Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Liberija: Povratak u Afriku - o slobodi, ropstvu i kolonizaciji

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Diskriminacija kao tužno nasljeđe: Kako su crnci nad crncima provodili rasnu i kulturalnu segregaciju, pa čak ih i prodavali u roblje

Crnci u SAD-u svakako su prošli pakao, od robovlasništva, segregacije do diskriminacije koja je i danas itekako prisutna. No, tužna je činjenica da su oni koji su napustili SAD kako bi počeli novi život u Liberiji, bježeći upravo pred neizdrživom diskriminacijom, na prostoru Liberije sami postali oni koji diskriminiraju i provode segregaciju.

advance.hr

Glavni grad Monrovia

Glavni grad Monrovia osnovan je nedugo nakon početka kolonizacije prostora današnje Liberije. Grad je dobio ime po američkom predsjedniku Jamesu Monroeu koji se istaknuo kao jedan od snažnih pristaša preseljenja slobodnih crnaca iz SAD-a u Afriku.

advance.hr

Nezavisnost Liberije

Bilo je samo pitanje vremena kada će crnci iz SAD-a na prostoru ove američke kolonije na obali zapadne Afrike početi razmišljati o mogućoj samostalnosti. Joseph Jenkins Roberts, prvi predsjednik nezavisne LiberijeTo se i desilo i to 26.

advance.hr

Jesu li se crnci iz Amerike stopili s afričkim crncima po dolasku u Afriku?

ACS je (zajedno s američkim državnim službama koje su pomagale rad ove kolonijalističke organizacije) preselio oko 13,000 Afro-Amerikanaca na prostor današnje Liberije, no, kako smo i istaknuli ranije, po dolasku se ovaj prostor još nije zvao Liberija. Kako su živjeli ovi crnci iz SAD-a po dolasku u Afriku?

advance.hr

Početak preseljenja američkih crnaca u Afriku i SAD kao prvi kolonizator

Godine 1822. organizacija ACS počela je s preseljenjem prvih slobodnih crnaca (koji su dobrovoljno pristali na to) iz SAD-a na zapadnu afričku obalu, prostor koji se nazivao Obala Papra - naziv je dat po papru od strane europskih trgovaca, a riječ je o prostoru koji se proteže od rta Mesurado do rta Palmas.

advance.hr

Jesu li američki crnci željeli ići u Afriku?

Velika većina Afro-Amerikanaca, ljudi koji su rođeni i odrasli u SAD-u (potomci robova koji su dovedeni iz Afrike prije i do nekoliko stoljeća), nisu se željeli preseliti u Afriku, što je posve logično, već su željeli ostati u SAD-u i promijeniti životne uvjete ovdje. Vodeći aktivisti na sjeveru SAD-a snažno su se protivili pokretu i organizaciji ACS (Američko Kolonizacijsko Društvo), no, bilo je i onih kojima je već bilo dosta mukotrpnog života, čak i na "slobodi", te su bili voljni pokušati početi novi život negdje drugdje, daleko od zemlje koja je za njih sinonim za robovlasništvo.

advance.hr

Tko je i zašto htio preseliti slobodne crnce iz SAD-a u Afriku?

Nije samo rasizam razlog zbog kojeg su slobodne crnce htjeli preseliti u Afriku, američki robovlasnici na jugu SAD-a bojali su se da će prisutnost slobodnih crnaca uvesti "nestabilnost" među robovlasničkim zajednicama. Razumljivo, prisutnost bilo kakvih slobodnih crnaca za robove je bio simbol sna o slobodi.

advance.hr

Preseljenje crnaca iz SAD-a u Afriku

Povijest Amerike je ujedno i povijest robovlasništva i rasizma. U 16. stoljeću krenulo je dovođenje robova iz centralne i zapadne Afrike u Ameriku.

advance.hr

Gdje se nalazi Liberija i opće značajke

Liberija se nalazi na zapadnoj obali Afrike te graniči s državom Sierra Leone na zapadu, Gvinejom na sjeveru te Obalom Bjelokosti na istoku. Zauzima prostor od 111,000 kilometara kvadratnih, a u zemlji danas živi oko 4,5 milijuna ljudi.

advance.hr
Kraj