Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Libanon

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Libanonska skeptičnost: Iako je od parlamentarnih izbora prošlo 9 godina izlaznost na jučerašnjim bila je vrlo niska

Iako je prošlo 9 godina otkako su održani zadnji parlamentarni izbori u Libanonu, na jučerašnje su potencijalni glasači reagirali poprilično skeptično - naime, prema zadnjim informacijama na izbore je izašlo svega 47% registriranih birača. Mnogi smatraju kako izbori neće dovesti do nikakvih promjena - jedan od stanovnika u Bejrutu, Mohammed Obeida, komentirao je: "Ako bih mislio da će stajanje 2 sata u redu za glasanje išta promijeniti onda bih bio tamo.

advance.hr

Libanonski predsjednik Michel Aoun: "Naša vojska spremna je suprotstaviti se Izraelu"

Libanonski predsjednik Michel Aoun poručio je kako je libanonska vojska spremna suprotstaviti se Izraelu i bilo kakvom pokušaju potkopavanja libanonskog suvereniteta. Njegova izjava dolazi u vrijeme sve većih napetosti između Bejruta i Tel Aviva, a pojedini izraelski dužnosnici u zadnje vrijeme spominju mogućnost novog oružanog sukoba.

advance.hr

Prisutnost koju Izrael pod svaku cijenu želi spriječiti: Lider pro-iranske milicije pojavio se na libanonsko-izraelskoj granici

Lider pro-iranske milicije Asaib Ahl al-Haq (djeluje primarno na prostoru Iraka, potporu dobiva od Irana), Qais al-Khazaali, pojavio se na izraelsko-libanonskoj granici, sugeriraju video snimke koje je jučer prenijelo nekoliko izvora, uključujući i saudijski kanal Al-Arabiya. Na video snimci Khazaali se može vidjeti u vojnoj uniformi na jugu Libanona gdje on i drugi pripadnici iranske milicije razgovaraju o tome kako su spremni poduprijeti "borce otpora", referirajući se pritom na libanonski Hezbollah koji je također pomagan od strane Irana, glavnog izraelskog neprijatelja u regiji.

advance.hr

Nakon Trumpovog poteza libanonski Hezbollah podržao pokretanje palestinske intifade protiv Izraela: "Muslimanska sveta mjesta u Jeruzalemu sada su u ekstremnoj opasnosti"

Moćna libanonska organizacija Hezbollah poručila je tijekom jučerašnjeg dana kako podupire pozive na novi palestinski ustanak protiv Izraela, nakon što je SAD priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela. "Podupiremo poziv na palestinsku intifadu i eskalaciju otpora kao odgovor na američku odluku", poručio je lider Hezbollaha, Sayyed Hassan Nasrallah, u televizijskom govoru.

advance.hr

Premijer Hariri nakon misterioznog izbivanja u Saudijskoj Arabiji: "Libanonska kriza može se riješiti samo tako da se Hezbollah prestane uplitati u druge arapske zemlje"

Libanonski premijer Saad al-Hariri, koji se nedavno vratio u Libanon nakon misterioznog izbivanja u Saudijskoj Arabiji, poručio je tijekom jučerašnjeg dana kako se libanonska organizacija Hezbollah mora prestati uplitati u regionalne sukobe te mora zauzeti neutralnu politiku - tvrdi kako jedino to može okončati političku krizu u Libanonu. Podsjetimo, Libanon se našao na žestokom udaru Saudijske Arabije zbog Hezbollaha.

advance.hr

Novi zaokret u libanonskoj krizi: Hariri ipak ne podnosi ostavku?

Libanonski premijer Saad al-Hariri vratio se tijekom jučerašnjeg dana u zemlju nakon 2 tjedna vrlo čudnog izbivanja, a brojni izvori navode da se nalazio u kućnom pritvoru u Saudijskoj Arabiji. Naime, od tamo je čak i podnio ostavku za vrijeme emitiranog govora, no je li izjave dao svojom voljom ili mu je netko prijetio?

advance.hr

Hariri se vratio u Bejrut - cijela regija čeka na odgovore

Libanonski premijer Saad Hariri napokon se vratio u Bejrut nakon što je početkom ovog mjeseca, dok je bio u Saudijskoj Arabiji, iznenada podnio ostavku tvrdeći kako mu je "život ugrožen". Nakon toga libanonske vlasti danima nisu mogle doći do njega da bi na kraju, nakon dva tjedna boravka u Saudijskoj Arabiji, a libanonske vlasti tvrde da je bio u kućnom pritvoru, otputovao za Francusku, zatim za Egipt, pa Cipar, i naposljetku se vratio u Libanon.

advance.hr

Hezbollah odbacuje saudijske optužbe: "Nikada nismo slali oružje u Jemen"

Lider libanonskog Hezbollaha, Sayyed Hassan Nasrallah, odbacio je optužbe da njegova organizacija šalje oružje jemenskim Houthi pobunjenicima. Također odbacuje tvrdnju da je Hezbollah stajao iza nedavnog lansiranja balističke rakete iz Jemena na glavni grad Saudijske Arabije, Rijad.

advance.hr

Arapska Liga nakon pritiska Saudijske Arabije prozvala Libanon za "podupiranje terorizma" - oglasio se libanonski predsjednik: "Nikada nećemo prihvatiti ove optužbe, a naša zemlja ima pravo pružati otpor izraelskoj agresiji svim sredstvima"

Libanonski predsjednik Michel Aoun stao je u obranu Hezbollaha ističući kako je njihova prisutnost nužna za pružanje otpora prema Izraelu. Njegova izjava dolazi nakon što je Arapska Liga objavila izjavu u kojoj se Libanon optužuje za "podupiranje terorizma" - izjava je sastavljena nakon sastanka ministara vanjskih poslova Arapske Lige u Kairu, a glavnu riječ vodila je Saudijska Arabija koja se žestoko obrušila na Iran i njihove saveznike u regiji (spomenimo pritom kako irački MVP nije bio prisutan na sastanku).

advance.hr

Libanonski MVP u Rusiji: "Želimo mir, ali ako dođe do rata s Izraelom mi taj rat definitivno dobivamo"

Libanonski ministar vanjskih poslova, Gebran Bassil, nalazi se u posjeti Rusiji i tamo je dao intervju za ruski kanal RT te se pritom osvrnuo na situaciju u regiji gdje su napetosti naglo porasle nakon što je libanonski premijer Saad Hariri, prema navodima više izvora - uključujući i libanonsku Vladu, otet od strane Saudijske Arabije. U isto vrijeme dolazi do naglog zbližavanja Saudijske Arabije i Izraela te mnogi smatraju kako bi mogla uslijediti nekakva zajednička akcija protiv Libanona, točnije libanonskog Hezbollaha koji je poduprijet od strane Irana.

advance.hr

Saudijska Arabija može ekonomski ugušiti Libanon još i žešće nego Katar

Libanonski političari, ali i ekonomska elita, u popriličnom su strahu da bi Libanon uskoro mogao doživjeti sudbinu kakvu je prije nekoliko mjeseci doživio Katar - saudijsku izolaciju. No, Libanon nije Katar - Katar je najveći izvoznik LNG plina te ima populaciju od svega 300,000 stanovnika.

advance.hr

Kaos nakon nestanka libanonskog premijera - Francuska sugerirala kako ga je zarobila Saudijska Arabija, Hezbollah poručuje kako je Libanonu proglašen rat

Lider Hezbollaha, Sayyed Hassan Nasrallah, poručio je tijekom jučerašnjeg dana kako je Saudijska Arabija proglasila rat Libanonu, kako drže premijera Saada Haririja u zarobljeništvu te kako su ga natjerali da podnese ostavku s ciljem destabilizacije Libanona. U isto vrijeme Francuska je postala prva Zapadna zemlja koja je sugerirala da su ove informacije točne te kako Saudijska Arabija drži premijera Haririja negdje na prostoru kraljevine protiv njegove volje.

advance.hr

Parlamentarni zastupnik Hezbollaha o novim američkim sankcijama: "Ovim potezom žele podrediti Libanon i potaknuti nemire u našoj zemlji"

Zastupnik Hezbollaha u libanonskom parlamentu rekao je tijekom jučerašnjeg dana kako SAD novim sankcijama protiv Hezbollaha nastoji izazvati nemir u Libanonu. Podsjetimo, njegov komentar dolazi nakon što su dan ranije u donjem domu američkog Kongresa podržali uvođenje novih sankcija protiv Hezbollaha u sklopu jačanja pritiska na Iran (pošto Iran snažno podupire Hezbollah).

advance.hr

Libanonski Hezbollah: "SAD sprečavaju sirijsku vojsku da krene na ISIL na istoku Sirije, sve rade da onemoguće bitku protiv ISIL-a"

Lider libanonskog Hezbollaha, Hassan Nasrallah, rekao je kako SAD radi za interese ISIL-a te kako sprječavaju sirijsku vojsku u napredovanju na pojedinim prostorima na istoku Sirije. "Američke zračne snage na pojedinim mjestima sprječavaju sirijsku vojsku i njene saveznike da krenu naprijed prema teritoriju pod kontrolom ISIL-a", rekao je Nasrallah.

advance.hr

Libanonska vojska oslobađa od ISIL-a teritorij uz granicu sa Sirijom - u znak solidarnosti sa žrtvama napada u Barceloni podigli španjolsku zastavu na oslobođenom prostoru

Libanonska vojska trenutačno vodi ofenzivu protiv ISIL-a na granici sa Sirijom te su zauzeli niz lokacija koje su se nalazile pod kontrolom terorista. Tijekom jučerašnjeg dana na jednom od mjesta od kuda su protjerali ISIL uzdigli su dvije zastave - libanonsku i španjolsku, u znak solidarnosti s žrtvama terorističkih napada u Barceloni.

advance.hr
Kraj