X
VELIKA AKCIJA: Od zime do zime - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

BiH

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

"Mržnja, prijetnje radnicima, napadi, obilježavanja ljudi, kupovanje glasova - sve to je ovog puta poprimilo abnormalne proporcije": Dobrodošli u BiH Opće izbore

Ove nedjelje, 7. listopada, u susjednoj BiH održat će se izbori za nacionalno predsjedništvo, Predstavnički dom kao i za predsjednike i zakonodavce dvaju entiteta (Federacija i Republika Srpska). Podsjetimo, tri člana predsjedništva biraju se prema etničkoj pripadnosti - u Republici Srpskoj bira se srpski predstavnik dok se u Federaciji BiH biraju predstavnici Hrvata i Bošnjaka.

advance.hr

Povjerenik za EU proširenje Johannes Hahn upozorava BiH da moraju odmah pokrenuti konkretne reforme: "U suprotnom bi se prozor ulaska u EU mogao zatvoriti"

Šef EU vijeća za proširenje, Johannes Hahn, istaknuo je kako BiH mora napraviti konkretne reforme ukoliko se želi pridružiti Europskoj uniji - ukoliko to ne učini, ističe Hahn, "prozor ulaska u EU mogao bi se zatvoriti". Podsjetimo, Europska unija primila je prije 15 mjeseci pristupnicu koju je BiH uputila, no, Hahn tvrdi kako BiH od onda nije napravila nikakve reforme niti promjene dogovorene s EU-om i međunarodnim kreditorima.

advance.hr

Nakon potresa u Zenici preko 30 rudara zarobljeno pod zemljom

vijesti 14:50 Kako javlja Radio Sarajevo iz jame Raspotočje Rudnika mrkog ugljena Zenica spašeno je 29 rudara, dok se za preostale sumnja da su stradali. 34 rudara zarobljeno je pola kilometra pod zemljom nakon što je potres, tzv.

advance.hr

Revolucionarni koraci otporni na nacionalističko-medijski teror i direktna demokracija građana BiH putem Plenuma: izbijanje političke moći iz ruku vladajuće klase

U trenutku kada se cijela Europa naglo vraća "u zagrljaj" desnice, dok u Kijevu radikalne skupine marširaju po taktu Wehrmachtovih koračnica, dok u Beču ekstremisti održavaju svoje "balove", dok u Francuskoj imigrante iz zemalja koje im je upravo Pariz uništio smatraju najvećim problemom, dok se u Hrvatskoj ukidaju prava manjinama, dok u Grčkoj neo-fašisti s lakoćom osvajaju mjesta u parlamentu i dok gotovo sve zemlje Starog kontinenta ponovno boluju od nacionalizma - preko granice desilo se zaista ugodno iznenađenje. U BiH buknuo je socijalni bunt nakon što su umorni, obespravljeni i već očajni radnici poručili da je "dosta".

Tommaso di Francesco o situaciji u BiH: "Dobro došla, klasna borbo"

Dobro došla klasna borbo Već cijeli tjedan šire se protesti radnika u Bosni i Hercegovini, značajno, baš u onim istim mjestima, počevši od Sarajeva, koja su prije malo više od 20 godina doživjela divljanje međuetničkog rata, koji je u krvi pocijepao Jugoslovensku federaciju. To je dovoljno da se učine neka promišljanja, koji se ne odnose samo na europski jugoistok, koji tko zna zašto uporno smatramo vrlo dalekim.

Osvrt na događanja u BiH: Narod će se lako osloboditi, jer je sam svoj tamničar - kada bude znao kojim izlazom iz tamnice krenuti

U našu redakciju stiglo je priopćenje koje prenosimo u izvornom obliku i u cijelosti: Događaji u proteklih nekoliko dana potresli su javnost cijele regije i svakim danom skreću sve više pažnje. Protesti su doveli u razne dileme kako njihove učesnike, a pomalo i njihove organizatore, obzirom da je teško uspostaviti i zadržati kontrolu nad pojavom koja podrazumijeva masovni odaziv naroda.

"U Bosni je veliki kaos - situacija je odlična", Slavoj Žižek za Guardian o BiH: "Ovo je pobuna protiv nacionalističkih elita, narod je konačno shvatio tko mu je istinski neprijatelj"

Istaknuti slovenski filozof i autor, Slavoj Žižek, osvrnuo se na aktualnu situaciju u BiH u tekstu koji je objavio britanski list The Guardian. U osvrtu se dotiče šireg konteksta, no njegov najznačajniji zaključak je svakako ova rečenica: "Čak i ako prosvjedi postepeno izgube na jačini, oni će ostati iskra nade".

BiH: premijer Hamdija Lipovača ipak podnio ostavku

Premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača sinoć je iza ponoći podnio ostavku na izvanrednoj sjednici Skupštine, a prihvatili su je svi prisutni zastupnici. Prije Lipovače ostavke su podnijeli premijeri Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i sarajevskog kantona.

advance.hr

Prosvjednicima u BiH se prijeti EU trupama

Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, ocijenio je da bi, ako stanje u BiH bude eskaliralo, trebalo, eventualno, "razmisliti i o trupama EU". "Razmotrit ćemo stanje u BiH u utorak, 11. veljače, u međunarodnom upravljačkom odboru.

advance.hr

Revolucija i neminovna kontrarevolucija: struje koje će pokušati razbiti ili preoteti pobunu u BiH

Nakon nekoliko dana žestokih sukoba na ulicama gradova BiH, pri čemu su izvršeni napadi na Vladine zgrade te je nekoliko kantonalnih premijera podnijelo ostavku, može se reći kako su prosvjednici i pobunjeni radnici stvorili adekvatne uvjete da izađu pred javnost sa svojim zahtjevima. Svakako su dobili pozornost ne samo svoje vladajuće klase i političke elite, već i cijele regije.

Nastavljaju se prosvjedi u gradovima diljem BiH: sukobi s policijom, novi napadi na Vladine zgrade, ali i rezidencije političara

Nakon nekoliko dana žestokih sukoba koji su počeli radničkom pobunom u Tuzli ovog tjedna, prosvjednici ponovno izlaze na ulice. Nastavljaju se napadi na Vladine zgrade, kao i sukobi s policijom. Vodeći lokalni mediji stoje na strani vladajuće klase i prosvjednike često nazivaju "huliganima" i "vandalima", no mnogi na ulicama aktualnu situaciju ne vide na taj način već ističu kako je u BiH započela revolucija.

Kraj