Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Gambija

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Vojska je odlučila - izrazili su "neupitnu lojalnost" dugogodišnjem predsjedniku Jammehu

Izgleda kako Yahya Jammeh, dugogodišnji predsjednik Gambije, neće nikuda - iako je i sam inicijalno priznao poraz na predsjedničkim izborima prošlog mjeseca, nekoliko dana kasnije se jednostavno predomislio i proglasio izbore nevažećima. Međunarodni akteri i regionalni akteri na zapadu Afrike odmah su se angažirali te pokrenuli diplomatske akcije s pokušajem pristojnog uvjeravanja Jammeha da siđe s vlasti.

advance.hr

Kriza u Gambiji se produbljuje: Lideri ECOWAS-a nisu uspjeli nagovoriti Jammeha da siđe s vlasti

Gambijski predsjednik Yahya Jammeh ostaje pri svojem stajalištu da neće priznati rezultate izbora od 1. prosinca prema kojima je izgubio nakon 22 godine vladavine ovom zapadnoafričkom državom. Tijekom jučerašnjeg dana lideri zemalja zapadne Afrike (blok ECOWAS) stigli su u glavni grad Gambije, Banjul, kako bi se sastali s Jammehom i eventualno ga pokušali nagovoriti da, radi mira u Gambiji i regiji, prizna rezultate izbora te da se povuče.

advance.hr

SAD ističe kako se Gambija nalazi u "jako opasnoj situaciji" - u zemlju stiže delegacija lidera zemalja zapadne Afrike, hoće li nagovoriti Jammeha da preda vlast ili će zemlja potonuti u sukob?

Iz SAD-a su poručili kako se Gambija, zemlja na zapadu Afrike, nalazi u "jako opasnoj situaciji". Izjava dolazi u trenutku kada se lideri zapadnoafričkih zemalja pripremaju za put u Gambiju kako bi tamo pokušali uvjeriti dugogodišnjeg predsjednika Yayhaa Jammeha da prihvati poraz na predsjedničkim izborima i da siđe s vlasti.

advance.hr

Neočekivane vijesti iz Gambije: Dugogodišnji autoritarni predsjednik Jammeh poražen na izborima, slavlje u Banjulu - osim poraza još i više iznenađuje njegovo prihvaćanje istoga

Veliki i neočekivani preokret u zapadnoafričkoj državi Gambiji - predsjednik Yahya Jammeh, koji je do nedavno govorio kako će "vladati još milijardu godinu", poražen je na izborima, 22 godine nakon što je došao na vlast državnim udarom. Ta informacija iznenadila je mnoge, no, također je iznenadila i činjenica da je Jammeh nakon sinoćnjih rezultata odmah i priznao poraz - osobe koje vladaju poput njega, autoritarno i putem dekreta, obično ne priznaju političke poraze tako lako.

advance.hr

Utjecaj Kine u Africi sve očitiji: Gambija prekida diplomatske odnose s Tajvanom

Predsjednik Gambije, Yahya Jammeh, donio je odluku kako se prekidaju diplomatski odnosi s Tajvanom. Iz ureda predsjednika ističe se kako iza ove odluke stoje "nacionalni strateški interesi". Neki ističu kako je ovo dokaz sve većeg kineskog utjecaja na prostoru Afrike, naime, Kina smatra Tajvan dijelom svog teritorija.

advance.hr

Gambija optužila SAD i Britaniju za pokušaje orkestriranja državnog udara: "Nećemo nikada predati svoja prirodna bogatstva ovim starim vampirima i modernim skakavcima"

Nakon što je njihov predsjednik, Yahya Jammeh, šokirao svijet objavivši kako Gambija izlazi iz britanskog Comonwealtha za vrijeme svog govora pred UN Generalnom Skupštinom (vidi: Gambija izlazi iz britanskog Commonwealtha, predsjednik Jammeh odluku objavio pred UNGS-om: "Ne želimo biti dio institucije koja predstavlja produžetak kolonijalizma"), gambijski dužnosnici idu i korak dalje. Njihov ministar predsjedničkih poslova, Momodou Sabally, održao je govor na nacionalnoj televiziji te javno prozvao SAD i Britaniju za pokušaje orkestriranja državnog udara u njihovoj zemlji, te podupiranja opozicije s ciljem destabilizacije Gambije.

Gambija izlazi iz britanskog Commonwealtha, predsjednik Jammeh odluku objavio pred UNGS-om: "Ne želimo biti dio institucije koja predstavlja produžetak kolonijalizma"

Predsjednik zapadnoafričke Republike Gambije, Yahya Jammeh (48), objavio je za vrijeme govora pred Generalnom Skupštinom kako njegova zemlja izlazi iz Britanske Zajednice Naroda (Commonwealth of Nations), organizacije zemalja koje su nekoć tvorile Britansko Carstvo, a poslije su zadržale određene veze i suradnju te priznaju britanskog monarha kao vrhovnog poglavara. "Gambija objavljuje kako odmah izlazi iz Commonwealtha te ne želi više biti dio institucije koja predstavlja produžetak kolonijalizma", istaknuo je predsjednik Jammeh.

Kraj