X
Velika akcija: Od ljeta do ljeta! - godinu dana advance pretplate za 350 kn (-30%!)
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Libija

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Novi zračni napadi na Tripoli, ali tko ih izvodi?

Kasno jučer glavni grad Libije ponovno se našao na meti zračnih napada Haftarovih snaga. Podsjetimo, njegova istočna vojska (LNA) prije tri tjedna započela je ofenzivu s ciljem zauzimanja Tripolija, no iako do sada nisu uspjeli pomaknuti liniju fronte iz južnih predgrađa (a pojedini izvori sugeriraju kako su u međuvremenu odbačeni još i južnije), očito je kako od cilja ne odustaju.

advance.hr

Haftarove snage najavljuju otvaranje novih fronti i jačanje napada na Tripoli

Istočne libijske snage (LNA) predvođene Khalifom Haftarom poručile su kako će pojačati napad na Tripoli. Podsjetimo, prošlo je već 3 tjedna otkako su započeli ofenzivu s ciljem zauzimanja glavnog grada Libije, ali nisu dospjeli daleko - njihove snage ušle su u južna predgrađa, no tamo su naišli na vrlo žestok otpor pro-vladinih snaga te nisu uspjeli odveć napredovati, štoviše, zadnje informacije govore kako su LNA snage potisnute dalje prema jugu.

advance.hr

Proboj u Tripoli ipak je pretežak? Izvori navode kako su snage lojalne vlastima u glavnom gradu Libije odbacile Haftarove snage za nekoliko kilometara južnije

Kako prenose informacije s terena, snage lojalne centralnim vlastima u Tripoliju uspjele su donekle odbaciti Haftarove snage koji su prije nešto više od 2 tjedna započele ofenzivu s ciljem zauzimanja glavnog grada Libije. Izvori navode kako su Haftarove snage potisnute te kako je linija fronte sada prebačena južnije.

advance.hr

I SAD je na strani Haftara? Trump i moćni libijski zapovjednik razgovarali telefonski o "borbi protiv terorizma i zajedničkoj viziji za demokratsku Libiju"

Bijela kuća je potvrdila kako se američki predsjednik Donald Trump tijekom ovog tjedna telefonski čuo s Khalifom Haftarom, liderom libijskih istočnih snaga koji upravo predvodi ofenzivu s ciljem zauzimanja glavnog grada Tripolija. Iz Bijele kuće navode kako su Trump i Haftar razgovarali o "aktualnim protuterorističkim naporima".

advance.hr

Libijske vlasti iz Tripolija prekidaju suradnju s Francuskom prozivajući ih za podupiranje Khalife Haftara

Ministarstvo unutarnjih poslova međunarodno priznate libijske vlasti u Tripoliju optužilo je tijekom jučerašnjeg dana Francusku za davanje potpore zapovjedniku istočnih libijskih snaga (LNA), Khalifi Haftaru, koji je prije desetak dana pokrenuo ofenzivu s ciljem zauzimanja Tripolija. "Svaka suradnja s francuskom stranom po pitanju bilateralnih sigurnosnih sporazuma se zaustavlja", navodi se u izjavi ministarstva unutarnjih poslova.

advance.hr

Italija: "Strana vojna intervencija u Libiji ne može biti rješenje za ovaj sukob"

Talijanski premijer Giuseppe Conte poručio je tijekom jučerašnjeg dana kako nova strana vojna intervencija u Libiji ne bi riješila aktualni sukob koji se tamo trenutačno vodi, štoviše, navodi, eskalacija bi mogla dovesti do egzodusa izbjeglica preko Mediterana. Njegova izjava dolazi u trenutku dok se i dalje vodi bitka za Tripoli između pristaša tamošnjih vlasti i snaga generala Khalife Haftara.

advance.hr

Bitka za Tripoli: Kreće ukopavanje i definiranje fronte

Nastavljaju se oružani sukobi na prostoru rubnih gradskih četvrti u Tripoliju. Snage zapovjednika Khalife Haftara (LNA) zadržale su svoje položaje na oko 11 kilometara od centra grada. Daljnji prodor blokiran im je postavljenim barijerama od čeličnih kontejnera i montiranim strojnicama.

advance.hr

Tko podržava koga u Libiji? Neke stvari postaju jasnije - SAD naredio Haftarovim snagama da moraju "odmah prekinuti napad na Tripoli"

SAD želi da Haftarove snage odmah prekinu s napadom na glavni grad Libije gdje su se borbe tijekom jučerašnjeg dana još intenzivirale (trenutačno se vode na prostoru južnih predgrađa). Oglasio se američki državni tajnik Mike Pompeo te je poručio kako Khalifa Haftar mora "odmah zaustaviti" napad na Tripoli ističući kako "ne može biti vojnog rješenja" za ovu krizu.

advance.hr

Šef UN-a sastao se s libijskim generalom Haftarom: "Duboko sam zabrinut zbog mogućnosti građanskog rata" - Haftar ne odustaje od napada na Tripoli: "Idemo naprijed sve dok terorizam ne bude poražen"

Generalni tajnik UN-a, Antonio Guterres, sastao se danas s libijskim generalom Khalifom Haftarom, neposredno nakon što je Haftar svojim snagama naredio da krenu u osvajanje Tripolija, glavnog grada Libije. Nakon sastanka Guterres je poručio kako je "duboko zabrinut" te kako postoji opasnost od izbijanja građanskog rata.

advance.hr

Sprema se veliki okršaj za glavni grad Libije: Militanti iz Misrate i Zawiye kreću u obranu Tripolija od Haftarovih snaga

Izvori s terena u Libiji navode kako su oružane skupine iz zapadnog grada Misrata krenule prema Tripoliju s ciljem obrane grada od ofenzive koju su upravo pokrenule Haftarove snage. Podsjetimo, militanti iz Misrate slove za najradikalnije borce i zasigurno neće dozvoliti da Haftarova vojska olako zauzme glavni grad (kojeg skupine iz Misrate zapravo u neku ruku i kontroliraju).

advance.hr

Kreće nova bitka za Tripoli? Haftarove snage kreću na zapad i najavljuju preuzimanje glavnog grada Libije

Iako UN i dalje promovira pregovore po pitanju situacije u Libiji, sve više se čini da se ona može riješiti jedino "na terenu" - naime, libijske istočne snage, pod vodstvom moćnog generala Khalife Haftara, više nisu "istočne" jer osvajaju sve veći prostor, a nakon zauzetog juga sada se već sukobljavaju sa snagama lojalnim vlastima u Tripoliju i na zapadu zemlje, pa i u blizini samog glavnog grada. Haftarova Libijska nacionalna vojska (LNA) krenula je na zapad kako bi se obračunala s, kako navode, "ilegalnim oružanim skupinama".

advance.hr
Kraj