Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Iran

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Hoće li doći do raspada nuklearnog sporazuma s Iranom? Iz Teherana poručuju kako se Europa mora ili držati svojih obveza prema istom ili se suočiti s posljedicama

Iz Irana su danas poručili kako Europa nije u poziciji da kritizira Teherana zbog njegovih vojnih kapaciteta te su pozvali europske lidere da ili normaliziraju trgovinske odnose s Iranom, unatoč američkim sankcijama, ili da se suoče s posljedicama. U svom govoru iranski ministar vanjskih poslova, Mohammad Javad Zarif (na slici gore), poručio je: "Europljani nisu u poziciji kritizirati Iran izvan konteksta nuklearnog sporazuma.

advance.hr

Opasan status quo: Iz Teherana poručuju kako neće biti pregovora sa SAD-om dok se ne ukinu ekonomske sankcije protiv Irana

Iz Irana su tijekom jučerašnjeg dana poručili kako su američke sankcije jednake "ekonomskom ratu" te kako ne može biti nikakvih pregovora s Washingtonom sve dok su sankcije na snazi. Izjava dolazi neposredno nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo poručio kako je SAD spreman na "bezuvjetni" dijalog s Iranom, iako je pritom također rekao kako se to može dogoditi "čim se Iran počne ponašati kao normalna država".

advance.hr

Američki državni tajnik Pompeo rekao kako je SAD voljan pregovarati s Iranom "čim se počnu ponašati kao normalna država", iz Teherana poručuju kako ih ne zanimaju američke "igre riječima"

Američki državni tajnik Mike Pompeo, koji se trenutačno nalazi u posjeti Švicarskoj, poručio je kako je SAD spreman "bez uvjeta" razgovarati s Iranom, no prije nego se to dogodi Iran se mora, ističe Pompeo, početi ponašati kao "normalna država". Njegova izjava dolazi nakon što je Iran također rekao kako su pregovori mogući, no samo ako SAD pokaže "poštovanje" prema Iranu.

advance.hr

Hoće li veliki pritisci na iransku naftnu industriju ipak natjerati Teheran da pristanu na pregovore s Washingtonom? Predsjednik Rouhani ističe: "Spremni smo pregovarati, ali samo ako se prema Iranu pokaže poštovanje"

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je kako je Iran otvoren za pregovore sa SAD-om, ali samo pod uvjetom da SAD pokaže "poštovanje prema Iranu". Također je rekao kako Iran neće dozvoliti da ga se pritisicima natjera na pregovore s Washingtonom.

advance.hr

Pompeova teorija - "Iran je napao tankere kako bi povećali globalnu cijenu nafte", tvrdi kako ima dokaze - je li ih vidio? "O da, kod Boltona su..."

Konkretni dokazi za optužbe još se nisu pojavili, no SAD sve češće u izjavama drži Iran direktnim krivcem za sabotaže nastale na nekoliko tankera pred obalom UAE-a ovog mjeseca. Jučer se po tom pitanju oglasio američki državni tajnik Mike Pompeo tvrdeći kako je Iran stajao iza tog napada i to s ciljem da "povećaju globalnu cijenu nafte".

advance.hr

Trump tvrdi kako ne želi smjenu režima u Iranu: "Oni mogu biti velika zemlja i s aktualnim vodstvom" - Teheran skeptičan

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je jučer kako SAD-u nije cilj smjena režima u Teheranu već samo kako bi spriječili Iran u proizvodnji nuklearnog oružja. Tu izjavu danas je prokomentirao iranski ministar vanjskih poslova, Mohammad Javad Zarif - poručio je kako Iran ni ne namjerava proizvoditi nuklearno oružje te je optužio SAD za stvaranje regionalnih napetosti.

advance.hr

Loše vijesti po Iran - izvori navode kako je Kina, nakon američke prijetnje oštrim sankcijama, prestala kupovati iransku naftu, kupnju obustavljaju i drugi značajni kupci kao što su Indija, Japan, Turska...

Američki list The Wall Street Journal i drugi izvori objavili su kako je Kina prestala kupovati naftu od Irana, list se poziva na izvore iz iranske naftne industrije. Podsjetimo, SAD je zaprijetio sankcijama zemljama koje budu kupovale nafte od Irana nakon što istekne period izuzeća koje je ranije pojedinim zemljama dodijelio Washington.

advance.hr

Iranski general prijeti: "Imamo tajno oružje - u slučaju sukoba sve američke brodove možemo poslati na dno mora"

Iranski general Morteza Qorbani, govoreći o aktualnim napetostima između Teherana i Washingtona, poručio je kako je Iran spreman upotrijebiti "tajno oružje" protiv američkih ratnih brodova u Perzijskom zaljevu. O kakvom se točno "tajnom oružju" radi, iranski general nije otkrio, ali tvrdi kako isto može s lakoćom potopiti američke ratne brodove.

advance.hr

Iranski predsjednik u emotivnom govoru: "Nikada se nećemo predati, čak i ako nas bombardiraju, ako naša djeca budu žrtvovana, nikada nećemo dati svoju neovisnost i svoj ponos"

Iranski predsjednik Hassan Rouhani poručio je kako Iran neće predati svoju neovisnost i svoje poštovanje čak i ako postane žrtva američkog bombardiranja. U jučerašnjem govoru poručio je kako se Iran sada suočava s napadom koji je kompleksniji od prethodnih, prisjećajući se zadnjeg rata kojeg je Iran vodio 80-ih godina protiv Iraka.

advance.hr

Iranska garda tvrdi: "Cijeli Perzijski zaljev sjeverno od Hormuškog tjesnaca je u potpunosti pod našom kontrolom, a američki brodovi nas ne zabrinjavaju"

Zamjenik šefa iranske Revolucionarne garde, Ali Fadavi (na slici gore), poručio je kako je Perzijski zaljev, odnosno sve sjeverno od Hormuškog tjesnaca, "u potpunosti" pod njihovom kontrolom te kako ih prisutnost američkih ratnih brodova "ne zabrinjava". Njegova izjava dolazi u trenutku kada je SAD na neki način proglasio pobjedu u ovom srazu ističući kako su svojom pojačanom vojnom prisutnošću uspješno odvratili Iran od "pokretanja napada".

advance.hr

Iranski vojni zapovjednici: "Ovo je najvažniji trenutak u povijesti Islamske revolucije - nalazimo se na samom rubu općeg rata i spremni smo poraziti američko-izraelsku alijansu"

Iranski vojni zapovjednici poručili su tijekom jučerašnjeg dana kako se Iran nalazi na rubu "općeg rata" sa svojim neprijateljima te kako je spreman suočiti se sa svakom prijetnjom. Ministar obrane Amir Hatami (na slici gore) poručio je: "Iran ima najvišu razinu obrambeno-vojne pripravnosti i u stanju je suočiti se svakom prijetnjom bez obzira na njenu snagu".

advance.hr

Iranska revolucionarna garda odbacuje pregovore s Washingtonom, prijeti se američkoj floti dok nosač zrakoplova USS Abraham Lincoln plovi prema Perzijskom zaljevu

Iranska revolucionarna garda odbacila je mogućnost pregovora sa SAD-om, a utjecajni klerik Yousef Tabatabai-Nejad zaprijetio je kako cijela američka flota može biti potopljena "jednom raketom". Njegova izjava dolazi u trenutku dok se američki nosač zrakoplova USS Abraham Lincoln približava Perzijskom zaljevu.

advance.hr

Uzvraćanje istom mjerom: Iran novim zakonom proglasio svu američku vojsku na Bliskom istoku "teroristima", a američku državnu vlast "sponzorom terorizma"

Iranski predsjednik Hassan Rouhani danas je potpisao novi zakon kojime se sva američka vojska na prostoru Bliskog istoka proglašava "teroristima" dok se američku državnu vlast proziva "sponzorom terorizma". Ovaj potez dolazi neposredno nakon što je SAD iransku Revolucionarnu gardu proglasio "terorističkom organizacijom", no današnji dan je također bitan jer je SAD naredio da od danas sve zemlje svijeta moraju prestati s kupnjom iranske nafte (kako će ta američka prijetnja proći tek će se vidjeti).

advance.hr

Bespilotne letjelice iznad Zaljeva: Iran objavio snimku američkog nosača zrakoplova iz neposredne blizine

Iranski medijski izvori objavili su tijekom vikenda snimku za koju se ističe da prikazuje američki nosač zrakoplova, Dwight D. Eisenhower, sniman od strane iranske bespilotne letjelice. Ne navodi se kada je snimka točno nastala, no cilj iste je očito pokazati kako su iranske snage u stanju poprilično se približiti američkoj mornarici na prostoru Perzijskog zaljeva.

advance.hr

Iran o američkom oštrom stezanju sankcija: "Izlazak iz nuklearnog sporazuma tek je jedna od naših opcija - a ako naša nafta neće moći proći kroz Hormuški tjesnac onda neće ničija"

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif poručio je tijekom današnjeg dana kako Iran ima nekoliko poteza kojima može reagirati na američko uvođenje žestokih sankcija koje bi trebale stupiti na snagu 1. svibnja (naime, Washington traži da od tog dana sve zemlje prestanu kupovati iransku naftu ili će se u protivnom naći na udaru američkih sankcija).

advance.hr

Iranski MVP: "Vjerujem kako Trump ne želi rat s Iranom, ali bi ga u to mogli uvući 'jastrebovi' u njegovoj administraciji"

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif smatra kako Trump ne želi rat s Iranom, ali ističe kako to neće zaustaviti "jastrebove" u njegovoj administraciji da, zajedno s Izraelom, uvuku američkog predsjednika u rat - možda i na temelju "napada pod lažnom zastavom". "Oni koji oblikuju politike u SAD-u jednostavno ne žele rješenje putem pregovora", poručio je Zarif u intervjuu za novinsku agenciju Reuters.

advance.hr

Iran poručuje SAD-u: "Ako želite prolaziti kroz Hormuški tjesnac morat ćete se obratiti onima koji ga brane - iranskoj Revolucionarnoj gardi"

Iranski ministar vanjskih poslova, Mohammad Javad Zarif, poručio je SAD-u da ako žele operirati na prostoru Hormuškog tjesnaca onda će se morati obratiti "onima koji ga brane", referirajući se pritom na iransku Revolucionarnu gardu - istu onu koju je SAD nedavno proglasio "terorističkom organizacijom". Za vrijeme govora u sklopu Asia Society konferencije u New Yorku, iranski MVP poručio je kako svi oni koji ulaze u Hormuški tjesnac moraju surađivati s regionalnim snagama koje su zadužene za sigurnost istog.

advance.hr
Kraj