Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Telegrafska žica:Azerbajdžan

Kategorija:
22.11.2023. u 18:00

Azerbajdžan tvrdi da Francuska naoružavanjem Armenije stvara uvjete za novi rat na južnom Kavkazu

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev optužio je u utorak Francusku da je isporukom oružja Armeniji stvorila uvjete za novi rat na južnom Kavkazu.

Aliyev je iskoristio govor na konferenciji o dekolonizaciji u Bakuu te je pritom oštro prozvao Francusku, koja je prošlog mjeseca izjavila da je dogovorila nove...Pročitaj do kraja

04.10.2023. u 15:00

Azerbajdžan uhitio niz bivših čelnika Karabaha, neki su uspjeli pobjeći u Armeniju

Četiri bivša čelnika regije Gorski Krabah, koja je do nedavno bila pod kontrolom etničkih Armenaca, uhitila je azerska Služba državne sigurnosti i odvela ih u glavni grad Baku, izvijestila je u utorak državna novinska agencija Azerbajdžana (APA).

Međutim, tri druga bivša čelnika Karabaha stigla su sigurno u...Pročitaj do kraja

25.09.2023. u 12:00

Velike promjene na Kavkazu uz tursku pomoć: Dok Armenci bježe iz Karabaha Erdogan stiže u posjet Azerbajdžanu

Turski predsjednik Tayyip Erdogan sastat će se danas s azerskim predsjednikom Ilhamom Aliyevom - u trenutku dok etnički Armenci napuštraju regiju Gorski Karabah nakon munjevite vojne operacije Azerbajdžana koja je promijenila odnos snaga na ovom prostoru.

Armenci u Karabahu, teritoriju koji je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana,...Pročitaj do kraja

19.09.2023. u 12:37

Nova eskalacija na Gorskom Karabahu - Azerbajdžan pokrenuo "antiterorističke operacije"

Azerbajdžansko ministarstvo obrane poručilo je da je započelo "antiterorističke" operacije u regiji Gorski Karabah, odnosno na teritoriju koji se nalazi pod kontrolom Armenije.

Napetosti su već mjesecima visoke oko etničke armenske enklave, međunarodno priznate kao dio Azerbajdžana.

Ove dvije bivše sovjetske republike, Azerbajdžan i Armenija, dvaput su ratovale...Pročitaj do kraja

16.07.2023. u 17:00

Baku tvrdi da Rusija i Armenija ne ispunjavaju dogovor o prekidu vatre u enklavi Gorski Karabah

Azerbajdžan je u subotu rekao da Rusija i Armenija ne ispunjavaju dogovor o prekidu vatre u enklavi Gorski Karabah, nekoliko sati nakon što je Europska unija pozvala Azerbajdžan i Armeniju da se suzdrže od "nasilja i oštre retorike".

Podsjetimo, nakon teških borbi i primirja uz rusko posredovanje,...Pročitaj do kraja

25.04.2023. u 19:00

Baku demonstrira snagu: Azerbajdžan blokirao jedinu cestu koja spaja Armeniju i Gorski Karabah - kontrolnu točku su postavili uz samu rusku bazu, a ruske snage, prema mirovnom sporazumu, morale bi osiguravati slobodan prohod

Nova azerbajdžanska kontrolna točka koja blokira pristup otcijepljenoj regiji koju drže Armenci nalazi se tik uz bazu ruskih mirovnih snaga koje bi trebale držati cestu otvorenom, pokazala je snimka koju je objavio Radio Slobodna Europa.

Azerbajdžan je u nedjelju priopćio da je postavio kontrolnu točku na koridoru...Pročitaj do kraja

23.02.2023. u 17:15

UN-ov sud naredio Azerbajdžanu da uklone blokadu jedine ceste koja spaja Armeniju i Gorski Karabah

Najviši sud Ujedinjenih naroda naredio je Azerbajdžanu da ukloni blokadu s jedine ceste između Armenije i regije Gorski Karabah u kojem živi armenska većina. Podsjetimo, blokada regije dodatno je eskalirala napetosti između Erevana i Bakua.

Pravno obvezujuću presudu donio je jučer Međunarodni sud pravde. Odluka dolazi nešto...Pročitaj do kraja

18.01.2023. u 15:00

Kriza na Kavkazu koju Rusija više ne može riješiti: Moskva traži od Bakua deblokadu Gorskog Karabaha, ali azerska strana je neumoljiva

Rusija je u utorak poručila Azerbajdžanu da ključna cesta koja vodi u regiju Gorski Karabah mora biti hitno očišćena od prosvjednika, ali Baku je ostao neumoljiv, navode izvori.

Podsjetimo, Gorski Karabah je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, ali je dom većinom armenskog stanovništva. Proteklih mjesec dana Azeri...Pročitaj do kraja

28.12.2022. u 19:00

Iredentizam na vrhuncu: Predsjednik Azerbajdžana, Ilham Alijev, nakon pobjede u Gorskom Karabahu sad polaže pravo na cijelu Armeniju nazivajući je "Zapadnim Azerbajdžanom"

Čini se da azerski predsjednik Ilham Alijev "polaže pravo" ne samo na spornu regiju Gorski Karabah već i na cijelu današnju Armeniju. To se itekako može iščitati iz njegovog govora kojeg je dao povodom svog 61. rođendana. U istom govoru također je prozvao Zapad zbog podrške...Pročitaj do kraja

19.07.2022. u 11:00

EU dogovorila s Azerbajdžanom povećanje uvoza plina do 2027. godine - Urusula von der Leyen u Bakuu: "Vi ste nam ključni partner u našim naporima da se odmaknemo od ruskih fosilnih goriva"

Europska komisija potpisala je memorandum o razumijevanju s Azerbajdžanom za udvostručenje uvoza azerbejdžanskog prirodnog plina na najmanje 20 milijardi kubičnih metara godišnje do 2027. godine.

"Danas, ovim novim memorandumom o razumijevanju, otvaramo novo poglavlje u našoj energetskoj suradnji s Azerbajdžanom, ključnim partnerom u našim naporima da se...Pročitaj do kraja

18.07.2022. u 09:00

EU nastoji osigurati veće količine plina iz Azerbajdžana, Ursula von der Leyen odlazi na sastanak u Baku

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen otputovat će danas u Baku kako bi tražila više prirodnog plina iz Azerbajdžana, poručuju iz izvršne vlasti EU-a, dok Europska unija nastoji smanjiti svoje oslanjanje na rusku energiju.

"Usred kontinuiranog naoružavanja Rusije po pitanju opskrbe energijom, diverzifikacija našeg uvoza energije...Pročitaj do kraja

23.06.2022. u 08:00

Lavrov u Bakuu - može li opstati ruski mirovni sporazum između Armenije i Azerbajdžana?

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetit će danas Baku, glavni grad Azerbajdžana, gdje će provesti dva dana. S njim će se sastati azerski predsjednik Ilham Alijev i ministar vanjskih poslova, Jehun Bajramov. Navodi se kako će glavna tema razgovora biti napetosti između Azerbajdžana i Armenije...Pročitaj do kraja

Telegrafska žica je posebna rubrika s kratkim i najnovijim vijestima iz svijeta. Vijesti objavljuje advance.hr uredništvo, ali mogu biti dodane i od strane samih korisnika pri čemu će taj podatak biti naznačen. Uredništvo advance.hr redovno provjerava objavljene informacije, ali ne može u potpunosti garantirati točnost ukoliko je informacija objavljena od strane korisnika.