Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Matija Šerić

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Makao: Kockarski raj Dalekog istoka i buduća najbogatija svjetska regija

Pri spominjanju najbogatijih svjetskih država, svi odmah pomisle na bogate Zaljevske države ili Švicarsku i Luksemburg dok ne uzimaju u obzir streloviti uspon pojedinih država i regija na Dalekom istoku. Makao je visoko autonomna specijalna administrativna regija Kine koja bi prema projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), do 2020.

Operacija Ciklon: Grandiozni tajni program kojim je CIA financirala, trenirala i opremala mudžahedine u Afganistanu

Najveća misija CIA-e u terminima dopreme oružja i vojne opreme, obuke i financiranja bila je globalna linija opskrbe za mudžahedine, svete ratnike Afganistana, koji su se borili protiv oko 110 000 pripadnika oružanih snaga Sovjetskog Saveza. Pod slikovitim nazivom, "Operacija Ciklon" započela je za vrijeme administracije predsjednika Sjedinjenih Država, Jimmyja Cartera u siječnju 1980.

Kako riješiti rebus na istoku Europe: Je li federalizacija rješenje za Ukrajinu?

Nedavno je bivša ukrajinska premijerka, Julija Timošenko, prilikom objave svoje kandidature na ukrajinskim predsjedničkim izborima sljedeće godine u proljeće, predložila održavanje referenduma o promjeni vlasti i političkom uređenju zemlje. Prema toj osebujnoj političarki, koja je jedan od favorita na nadolazećim izborima, Ukrajina bi postala svojevrsna "kancelarska republika" u kojoj će poluge moći uživati predsjednik vlade i parlament.

Velika priča o simbiozi vojske i politike: NATO savez kao najjače sredstvo vanjske politike SAD-a (III. dio)

Ciljevi i načela NATO saveza postavljeni su u Preambuli ugovora, u skladu sa situacijom u kojoj je savez stvoren i odnosima koji su postojali u toj fazi međunarodnih odnosa. Kao ciljeve svog djelovanja države članice su istaknule: - osigurati svoju sigurnost, slobodu, zajedničko naslijeđe i civilizaciju, zasnovane na demokraciji, individualnoj slobodi i poštivanju prava- udružiti napore članica, kako bi se osigurali mir i sigurnost- pomagati stabilnosti sustava i blagostanja na području Sjevernog Atlantika Prethodni tekstovi iz ove kolekcije: Velika priča o simbiozi vojske i politike: NATO savez kao najjače sredstvo vanjske politike SAD-a (II.

Između rata i mira: Kakva je budućnost sukoba u Donbasu?

Nakon nedavno održanog američko-ruskog summita u Helsinkiju 16. srpnja, zbrajaju se dosezi i nedostaci toga sastanka koji je ponovno za isti stol posjeo američkog i ruskog predsjednika. Donald Trump i Vladimir Putin razgovarali su više od dva sata o međusobnim problemima koji su ujedno i globalni problemi kao što su rat u Siriji, međunarodni terorizam i sigurnost.

Kraj