Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Raqqa prije ISIL-a

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Prodor Mongola

Period uspona i procvata za grad doći će kraju u 13. stoljeću. Naime, tada će se desiti prodor Mongola koji će uništiti većinu grada.

advance.hr

Kulturni i znanstveni procvat u Srednjem vijeku

al-Battani Za vrijeme vladavine kalifa Haruna er-Rašida, grad je doživio procvat. Neko vrijeme grad se nazivao po kalifu, Ar-Rashid. Na prostoru grada izgradio je nekoliko palača, a poznati arapski astronom al-Battani izgradio je ovdje svoje opservatorije za proučavanje svemira.

advance.hr

Dolazak Islama

Kallinikos će doći pod vlast muslimana 640. godine, no kršćani su sa svojim novim vladarima sklopili sporazum koji im je omogućavao da slobodno prakticiraju svoju vjeru u postojećim crkvama, ali im je bilo zabranjeno graditi nove.

advance.hr

Centar asirskog kršćanstva

Već u prvim stoljećima nove ere kršćanstvo se probija do grada, no, kasnije, u šestom stoljeću, grad će postati centar asirskog kršćanstva. Drevni murali datiraju iz tog doba te svjedoče o prisutnosti kršćanstva.

advance.hr

Na granici između Bizanta i Perzije

Grad će imati vrlo važnu ulogu u odnosu između bizantskog i perzijskog carstva. Naime, postati će jedna od svega 3 trgovačke lokacije između dva velika carstva. Ipak, 542.

advance.hr

Kallinikos kroz stoljeća

Gornja karta: Rimsko-perzijska granica u kasnoj antici (Raqqa, pod nazivom Callinicum, je označena s crvenom strelicom) N  a prostoru današnje Raqqe, 244. godine prije naše ere, seleukidski* kralj Seleuk I.

advance.hr

Naseljena od pamtivijeka

Mezopotamijski Bog DagonArheološke iskopine nam govore kako na ovom prostoru ljudi žive od daleke prošlosti. Nalazi sugeriraju kako se ovdje nalazio drevni babilonski grad Tuttul. Davno prije kršćanstva, judaizma i islama, za vrijeme brončanog doba (2,000-1,600 godina prije nove ere) grad Tuttul bio je vrlo važan i sveti grad gdje se štovao Bog Dagon (mezopotamijski Bog plodnosti).

advance.hr
Kraj