Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Katar

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Recept protiv potencijalne saudijske invazije? Katar dodatno širi vojnu bazu Al-Udeid kako bi se 10,000 američkih vojnika "osjećalo kao kod kuće"

Katar je odlučio znatno proširiti zračnu vojnu bazu Al-Udeid koju koriste američke snage - ministarstvo obrane potvrdilo je kako će se dodatno postaviti 200 smještajnih prostora kako bi se američki vojnici u Kataru "osjećali kao kod kuće". Nadalje, Katar također nadograđuje svoje pomorske luke kako bi američka mornarica također mogla povećati svoju prisutnost uz već oko 10,000 američkih vojnika koji su smješteni na prostoru Al-Udeid baze u blizini Dohe.

advance.hr

Utjecajni katarski političar priznao: "Možda je oružje u Siriji završavalo u rukama Al-Qaede, ali svi smo bili u tome - mi, Saudijska Arabija, Turska i SAD"

Bivši utjecajni katarski ministar vanjskih poslova, Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, dao je jučer zanimljivu izjavu - rekao je kako je moguće da je dio vojne pomoći za sirijsku opoziciju - slane od strane Katara, Turske, Saudijske Araije i SAD-a -završio u rukama Al-Qaede. Izjava je svakako zanimljiva jer predstavlja po prvi puta javno iznijetu činjenicu koja je poznata još otkako su glavnu ulogu u oružanom sukobu protiv sirijske vojske preuzele terorističke organizacije poput Al-Qaede.

advance.hr

Katar prisiljen posezati za ušteđevinom kako bi spasili ekonomiju - ubacuje se 20 milijardi USD dok izolacija nametnuta od Saudijske Arabije pokazuje sve veće posljedice

Kako prenosi nekoliko medijskih izvora, Katar je posegnuo za 20 milijardi USD ušteđevine kako bi tim novcem spašavali ekonomiju koja počinje sve više osjećati pritisak izolacije koji im je nametnut od strane Saudijske Arabije i njenih saveznika. Katarski ministar financija, Ali Shareef al-Emadi, rekao je u razgovoru za The Financial Times kako će ovaj novac biti upotrijebljen kao "tampon" s ciljem osiguravanja likvidnosti bankarskom sistemu nakon što je Katar izgubio oko 30 milijardi USD u odljevu kapitala.

advance.hr

Ako želite mir pripremite se na rat? U trenutku napete Zaljevske krize Katar s Italijom potpisao kupnju ratnih brodova u iznosu od 6 milijardi USD

Katar je najavio kupnju sedam vojnih brodova od Italije, potvrdilo je katarsko ministarstvo vanjskih poslova. Navodi se kako je riječ o ugovoru u iznosu od 6 milijardi USD. Nabavka novih brodova dolazi u trenutku velike krize između Katara i njegovih susjeda nakon što su oni, predvođeni Saudijskom Arabijom, pokrenuli ekonomsku blokadu Katara.

advance.hr

Osiguranje od eventualne saudijske vojne agresije? Dodatni turski vojnici stižu u Katar

Iz Katara su tijekom jučerašnjeg dana poručili kako su dodatne turske trupe stigle na prostor vojne baze u blizini Dohe, nakon što je Ankara prošlog mjeseca odobrila slanje dodatnih vojnika u Katar. Podsjetimo, prisutnost turske vojske Kataru u ovom trenutku jako puno znači zbog činjenice da se trenutačno nalaze pod blokadom Saudijske Arabije i njenih saveznika koji tim putem žele Katar prisiliti na niz ustupaka.

advance.hr

Propada saudijski pokušaj podređivanja Dohe? SAD i Katar potpisali memorandum o zajedničkoj borbi protiv terorizma

Za vrijeme jučerašnje posjete američkog državnog tajnika Rexa Tillersona Dohi između Katara i SAD-a potpisan je novi memorandum o zajedničkoj borbi protiv terorizma, a Tillerson ističe kako bi taj dokument mogao pomoći u rješavanju najveće diplomatske krize koja je pogodila zemlje Zaljeva u zadnjih nekoliko desetljeća. Iz ovog se može iščitati kako SAD želi okončanje ove krize između njihovih ključnih saveznika na prostoru Bliskog istoka.

advance.hr

Kriza se produbljuje: Katar odbacio ultimatum, Saudijska Arabija i saveznici najavljuju nove poteze

Četiri arapske zemlje koje su uvele blokadu protiv Katara - Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat - ističu kako je katarsko neprihvaćanje njihovih uvjeta (za podizanje blokade) sada dokaz da je Katar povezan s terorističkim organizacijama. Nadalje, ove četiri zemlje poručile su, u zajedničkoj poruci, kako će uskoro krenuti s novim "političkim, ekonomskim i pravnim mjerama" protiv Katara.

advance.hr

Još 48 sati za rješavanje velike Zaljevske krize: Hoće li jedna strana popustiti?

Saudijska Arabija i njeni saveznici optužili su Katar za podupiranje terorizma te uveli blokadu zemlje i prekid diplomatskih odnosa - nedugo zatim Kataru su poslali niz zahtjeva koje mora ispuniti ukoliko želi da se blokada podigne. Rok za ispunjenje ovih uvjeta bio je jučer, no, tijekom jučerašnjeg dana potvrđeno je kako će se Kataru dati još 48 sati.

advance.hr

Saudijska Arabija poručila Kataru kako oko zahtjeva neće biti pregovora: "Ili ćete ispuniti sve naše uvjete ili ćete ostati u izolaciji"

Saudijski ministar vanjskih poslova, Adel al-Jubeir, rekao je za vrijeme posjete Washingtonu kako neće biti rasprave po pitanju zahtjeva koje je Saudijska Arabija sa saveznicima dala Kataru. "Mi smo svoje rekli i sada je na Kataru da popravi svoje ponašanje i onda ćemo stvari riješiti, u suprotnome će ostati u izolaciji", rekao je Jubeir.

advance.hr

Njemački MVP o saudijskom ultimatumu Kataru: "Neki zahtjevi su vrlo provokativni i ugrožavaju katarski suverenitet"

Njemački ministar vanjskih poslova, Sigmar Gabriel, komentirao je zahtjeve Saudijske Arabije i njenih saveznika Kataru te ih je opisao "vrlo provokativnima" ističući kako pojedine točke ugrožavaju katarski suverenitet. Podsjetimo - Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat prije tri tjedna su prekinuli diplomatske odnose te uveli blokadu Katara tvrdeći kako Katar podupire terorizam.

advance.hr

Analitičar: "Kada bi Katar udovoljio ovim zahtjevima postao bi nova provincija Saudijske Arabije"

Geopolitički analitičar James Dorsey rekao je u razgovoru za novinsku agenciju Sputnik kako zahtjevi koje je Saudijska Arabija dala Kataru neće riješiti aktualnu Zaljevsku krizu, samo će je još pojačati. "Ovi zahtjevi su očiti pokušaj nametanja saudijske i UAE volje Kataru", istaknuo je Dorsey te rekao kako ne vidi kako bi Katar mogao udovoljiti ovim zahtjevima pošto bi to značilo "predaju svoje nezavisnosti".

advance.hr

Erdogan još čvršće uz Dohu: "Ovo je napad na katarski suverenitet - cijenimo otpor koji pružaju i imati će pritom našu bezuvjetnu potporu"

Turski predsjednik Erdogan još je i čvršće stao na stranu Katara u aktualnoj Zaljevskoj krizi - naime, poručio je kako ultimatum - kojeg su arapske monarhije dale Kataru - krši međunarodni zakon te kako je ovdje riječ o napadu na katarski suverenitet. Istaknuo je kako Turska može "cijeniti i prigrliti" otpor kojeg Katar pruža Saudijskoj Arabiji i njenim saveznicima.

advance.hr

Katar odbacuje saudijske ultimatume: "Želi se ograničiti naš suverenitet i nametnuti nam tuđa vanjska politika"

Katar je odbacio saudijski ultimatum ističući kako su zahtjevi, njih 13, "nerealni i nerazumni" te kako isti zadiru u katarski suverenitet i katarsku vanjsku politiku. "Popis ovih zahtjeva potvrđuje ono što Katar ističe od samog početka - ilegalna blokada nema nikakve veze s borbom protiv terorizma, ovdje se radi o ograničavanju katarskog suvereniteta i nametanja tuđe vanjske politike", rekao je Sheikh Saif Al Thani, direktor vladinih komunikacija.

advance.hr

Turska reagirala na saudijski ultimatum: "Nećemo zatvoriti svoju vojnu bazu u Kataru"

Iz Ankare su danas poručili kako nemaju namjeru zatvoriti svoju vojnu bazu u Kataru, bez obzira na saudijske ultimatume. Podsjetimo, Saudijska Arabija i njeni saveznici iznijeli su niz zahtjeva koje bi Katar trebao ispuniti u zamjenu za normalizaciju odnosa, a jedan od tih zahtjeva je i zatvaranje turske vojne baze u Kataru.

advance.hr
Kraj