Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Afrika

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Turska uzvraća Francuskoj posežući za "ruskom prijetnjom": "Francuska u Libiji nastupa kolonijalistički, a i svjesno nastoje pojačati ruski utjecaj iako se NATO slaže da je Rusija prijetnja"

Rat riječima između Turske i Francuske oko Libije se nastavlja. Nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio Tursku za masovno slanje džihadista iz Sirije u Libiju, a tursku vojnu intervenciju u Libiji nazvao "kriminalnom", stigla je podjednako oštra reakcija iz Ankare.

advance.hr

Francuski predsjednik Macron prozvao Tursku najžešće do sad: "Ovo je kriminalna intervencija - Turska, koja za sebe tvrdi da je NATO članica, masovno uvozi sirijske džihadiste u Libiju!"

Francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio je tijekom jučerašnjeg dana Tursku za masovni "uvoz džihadista" u Libiju. Nadalje, poručio je kako je turska vojna intervencija u Libiji "kriminalna", ali prozvao je i Rusiju, konkretno ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog njegove "ambivalentnosti" prema ruskim plaćenicima koji djeluju na prostoru Libije.

advance.hr

Turska traži da Haftarove snage napuste Sirte i Jufru u Libiji, tvrde kako je SAD na njihovoj strani, ali ovo su "crvene linije" za Egipat, vjerojatno i Francusku...

Turska je poručila kako libijske vlasti iz Tripolija zahtijevaju da Haftarove snage napuste obalni grad Sirte i regiju Jufra ističući kako su to preduvjeti za pokretanje pregovora o potencijalnom prekidu vatre. Podsjetimo, snage iz Tripolija (GNA) uspjele su slomiti opsadu glavnog grada i vratiti kontrolu nad gotovo cijelom zapadnom Libijom uz pomoć turske vojske.

advance.hr

Talijanski MVP nenajavljeno posjetio Tripoli potvrđujući kako Libija postaje arena rivalstva između utjecajnih zemalja, u ovom slučaju i između Italije i Francuske

Talijanski ministar vanjskih poslova, Luigi Di Maio, jučer je nenajavljeno posjetio Tripoli, glavni grad Libije, te se tamo sastao s premijerom međunarodno priznatih libijskih vlasti, Fayezom al-Sarrajom. Njegov posjet Tripoliju dolazi nekoliko tjedana nakon što su snage iz Tripolija (GNA), uz veliku pomoć Turske, slomili 14 mjeseci dugu opsadu glavnog grada od strane istočnih libijskih snaga (LNA) koje se nalaze pod vodstvom Khalife Haftara.

advance.hr

Turska žestoko uzvratila na Macronove kritike: "Čini se da francuski predsjednik boluje od pomračenja uma jer Francuska je ta koja 'igra opasnu igru' u Libiji, a ne Turska"

Turska je uzvratila na komentar francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je poručio kako Turska "igra opasnu igru" u Libiji te kako Francuska neće tolerirati tursku vojnu intervenciju. Iz Ankare sad uzvraćaju istom mjerom tvrdeći kako je Francuska ta koja svojim svrstavanjem na stranu Haftara gura Libiju u sve veći kaos.

advance.hr

Francuski predsjednik Macron poručio: "Turska igra opasnu igru u Libiji - Francuska neće tolerirati tursku vojnu intervenciju"

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je kako Francuska neće tolerirati tursku vojnu intervenciju u Libiji. "Ankara igra opasnu igru", istaknuo je francuski predsjednik. Podsjetimo, Turska je vojno intervenirala na strani snaga iz Tripolija koje su uz tursku pomoć slomile 14 mjeseci dugu opsadu glavnog grada od strane istočnih libijskih snaga pod vodstvom Khalife Haftara.

advance.hr

Je li na pomolu rat na sjeveru Afrike? Egipatski predsjednik obišao vojsku i poručio da moraju biti spremni "operirati i izvan zemlje", iz susjedne Libije GNA snage poručuju kako je ovo "ravno objavi rata"

Egipatski predsjednik Abdel Fattah Sisi obišao je trupe na zapadu zemlje, u blizini granice s Libijom, te je pritom poručio kako egipatska vojska "mora biti spremna operirati unutar i izvan zemlje" - ukoliko se za to pojavi potreba. Također je istaknuo kako je vojska na visokom stupnju tehničke i borbene pripravnosti.

advance.hr

Kako zaustaviti turski pohod u Libiji? Moskva sada traži pomoć Washingtona

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, poručio je tijekom današnjeg dana kako je Moskva zatražila od Washingtona da pomognu oko postizanja prekida sukoba u Libiji, prenosi ruska novinska agencija RIA. Podsjetimo, ova izjava dolazi neposredno nakon što su otkazani pregovori između Rusije i Turske po pitanju situacije u Libiji.

advance.hr

Džibuti je zemlja gdje sve velike sile žele imati svoje vojne baze, o stanju ljudskih prava u istoj se ne mari, no sada izbijaju rijetke demonstracije protiv vlasti, a povod je jedan vojni pilot

Džibuti je mala država na Rogu Afrike koja se najčešće spominje kao prostor na kojem čak nekoliko sila ima svoje vojne baze (SAD, Kina, Turska...) koristeći se njenim strateškim položajem, kao očito i voljom tamošnjih vlasti da primaju svaku stranu vojsku koja je spremna to financirati.

advance.hr

Nije Erdogan jedini koji ima Trumpov telefonski broj: Nakon razgovora s egipatskim predsjednikom Sisijem SAD podupire mirovne pregovore za okončanje sukoba u Libiji

Iz ureda egipatskog predsjednika potvrdili su kako su o situaciji u Libiji telefonski razgovarali egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi i američki predsjednik Donald Trump. Podsjetimo, prije nekoliko dana Egipat je pozvao na okončanje sukoba u Libiji i početak mirovnih pregovora, no Turska je to odbacila.

advance.hr

Turska odbacuje egipatski prekid vatre za Libiju, Erdogan na telefonu s Putinom

Turska je tijekom jučerašnjeg dana ponovno odbacila egipatski prijedlog za prekidom vatre u Libiji ističući kako je egipatska ponuda samo plan spašavanja Haftarovih snaga od potpunog sloma nakon što se raspala njihova opsada Tripolija. Turski ministar vanjskih poslova, Mevlut Cavusoglu, poručio je, kako prenosi turski list Hurriyet: "Ništa od primirja koje predlaže Kairo.

advance.hr

Prebacivanje snaga na ploči geopolitike: Izvori navode kako je Rusija, kao i Turska, slala sirijske borce na libijski front, a navodno je ta operacija znatno pojačana tijekom prošlog mjeseca

Novinska agencija Reuters objavila je poveći izvještaj u kojem se, pozivajući se na više neimenovanih izvora, tvrdi kako je Rusija tijekom prošlog mjeseca znatno pojačala slanje sirijskih boraca u Libiju gdje su se navodno borili na strani Khalife Haftara. Podsjetimo, isto tako zadnjih tjedana pojavili su se navodi kako je Turska angažirala veći broj sebi lojalnih boraca iz Sirije za libijski front.

advance.hr

Traje žestoka borba za libijski grad Sirte, u isto vrijeme UN ističe kako su zabilježene masovne pljačke i palež na prostoru gradova u koje su ušle GNA snage iz Tripolija

Ujedinjeni narodi objavili su tijekom jučerašnjeg dana kako iz libijskih gradova u koje su ušle GNA snage stižu informacije o masovnom pljačkanju i paleži. Podsjetimo, snage lojalne vlastima u Tripoliju, poduprijete od strane Turske, zadnjih dana nanijele su velike udarce istočnim libijskim snagama (LNA) pod vodstvom Khalife Haftara.

advance.hr

Raspad Haftarovih snaga u Libiji: Snage iz Tripolija zauzele i Bani Walid, pokreću ofenzivu na Sirte, egipatski predsjednik Sisi poziva na primirje, ali GNA snage odbacuju - "Mi sada odlučujemo kada i gdje ovaj rat završava!"

Snage iz Tripolija nezaustavljivo napreduju odbacujući sve snažnije Haftarove snage natrag prema istoku. Tijekom jučerašnjeg dana preuzeli su kontrolu nad gradom Bani Walid na sjeverozapadu zemlje, a u isto vrijeme navode kako su pokrenuli ofenzivu s ciljem zauzimanja i ključnog obalnog grada Sirte.

advance.hr

Snage iz Tripolija nastavljaju odbacivati Haftarovu istočnu vojsku sve dalje prema istoku, preuzeli su kontrolu i nad ključnom zračnom lukom

Libijske vlasti iz Tripolija (GNA) potvrdile su kako su njihove snage preuzele potpunu kontrolu nad zračnom lukom u glavnom gradu odbacujući još i dalje snage koje predvodi Khalifa Haftar (LNA). Pojavile su se i video snimke na kojima se mogu vidjeti pripadnici pro-vladinih snaga kako na svojim pick-up vozilima ulaze na prostor zračne luke te se kreću i među putničkim zrakoplovima koji su uništeni za vrijeme intenzivnog granatiranja.

advance.hr

Američka vojska objavila detaljnije informacije: Rusija je poslala 14 MiG 29 i SU-24 vojnih zrakoplova u Libiju, stigli su preko Tobruka do Jufre u centralnoj Libiji

Nakon što su optužili Rusiju za slanje vojnih zrakoplova u Libiju na stranu Haftarovih snaga, američka vojska objavila je i detaljnije informacije navodeći kako je Rusija poslala ukupno 14 MiG 29 i SU-24 vojna zrakoplova u Libiju. Nadalje, navodi se kako su zrakoplovi stigli u libijsku zračnu vojnu bazu u pratnji drugih ruskih vojnih zrakoplova.

advance.hr

Eskalacija u Libiji: Američka vojska tvrdi kako je Rusija poslala svoje vojne zrakoplove da se bore na strani Haftara, navode kako su lovci 4. generacije stigli preko Sirije te su "obojani kako bi im se sakrio identitet", objavljen je i niz fotografija

Američka vojska poručila je tijekom jučerašnjeg dana kako je Rusija poslala svoje vojne zrakoplove u Libiju kako bi pomogli ruskim plaćenicima koji se bore na strani istočnih libijskih snaga pod vodstvom generala Khalife Haftara. "Ruski vojni zrakoplovi vjerojatno daju zračnu potporu i sudjeluju u napadima", objavilo je afričko zapovjedništvo američke vojske (AFRICOM).

advance.hr

Haftarova ofenziva se raspada: Snage iz Tripolija poručuju kako stotine ruskih plaćenika bježe iz zapadne Libije, navodi se kako su vojni teretni zrakoplovi došli po njih

Snage lojalne međunarodno priznatim vlastima u libijskom Tripoliju (GNA) nastavljaju nizati pobjede u sukobu s Haftarovim snagama (LNA) koje predstavljaju alternativnu libijsku Vladu, onu u Tobruku. GNA snage poručuju kako u isto vrijeme dolazi i do hitne evakuacije više stotina ruskih vojnih plaćenika iz zapadne Libije.

advance.hr
Kraj