SekcijeVijesti Analize Knjižnica Ekonomija Kultura PovijestZnanost
Naslovnica Vijesti Analize Kartice znanjaSlika danaBrzi preglednik Interaktivna karta svijeta Listanje tema TražilicaPretplata Login
Želite li besplatnu pretplatu za advance.hr?
Nudimo Vam besplatni i potpuni pristup advance.hr sadržaju, u probnom periodu od 7 dana - evo što trebate učiniti:
1) Pošaljite e-mail na info@advance.hr s naslovom "Probna pretplata"
2) U e-mailu navedite kakve biste tekstove voljeli čitati na advance.hr - cilj nam je ponuditi što kvalitetniji sadržaj našim pretplatnicima i Vaše želje su nam stoga vrlo bitne.

Nakon što administrator pregleda Vaš zahtjev poslat ćemo Vam korisničko ime i lozinku za pristup - nakon toga na nama je da Vam u tih tjedan dana predstavimo kvalitetan sadržaj zbog kojeg ćete, nadamo se, poželjeti postati jedan od naših stalnih pretplatnika.

Zatvori ovu obavijest (više se neće prikazivati)
Regija » BiH    9. veljača 2014|11:15

Revolucija i neminovna kontrarevolucija: struje koje će pokušati razbiti ili preoteti pobunu u BiH

D. Marjanović
   54
Zadnje vijestiVisoka emocionalna inteligencija - ključ uspjeha suvremenih kompanijaTurska vojska pogodila konvoj koji je ulazio u Afrin, tvrde kako je prevozio borce i oružje - kurdski izvori pak navode kako je riječ o humanitarnom konvoju u kojem su se nalazile stotine civila noseći hranu i lijekove stanovnicima AfrinaDok Seul i Pjongjang planiraju nastavak uspješno započetog dijaloga Trump objavio kako SAD Sjevernoj Koreji uvodi "najveće sankcije do sada"Uloga ajatolaha Sistanija pred iračke parlamentarne izboreBrexit sve dalji? Pristaše ostanka Britanije u EU pripremaju veliku kampanju te tvrde: "Šanse za ostanak sada su već 50:50"Nova skupina sirijskih pro-vladinih boraca probila se do Afrina unatoč turskom granatiranju: Na centralnom gradskom trgu dočekalo ih oduševljeno stanovništvoBitka za Ghoutu i moguća još veća eskalacija: Rusija najavila kako će danas blokirati UN rezoluciju ukoliko ista bude fokusirana na "smjenu režima"Bogatstvo različitosti, zdrava prehrana, joga i Bollywood: Meka sila Indije u 21. stoljećuPojavile su se snimke koje navodno po prvi puta prikazuju ruske napredne Su-57 lovce nove generacije za vrijeme misije u SirijiNastavlja se bombardiranje Istočne Ghoute - UN traži hitno primirje kako bi se "spriječio masakr", opozicijski izvori navode kako je u 5 dana ubijeno gotovo 400 osoba, od toga 150 djeceKozmetičke promjene i uvod u nove sukobe: Podjela moći u Južnom SudanuLavrov u Beogradu: "Rusija pozdravlja europski put Srbije, ali zadržat ćemo dobre odnose bez obzira na razvoj situacije"Izvori navode kako su sirijske vladine snage ušle u kurdsku enklavu na sjeveru Aleppa - početak jače potpore u Afrinu?Militarizacija obrazovnog sustava: Hoće li američki nastavnici uskoro morati nositi oružje? Trump smatra kako bi to bilo učinkovito protiv sve češćih masovnih pucnjavaNepoznati napadač granatom napao američku ambasadu u Podgorici pa se zatim raznioAmbiciozni svemirski program Kine: Do 2030. slijeću na Mjesec i ne namjeravaju tamo statiLideri američke Demokratske stranke traže od Kongresa 300 milijuna USD za "borbu protiv ruskog uplitanja" u predstojeće kongresne izbore: "Moramo se boriti, naročito protiv ruskih operativaca na našim društvenim mrežama"Rusija odbacuje optužbe da njihove zračne snage sudjeluju u napadima na Istočnu Ghoutu pokraj Damaska, oglasila se i Njemačka: "Pozivamo Rusiju i Iran da zaustave ovaj masakr"Turska poručuje: "Nismo u direktnom kontaktu s Damaskom, ali se poruke svejedno prenose"Katalonska ljevičarska liderica Anna Gabriel napustila zemlju: "Ne očekujem pošteno suđenje od Madrida"
Nakon nekoliko dana žestokih sukoba na ulicama gradova BiH, pri čemu su izvršeni napadi na Vladine zgrade te je nekoliko kantonalnih premijera podnijelo ostavku, može se reći kako su prosvjednici i pobunjeni radnici stvorili adekvatne uvjete da izađu pred javnost sa svojim zahtjevima. Svakako su dobili pozornost ne samo svoje vladajuće klase i političke elite, već i cijele regije.

Dok se iz regionalnih centara šalju poruke koje zvuče poprilično "UN-ovski", napetost se i tamo itekako osjeća. Tako je sinoć beogradski sindikat policije poručio: "Prosvjedi iz BiH bi se lako mogli preliti preko Drine". Dakako, ovi događaji se često s lakoćom šire i izvan nacionalnih granica, sjetimo se samo pobuna u Arapskom svijetu 2011. i do kuda su one došle - sve do SAD-a (Occupy Wall Street prosvjedi).

Bitno je istaknuti nekoliko važnih detalja kada govorimo o situaciji u BiH. Kada se pobuna inicijalno proširila iz Tuzle na druge gradove, Sarajevo, Zenicu, Mostar, Bihać itd., cijela vladajuća struktura zajedno s njihovim glasnogovornicima (medijima) našla se u stanju opće panike, šoka i nevjerice.

To se više ne može reći i za jučerašnji dan. Brzo su se pribrali i "kontrola" se polako vraća. Ne samo na terenu - gdje su jučer razbili prosvjednike i na samom početku okupljanja na nekim mjestima (primjerice u Mostaru) - već, što je daleko važnije, i u kontroli informacija. Nastupa "kolektivno zgražanje" nad napadima na Vladine zgrade, no u isto vrijeme nitko niti ne spominje da je upravo ta eskalacija dovela do ostavke trojice premijera.

Nadalje, intenzivno se u fokus nastoji vratiti nacionalni aspekt, pa se tako govori o tome "čija je ovo pobuna" sa zaključcima da se radi o "bošnjačkoj" pobuni - hrvatski političari pozivaju Hrvate u BiH da "ne nasjedaju na ove provokacije", dok iz Republike Srpske poručuju kako su "ponosni na stanovnike koji nisu izašli na ulice".

Ove priče o nacionalnim podjelama su očekivani pokušaj razjedinjenja prosvjednika - očekivano, pošto se hrvatski i srpski političari podjednako boje za svoje fotelje kao i bošnjački. Razlozi ove pobune nemaju nikakve veze s nacionalnim karakterom, već samo s klasnim.

Istinski razlozi - bar kada govorimo o javnom isticanju - utopiti će se u gomili lažnih, to je očekivano i toga prosvjednici moraju biti svjesni, morali su toga biti svjesni već od prvog dana. Na svaki izvor koji će naglasiti klasni aspekt njihove borbe doći će barem 20, ili više, njih koji će isticati nacionalni. Ne zovemo mass-medije bez razloga "mass" medijima - njihov cilj je utjecati na mase, a mase će sukladno tome uskoro biti rastrgane između potrebe da se bore za svoj opstanak i beskrajne propagande koja se već počela slijevati na njih.

Kako sam istaknuo i u jučerašnjem osvrtu, sada se malo toga može poručiti, kasno je za bilo kakva upozorenja - ili je svijest na razini ili nije (vidi: Analiza: Može li pobuna u BiH prerasti u revoluciju radničke klase koja će prodrmati cijelu Europu?).

No, kada govorimo o opasnostima i podjelama koje prijete od strane vladajuće nomenklature, nemoguće je ne osvrnuti se i na kontrarevolucionarno djelovanje koje se javlja uvijek, bez iznimke, rame uz rame sa svakom eskalacijom autentične narodne i radničke pobune.

I u manjim prosvjedima i akcijama infiltracije nastupaju gotovo istovremeno, kako onda ne bi u jednom zamahu kakvom smo ovog tjedna svjedočili u BiH? Kao jedan od sudionika anti-vladinih prosvjeda u Zagrebu 2011. iz prve ruke sam svjedočio kako infiltratori iznutra mogu razbiti zamah, tada je bilo dovoljan samo ulazak manje skupine nacionalističkih elemenata da se većina raziđe.

U BiH pak imamo puno širu situaciju i tu infiltracija ima i šire ciljeve. Zapravo govorimo o dvije struje - jedna će imati za cilj slomiti prosvjedni zamah, dok će druga nastojati isti preuzeti i voditi ga za svoje oportunističke ciljeve. O ovoj koja ide na demontažu sve znamo - to je gotovo "klasika": ubačeni provokatori, pljačkaši, nacionalisti itd.

No, ova druga, "prijateljska", ima podjednako rušilačku agendu, ali nju prosvjednici daleko teže uočavaju. Kao vatrogasci koji žurno stižu na lokaciju požara, tako i ove skupine ulijeću u sam epicentar pobune kako bi joj preoteli vodstvo i usmjerili je ka "prihvatljivijim" agendama, političkim ciljevima i načinima borbe.

Pojedine zemlje koje su iskusile profesionalnu kontrarevoluciju već formiraju tzv. "Anti-narančaste komitete", no koliko je BiH svjesna ovih opasnosti, tek ćemo vidjeti u narednim danima. Lideri kontrarevolucije se jako lako mogu prepoznati - vodeći mediji su na njihovoj strani, daje im se prostor, nerijetko žurno počinje stizati politička i financijska potpora izvana itd. Kako se suočiti s ovom pošasti?

Svijest pobunjenih radnika je opet ključna. U prvoj razini oni odbacuju svoje političko vodstvo, uviđajući njihov anti-narodni karakter. Da bi se do toga došlo, također je potrebna kolektivna svijest. Druga razina je odbacivanje kontrarevolucionarnih aktera, ignoriranje istih. Za to je potrebna kudikamo veća svijest, jer lako je odbaciti političku elitu koja besramno laže čim otvori usta, no odbaciti nekoga tko se nudi kao suborac je već puno kompleksnija stvar.

Nećemo ulaziti u debatu tko potlačenoj klasi u BiH danas nudi revoluciju, a tko kontrarevoluciju, to neka pobunjeni radnici i mladi ljudi u prosvjedima otkriju sami za sebe. Ali istaknuti ćemo ovo - oni koji u ime vas, koji ste se našli u povijesnom trenutku odluke, kroje zahtjeve u kojima je jedna od stavki "Početak pristupnih ugovora sa NATO savezom i Europskom Unijom" - nisu vaši prijatelji i suborci. Nečiji jesu, ali ne vaši.

Zanimljivo je pritom uočiti kako bi se te iste asocijacije mogle uskoro "uključiti" u aktualnu pobunu, barem ako je suditi prema pojedinim izjavama. Naime, visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, ocijenio je da bi, ako stanje u BiH bude eskaliralo, trebalo, eventualno, "razmisliti i o trupama EU". "Razmotrit ćemo stanje u BiH u utorak, 11. veljače, u međunarodnom upravljačkom odboru. Austrija će povećati broj svojih vojnika u BiH. Ako stanje bude eskaliralo morati ćemo, eventualno, razmišljati o EU trupama, međutim, ne sada", rekao je.

Takvoj EU se želite priključiti? EU koja već sada gleda kako vas zgaziti ako nastavite sa svojom borbom?

Razumljivo je da je ova pobuna fokusirana na unutarnje probleme u BiH, oni ipak najviše pogađaju svakodnevnicu. No, nikada nije prerano za pogled unaprijed, u širi kontekst. BiH je u sklopu bivše SFRJ bila ponosna članica Saveza Nesvrstanih zemalja i to je vanjskopolitički cilj kojem bi trebala stremiti i danas. To je jedini način da se zemlja izbori za svoju autonomnost i neovisnost, sve drugo su samo prividi slobode koji će u konačnici, da tako je, odraziti se i na svakodnevnicu.

I u trenutku kada stanje izgleda beznadno, a državni ustroj disfunkcionalan, treba se gledati prema slobodi i neovisnosti. Svi problemi, a njih je u BiH danas mnogo, mogu se riješiti ako se postigne jedinstvo naroda na osnovama borbe protiv eksploatacijske klase, a svi oni koji vam govore kako su takvi termini "zastarjeli, ofucani", koji vam govore "pa nećete valjda pretvarati zemlju u Sjevernu Koreju ili Kubu?", pitajte se - što vam oni nude? "Slobodnije" slobodno tržište? Eliminaciju korupcije kako bi taj isti novac "legitimnim" putevima ponovno završavao samo u džepovima elite? Jednake šanse za svih? Bosanski san?

Bosna i njeni ponosni narodi vidjeli su sve što je povijest imala za ponuditi, sve su prošli i sve su preživjeli i nadživjeli. Danas će se netko drznuti tim ljudima govoriti kako će biti "kulturni" tek kada uđu u "kulturne" asocijacije poput NATO pakta i Europske Unije? Koja drska uvreda!

Narod BiH mora shvatiti kako sva ljepota i bogatstvo njihove zemlje pripada samo njima te ni u ludilu, naročito dobrovoljno, ne mogu dopustiti da postanu kolonija neke velike sile. Kao i borba protiv eksploatacije, kao i borba za povrat sve radničke otete imovine, toliko je isto važna i borba za samostalnost. BiH je zemlja koja pripada narodu koji u njoj živi i ne smije se dopustiti da postane kolonija ili protektorat bilo koga - bez obzira da li se radi o SAD-u, Europskoj Uniji, Turskoj, Rusiji, Kini ili bilo kome drugome, pa i zemljama regije koje imaju teritorijalne pretenzije na nju.

Postoje brojni drugi zahtjevi radnika koji su u zadnjih 48 sati došli iz Tuzle, Sarajeva, Bihaća i drugdje. Radnici na njima moraju ustrajati, a nabrajanje legitimnih zahtjeva kako bi se na kraju "prikačilo" članstvo u NATO-u i EU-u, je nešto što trebaju na vrijeme prepoznati kao nedopsutivi oportunizam, dok će vodeći mediji s velikim užitkom i oduševljenjem isticati baš te zahtjeve.
Komentari (54):
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja:
Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
0
Boško
07:51 | Utorak - 11. 02. 2014
U ovoj borbi za vlast i radnička prava narodi BIH nemaju što izgubiti osim svojih okova.
-2
HalfordMackinder
13:36 | Ponedjeljak - 10. 02. 2014
Lako je biti socijaldemokrat kad riješeno nacionalno pitanje. Nažalost "hrvatsko pitanje" još nije riješeno u BiH (to je jedan od razloga nefunkcionalnosti BiH). Hrvati nemaju osnovna demokratska prava (poput prava na predstavnika, kojeg im biraju Bošnjaci). Veliki broj tobožnjih prosvjednika želi ukinuti kantone što će dodatno centralizirati FBiH. Hrvati bi u tom slučaju bili u još gorem položaju. Zanimljivo je vidjeti zastave Armije BiH u tim tobožnjim prosvjedima. Doći autobusima u Mostar i derati se "ovo je Bosna!" je provociranje nacionalnih sukoba. Drago mi je da Hrvati (i Srbi) nisu nasjeli na te provokacije. Prosvjedi su mirno počeli, i potpuno opravdano; ekonomsko-socijalna situacija je katastrofalna. Ali problematično je što su se tim prosvjedima priključile razne grupacije s potpuno drugačijim interesima i ciljevima, a ne zna se tko njima manipulira.
+4
ivo
08:47 | Ponedjeljak - 10. 02. 2014
malo muzike za dobrojutro od našeg Sarajlije Goran Bregović, live in Paris 2013 - Bella ciao
http://www.youtube.com/watch?v=OyMA84-mowI
+4
Dežurni demagog
23:21 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Ma sve će se to razmijeniti bez ozbiljnih posljedica po vladajuću elitu. Već polako razjedinjavaju prosvjednike, nude svi ostavke (logično, izbori su u oktobru), prebacuju odgovornost na neke prethodne vlade itd. Na žalost, u BiH ne postoji opozicija za koju bi čovjek mogao glasati. SDA pljačka od rata i logično narod dadne vlast SDP-u . Nakon toga SDP uđe u koaliciju sa SDA!!?? Kome čovjek da vjeruje u takvoj situaciji kad je nakon izbora došlo do opštih orgija u kojima je koalirao bukvalno svako sa svakim i svako protiv svakoga. Pada mi na pamet onaj ranjenik iz "Ničije zemlje" koji ostaje ležati na mini, ako se pomjeri nestaje - eto to je Bosna i Hercegovina - upravo se pomjerila.
+2
marko frendić
22:44 | Nedjelja - 09. 02. 2014
O bože, uređenje demokratsko? Aha, ok. Ne zamjeri, ali nešto iskustva mi govori da bi ovo najvjerojatnije bila duga diskusija koja ne vodi nikuda, pa je bolje stati ovdje.
0
max
21:23 | Nedjelja - 09. 02. 2014
pozdrav svima mislim sve je ovo dio Novog svjetskog poredka jasno ko dan izgleda da je stvar u sistemu uopste pogledajde ljudi da svakog dana je samo gore ovo mi lici na planetarnu pobunu
0
kudro3
21:20 | Nedjelja - 09. 02. 2014
@marko frendić
Sistem se mijenja kroz sistem, iznutra! Kako? Pošto je uređenje BiH, demokratsko, onda se osnuje stranka, recimo, proistekla iz zahtjeva nezadovoljne većine na protestima. Pripremi se statut dovoljno jasan da može, recimo, prerasti u Ustav. Napravi se 2/3 većina i na skupštini usvoji bolji Ustav. Na prvom mjestu bi trebalo da bude zalaganje za stručnost na svim nivoima a ne stranačka pripadnost. Za početak riješen problem korupcije i Sektaštva kroz koji najviše kuliminira Nepotizam, možda i najopasniji nus proizvod Vlada.
A što se tiče moje stručnosti, najblaže rečeno, "mogao bih biti" predsjednik Skupštine u roku od 7 dana.
+5
WalterY
20:08 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Eee...da je Walter ovdje!:)
+1
Gustaf00
19:23 | Nedjelja - 09. 02. 2014
@Hamza_XX
Taj vaš Radončić isto traži što brži put u "euro-atlantske" integracije, a koliko je vidim upravo ovaj tekst upozorava da se takav put mora odbaciti svom silom.
+7
Barikada
18:46 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Ako je barem 10% onih koji su pročitali ovaj tekst shvatili što je autor želio poručiti, dobro je, ima nade.
0
ilidja
18:22 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Jel zna neko više o ovome ?
MICRO PROJECTS
Agreement on Inter-Ethnic Tolerance
The “Agreement on Inter-Ethnic Tolerance Tuzla–Osijek–Novi Sad” was presented at the third session of the Igman Initiative, in Sarajevo, May 2001.
nastavak na
http://www.igman-initiative.org/projects/micro-projects/
+5
marko frendić
17:17 | Nedjelja - 09. 02. 2014
@kudro
Potezanja oko nacionalizma dolaze od "Pavlovljevih peseka", koji su dresirani da svaki put kad se postavi pitanje gdje nestade svačija imovina, posao, budućnost i kruh sa stola, udara njihovo uvjetovanje da sve navedeno proglase sporednim, a beskrajno opredjeljivanje po raznim imaginarnim osnovama - prioritetnim.
Što se tiče mijenjanja sustava iznutra, ako misliš da je moguće, ne shvaćaš sustav.
+18
sbdyu
17:16 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Bez Jugoslavije nece biti niti jedinstvene Bosne i Hercegovine i to je svima jasno naravno na nasu zalost.Ovo sto se danas desava u BiH i reagovanja politicara iz Srbije i Hrvatske je samo dobar pokazatelj da ce zapad uciniti sve da sacuva ono sto se da sacuvati u ovoj situaciji i zato i koriste proverene igrace koji su odradili veliki broj poslica za strane obavestajne sluzbe i korpoacije kao sto su Mesic,Josipovic,Tadic,Dodik i Dacic koji idu sa pricom da je sve ovo u bosni ustvari politicki protest odnosno ima politicku , a ne socijalnu pozadinu. Sve ce uciniti da stvore tu sliku i da proteste gradjana prikazu u drugom nacionaistickom svetlu jer je to proverena taktika vladanja kapitalisticke elite na Balkanu koju su formirali Zapad i zapadne korporacije!Ako ljudi u BiH podju za ovom retorikom ovih politicara i prekinu proteste ili promene zahteve od socijalnih u politcke sv je zavrseno za obicn ljude izgubili su bitku unapred!Gradjani u BiH moraju jasno reci da su njihovi zahtevi striktno socijalni i da u ovoj situaciji nacionalne i religiske i politicke igre nece proci! Ekonomske elite su se uplasile i sada cine sve da minimiziraju nastalu stetu i zadrze situaciji pod kontrolom jer oni mogu izgubiti puno toga dok obican narod ima malo za izgubiti! Zato braco Bosanci i Hercegovci ma koje vere i nacije bile udrite FASISTE I KAPITALISTE jurite ih nemilosrdno i oterajte ih sve sa politicke i ekonomske i javne scene BiH!Cela je bivsa Juga sa vama!Krajnje je vreme da se ustane zajedno od Djevdjelije do Triglava!!!!!!!!!
-1
mobil
15:47 | Nedjelja - 09. 02. 2014
korisnik5919 je 100% u pravu! palac gore potpisujem. nije sramota zivjet svoj na svome.
+3
mobil
15:42 | Nedjelja - 09. 02. 2014
@vutra @corvaja
u potpunosti Vas razumijem, nema socijalnih prava bez sredjene drzave a BiH je rupa bez dna sa brdo problema.
+4
coavuja
15:40 | Nedjelja - 09. 02. 2014
organizacija ANTIDEJTON se prikljucila protestima, a vodja im se slika sa Naserom Oricem.
+12
Lepi Pepi
15:36 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Dragi moji advanceovci (uglavnom dijelim vaše mišljenje i osjećam vas kao prijatelje), ali kada je u pitanju ovaj osvrt i komentari na njega - mislim da STVARI STOJE SAVIM DRUGAČIJE.
Nemojte i vi potpadati pod mejnstrim medije, jer je u pitanju sasvim nešto drugo - u toku je nasilna promjena Ustava BiH kako bi se promijenilo ustavno uređenje Federacije BiH. Naime, prije nekoliko mjeseci iz svima nama "prijateljskih" zapadnih ambasada u Sarajevu predložen je model promjene Federacije BiH kojim bi se ukinuli Kantoni, a samim tim i brojne nefunkcionalne vlade.
Kako gospoda u vlasti nije bila spremna da izvrši to naređenje (a kako će ukinuti vlade i povlaštene plate, službena vozila, telefone, reprezentaciju...), pristupilo se nasilnim metodama. To se najbolje moglo vidjeti prvog dana u Tuzli, kada su ljudi u kapuljačama (zadnji ešalon) gurao masu na vrata Vlade TK, dok su u prvim redovima bili "specijalci" zaduženi za probijanje policijskih kordona.
Isti scenario uslijedio je sutradan u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću praćen vandalskim uništavanjem od strane maloljetnika i drugih kretena...
Policija je dobila "izričitu" naredbu od strane kantonalnih ministara unutrašnjih poslova da NE SMIJE reagovati. Pa gdje u svijetu (osim u Ukrajini) policija ne smije reagovati na napade rulje, na paljevinu, pljačku itd itd itd... a na sve to se uključuje američki čovjek Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH, koji izjavljuje da je riječ "o pravu gladnih ljudi". A upravo ti "gladni ljudi" imaju markiranu garderobu, svi su obučeni u fullu...
Smiješno.
Postavio bih samo jedno pitanje svim advanceovcima, zašto se u proteste nisu uključili Hrvati i Srbi iz BiH? Šta mislite da oni žive bolje od Bošnjaka? Mislite da vole više vlast nego sebe i svoje porodice???
Ne, poenta je da nisu nasjeli na režiju. Zapamtite, političke strukture se nikada nisu rušile udarcima sa strana - to ih je samo jačalo, a dokaz tome je i pokušaj rušenja vlasti i političkog sistema u Siriji, što je dovelo do nezapamćenog krvoprolića, već naprotiv, sistem se ruši iznutra.
Izvinite za ovako dug komentar, mogao bih i znatno više ali nema smisla prema čitaocima/komentatorima.
Veliki pozdrav i lijep dan želim.
+7
kudro3
15:34 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Čemu tolika potezanja oko nacionalizma? Ko je na protestima spomenuo bilo kakvo nacionalno pitanje? Ovo je socijalni bunt siromašnih i nezadovoljnih kojima vladaju uglavnom bezobrazno bogati. Sistem treba mijenjati kroz sistem. Znači iz ovih protesta treba da izađe nova stranka koja će se boriti za zahtjeve građana. Izbori su za par mjeseci tako da ima vremena. Stranke koje su sada na vlasti ne treba da imaju učešće u budućim državnim strukturama.
+6
Khattab
14:25 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Protesti i dalje traju,samo se ne izvjestava mnogo o njima..Blokirane su glavne prometnice u vecim gradovima..Sutra ce biti opet malo veci protest..danas iscurile informacije o imovinskom statusu nasih politicara...pa dobro..skromno se zivi...isplacuju rate kredita po 15.000 KM mjesecno...kupuju vikendice po Hrvatskoj i Srbiji...Dodik raspolaze stanom od 360.000 Eura (broi se covjek za jacu Srpsku,a kupuju se stanovi u Beogradu ),nista bolje ne stoje ni ovi iz SDA-a i SDP-a...čitavo Alipašino polje ispunjeno njihovim "stančićima"...
+8
Makistar
14:00 | Nedjelja - 09. 02. 2014
@korisnik5919 To je kao da kažeš da se narod neće ujediniti dok se još više ne podijeli. To je kontradiktorno, iako ponekad pali pravilo:"Ukoliko gore, utoliko bolje." Ali mislim da je ta ideja o boljem životu nakon podjele još jedna laž elite i ljude je lako omađijati pričama o "biće bolje kad izađemo iz Jugoslavije, pa kad uđemo u EU",a u stvarnosti je sve gore i gore. Ali ne brinem se, ljudi dobiju šta zaslužuju. Ako su ljudi tupi i ne uče lekcije, ne sama da će biti sve gore, nego će ih vjerovatno svemir sa gađenjem izbrisati iz postojanja sa npr. asteroidom.
+2
ilidja
13:55 | Nedjelja - 09. 02. 2014
:) Kako je sve počelo Tuzla 2014
http://www.youtube.com/watch?v=ldHW5RynJtY
+1
vutra
13:50 | Nedjelja - 09. 02. 2014
@MikiTrassi
nacionalizam je jedna ružna riječ koja se lako poteže kad se nema argumenata, stvar je u demokraciji i općim ljudskim slobodama i pravima,
da karikiram malo, borimo se za prava lgbt da mogu jasno iskazati svoje opredjeljenje a netko ko ističe svoju naciju i vjeru odmah se proglašava nacionalistom zatucanim i desničarem... jednaka prava i slobode svima
+1
korisnik5919
13:48 | Nedjelja - 09. 02. 2014
situacija u BiH je očito prekompleksna da bi se mogla samo tako rješiti. problem je što osim klasne podjele postoji i nacionalno-vjerska. i dok se to ne rješi (a očito neće tako lako dok je ovakvo uređenje u državi, tj. dok svaka nacija ne dobije svoju državu) ne može biti ni nekakve klasne borbe
+14
MikiTrassi
13:40 | Nedjelja - 09. 02. 2014
@vutra
Nacionalno pitanje je obmana, zato ti ne kužiš ovaj tekst jer si nacionalist, a autor je očigledno internacionalist! (i dobro da jest!)
+10
garibaldi
13:31 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Ovaj članak s velikim pravom ističe moguće otpore na putu ostvarivanja ljudskih prava za one obespravljene u BiH. Jedan dio tog obespravljenog i izrabljivanog stanovništva je ustao protiv besramne i trajne eksploatacije koja je poprimila karakteristike neizdržljivosti.
Na žalost Zapad je već razvio velika znanja i iskustva u logistici upravljanja s masovnim pokretima. Njihovi logističari nereda su u stanju vrlo brzo organizirati nerede ali isto tako i preusmjeravati spontane pobune, naravno u svoju korist i u svom željenom smjeru. Ta kontrola masovnih pokreta ide tako daleko da mnogi naoružani fanatici na planeti nisu ni svjesni koliko su potpuno u rukama i pod kontrolom ovih Zapadnih logističara nereda.
Zapad financira vrhunske profesionalce koji su najdalje otišli u tome da koriste i sakupljaju znanja, metode i stručnost za iniciranje i preusmjeravanje masovnih pokreta u praksi. To je jedan značajan faktor sa kojim se moraju suočiti sve napredne snage koje žele promjene i stvaranje novih humanih međuljudskih odnosa. Lokalni političari u BiH će sada vrlo brzo dobiti svestranu i snažnu podršku Zapada tj. mafije za kontrolu i suzbijanje pobuna.
-2
vutra
13:29 | Nedjelja - 09. 02. 2014
druže marjanoviću nerazumijem ni slova u ovom osvrtu, kao da ga je pisao drug lenjin tamo negdje 1913....
bosna ima svoju povjest i nemože se nikako gledati u budućnost a da se zaboravi na prošlost,
vi ovdje zagovarate nekakvu radničku jedinstvenu klasu opljačkanih i obespravljenih ljudi a ta teza je jako slična onoj o građanskoj bih, tj bih njezinih građana, podsjećam da je po ustavu od 44 (mrkonjić grad) pa do dejtonskog ustava bih definirana kao republika država srba muslimana(bošnjaka) i hrvata i naravno ostalih koji žive u bih i to niko nema pravo dovoditi u pitanje, i svaki pokušaj dominacije bilo kojeg naroda nad ostalim ili igranjem na kartu anacionalne građanske bih je put u propast, nažalost politička energija se ne troši na podizanje demokratskih standarda nego na pokušaje dominacije i zato podržavam ove prosvjede. ali realnost je takva ne samo u bih nego i većini država da se demokracijom i ravnopravnošću smatra samo dostignuće da svi narodi imaju svoje lopove, pa više nema toga da srbi kradu hrvate ili hrvati muslimane(bošnjake) svi su ograničeni na lopovluk u svom ataru ali to je normalno i po meni veliko dostignuće jer isto je i u poljskoj i mađarskoj stim da nas sve skupa pljačka svjetska financijska oligarhija. dok se ne rješi nacionalno pitanje u bih iluzorno je uopće pričati o rješavanju socijalnih problema
-1
oportunista
13:15 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Ja samo ne znam odakle toliko gokusiranje na Radoncica, kada čovjek de facto nije dio vlasti i nikada nije ni bio. Nije dozvolio da se bije narod, dok su i SDP i SDA svim silama pokušavali da rasture demonstrante, dok ih Radoncic naziva nezadovoljnim narodom, vlast ih naziva huliganima, narkomanima, delikventima.... I zato molim vas ne nasjedajte na priče da je Radoncic iza ovoga. Iza ovoga ie narod, obespravljen, siromašan, gladan i nadasve bijesan.
+17
Botanko
13:11 | Nedjelja - 09. 02. 2014
@coavuja
Taj "Udar" koji spominješ (očito nazvan po Kličkovom marionetskom pokretu) nema baš toliki utjecaj, osim u medijima koji ga guraju i guraju. Mislim da se Srbi (i Hrvati) nemaju čega bojati, nacionalne granice su ionako izmišljotina. A onda ta priča o politici, ustrojstvu... ona bi sad morala biti nevažna. Treba gurati SAMO JEDNO pitanje: povrat sve imovine i vlasti radnicima, sve drugo je K*RAC !
+3
kodiak911
13:06 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Bizon:
Možda, ali prvi dan ne bi 100%, jer od silnog straha i zatečenosti oni nisu (političari) znali šta da urade.
Nisi mogli da vjeruju svojim očima da se narod može i hoće okrenuti protiv njih, jer su toliko bili sigurni u svoju moć. Davno su političari u BiH izgubili osjećaj za stvarnost.
+13
coavuja
13:05 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Ovo je atak na Dejton, a ako to vide Stipe Mesic, Ivica Dacic i ako zvanicnici EU pricaju da je "potrebno vise pravne drzave" jer je ova nefunkcionalna, onda je sve jasno svakome ko ima oci. Kao Boga Vas molim nemojte da pisete da je ovo spontano, samo zato sto ogromna vecina naroda izlazi da se buni iz pravih razloga. Manjina koja vodi proteste je bitna i ona ce lako izmanipulisati vecinom. Tu manjinu predstavlja grupa "Udar" koja ima za cilj ukidanje bilo kakve autonomije u RS, kao i to da se Srbi proglase genocidnim narodom?!?!?! Razumem ja da je Vama ovde tesko da pisete kako treba zbog nasih podela, razumem i da ste socijalisti koji u nacionalnim podelama vide samo zlo, sve je to u redu i podrzavam vas i pratim svakodnevno i mislim da ste pravi biser balkanskog novinarstva, ali nazovite stvari pravim imenom jer je samo slepim ljudima nejasno sta se ovde dogadja od danas, kada su se oglasili zvanicnici EU koji podrzavaju demonstrante.
+11
kudro3
13:04 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Pokvareno društvo iznjedruje pokvarene političare koji onda dalje vladaju nad sirotinjom za svoje, i interese multinacionalnih korporacija, koje ionako drže cijeli svijet u šaci. Nema spasa preko noći. Problem je društveno uređenje koje u ime naroda (demokratije) dopušta da "političke elite" u sektama (stranke) vladaju u ime vlastitih i interesa gorespomenutih koorporacija. Društvo treba da evoluira a društveno uređenje treba mijenjati na način da demokratija bude vladavina naroda a ne vladavina raznih sekti.
+5
kodiak911
13:04 | Nedjelja - 09. 02. 2014
P.S
A pogledajte molim vas reakcije iz regiona. Već političari iz RS bježe na konsultacije u Republiku Srbiju po upute, a Hrvatski političari u Hrvatsku, a Bošnjački će se oslonuti na Europske (Incka i kompaniju). Tužno, ali istinito.
+5
Bizon
12:57 | Nedjelja - 09. 02. 2014
@kodiak911
Slažem se, ali pazi amo... ne želim da to zvuči grubo, ali jedino su se vladine zgrade i "mogle" zapaliti. Da se krenulo na recimo banke ili tako nešto, policija bi bez milosti otvorila vatru i bio bi masakr.
+4
kodiak911
12:55 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Kontrarevolucionari su ubačeni od prvog dana, početka protesta u Tuzli, a zatim i Sarajevu, Zenici , Mostaru itd. Najtužnija slika ovih protesta su djeca (srednjoškolci) koji pale, pa čak i u nekim slučajevima i pljačkaju i koji su tu bez ikakvih ideala i cilja. Samim tim što pale i pljačkaju bacaju veliku ljagu na revolucionare koji su tu sa više nego objektivnim i realnim razlozima i ciljevima, te daju povoda vlastodržcima da reaguju i šalju specijalnu policiju na običan narod.
Ali kad pogledamo sa druge strane - Svi do sada mirno započeti prosvjedi nisu imali nikakvog odjeka i podrške niti su postigli išta. Možda je i bilo potrebno da se stvari malo radikalizuju da bi vlastodržci počeli obraćati pažnju i bojati si za svoje postupke.
Po mom skromnom mišljenju mislim da nije trebalo paliti javne zgrade , nego zgrade, firme i sve ostale nekretnine (pokretne i nepokretne) koje su vlastodržci stekli na nelegalan način preko građana BiH, a znamo da ih imaju mnogo i da su to više javne tajne ko od njih šta ima i kojom firmom iza paravana upravlja.
+4
Ali Hussein
12:47 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Odlična analiza u kojoj je jako dobro objašnjeno kako kontrarevolucionari preuzimaju stvar u svoje ruke putem medija koji opet šire nacionalizam i tvrde da su to samo bošnjački prosvjedi.
+7
Klobučar
12:34 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Upravo tako druže Marjanoviću. Kontrarevolucija se javlja u isti čas i to nije ništa novo. Vjerujem kako su ljudi ipak već stigli i do druge razine svijesti i da neće pustiti tek tako da budu zavedeni. Iznimno cijenim Vašu opservaciju po pitanju vanjskopolitičkog stava, slažem se da bi BiH morala kao jedno odbaciti EU i NATO, to je imperativ.
+6
Hamza_XXL
12:30 | Nedjelja - 09. 02. 2014
I onda slijedi treći čin, a to je čekati da krenu bilo kakvi socijalni protesti, a toga ovdje ne nikada manjka, da bi se aktivirala mašinerija (a Boga mi i masonerija), brojni domaći NGO, Radončićevo medijsko carstvo, al-Jazzera Balkan, izvjesne televizije, vodeći portali Klix, DEPO... Čak i raniji osvjedočeni prijatelj Bosne, Slovenac, Jelko Kacin šalje vrlo snažnu poruku podrške protestantima. I sad gle čuda, Radončić, koji je svo svoje bogatstvo stekao preko noći, imajući za intimuse Kelemendija i Turkovića, balkanske drogeraške bosove, postaje propovjenik morala i najveći promotor borbe protiv korupcije. Zar vam ovo nije dokaz da se Evropa osim ekonomski i multikulturalno urušava (Merkelova: “Multikulturalizam je mrtav.”). Valjda bi sada svakome trebalo biti jasno zašto nema socijalnih nereda u HB-i i RS-u (u kojoj je socijalna situacija i gora nego u F BiH).
Najgore je što je ova spletkaroška koalicija uspjela podijeliti bošnjački narod na pola – pola (baš kao u Ukrajini, ili čak u Hrvatskoj po pitanju definicije bračne zajednice). Neki se pribojavaju da će jašući na (anti)korupcionaškoj karti spomenuti spletkaroši izazvati i međubošnjačke sukobe (a la Fikret Abdić), i time olakšati secesiju RS-a I HB-e, a Bošnjake ostaviti u projektovanoj dobroznanoj Tuđmanovoj Muslimaniji između Zenice i Sarajeva. Već bismo sutra mogli gledati kako padaju svi nivoi SDP - SDA vlasti.
Koliko jučer su mi advanceaši nalijepili gomilu minusa, a danas već počinju pomalo sa plusevima, valjda i vi uviđate da je na djelu neka vrsta zavjere.
+1
Hamza_XXL
12:29 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Draga kćeri naumio sam te za cara udati, a Bogami se cigani oko kuće motaju.
Dakle, sinuć su i član predsjeništva BiH i federalni premijer javno na TV FACE-u istakli da je upravo jučer Evropski parlament, na čelu sa Doris Pack (ona je i ranije u medijima davala otvorene antibošnjačke izjave, dok je šurovala sa čelnicima RS-a) izglasao rezoluciju kojom se osuđuju centralne bh. vlasti (čitaj: bošnjačka komponenta) za zastoj u napretku zemlje. Pri tome se u deklaraciji spominje FEDERALIZACIJA BiH – što je direktni atak na dejtonsko ustrojsvo BiH, jer ovo podrazumijeva stvaranje trećeg entiteta (već je i karta skrojena za takvo šta), a što je opet preludij za postupnu razgradnju BiH (i ex Juga se raspala na federalne komponente). Lagumdžija se sinoć otvoreno suprostavio ovoj suludoj ideji iz vrha EU. Naravno, i čelnici SDA su energično izjasnili protiv ovakvog nečega.
E sada ćete reći kakve veze imaju protesti gladnih ljudi i visoka EU politika. Itekako ima! Naime, Evropski sud u Strazburgu je prošle godine donio čuvenu presudu Sejdić - Finci (Rom i Jevrej) kojom se bh. vlasti obavezuju da omoguće i bh. manjinama da budu izabrani na najveće državne funkcije. Svi su se bošnjački predstavnici ovome radovali, jer njima najviše odgovara multinacionalna država. Ali ne lezi vraže, onda je krenulo višemjesečno zavrtanje ruku čelnicima SDA i SDP-a da pod firmom presude Sejdić – Finci, zapravo HDZ-ovim Hrvatima daju čisto hrvatsku teritoriju (defacto treći entitet). U ovome se najviše isticao Čeh Štefan Füle. Samo je Radoončić u ovim pregovorima pokazivao stanovitu kooperativnost.
+4
Gustaf00
12:25 | Nedjelja - 09. 02. 2014
@Hamza_XXL
Problem tih tvrdnji je da ti vidiš skoro ekskluzivno samo "kontrarevoluciju", a stvari definitivno nisu crno-bijele. Tko će izaći na vrhu videcemo.
-----------------
@Harry
Takvi ljudi su se uvijek pojavili u ključnom historijskom momentu, pa postoji nada da će i sada.
+7
Hamza_XXL
12:19 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Marjanoviću, za jučerašnju tvoju analizu napisao sam da si stvari iznad BiH promatrao iz ‘aviona’, danas mogu reći da si se ‘padobranom’ spustio znatno bliže mjestu samih događanja, otuda je današnja analiza mnogo preciznija i izbalansiranija. Ovoga puta si dobro uočio snage KONTRAREVOLUCIJE, koje su zaista moćne i koje zahvaljujući apsolutnoj medijskoj dominaciji imaju mnogo veće šanse za pobjedu. Da se razumimo aktuelnom političkom scenom u BiH, ali i šire u regionu, vladaju raznorazni miševi i žohari, no ono što nam se nameće preko tuđih centara moći (SAD i EU) jesu zmije (Radončić & company). Mnogi zavedeni u BiH, naročito mladi, sada su za bilo kakave promjene pa i nasilno rušenje sistema, misleći da što god novo dođe da će biti bolje od onog prethodnog. Zato demagozi raznih fela imaju odličan teren za djelovanje. Niko od nji neće da pogleda kako su prošli oni poslije silnih arapskih proljeća i raznoraznih narandžastih revolucija (Gruzija, Ukrajina...) koje su se sve svele na: Ruši loše da bi dobio još gore.
+4
Samson88
12:15 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Auu što bih volio a nam dođu trupe EU :)
+8
Kobalec
12:11 | Nedjelja - 09. 02. 2014
EU bi nekoliko puta trebala razmisliti o slanju trupa u BIH.
Iz nekoliko razloga a jedan je neka si samo probaju zamisliti reakcije gladnih i očajnih ljudi da im dođe neki europski policajac Hans,Dietrich ili kako god, koji ima nekoliko tisuća eura plaće raditi reda na ove prostore....Bilo bi tu svega i svačega a to bi sasvim sigurno bio okidač sa sve ostale zemlje na balkanu. Jer ljudi na ovim prostorima dugo pamte stare rane a kod strane intervencije vrlo bi se brzo sjetili okupatora iz drugog svjetskog rata. Kako je bilo onda tako bi se i danas zajedništvo uzdiglo iznad ovog nametnutog nam "nacionalizma" a onda....
+17
Harry
12:01 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Sada se ne smije stati. Ne smije se dati sansa Vladi da se pregrupise i da pokrenu kontraofanzivu, mada su vec poceli. Najveci problem demonstranata je taj sto nemaju pravog vodju. Potrebna je osoba sa karizmom pravog vodje i veliko autoriteta nad masama da povede narod u pravom putu. Iskreno ne znam ko bi to mogao biti, ali najvaznije je da se na ovome NE STANE. Treba se ici do kraja. Treba "izdurati" kako bi se reklo u Bosni.
Ali jedna mi stvar nije jasna. U BiH ima preko pola miliona nezaposlenih ljudi, a na ulice izadje svega nekoliko hiljada. Kad bi samo 100 000 od ovih pola miliona izaslo onda im nikakve policije niti ikakve specijalne snage mogle ista uraditi.
U narodu se kaze: Ne moze milom, moze silom.
0
Timbolimbo
11:55 | Nedjelja - 09. 02. 2014
@despicable me
Dežurni demagog, nije ni čudo da dobiva prostor u medijima.
+3
despicable me
11:53 | Nedjelja - 09. 02. 2014
+15
nob
11:47 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Samo neu eu. To je organizacija koja narodu i radniku nista ne donosi. Najbolje je biti svij na svome. Zapad i zapadni ljudi su bez: kulture, bezobrazni, arogantni, bez morala i srca i duse. Samo novaci novac, kojega uzimaju na demokratski nacin od sirotinje.
+3
Paki
11:46 | Nedjelja - 09. 02. 2014
@Bizon: 11:44 09.02.14
Marks je objasnio još pre 160 godina :)
+3
Bizon
11:44 | Nedjelja - 09. 02. 2014
@Paki
Svaka ti čast Paki. O ovoj rečenici već dva dana razmišljam i tako je točna i danas :)
+9
Paki
11:42 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Sve sile stare Evrope sjedinile su se u svetu hajku protiv tog bauka, rimski papa i ruski car, Meternih i Gizo, francuski radikali i nemački policajci...
+3
Drvokradica
11:41 | Nedjelja - 09. 02. 2014
@eis80
Hvala ti na ovom izvještaju s terena, očekivao sam takav ishod i nadam se da se to može ipak nekako prevladati..
+8
BeroRakun
11:40 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Zanimljiva anketa sa Klix.ba: "Opravdavate li nasilne demonstracije koje su izbile širom BiH?" Da, samo primjenom sile se mogu ostvariti promjene (27529), 79% ---- Ne, nasilje nije nikada rješenje (7428), 21%.
+11
eis80
11:36 | Nedjelja - 09. 02. 2014
ma tu ima i ubačenih pro-vladinih ili kako god elemenata, jučer sam bio na demonstracijama gdje čovjek podijeli demonstrante sa izgovorom nećemo napadati premijerovu kuću, većina otišla 20% upornih ostalo i to je policija savladala, po gradu su nastale grupacije po par desetina demonstranata-jučerašnji dan propao. najviše mediji guše demonstracije, vandalizam, uništavanje imovine, to moramo ponovo mi plaćati itd. ...em ti zgradu kad iz nje nepravda izlazi 20 godina, tlačenje, korupcija, kriminal..,
samo osobe koje rade u državnim institucijama ne podržavaju ovakav vid demonstracija. Niko ne spominje megalomanske objekte koji su devastirani privatizacijom, stečajem, korupcijom.
Marjanović je dobro primjetio da je nastala kontra vlade koja je uspješno bar izjednačila odnos snaga sa demonstrantima, da li će se to prevazići pitanje je. u manjim sredinama teže nego li u Sarajevu primjerice, jer se ovdje npr. policija i demonstranti skoro pa lično poznaju. kod nas su demolirali premijerov hotel u par minuta, i policija tiho govori "neka su" :)
https://www.facebook.com/photo.php?v=679895015387202
http://www.youtube.com/watch?v=ZHVUWFBkPAQ
+2
korisnik5919
11:33 | Nedjelja - 09. 02. 2014
o šutnji u hrvatskom dijelu i uvezenim "profesionalnim prosjednicima" u Mostaru ima u jednim drugim novinama. ono što je počelo kao spontano nezadovoljstvo raje pretvorilo se u nešt drugo:
http://www.vecernji.hr/balkan/na-bosansko-proljece-hrvati-u-bih-nisu-nasjeli-sutjela-i-republika-srpska-919991
+10
Biko
11:28 | Nedjelja - 09. 02. 2014
Svaka čast !!!
Poštovani, za objavu komentara morate biti advance.hr pretplatnik
Pristupite kompletnom advance.hr sadržaju,
svim tekstovima, za svega 90kn,
preplatite se već danas!
copyright advance.hr 2018 | Impressum | uvjeti korištenja