X
VELIKA AKCIJA: Od zime do zime - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Goran Šafarek

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Velika pobjeda Sirijske vojske: u potpunosti kontrolira sjevernu Hamu

Nakon što je Sirijska vojska ušla u ključni grad Khan Shaykoun (Slom militanata na jugu Idliba), nekoliko dana trajalo je čišćenje grada od preostalih militanata, kao i uobičajenih mina i eksplozivnih naprava. Istovremeno, nastavljeno je napredovanje prema istoku te su se sirijske snage brzo spojile s postrojbama kod Sukayka i time opkolile preostale militantne.

Militanti u gradu Daraa u klopci - Sirijska vojska zauzela je gotovo cijeli istočni dio pokrajine

Sirijska ofenziva u južnoj pokrajini Daraa u punom je zamahu. Efektivno je sada cijeli istočni dio pokrajine u rukama sirijske vlade, uključujući strateški granični prijelaz Nassib. Gubitak tog prijelaza 2015 godine, bio je osim vojnog i ogroman ekonomski udar i za Siriju i Jordan No, Jordanu je očito bilo važnija destabilizacija susjedne zemlje, nego uzajamna korist.

Sirijska vojska oslobodila je velik dio južne Sirije

U drugoj polovici lipnja krenula je dugo najavljivana ofenziva Sirijske vojske u južnoj Siriji (Južna Sirija – pred konačnim slomom revolucije upravo gdje je upaljena prva iskra). Kao što je bilo očekivano, sirijske snage prvo su udarile na sjeveroistočni dio provincije Daraa zvan Lajat, na granici s pokrajinom Suwayda.

Velika pobjeda Sirijske vojske: kapitulacija militanata u Istočnoj Ghouti

Niti šest tjedana nakon početka velike ofenzive Sirijske vojske u Istočnoj Ghouti, rasplet bitke je pred krajem. Jučer je Sirijska vojska ušla u Ayn Tarmu što je bila kap koja je prelila vodu. Militanti Faylaq al-Rahmana pod zastavom Slobodne Sirijske vojske su uz posredovanje Rusije odlučili predati preostala istočna predgrađa Damaska: Zamalka, Jobar, i Arbeen.

Raspad obrane militanata: Sirijska vojska rascijepila je Istočnu Ghoutu u enklave

Dva tjedna nakon početka velike ofenzive Sirijske vojske u Istočnoj Ghouti, Sirijska vojska ne samo što kontrolira polovicu prostora koji su prije držali militanti, nego je enklava podijeljena u dva veća i uskoro i još jedan manji džep. Situacija u Istočnoj Ghouti Ključno je bilo brzo probijanje vrlo utvrđene obrane kod Hawsh Dawahra što je Sirijskoj vojsci omogućilo prodor prema manje utvrđenom središtu Istočne Ghoute.

Sirijska vojska napreduje u Istočnoj Ghouti

Tjedan dana nakon početka velike ofenzive u okolici Damaska, Sirijska vojska ostvarila je značajne pomake na istoku enklave Istočna Ghouta. Već prvi dan Sirijska vojska je zauzela je nekoliko sela poput Hazrame, a djelomično i utvrdu Al-Nashabiyah.

Bitka za Istočnu Ghoutu: Najveća sirijska bitka od Aleppa

Oslobađanjem vojne baze Abu Duhur, istočnog Idliba i južnog Aleppa, pretpostavljalo se da će Sirijska vojska nastaviti u srce Idliba, prema gadu Saraqibu i šiitskim enklavama Fuah i Kafrayah. No, ofenziva je stala, iako je bilo jasno da su militanti u podređenoj situaciji.

Raspad ISIL-ovog džepa u Idlibu

Nakon oslobađanja vojne baze Abu Duhur i okolice te cijelog južnog Aleppa, Sirijska vojska je privremeno obustavila daljnje akcije prema Idlibu. No, zato se usmjerila prema velikom džepu, preostalom nakon spajanja sirijskih snaga iz Aleppa i onih iz smjera Hame.

Sirijska vojska napreduje prema srcu Idliba

Nakon desetodnevne stanke, Sirijska vojska nastavlja svoju stratešku ofenzivu u Idlibu. Po oslobađanju vojne baze Abu Duhur, vođene su borbe za obližnji istoimeni gradić gotovo tjedan dana. Sredinom ovog tjedna su međutim sirijske snage u silovitim udarima iz smjera ove baze kao i iz Aleppa, istjerale militantne iz više od dvadeset sela.

Sirijska vojska oslobodila je bazu Abu Duhur i zatvorila veliki džep u istočnom Idlibu

Nakon zatišja sredinom tjedna, velikim dijelom i kao posljedica lošeg vremena i pješčanih oluja, Sirijska vojska je u subotu nastavila svoju ofenzivu u Idlibu i južnom Aleppu. Nakon gotovo dva tjedna defenzive u samoj izbočini, sirijske su snage predvođene Tigrovima konačno prešle u napad i vrlo brzo istjerale islamiste iz ove velike vojne baze koja je pala u jesen 2015 (Abu Duhur, mjesto masovne egzekucije sirijskih zarobljenika.

Uskrsnuće ISIL-a u Idlibu

Nakon što se činilo da je ISIL gotov u zapadnoj Siriji, došlo je do ekspanzije ove terorističke tvorevine. ISIL je iskoristio vakuum i preuzeo je također niz sela iz ruku militanata u Idlibu, a posljednjih dana i od Sirijske vojske.

Sirijska vojska zatvara obruč u istočnom Idlibu

Nekoliko velikih kontranapada militanata ovaj tjedan nisu spriječili mamutsku ofenzivu Sirijske vojske. Napali su položaje Sirijske vojske s namjerom prekida sirijske ofenzive, ili barem dobivanja vremena za izvlačenje militanata iz obruča, ali možda i odsijecanja izbočine, s obzirom na mjesto napada podalje od same baze Abu Duhur.

Kraj