Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Libija

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Turska žestoko uzvratila na Macronove kritike: "Čini se da francuski predsjednik boluje od pomračenja uma jer Francuska je ta koja 'igra opasnu igru' u Libiji, a ne Turska"

Turska je uzvratila na komentar francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je poručio kako Turska "igra opasnu igru" u Libiji te kako Francuska neće tolerirati tursku vojnu intervenciju. Iz Ankare sad uzvraćaju istom mjerom tvrdeći kako je Francuska ta koja svojim svrstavanjem na stranu Haftara gura Libiju u sve veći kaos.

advance.hr

Francuski predsjednik Macron poručio: "Turska igra opasnu igru u Libiji - Francuska neće tolerirati tursku vojnu intervenciju"

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je kako Francuska neće tolerirati tursku vojnu intervenciju u Libiji. "Ankara igra opasnu igru", istaknuo je francuski predsjednik. Podsjetimo, Turska je vojno intervenirala na strani snaga iz Tripolija koje su uz tursku pomoć slomile 14 mjeseci dugu opsadu glavnog grada od strane istočnih libijskih snaga pod vodstvom Khalife Haftara.

advance.hr

Kako zaustaviti turski pohod u Libiji? Moskva sada traži pomoć Washingtona

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, poručio je tijekom današnjeg dana kako je Moskva zatražila od Washingtona da pomognu oko postizanja prekida sukoba u Libiji, prenosi ruska novinska agencija RIA. Podsjetimo, ova izjava dolazi neposredno nakon što su otkazani pregovori između Rusije i Turske po pitanju situacije u Libiji.

advance.hr

Nije Erdogan jedini koji ima Trumpov telefonski broj: Nakon razgovora s egipatskim predsjednikom Sisijem SAD podupire mirovne pregovore za okončanje sukoba u Libiji

Iz ureda egipatskog predsjednika potvrdili su kako su o situaciji u Libiji telefonski razgovarali egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi i američki predsjednik Donald Trump. Podsjetimo, prije nekoliko dana Egipat je pozvao na okončanje sukoba u Libiji i početak mirovnih pregovora, no Turska je to odbacila.

advance.hr

Turska odbacuje egipatski prekid vatre za Libiju, Erdogan na telefonu s Putinom

Turska je tijekom jučerašnjeg dana ponovno odbacila egipatski prijedlog za prekidom vatre u Libiji ističući kako je egipatska ponuda samo plan spašavanja Haftarovih snaga od potpunog sloma nakon što se raspala njihova opsada Tripolija. Turski ministar vanjskih poslova, Mevlut Cavusoglu, poručio je, kako prenosi turski list Hurriyet: "Ništa od primirja koje predlaže Kairo.

advance.hr

Prebacivanje snaga na ploči geopolitike: Izvori navode kako je Rusija, kao i Turska, slala sirijske borce na libijski front, a navodno je ta operacija znatno pojačana tijekom prošlog mjeseca

Novinska agencija Reuters objavila je poveći izvještaj u kojem se, pozivajući se na više neimenovanih izvora, tvrdi kako je Rusija tijekom prošlog mjeseca znatno pojačala slanje sirijskih boraca u Libiju gdje su se navodno borili na strani Khalife Haftara. Podsjetimo, isto tako zadnjih tjedana pojavili su se navodi kako je Turska angažirala veći broj sebi lojalnih boraca iz Sirije za libijski front.

advance.hr

Traje žestoka borba za libijski grad Sirte, u isto vrijeme UN ističe kako su zabilježene masovne pljačke i palež na prostoru gradova u koje su ušle GNA snage iz Tripolija

Ujedinjeni narodi objavili su tijekom jučerašnjeg dana kako iz libijskih gradova u koje su ušle GNA snage stižu informacije o masovnom pljačkanju i paleži. Podsjetimo, snage lojalne vlastima u Tripoliju, poduprijete od strane Turske, zadnjih dana nanijele su velike udarce istočnim libijskim snagama (LNA) pod vodstvom Khalife Haftara.

advance.hr

Raspad Haftarovih snaga u Libiji: Snage iz Tripolija zauzele i Bani Walid, pokreću ofenzivu na Sirte, egipatski predsjednik Sisi poziva na primirje, ali GNA snage odbacuju - "Mi sada odlučujemo kada i gdje ovaj rat završava!"

Snage iz Tripolija nezaustavljivo napreduju odbacujući sve snažnije Haftarove snage natrag prema istoku. Tijekom jučerašnjeg dana preuzeli su kontrolu nad gradom Bani Walid na sjeverozapadu zemlje, a u isto vrijeme navode kako su pokrenuli ofenzivu s ciljem zauzimanja i ključnog obalnog grada Sirte.

advance.hr

Snage iz Tripolija nastavljaju odbacivati Haftarovu istočnu vojsku sve dalje prema istoku, preuzeli su kontrolu i nad ključnom zračnom lukom

Libijske vlasti iz Tripolija (GNA) potvrdile su kako su njihove snage preuzele potpunu kontrolu nad zračnom lukom u glavnom gradu odbacujući još i dalje snage koje predvodi Khalifa Haftar (LNA). Pojavile su se i video snimke na kojima se mogu vidjeti pripadnici pro-vladinih snaga kako na svojim pick-up vozilima ulaze na prostor zračne luke te se kreću i među putničkim zrakoplovima koji su uništeni za vrijeme intenzivnog granatiranja.

advance.hr

Američka vojska objavila detaljnije informacije: Rusija je poslala 14 MiG 29 i SU-24 vojnih zrakoplova u Libiju, stigli su preko Tobruka do Jufre u centralnoj Libiji

Nakon što su optužili Rusiju za slanje vojnih zrakoplova u Libiju na stranu Haftarovih snaga, američka vojska objavila je i detaljnije informacije navodeći kako je Rusija poslala ukupno 14 MiG 29 i SU-24 vojna zrakoplova u Libiju. Nadalje, navodi se kako su zrakoplovi stigli u libijsku zračnu vojnu bazu u pratnji drugih ruskih vojnih zrakoplova.

advance.hr

Eskalacija u Libiji: Američka vojska tvrdi kako je Rusija poslala svoje vojne zrakoplove da se bore na strani Haftara, navode kako su lovci 4. generacije stigli preko Sirije te su "obojani kako bi im se sakrio identitet", objavljen je i niz fotografija

Američka vojska poručila je tijekom jučerašnjeg dana kako je Rusija poslala svoje vojne zrakoplove u Libiju kako bi pomogli ruskim plaćenicima koji se bore na strani istočnih libijskih snaga pod vodstvom generala Khalife Haftara. "Ruski vojni zrakoplovi vjerojatno daju zračnu potporu i sudjeluju u napadima", objavilo je afričko zapovjedništvo američke vojske (AFRICOM).

advance.hr

Haftarova ofenziva se raspada: Snage iz Tripolija poručuju kako stotine ruskih plaćenika bježe iz zapadne Libije, navodi se kako su vojni teretni zrakoplovi došli po njih

Snage lojalne međunarodno priznatim vlastima u libijskom Tripoliju (GNA) nastavljaju nizati pobjede u sukobu s Haftarovim snagama (LNA) koje predstavljaju alternativnu libijsku Vladu, onu u Tobruku. GNA snage poručuju kako u isto vrijeme dolazi i do hitne evakuacije više stotina ruskih vojnih plaćenika iz zapadne Libije.

advance.hr

Pred novom velikom eskalacijom: Haftarove snage najavljuju "najveću operaciju u libijskoj povijesti" - direktne udare na tursku vojsku, iz Ankare poručuju kako će posljedice biti "ogromne" ako se usude

Turska je oštro upozorila kako će odgovoriti na svaki napad na njihove interese u Libiji, a komentar dolazi nakon što je vođa istočnih libijskih snaga, Khalifa Haftar, zaprijetio direktnim udarima na položaje turske vojske u Libiji. Njegova prijetnja pak dolazi neposredno nakon što su njegove snage (LNA) na zapadu Libije pretrpjele niz poraza kao i gubitak strateški važne zračne vojne baze.

advance.hr

Sve teži dani po Haftara: Snage iz Tripolija zauzele ključnu zračnu vojnu bazu al-Watiya

Libijske snage lojalne međunarodno priznatim vlastima iz Tripolija (GNA) jučer su preuzele kontrolu nad ključnom zračnom vojnom bazom al-Watiya porazivši tamo snage lojalne istočnim libijskim vlastima pod vodstvom generala Khalife Haftara (LNA). Glasnogovornik GNA snaga, Mohamed Gnunu, poručio je kako se baza u potpunosti nalazi u njihovim rukama.

advance.hr

UN izvještaj otkriva kako na prostoru Libije, na strani Haftarovih snaga, ratuje oko 1,200 ruskih plaćenika iz privatne vojne kompanije "Wagner Group"

Neovisni promatrači UN-a objavili su izvještaj na 57 stranica o situaciji u Libiji te su podnijeli komitetu UN Vijeća sigurnosti. U izvještaju se, između ostalog, navodi kako je ruska privatna vojna firma "Wagner Group" poslala oko 1,200 plaćenika u Libiju kako bi se borili na strani snaga generala Khalife Haftara.

advance.hr

Bliskoistočne podjele prema starom ključu: UAE otvoreno podupiru Haftarove snage u Libiji, a nastoje potporu za sve moćnijeg generala osigurati i u Sudanu

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata pozvale su sve sukobljene strane u Libiji da prekinu okršaje te da se drže UN-ovog političkog procesa s ciljem okončanja rata u toj zemlji. No, u isto vrijeme iz Abu Dhabija su otvoreno podržali i pozdravili istočnu libijsku vojsku koju vodi sve utjecajniji general KhalifaHaftar.

advance.hr
Kraj