Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Libija

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Libijski kaos, nedoumice i ironija: Čiji je čovjek Khalifa Haftar? Na sastanku američki dužnosnici traže ga da zaustavi napad na Tripoli, usput su mu se požalili da su "jako zabrinuti zbog ruske eksploatacije sukoba na račun libijskog naroda"

Već nekoliko godina spekulira se "čiji je čovjek" vođa libijskih istočnih snaga, Khalifa Haftar - činjenica je da je viđan i u Moskvi (pa i na ruskim ratnim brodovima), ali i to da je za vrijeme Gaddafija (bio je njegov general, no kasnije se okrenuo protiv njega i pobjegao u SAD) bio na platnoj listi američke CIA-e. Sada pak stižu informacije kako se sastao s američkim dužnosnicima koji od njega traže da prekine opsadu glavnog grada Tripolija koja traje već mjesecima.

advance.hr

Izvori iz Tripolija tvrde kako su Haftarove snage u napadu dronom ubile više od 40 osoba na prostoru južnog libijskog grada Murzuq, LNA potvrdila napad, ali negiraju da su ciljani civili

Lokalni dužnosnici poručuju kako je u napadu dronom libijskih istočnih snaga ubijeno najmanje 43 osobe na prostoru južnog libijskog grada Murzuq (označen na gornjoj karti). Podsjetimo, slična optužba na račun libijskih LNA snaga pod vodstvom Khalife Haftara stigla je i u lipnju kada su u zračnom napadu na migrantski centar u Tripoliju ubijene najmanje 44 osobe.

advance.hr

Snage iz Tripolija u zauzetoj Haftarovoj bazi zaplijenile veću količinu naprednog naoružanja uključujući američke protutenkovske rakete Javelin i laserski navodeće granate kineske proizvodnje

Libijske snage lojalne centralnim vlastima u Tripoliju poručuju kako su kod Haftarovih snaga, nakon što su zauzeli grad Gharyan južno od Tripolija, pronašli sofisticirane rakete i granate američke i kineske proizvodnje. Podsjetimo, grad Gharyan bio je glavna baza snaga lojalnih Khalifi Haftaru iz koje su pokretali opsadu Tripolija, no nakon više mjeseci pokušaja nisu stigli dalje od predgrađa da bi sada snage lojalne tamošnjim vlastima preuzele inicijativu.

advance.hr

Veliki udarac za Haftarove LNA snage - borci iz Tripolija izveli iznenadni kontranapad te su zauzeli grad Gharyan južno od Tripolija koji je služio kao ključna logistička baza za LNA

Snage iz Tripolija, glavnog grada Libije, zadale su popriličan udarac snagama koje predvodi Khalifa Haftar (koje pak već nekoliko mjeseci pokušavaju zauzeti glavni grad, ali bez uspjeha) - naime, zauzeli su grad južno od Tripolija, Gharyan, a isti je bio glavni logistički centar za Haftarove snage (LNA) Ovaj donekle neočekivani udarac dolazi nakon gotovo tri mjeseca otkako su LNA započeli opsadu Tripolija. No, velika ofenziva nije napredovala dalje od predgrađa Tripolija, a fronta se znatnije nije pomakla već tjednima.

advance.hr

Haftarove snage dovode nove trupe pred Tripoli u namjeri da napokon probiju obranu i zauzmu glavni grad Libije

Libijska nacionalna vojska (LNA), odnosno libijske istočne snage pod vodstvom Khalife Haftara, dovode dodatne trupe pred glavni grad Libije, Tripoli, u namjeri da ga konačno osvoje u novoj ofenzivi koja je u pripremi. "Ova dva nova bataljuna dobila su posebne naredbe za konačnu fazu ofenzive u Tripoliju te oslobođenje grada od militanata", navodi se u LNA izjavi za medije.

advance.hr

Žestoki udari na Mitigu, jedinu preostalu funkcionalnu zračnu luku u Tripoliju - Haftarove snage tvrde kako udaraju na "vojni dio zračne luke" te kako su ciljali jedan "turski zrakoplov", za čudo civilni zrakoplovi i dalje polijeću

Istočne libijske snage tijekom jučerašnjeg dana drugi dan u nizu zračnim napadima udaraju na prostor jedine zračne luke koja još funkcionira u glavnom gradu Libije. Podsjetimo, lider istočnih libijskih snaga (LNA), Khalifa Haftar, već dva mjeseca pokušava zauzeti glavni grad Tripoli, no ne uspijeva probiti obranu.

advance.hr

Žestoki sukobi u glavnom gradu Libije: Haftarove snage kreću u novi veliki pokušaj probijanja južne obrane

Žestoke borbe traju na prostoru glavnog grada Libije - istočne snage (LNA) predvođene Khalifom Haftarom jučer su pokrenule još jedan pokušaj ulaska u grad kojeg kontroliraju snage lojalne međunarodno priznatoj Vladi iza koje stoji UN. Podsjetimo, LNA snage započele su ofenzivu s ciljem zauzimanja Tripolija prije gotovo dva mjeseca, no do sada nisu uspjeli probiti južnu obranu grada.

advance.hr

Haftarove snage srušile Mirage F1 vojni zrakoplov južno od Tripolija, navodi se kako je zarobljeni pilot "portugalski plaćenik"

Jedan vojni zrakoplov libijskih vladinih snaga srušen je na jugu Tripolija od strane Haftarovih snaga, a navodno je riječ o Dassault Mirage F1 zrakoplovu - no, također su se pojavile informacije kako je pilot, koji je zarobljen nakon rušenja zrakoplova (pošto je na vrijeme iskočio), zapravo portugalski državljanin koji je u Libiji djelovao kao vojni pilot / plaćenik. Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije krvavog muškarca u vojnoj uniformi koji se nalazi s nekoliko pripadnika Haftarovih vojnika.

advance.hr

Novi zračni napadi na Tripoli, ali tko ih izvodi?

Kasno jučer glavni grad Libije ponovno se našao na meti zračnih napada Haftarovih snaga. Podsjetimo, njegova istočna vojska (LNA) prije tri tjedna započela je ofenzivu s ciljem zauzimanja Tripolija, no iako do sada nisu uspjeli pomaknuti liniju fronte iz južnih predgrađa (a pojedini izvori sugeriraju kako su u međuvremenu odbačeni još i južnije), očito je kako od cilja ne odustaju.

advance.hr

Haftarove snage najavljuju otvaranje novih fronti i jačanje napada na Tripoli

Istočne libijske snage (LNA) predvođene Khalifom Haftarom poručile su kako će pojačati napad na Tripoli. Podsjetimo, prošlo je već 3 tjedna otkako su započeli ofenzivu s ciljem zauzimanja glavnog grada Libije, ali nisu dospjeli daleko - njihove snage ušle su u južna predgrađa, no tamo su naišli na vrlo žestok otpor pro-vladinih snaga te nisu uspjeli odveć napredovati, štoviše, zadnje informacije govore kako su LNA snage potisnute dalje prema jugu.

advance.hr

Proboj u Tripoli ipak je pretežak? Izvori navode kako su snage lojalne vlastima u glavnom gradu Libije odbacile Haftarove snage za nekoliko kilometara južnije

Kako prenose informacije s terena, snage lojalne centralnim vlastima u Tripoliju uspjele su donekle odbaciti Haftarove snage koji su prije nešto više od 2 tjedna započele ofenzivu s ciljem zauzimanja glavnog grada Libije. Izvori navode kako su Haftarove snage potisnute te kako je linija fronte sada prebačena južnije.

advance.hr

I SAD je na strani Haftara? Trump i moćni libijski zapovjednik razgovarali telefonski o "borbi protiv terorizma i zajedničkoj viziji za demokratsku Libiju"

Bijela kuća je potvrdila kako se američki predsjednik Donald Trump tijekom ovog tjedna telefonski čuo s Khalifom Haftarom, liderom libijskih istočnih snaga koji upravo predvodi ofenzivu s ciljem zauzimanja glavnog grada Tripolija. Iz Bijele kuće navode kako su Trump i Haftar razgovarali o "aktualnim protuterorističkim naporima".

advance.hr
Kraj