hladne varšavske noći

Ako ne računamo treću sezonu serije Twin Peaks (koja je svojom dozom nadrealnog podijelila čak i stare zagrižene fanove), zadnji dugometražni film od kultnog američkog redatelja Davida Lyncha zapravo nismo imali još od 2006. godine, a imajući u vidu da se u zadnje vrijeme bavi nekim drugim umjetničkim projektima, možda novi više nikada nećemo niti imati.

Tri zemlje, tri priče: Uvod u Baltik

Baltik je uvijek nekako bio enigma za ostatak Europe, tri zemlje smjestile su se između priča o kojima znamo puno, a vrijeme je da i njihove budu ispričane. Putujući s juga prema sjeveru prvo ćemo naići na Litvu i njezin glavni grad Vilnius, zatim na Latviju čiji je glavni grad Riga te napokon stižemo u Estoniju i Tallinn.

Velika povijest Poljske i Varšave (III. dio): Ustati i izboriti se za vlastitu smrt... Pakao je izbio na površinu svijeta u zidinama jednog smrvljenog grada

Poljaci su svakako imali velike ekspanzionističke ambicije, no može se reći i kako je to bio "napad kao najbolja obrana" jer da su čekali sigurno bi Lenjin dao naredbu da se pregazi Poljska i krene dalje prema Europi gdje su brojni komunistički pokreti samo čekali na trenutak ustanka. Poljska dugo čekana neovisnost je pak jedva spašena, iako ne zadugo...

Velika povijest Mađarske i Budimpešte (II. dio): Jelačić guši revolucije, a skoro je stvorena Austro-Ugarsko-Hrvatska monarhija

U 12. stoljeću dolazi do snažnijeg razvoja Budimpešte, dobrim dijelom zahvaljujući činjenici da ovdje počinju stizati franački i njemački trgovci od kojih se znatan dio permanentno naseljava. Kada ovdje govorimo o "Budimpešti" onda zapravo govorimo o još uvijek dva odvojena grada između kojih teče Dunav - Buda, sa zapadne strane Dunava, i Pest, s istočne strane Dunava.

Moje jutro nakon "Černobila", propagande koja ne drži tešku vodu, ali se širi poput radijacije

Moram priznati da mi je teško bila shvatljiva ogromna fascinacija nedavno kompletiranom serijom "Igre prijestolja" (Game of Thrones). Klanovi, izdaje, ubojstva, zmajevi, velika doza makijavelizma i seksualni porivi ljudi, patuljaka i ostalih kreatura u tom fiktivnim svijetu - sve to izgledalo mi je kao nekakva verzija "Gospodara prstenova" za odrasle razvučena u 8 dugačkih sezona.

Implantant partiji i nova tehnološka revolucija: Na pola puta između veće učinkovitosti i orwellijanske noćne more - Zašto tisuće Šveđana ispod svoje kože ugrađuju mikročipove?

Orwellijanska noćna mora bila bi režim koji će svoje stanovnike držati pod apsolutnom kontrolom, a nadzorne kamere i druge "vanjske" metode više ne bi bile dovoljne - potrebno je u same ljude ugraditi nešto, nekakav čip, implantant, nešto što bi ih sve vrijeme nadziralo, prikazivalo kao crvenu točkicu na ekranu "Velikog brata". I dok neki i dalje strahuju da se takva budućnost sprema čovjeku, ona možda i dolazi, ali bez jednog ključnog faktora - represivnog režima.

Fenomen 21. stoljeća: Velika seksualna recesija

Brojni su faktori koji bi sugerirali na to da je vrijeme u kojem živimo kao stvoreno za neku novu seksualnu renesansu, nešto nalik revoluciji koja se u toj domeni desila 60-ih godina prošlog stoljeća. Postotak ljudi koji danas smatraju da u spolnom odnosu između dvoje osoba koje nisu u braku "nema ničeg lošeg" nikada nije bio veći.

Osvrt iz prve ruke nakon zadnjih napada: Kako izgleda život na istoku Pariza? Elementi getoizacije u crnačkim i muslimanskim imigrantskim četvrtima

Otkako sam proveo tjedan dana u Parizu ovog kolovoza jedan detalj doživljavam drugačije - vijesti iz samog Pariza, primarno zbog činjenice što sada mogu, relativno često, konkretnu lokaciju direktno povezati s vlastitim iskustvom na prostoru iste. Govorimo o velikom gradu, gradu koji sa svojom metropolitanskom zonom ima oko 12 milijuna ljudi.

Kraj