Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Libija

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Zahvaljujući UAE dronovima i satelitskom sustavu imaju kontrolu nad nebom: Haftarove snage u Libiji zabranile UN-u korištenje zračne luke u Tripoliju

Istočne libijske snage pod vodstvom generala Khalife Haftara poručile su kako od ovog tjedna zabranjuju UN-u da se koristi međunarodnom zračnom lukom u Tripoliju. Podsjetimo, zračna luka Mitiga jedina je još funkcionalna u glavnom gradu Libije iako je zadnjih dana, zbog raketnih napada, češće zatvorena nego otvorena.

advance.hr

Turski protiv kineskih dronova na libijskom nebu: Snage iz Tripolija rušenjem bespilotne letjelice Haftarovih snaga potvrđuju kako raspolažu sa sve jačom protuzračnom obranom

Zapadne libijske snage iz Tripolija (GNA), koje se bore protiv istočnih snaga pod vodstvom Khalife Haftara (LNA), poručile su tijekom jučerašnjeg dana kako su srušile jedan dron neprijateljskih snaga sugerirajući time kako raspolažu sa sve boljim protuzračnim kapacitetima u vrijeme dok im Turska sve direktnije pomaže. Bespilotna letjelica srušena je u blizini zapadnog grada Misrata, potvrdili su izvori.

advance.hr

Eskalacija sukoba u Libiji: Haftarove snage kreću s pokušajem otvaranja novog fronta, onog prema Misrati

Iako su brojne svjetske sile pozvale na prekid sukoba u Libiji čini se da to nije imalo previše učinka - naime, snage generala Khalife Haftara, istočne libijske snage (LNA), nastavile su borbu protiv snaga na zapadu, a zadnje informacije govore kako nastoje otvoriti novi front. Naime, veći broj Haftarovih snaga kreće prema gradu Misrata (koji je na strani Tripolija) te su već ostvarili konkretan napredak na terenu tijekom vikenda.

advance.hr

Erdogan opet tvrdi kako šalje vojsku u Libiju te navodi kako je "zabrinut" da bi to mogla postati "nova Sirija"

Nakon nekoliko kontradiktornih informacija turski predsjednik Erdogan jučer je ponovno "potvrdio" kako Turska šalje vojsku u Libiju ističući kako će sudjelovati u obuci boraca iz Tripolija. Za vrijeme govora poručio je kako je zabrinut da bi Libija mogla postati nova Sirija te je pozvao svjetske sile da izvrše veći pritisak na libijskog generala Khalifu Haftara, vođu LNA snaga koje trenutačno drže glavni grad Tripoli pod djelomičnom opsadom (znatan dio teritorija Libije danas je u njihovim rukama).

advance.hr

Kontradiktorni stavovi - Erdogan sada tvrdi kako Turska "nije poslala vojsku" u Libiju te kako se tamo na terenu samo nalaze "vojni savjetnici"

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je, unatoč nekim njegovim ranijim izjavama, kako Turska još uvijek nije poslala vojsku u Tripoli, glavni grad Libije, već "samo vojne savjetnike". Podsjetimo, prije svega tjedan dana Erdogan je poručio kako je "slanje vojske u Libiju započelo", no, to je bilo prije mirovne konferencije u Berlinu koja je održana u nedjelju.

advance.hr

Libijski premijer upozorava na "katastrofu", iz Washingtona poručuju istočnim snagama da moraju "odmah odblokirati naftne luke"

Tijekom jučerašnjeg dana, dan nakon mirovne konferencije u Berlinu, libijski premijer Fayez al-Serraj (sa sjedištem u Tripoliju) poručio je kako će se Libija suočiti s "katastrofom" ukoliko strane sile ne izvrše pritisak na zapovjednika istočnih snaga, generala Khalifu Haftara. Njegov komentar dolazi u trenutku dok su i dalje blokirane istočne libijske naftne luke.

advance.hr

Gasi se najveće libijsko naftno polje El Sharara: Hoće li Libija uskoro u potpunosti prestati izvoziti naftu zbog sukoba između Haftara i Tripolija?

Najveće libijsko naftno polje, El Sharara, počelo je s procesom obustave rada nakon što su snage lojalne istočnom libijskom lideru Khalifi Haftaru blokirale rad izvoznih naftnih luka na istoku zemlje. U trenutku dok je u Berlinu trajala konferencija o Libiji, na kojoj se okupilo više istaknutih lidera, situacija u samoj Libiji je takva da bi uskoro cijela zemlja mogla obustaviti izvoz nafte.

advance.hr

Libijske istočne luke su zatvorene pred ključnu konferenciju u Berlinu, libijska državna naftna kompanija proglasila je izvanredno stanje

Libijska nacionalna naftna korporacija (NOC) proglasila je izvanredno stanje nakon što je nekoliko naftnih luka na istoku zemlje zatvoreno. Podsjetimo, pojedine skupine na istoku Libije ušle su na prostor ključnih libijskih naftnih luka te ih zatvorile tvrdeći kako vlasti iz Tripolija koriste zaradu od nafte za financiranje strane vojne potpore.

advance.hr

Turska neće čekati konferenciju u Berlinu: Erdogan potvrdio kako vojska kreće za Libiju

Ove nedjelje u Berlinu bi se trebala održati nova mirovna konferencija po pitanju sukoba u Libiji, no čini se kako Turska nema strpljenja - naime, turski predsjednik Erdogan danas je potvrdio kako je Turska započela sa slanjem vojske u Libiju. Podsjetimo, ova potvrda stiže nakon što je Turska već poslala skupinu vojnika u Tripoli (nije potvrđeno koliko).

advance.hr

Mirovna konferencija u Moskvi bez efekta: Nastavljaju se sukobi u Libiji, ulazak turske vojske sve je bliži

Predsjednik Kongresa istočnih libijskih vlasti, sa sjedištem u Tobruku, Akile Salih, poručio je kako nema više primirja u Libiji te kako se rat nastavlja. Podsjetimo, njegova izjava dolazi neposredno nakon što su se predstavnici sukobljenih strana (rivalske vlasti iz Tobruka i Tripolija) sastali u Moskvi u sklopu mirovne konferencije na inicijativu Rusije i Turske kako bi se prekinuo sukob.

advance.hr

Erdogan zaprijetio Haftaru: "Ako taj pučist nastavi napadati Tripoli naučit ćemo ga lekciju koju zaslužuje!"

Turski predsjednik Tayyip Erdogan poručio je tijekom današnjeg dana kako se Turska neće ustručavati po pitanju "učenja lekcije" libijskog generala Khalife Haftara ukoliko nastavi sa svojim napadima na prostoru Tripolija. Njegov komentar dolazi nakon što Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin nisu uspjeli za vrijeme jučerašnje mirovne konferencije u Moskvi nagovoriti Haftara da pristane na prekid vatre.

advance.hr

Potvrda rusko-turskog utjecaja u Libiji: Proglašeno je primirje iako Haftarovim snagama to u ovom trenutku ne odgovara

Iako su Haftarove libijske snage inicijalno poručile kako odbacuju prijedlog Rusije i Turske, odnosno Putina i Erdogana, za proglašenjem primirja, danas je ipak stigla potvrda kako je primirje proglašeno - u njemu će sudjelovati Haftarove snage (LNA) i snage iz Tripolija (GNA). Podsjetimo, na primirje su pozvali Putin i Erdogan za vrijeme nedavnog sastanka u Turskoj povodom otvorenja plinovoda Turski tok, no o potrebi de-eskalacije napetosti u Libiji jučer su u Moskvi također razgovarali Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel.

advance.hr

Sukob u Libiji se nastavlja: Khalifa Haftar odbacio poziv Putina i Erdogana za proglašenjem primirja

Vođa istočnih libijskih snaga, general Khalifa Haftar, odbacio je primirje koje su predložili ruski predsjednik Putin i turski predsjednik Erdogan za vrijeme susreta u Istanbulu ove srijede. Haftaru i njegovim LNA snagama u ovom trenutku primirje ne ide na ruku pošto zadnjih dana ubrzano napreduju, uključujući i na prostoru glavnog grada Tripolija kojeg drže pod opsadom još od proljeća prošle godine.

advance.hr

Upozorenje Arapske lige: "Protivimo se bilo kakvom slanju stranih boraca u Libiju"

Arapska liga upozorila je kako se protivi bilo kakvom slanju stranih boraca u Libiju te su poručili kako sukobljene strane u Libiji ne bi smjele poduzimati nikakve poteze koji bi mogli dovesti do takvog scenarija. Dakako, ovo upozorenje dolazi u trenutku kada je Turska najavila da će svoju vojsku poslati u Libiju na stranu Tripolija koji se bori protiv libijskih istočnih snaga koje predvodi Khalifa Haftar.

advance.hr

"Berlin je vrlo zabrinut": Merkel telefonski razgovarala s Putinom i Erdoganom o situaciji u Libiji

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je tijekom jučerašnjeg dana o situaciji u Libiji u dva odvojena telefonska razgovora s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom te ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Podsjetimo, njeni razgovori dolaze u trenutku kada se Turska sprema poslati vojsku u Libiju, a Rusija (nije jedina) poručila je kako je "vrlo zabrinjava" takva mogućnost.

advance.hr

Turska ubrzava proces slanja vojske u Libiju: "Ako nešto odmah ne poduzmemo Libija će postati nova Sirija, a kaos će zatim progutati i druge zemlje regije"

Turski ministar vanjskih poslova, Mevlut Cavusoglu, poručio je tijekom vikenda kako bi sukob u Libiji mogao prerasti u puno veći kaos i "postati nova Sirija" - zbog toga, tvrdi turski MVP, Turska će ubrzati proces usvajanja zakona o slanju vojske u ovu sjevernoafričku zemlju. Podsjetimo, glavni grad Tripoli nalazi se još od proljeća pod opsadom snaga s istoka Libije koje predvodi Khalifa Haftar (kojeg podupire niz zemalja, uključujući Rusiju, Egipat, UAE, Jordan...

advance.hr
Kraj