X
VELIKA AKCIJA: Od jeseni do jeseni - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja
Likovna umjetnost

Umjetnost u Vašem domu: Vodič za kreiranje vlastite kolekcije koja priča osobnu priču i stvara ugodnu atmosferu

FOTO: Pexels / Pixabay
PIŠE: Objavljeno: 3

Kada je riječ o stvaranju jedinstvene i inspirativne atmosfere u našim domovima, umjetnički predmeti imaju nevjerojatnu moć transformacije. Masovno odštampani poster iz shopping centra, mala kolekcija povijesnih fotografija na zidu, velika apstraktna slika u centru sobe ili možda art deco skulptura na radnom stolu? Odabirom pravilno usklađenih umjetničkih djela možemo stvoriti prostor koji istovremeno odražava našu osobnost, naglašava stil i utječe na našu psihološku dobrobit.

Koji umjetnički stil koji odražava Vašu osobnost?

Svaki stil ima svoju jedinstvenu priču i način izražavanja, a širok spektar stilova i izraza u današnjem svijetu omogućuje svakome da pronađe nešto za sebe. Važno je slijediti svoje instinkte i osjećaje. Razmislite o tome što Vas nadahnjuje, koje emocije želite postići u prostoru i koji stil umjetnosti najbolje odražava Vaše estetske preference. Vaš dom treba biti odraz Vaše osobnosti i interesa.

Apstraktna umjetnost nudi neograničene mogućnosti interpretacije, s oblicima, bojama i teksturama koje mogu izražavati emocije i ideje na nekonvencionalan način. Ako ste u životu skloni slobodnijem i eksperimentalnijem pristupu, apstraktna umjetnost može biti izvrstan izbor za Vaš prostor.

Klasična umjetnost donosi dozu elegancije i trajne ljepote u prostor. Slikarska remek-djela iz prošlosti, s njihovim prepoznatljivim stilovima poput renesanse ili baroka, mogu dodati povijesnu dubinu i sofisticiranost vašem domu.

Suvremena umjetnost, s naglaskom na razbijanju tradicionalnih oblika i izraza, pruža nam mogućnost da eksperimentiramo s različitim materijalima, medijima i konceptima. Odabir suvremenih umjetničkih djela, kao što su umjetničke instalacije ili konceptualni radovi, može donijeti suvremeni i urban izgled u prostor, pobuditi zanimanje gostiju i biti zanimljiva tema za razgovor.

Minimalistička umjetnost predstavlja jedan od najpoznatijih suvremenih stilova koji je svojevrsna estetska izjava jednostavnosti, čistoće i redukcije. Ovaj stil umjetnosti naglašava minimalne oblike, geometrijske linije, neutralne boje i nedostatak suvišnih detalja. Minimalistička umjetnost stvara miran i uravnotežen prostor te može biti odličan izbor za ljubitelje suptilnosti i elegancije u uređenju stana. Može dobro djelovati na ljude koji su preopterećeni svakodnevicom, koji trebaju mjesto duhovnog mira.

Kada govorimo o egzotičnim umjetnostima svijeta, neizbježno se susrećemo s bogatstvom različitih kultura i njihovim jedinstvenim umjetničkim izričajima.

Na primjer, japanska umjetnost poznata je po svojoj suptilnosti, minimalizmu i harmoniji. Kroz tradicionalne japanske slike, poput sumi-e ili ukiyo-e, možete unijeti eleganciju i prirodnu ljepotu u svoj prostor.

Japanska sumi-e umjetnost

S druge strane, afrička umjetnost odiše energijom, vitalnošću i izražajnošću. Možete istraživati afričke maske, keramiku, tekstil i skulpture kako biste unijeli živopisne boje i etnički šarm u svoj dom. Svaka od ovih egzotičnih umjetnosti ima svoju jedinstvenu priču i duh koji mogu obogatiti vaš prostor.

Art deco, popularan u 1920-ima i 1930-ima, donosi glamur, luksuz i geometrijske oblike u interijer. Karakteriziran bogatim detaljima, elegantnim linijama i upotrebom luksuznih materijala poput mjedi, stakla i kože, art deco predmeti su pravi izbor za ljubitelje raskoši i vintage šarma. Možete odabrati art deco umjetnine, namještaj, svjetiljke ili dekorativne predmete kako biste unijeli dašak prošlog vremena u suvremeni prostor.

Street art je jedinstvena forma umjetnosti koja se razvila na gradskim zidovima i ulicama. Ona ima moć da unese energičnost, kreativnost i urbani duh u vaš prostor. Odabir street arta može dati svježinu i nekonvencionalnost vašem uređenju.

Fotografije – kako odabrati one prave?

Nije svaka fotografija odgovarajuća za izlaganje na zidu svog doma. Odabir fotografija za svoj dom može biti uzbudljiv proces koji Vam omogućuje da personalizirate prostor i izrazite svoj stil i interese.

Želite li stvoriti toplu atmosferu osobnim fotografijama, motivirati se simbolikom pejzaža ili potaknuti zanimljive razgovore s gostima uz Vašu malu zbirku povijesnih fotografija? Evo malog vodiča koji će Vam pomoći u odabiru fotografija i razumijevanju različitih vrsta fotografija!

Pejzažna fotografija:
Bilo da se radi o prirodi ili urbanom krajoliku, Vama dobro poznatim ili nepoznatim mjestima, odaberite one koji odražavaju vašu ljubav prema određenim mjestima ili koji stvaraju željenu atmosferu - osjećaj smirenosti, avanture, divljenja, snage... Planina, most, poznata visoka građevina, prizori prirodne sile ili slično – obično predstavljaju jake simbole moći. (Neka ne budu destruktivni simboli.) Ovakva fotografija može nekome predstavljati motivacijsku "mantru" koja pokreće na ostvarivanje ciljeva.

Portretna fotografija:
Portretne fotografije se fokusiraju na izraze lica i osobnosti pojedinca. One mogu biti umjetničke ili dokumentarne i mogu unijeti intimnost i ljudski element u vaš dom. Pažljivo odaberite portrete ljudi koji Vas nadahnjuju ili one koje prikazuju voljene osobe kako biste stvorili emotivnu vezu s fotografijama.

Urbana i ulična fotografija:
Prikazuje gradski život, ulične prizore ili urbane krajolike. One donose suvremenost, energiju i autentičnost u prostor. Odaberite slike koje prikazuju vašu ljubav prema gradu ili koje oživljavaju gradski duh. Kažu da je za dobru uličnu fotografiju bitno uhvatiti emociju. Za zidnu galeriju u Vašem domu, svakako odaberite sliku koja vibrira emocijom kakvu želite u sebi svaki dan.

João Cabral / Pexels

Priroda i wildlife fotografija:
Fotografije prirode i divljih životinja prikazuju prekrasne detalje biljnog i životinjskog svijeta. One mogu donijeti osjećaj mira, divljenja i povezanosti s prirodom, oživjeti Vašu strast prema divljini.

Apstraktna fotografija:
Apstraktna fotografija istražuje oblike, teksture, linije i boje na nekonvencionalan način. To mogu biti apstraktne interpretacije svakodnevnih predmeta ili stvarnosti te stvaraju vizualnu, ali i intelektualnu stimulaciju. Odaberite apstraktne fotografije koje odražavaju vašu kreativnost i omogućuju vam da se izražavate na različite načine.

Povijesna fotografija:
Ovo može biti izvrstan način da unesete povijesnu dubinu i autentičnost u svoj prostor. Kroz pažljiv odabir i prezentaciju, možete stvoriti zanimljivu i informativnu kolekciju koja će privući pažnju i potaknuti razgovor o povijesti.

Možete odabrati fotografije koje prikazuju ključne trenutke povijesti, poznate ličnosti, događaje ili svakodnevni život iz određenog razdoblja koje je Vama bitno. Razmislite o temi koja vas zanima ili koja se estetski i sadržajno uklapa u cjelokupni koncept uređenja vašeg doma.

Potom pokušajte pronaći fotografije visoke kvalitete koje su dobro očuvane. One mogu biti mogu biti restaurirani originali ili reprodukcije originalnih snimaka, stoga provjerite autentičnost i provjeren izvor.

Ako je moguće, istražite autora i njegovu reputaciju, što može dodatno obogatiti vrijednost i kontekst fotografije. Također, možete istražiti i okolnosti snimanja, povijesni kontekst i značaj fotografije kako biste bolje razumjeli i cijenili njezinu vrijednost. Priča koja stoji iza fotografija može produbiti značenje i osjećaj povezanosti s prošlim vremenima.

Na kraju, razmislite o mjestu, prezentaciji i veličini fotografija u Vašem domu. Možete ih izložiti u okvirima na zidu, stvoriti galerijski zid s različitim fotografijama ili ih postaviti na polici uz druge dekorativne predmete. Važno je da budu vidljive i dobro osvijetljene kako bi se istaknula njihova ljepota i važnost.

Potpisane fotografije vrsnih umjetničkih fotografa unijet će dozu luksuza i profinjenosti u prostor, dok će Vaše amaterske fotografije pričati priču o Vašoj osobnosti.

Plakati i drugi primjeri zidne umjetnosti

Plakati, umjetničke instalacije i drugi primjeri zidne umjetnosti predstavljaju izvrstan način da dodate vizualni interes i izražajnost u svoj dom.

Plakati su popularni zbog svoje pristupačnosti i raznolikosti motiva. Možete pronaći plakate s različitim temama, poput umjetnosti, filmova, glazbe, inspirativnih citata ili fotografija poznatih mjesta. Može biti riječ o zanimljivim raritetnim primjercima, printovima plakata za događanja koji Vama osobno nešto znače... Mogli ste ih sami pronaći na ulici, na buvljaku ili na internetu, a mogli ste ih i sami isprintati i uokviriti.

Umjetničke grafike, ilustracije i karikature mogu prostor učiniti kreativnim, a ne moraju biti skupe. Možete ih tako i češće mijenjati u svojoj maloj kućnoj galeriji.

Skulpture i instalacije predstavljaju trodimenzionalne oblike umjetnosti koje se mogu postaviti na zid ili na policu. Mogu biti izrađene od različitih materijala, kao što su keramika, metal, drvo ili staklo. Skulpture i instalacije mogu dodati tekstualni element i dodatnu dimenziju u Vaš prostor.

Kako stvoriti vlastitu kućnu umjetničku kolekciju?

Kada je riječ o nabavi umjetničkih djela za svoj dom, postoje različiti načini i izvori koji Vam mogu pomoći u stvaranju jedinstvene kolekcije.

Posjet galerijama i muzejima pruža priliku da istražite različite stilove umjetnosti, upoznate se s radom različitih umjetnika i pronađete inspiraciju. Mnoge galerije također prodaju umjetnička djela, pa možete razgovarati s galeristima o dostupnim opcijama.

Istaknuti lokalni umjetnici često izlažu svoje radove u lokalnim galerijama, izložbama ili sudjeluju u umjetničkim sajmovima. Posjetite takve događaje kako biste otkrili umjetnike iz Vašeg područja i podržali lokalnu umjetničku scenu, razgovarajte s umjetnicima i prodavačima te donesite informirane odluke pri kupovini. Neka Vam autor svakako ispriča što više o svom radu!

Umjetničke akademije redovito organiziraju dane otvorenih vrata na kojima po pristupačnijim cijenama možete doći do vrlo zanimljivih radova još neetabliranih umjetnika kojima ćete kupnjom rada ujedno i pomoći u startanju karijere. Povedite u kupnju prijatelja koji se razumije u umjetnost i odaberite nešto sjajno!

Internet nudi širok izbor online platformi za kupnju umjetničkih djela. Ove platforme omogućuju pristup djelima umjetnika iz cijelog svijeta, pružajući vam mogućnost da istražite različite stilove, cijene i tehničke medije.

Etsy je poznata platforma koja nudi širok izbor ručno izrađenih i vintage umjetničkih predmeta. Stranice kao što su Saatchi Art, Artsy, Artfinder, Artspace povezuju više i manje etablirane umjetnike s kupcima diljem svijeta, a 1stdibs je jedna od platformi koja osim umjetničkih djela nudi i antikvitete, dizajnerski namještaj, ekskluzivne i rijetke komade umjetnosti...

Na kraju, ili na početku, razmislite i o svom budžetu. Imajte na umu da autentična umjetnička djela mogu biti skuplja, ali predstavljaju trajnu vrijednost, pa možda čak i investiciju, dok reprodukcije ili ograničena izdanja mogu biti dostupnija. Provjerite autentičnost umjetničkih djela i potražite žigove umjetnika, potvrde ili certifikate koji jamče originalnost. Pogotovo budite oprezni na sajmovima i prilikom kupovine online.
Izvor: Flickr/fotograf: Assaf Henigsberg/naivna umjetnost Raphaela Pereza

Kako odabrati konkretna djela za kućnu kolekciju?

Kolekcija može biti raznovrsna ili fokusirana na određeni stil, temu ili umjetnika, ovisno o Vašim preferencijama.

Ako ste neodlučni pri odabiru nekog konkretnog umjetničkog predmeta, možete zapisati listu spontanih asocijacija koje Vam se javljaju kad gledate u taj predmet ili ga dodirujete. Koliko god predmet bio umjetnički ili materijalno vrijedan, ukoliko ga povezujete s negativnim asocijacijama koje remete Vaš mir, to zacijelo nije prikladan predmet za Vaš dom.

Prikupljanje umjetnosti kao suvenira može biti Vaš novi hobi! Zašto si ne biste na putovanju umjesto generičnog suvenira ponekad priuštili rad lokalnog umjetnika ili odabrali nešto posebno iz antikvarijata? Ili se za postignuće u vlastitom životu nagradite umjetničkim predmetom! Vaši zidovi pričat će zanimljivu životnu priču...

Pri stvaranju svoje kolekcije umjetničkih djela, važno je uživati u procesu istraživanja, upoznavanja umjetnika i pronalaženja djela koja vam donose radost i inspiraciju. Vaša kolekcija može rasti tijekom vremena, pa budite otvoreni za nova otkrića i dodavanje novih komada koji obogaćuju Vaš prostor i priču koju želite ispričati.

Kako uskladiti i izložiti sve odabrane predmete?

Slaganje kompozicije za malu kućnu zidnu galeriju slika može biti kreativan i zabavan proces. Evo nekoliko koraka i savjeta kako uskladiti i izložiti odabrane predmete:

1. Odaberite temu ili koncept
Razmislite o temi ili konceptu koji želite postići svojom galerijom slika. To može biti zajednička tema, poput određenog stila umjetnosti, boje ili tematske povezanosti. Koncept može biti i personaliziran, temeljen na vašim interesima, putovanjima ili obiteljskim uspomenama.

2. Odredite mjesto i veličinu
Prvo odredite mjesto na zidu gdje želite postaviti galeriju slika. Izmjerite taj prostor kako biste dobili jasnu predodžbu o veličini i raspoloživom prostoru. Ovisno o dostupnom prostoru, odlučite se za manju ili veću kompoziciju slika.

3. Odaberite okvire
Odaberite okvire koji će nadopunjavati vaše slike i stil vašeg prostora. Okviri mogu biti jednostavni i minimalistički, ili možete odabrati različite stilove i boje kako biste stvorili raznolikost i vizualni interes. Također, razmislite o odabiru okvira koji će se uklopiti s ostatkom dekoracije u prostoru.

4. Razmislite o rasporedu
Igrajte se s različitim rasporedima kako biste postigli željeni izgled. Možete isprobati simetričan raspored slika, linearni raspored ili razigraniji raspored u obliku skupine. Možete na obične komade papira precrtati formate slika koje namjeravate postaviti na zid pa ih probno slagati u različite kompozicije, sve dok ne budete zadovoljni rezultatom.

5. Razmislite o vizualnom balansu
Kada postavljate slike, pripazite na vizualni balans. Uskladite veličine, boje i stilove slika kako biste stvorili ugodan i uravnotežen izgled. Pokušajte stvoriti ravnotežu između većih i manjih slika, različitih oblika i razmaka između njih.

6. Igrajte se s razinama
Dodajte dimenziju galeriji slika tako da koristite različite razine. Možete postaviti slike na različite visine ili koristiti police kako biste stvorili višeslojnu kompoziciju. Ovo će dodati teksturalni interes i dinamiku prostoru.

7. Povežite slike
Pokušajte stvoriti povezanost između slika kroz boje, teme ili stilove.

Što na ovu temu kaže feng shui?

Feng shui je drevna kineska praksa koja se bavi uređenjem prostora i u njegovim načelima nalazimo mnogo logike i praktičnosti. Cilj je stvoriti prostor koji podržava harmonični protok energije, za dobrobit, uspjeh i sreću pojedinca.

Vezano uz temu postavljanja umjetničkih predmeta u dom ili poslovni prostor, praktičari primjerice preporučaju pravilne pozicije tih predmeta na mjesta koja su Vam vidljiva i pružaju užitak. Jedna od dobrih pozicija je preko puta ulaznih vrata u tu prostoriju.

Razmišlja se svakako i o odabiru predmeta koji odražavaju pozitivnu simboliku, kao što su mir, sreća ili inspiracija. Na primjer, slike prirode, cvijeća, ptica ili vode simboliziraju vitalnost, rast i obilje.

Izbor materijala također je bitan i preporuča se uspostava ravnoteže između osnovnih elemenata - drvo, vatra, zemlja, metal i voda. Nije li prostor u kojem prevladava samo jedan od tih elemenata težak i naporan?

Boje igraju imaju moćan utjecaj na naše raspoloženje i dobrobit. Odabir pravih boja za svaku prostoriju u skladu s njenom funkcijom, može pomoći u stvaranju harmonije, ravnoteže i pozitivne atmosfere u domu ili radnom prostoru. Ne radi se samo o odabiru boja namještaja i zidova, već razmislite i o bojama koje prevladavaju na Vašim slikama.

Neutralne boje poput bijele, krem, bež i sivih tonova stvaraju osjećaj prostranosti, čistoće i ravnoteže i posebno su pogodne za spavaće sobe, dnevne boravke i prostorije u kojima želimo postići miran i opuštajući ambijent.

Previše intenzivnih ili jarkih boja može uzrokovati prekomjernu stimulaciju ili neuravnoteženost, dok premalo boja može rezultirati dosadnim ili bezličnim prostorom. Pripazite na ravnotežu između toplih i hladnih boja, svijetlih i tamnih tonova te boja različitih elemenata, kažu feng shui stručnjaci.

Uz ove smjernice, smatra se da je važno uzeti u obzir i osobne preferencije i emocionalni odnos prema bojama. Boje koje Vas privlače ili Vam pružaju osjećaj sreće, spokoja ili energije mogu biti dobar izbor za Vaš prostor.

Pripazite na veličinu i proporcije umjetničkih predmeta u odnosu na prostor u kojem se nalaze. Izaberite slike ili skulpture koje odgovaraju veličini zida ili komada namještaja kako bi se održala ravnoteža. Preveliki ili premali umjetnički predmeti mogu narušiti sklad u prostoru.

Ne zaboravite na održavanje umjetničkih predmeta čistima i urednima. Feng shui praktičari tumače to kao još jedan važan element u održavanju pozitivne energije u prostoru.

Naposljetku, važno je da se osjećate povezani s umjetničkim predmetima u svom domu. Odaberite slike ili predmete koji odražavaju Vaš karakter, interese, putovanja, vrijednosti... Kada ste emocionalno povezani s umjetnošću, ona može unijeti pozitivnu energiju i radost u Vaš dom.

Komentari

(3):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu. Također se ne dozvoljavaju komentari koji na bilo koji način uznemiravaju druge korisnike, služe u svrhu propagande ili promicanja neutemeljenih tvrdnji. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja mogućnosti komentiranja bez najave i bez objašnjenja.
Sortiranje: | Grupiraj odgovore: | Prikaz:
 1. +4
  Mr. No
  pozitivna ocjena
  16:08 | 1.07.2023.
  Pozdrav tekstovima na ovu i slicnu tematiku. Tnx
  Prikaži cijeli komentar
 2. +21
  tromajka
  pozitivna ocjena
  20:19 | 30.06.2023.
  "Sveto trojstvo" enterijera: umjetnost, knjige i biljke.
  Hvala na ovakvim tekstovima.
  Prikaži cijeli komentar
  Reakcije na komentar: 1
  +11
  Goblivoje Lutić
  pozitivna ocjena
  00:16 | 1.07.2023.
  @tromajka
  Stvarno prija za promenu od ratnih tekstova :)
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.