X
VELIKA AKCIJA - "OD JESENI DO JESENI": Paket advance godišnje pretplate za 350 kn!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Katar

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Potencijalno vrlo neugodne vijesti po bogatu monarhiju: U trenutku sve većih napetosti u Perzijskom zaljevu SAD iznenada odlučio zatvoriti svoj zapovjedni centar zračnih snaga u Kataru i prebaciti ga natrag u Južnu Karolinu

Američke zračne snage odlučile su svoj zapovjedni centar na Bliskom istoku, koji se do sada nalazio u Kataru, "privremeno" prebaciti natrag na američko tlo, u Južnu Karolinu. Potez dolazi u trenutku pojačanih napetosti na prostoru Perzijskog zaljeva, naročito nakon zračnih napada na saudijska naftna postrojenja za što SAD optužuje Iran (iako Iran optužbe odbacuje, a odgovornost za napad su preuzeli jemenski Houthiji).

advance.hr

Katar otvorio ogromnu pomorsku vojnu bazu, ali za koga je stvarno građena?

Katar, gdje se već nalazi najveća američka vojna baza na Bliskom istoku, otvorio je i svoju najveću pomorsku vojnu bazu u vrijeme održavanja zajedničkih vojnih vježbi s američkim snagama. Na ceremoniji povodom otvaranja pomorske baze al-Daayen prisutni su bili katarski premijer Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani i američki zapovjednik mornaričkih snaga, admiral Jim Malloy.

advance.hr

Gomilanje u Perzijskom zaljevu se nastavlja: SAD šalje F-22 Raptore u Katar, tvrde kako će im cilj biti "braniti američke interese"

Američko ratno zrakoplovstvo poslalo je kontingent "nevidljivih" vojnih zrakoplova F-22 Raptor u američku zračnu bazu al-Udeid u Kataru, a u izjavi povodom slanja istih navodi se kako im je cilj "braniti američke snage i interese jer su napetosti s Iranom i dalje visoke". Slanje dodatnih vojnih zrakoplova dolazi neposredno nakon što je Trump poručio kako će "totalno uništiti" Iran ukoliko Iran napadne bilo kakav američki interes ili američke snage.

advance.hr

Američko-talibanski pregovori: Napredak u Dohi, ali još bez konačnog dogovora - Talibani traže da Amerikanci odu, a ovi od njih da prestanu s terorizmom

Američki i talibanski pregovarači završili su tijekom jučerašnjeg dana svoj najduži krug mirovnih pregovora s, kako tvrde, postignutim napretkom, ali još nema dogovora o tome kada bi se strani vojnici mogli povući, rekli su dužnosnici s obje strane. Pregovori, u kojima je SAD tražio uvjeravanja kako Talibani neće dopustiti militantnim skupinama da koriste Afganistan za organiziranje napada, trebali bi se nastaviti krajem ovog mjeseca.

advance.hr

Katar i dalje razmatra kupnju ruskog S-400 sustava: "To se Rijada ne tiče!" - ali Saudijska Arabija već je zaprijetila vojnom akcijom ako napredni sustav ikad stigne u Dohu

Katar je tijekom jučerašnjeg dana poručio kako još uvijek razmatraju mogućnost kupnje ruskog sustava protuzračne obrane S-400, dodajući kako se potencijalni dogovor "ne tiče Rijada". Podsjetimo, Saudijska Arabija otvoreno se protivi katarskoj nabavi naprednog ruskog sustava, naročito otkako je došlo do velikog raskola u odnosima između Dohe i Rijada.

advance.hr

Nakon gotovo 60 godina članstva Katar izlazi iz organizacije OPEC

Mala, ali prirodnim resursima izuzetno bogata, zaljevska država Katar, objavila je danas kako će 1. siječnja iduće godine napustiti organizaciju OPEC nakon gotovo 60 godina članstva. Katarska državna naftna kompanija, Qatar Petroleum, objavila je kako će Katar izaći iz OPEC-a zbog činjenice da se želi više fokusirati na proizvodnju prirodnog plina.

advance.hr

Animozitet između Rijada i Dohe poprima neke nove dimenzije: Fizičko odstranjivanje susjeda - Saudijska Arabija planira prokopati veliki kanal kako bi Katar od poluotoka postao - otok

Sraz između Saudijske Arabije i Katara poprima nove dimenzije - naime, nakon što je Saudijska Arabija na razne načine pokušala izolirati svog susjeda, od prekida diplomatskih odnosa (u čemu sudjeluju i drugi saudijski arapski saveznici) i trgovine, sada će ih pokušati i fizički "odstraniti" i to na način da planiraju iskopati veliki kanal nakon čega bi Katar od poluotoka postao - otok. Lokalni izvori navode kako će Saudijska Arabija uskoro raspisati natječaj na kojem će se tražiti građevinske kompanije koje bi započele radove na ovom poduhvatu odvajanja Katara od Arapskog poluotoka.

advance.hr

Bliži se godišnjica zaljevske diplomatske krize: Katar i dalje odolijeva saudijskim pritiscima i odbija se pokoriti

Prošlo je gotovo točno godinu dana otkako je izbila tzv. zaljevska diplomatska kriza, odnosno pokušaj izolacije Katara od strane Saudijske Arabije i njihovih saveznika. No, Katar, zahvaljujući činjenici da i on može računati na potporu partnera, uspješno odolijeva ovim snažnim pritiscima iz Rijada, štoviše, iz Dohe su jučer poručili kako uvode zabranu uvoza proizvoda koji dolaze iz UAE-a, Saudijske Arabije, Egipta ili Bahraina.

advance.hr

Katar odbacuje saudijski ultimatum za slanje trupa u Siriju: "Odbacujemo takvo ispiranje mozga"

Katarski ministar vanjskih poslova odbacio je saudijski ultimatum za slanje trupa u Siriju ističući kako takav zahtjev "nije vrijedan niti odgovora". Podsjetimo, Saudijska Arabija je prije nekoliko dana poručila kako Katar mora zajedno s njima poslati trupe u Siriju kako bi sudjelovali u novom velikom američkom planu, u protivnom - tvrde iz Rijada - Katar će izgubiti američku potporu i "vlast u Dohi neće trajati više od tjedna" (vidi: Saudijska Arabija, ohrabrena Trumpovim planom, daje ultimatum Kataru: "Ili ćete s nama sudjelovati u kopnenoj invaziji Sirije ili će vlast u Dohi pasti za manje od tjedan dana!

advance.hr

Recept protiv potencijalne saudijske invazije? Katar dodatno širi vojnu bazu Al-Udeid kako bi se 10,000 američkih vojnika "osjećalo kao kod kuće"

Katar je odlučio znatno proširiti zračnu vojnu bazu Al-Udeid koju koriste američke snage - ministarstvo obrane potvrdilo je kako će se dodatno postaviti 200 smještajnih prostora kako bi se američki vojnici u Kataru "osjećali kao kod kuće". Nadalje, Katar također nadograđuje svoje pomorske luke kako bi američka mornarica također mogla povećati svoju prisutnost uz već oko 10,000 američkih vojnika koji su smješteni na prostoru Al-Udeid baze u blizini Dohe.

advance.hr

Utjecajni katarski političar priznao: "Možda je oružje u Siriji završavalo u rukama Al-Qaede, ali svi smo bili u tome - mi, Saudijska Arabija, Turska i SAD"

Bivši utjecajni katarski ministar vanjskih poslova, Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, dao je jučer zanimljivu izjavu - rekao je kako je moguće da je dio vojne pomoći za sirijsku opoziciju - slane od strane Katara, Turske, Saudijske Araije i SAD-a -završio u rukama Al-Qaede. Izjava je svakako zanimljiva jer predstavlja po prvi puta javno iznijetu činjenicu koja je poznata još otkako su glavnu ulogu u oružanom sukobu protiv sirijske vojske preuzele terorističke organizacije poput Al-Qaede.

advance.hr

Katar prisiljen posezati za ušteđevinom kako bi spasili ekonomiju - ubacuje se 20 milijardi USD dok izolacija nametnuta od Saudijske Arabije pokazuje sve veće posljedice

Kako prenosi nekoliko medijskih izvora, Katar je posegnuo za 20 milijardi USD ušteđevine kako bi tim novcem spašavali ekonomiju koja počinje sve više osjećati pritisak izolacije koji im je nametnut od strane Saudijske Arabije i njenih saveznika. Katarski ministar financija, Ali Shareef al-Emadi, rekao je u razgovoru za The Financial Times kako će ovaj novac biti upotrijebljen kao "tampon" s ciljem osiguravanja likvidnosti bankarskom sistemu nakon što je Katar izgubio oko 30 milijardi USD u odljevu kapitala.

advance.hr

Ako želite mir pripremite se na rat? U trenutku napete Zaljevske krize Katar s Italijom potpisao kupnju ratnih brodova u iznosu od 6 milijardi USD

Katar je najavio kupnju sedam vojnih brodova od Italije, potvrdilo je katarsko ministarstvo vanjskih poslova. Navodi se kako je riječ o ugovoru u iznosu od 6 milijardi USD. Nabavka novih brodova dolazi u trenutku velike krize između Katara i njegovih susjeda nakon što su oni, predvođeni Saudijskom Arabijom, pokrenuli ekonomsku blokadu Katara.

advance.hr

Osiguranje od eventualne saudijske vojne agresije? Dodatni turski vojnici stižu u Katar

Iz Katara su tijekom jučerašnjeg dana poručili kako su dodatne turske trupe stigle na prostor vojne baze u blizini Dohe, nakon što je Ankara prošlog mjeseca odobrila slanje dodatnih vojnika u Katar. Podsjetimo, prisutnost turske vojske Kataru u ovom trenutku jako puno znači zbog činjenice da se trenutačno nalaze pod blokadom Saudijske Arabije i njenih saveznika koji tim putem žele Katar prisiliti na niz ustupaka.

advance.hr

Propada saudijski pokušaj podređivanja Dohe? SAD i Katar potpisali memorandum o zajedničkoj borbi protiv terorizma

Za vrijeme jučerašnje posjete američkog državnog tajnika Rexa Tillersona Dohi između Katara i SAD-a potpisan je novi memorandum o zajedničkoj borbi protiv terorizma, a Tillerson ističe kako bi taj dokument mogao pomoći u rješavanju najveće diplomatske krize koja je pogodila zemlje Zaljeva u zadnjih nekoliko desetljeća. Iz ovog se može iščitati kako SAD želi okončanje ove krize između njihovih ključnih saveznika na prostoru Bliskog istoka.

advance.hr

Kriza se produbljuje: Katar odbacio ultimatum, Saudijska Arabija i saveznici najavljuju nove poteze

Četiri arapske zemlje koje su uvele blokadu protiv Katara - Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat - ističu kako je katarsko neprihvaćanje njihovih uvjeta (za podizanje blokade) sada dokaz da je Katar povezan s terorističkim organizacijama. Nadalje, ove četiri zemlje poručile su, u zajedničkoj poruci, kako će uskoro krenuti s novim "političkim, ekonomskim i pravnim mjerama" protiv Katara.

advance.hr
Kraj