X
ZADNJI DAN VELIKE AKCIJE: Od zime do zime - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Matteo Ristić

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Povijest Pretorijanske garde: Elitni i kontroverzni čuvari rimskih careva

Istovremeno služeći kao tajna služba, specijalne snage i urbanistički administratori, rimska Pretorijanska garda je bila jedna od najprestižnijih vojnih postrojbi na svijetu. Ovi odabrani vojnici su danas najpoznatiji po tome što su služili kao tjelesni čuvari rimskih careva, ali su također bili jedinica koja je pokrivala cijeli niz funkcija Carstva.

Švicarska garda: Misteriozna elitna vojska Rimskog Pape

Svakome tko posjeti Vatikan zapne za oko uočljivi kontingent sigurnosnog osoblja u uniformama i oružjem iz XVI. stoljeća. Iako snažno podsjećaju na ljubitelje festivala Renesanse, radi se o visoko istreniranoj jedinici sastavljenoj od vrhunskih bivših švicarskih vojnika.

Zašto je nordijska mitologija toliko fascinirala naciste?

Nakon Drugog svjetskog rata, nordijska mitologija postala je usko povezana s nacizmom te raznim neonacističkim, neofašističkim i probijačkim pokretima. Snažna povezanost nacističke Njemačke s proto-germanskom mitologijom je uvelike odgovorna za činjenicu da ista danas uživa kontroverznu reputaciju.

Izvoz salafističke ideologije i radikalizacija europskih muslimana

S masovnom imigracijom i priljevom milijuna izbjeglica, Europa se zadnja dva desetljeća suočava s gorućim izazovom; porastom radikalizacije među europskim muslimanima. Brojni su razlozi manjka integracije stranaca, a jedan od njih, iako vrlo opasan, i dalje ne privlači dovoljno pažnje od strane medija i političkih elita.

Energetski interesi u Svetoj Zemlji: Kako je plin u vodama Gaze postao epicentar međunarodnog sukoba na Bliskom istoku (1.dio)

Kada se dublje zagrebe ispod površine geostrateških odnosa, može se razumjeti da su gotovo svi trenutni ratovi, ustanci i drugi sukobi na Bliskom istoku povezani jednom niti, a to je borba za prevlast nad pronalaženjem, iskorištavanjem i prodajom fosilnih goriva i ostalih resursa. To se može vidjeti u slučaju rata u Siriji u kojoj se Katar i Iran, oboje bogati plinom, bore za dvije različite rute kojima bi se isti dostavljao Europi.

Od zapovjednika specijalnih postrojbi do kontroverznog političara današnjice: Tko je Benjamin "Bibi" Netanyahu?

Za jedne ratni heroj i jaki lider, za druge korumpirani ekstremist i ratni huškač, Benyamin Netanyahu je danas jedna od najkontroverznijih političkih ličnosti današnjice. Od vođe tima elitnih izraelskih komandosa Sayeret Matkala, gdje je sudjelovao u brojnim operacijama oslobađanja taoca te vojnim akcijama u Egiptu, Libanonu i Siriji, preko političkih pregovora s Yasserom Arafatom pa sve do ratova s Hamasom, Netanyahu je simbol i ikona cijele jedne epohe.

Iduća ruska dilema: Kako vojni uspjeh u Siriji pretvoriti u trajni utjecaj na Bliskom istoku?

Kada je Rusija pokrenula vojnu kampanju u Siriji prije dvije godine, Vladimir Putin je nastojao spasiti svog saveznika od neizbježnog kolapsa i probiti rusku međunarodnu izolaciju uslijed krize u Ukrajini. No sada je očigledno da je Rusija postigla i puno više, afirmirajući se kao ključni akter na Bliskom istoku i kao posrednik između mnogih ključnih igrača - od Irana i Saudijske Arabije pa sve do Turske i Izraela.

Treća Intifada na pomolu

Američki predsjednik Trump je priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Kada je prošli tjedan najavio svoju odluku, naišao je na brojne kritike međunarodne zajednice i zemalja Bliskog istoka koje su upozorile na nepredvidljive posljedice takvog čina: od trajnog ugrožavanja izraelsko-palestinskog sporazuma, preko građanskih nemira pa sve do Izbijanja Treće Intifade.

Budućnost Katara: Do kada će mala petromonarhija odolijevati pritiscima Saudijske Arabije?

Odluka Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta kao i nekoliko drugih država da prekinu ovoga ljeta diplomatske veze s Katarom je za mnoge bila iznenađenje i sok. No kada se malo zagrebe ispod kompleksnih dinamika i odnosa Bliskog istoka, situacija postaje puno jasnija i może se razumjeti zašto je spor nastao te što se może očekivati u budućnosti.

Analiza: Sektaška politika na Bliskom istoku

Kada se govori o odnosima na Bliskom istoku, religijske sekte imaju ključnu ulogu u oblikovanju unutarnje i vanjske politike regionalnih aktera. To je postalo očito posebice s Arapskim proljećem i izbijanjem rata u Siriji i susjednom Iraku.

Post ISIL-ovo doba: Kakva budućnost čeka Irak?

Zadnjih godinu dana i više, postalo je jasno kako je poraz Islamske države (IS) samo pitanje vremena. I dok je fokus bio usmjeren na borbu protiv terorista, malo pažnje se posvećivalo što učiniti kada ISIL konačno bude poražen.

Islam i kriza identiteta u Indoneziji

Od militantnosti na južnim Filipinima do fundamentalističkih propovjednika koji se sklanjaju u Maleziji, politizirani oblici konzervativnog islama su u porastu u jugoistočnoj Aziji. Podržani od strane vlada i lokalnih elita koji žele crpiti legitimitet i lokalnih tradicija može se primijetiti kako se ekstremistička misao sve više širi među mladima diljem regije.

Stvarna snaga kineske meke moći

Zadnja dva desetljeća Kina je sprovela radikalne ekonomske politike koje su joj omogućile gospodarski rast bez presedana. S ekonomskom snagom rastao je i politički utjecaj te je službeni Peking danas postao globalni igrač koji je u stanju uspješno parirati Zapadu u brojnim međunarodnim pitanjima.

Vojni udar u Zimbabveu i uloga Kine: Veza između Pekinga i Hararea

Vijest da je general Constantino Chiwenga posjetio Kinu samo nekoliko dana prije vojnog udara u Zimbabveu bila je slučajnost koja nije prošla nezapaženo. Također, na međunarodnoj sceni je došlo do špekulacije nakon što je Kina priopćila kako pomno promatra razvoj situacije, ali istovremeno nije osudila uklanjanje predsjednika Roberta Mugabea s vlasti.

Kraj