Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Mao Ce-tung i povijest moderne Kine: Od revolucije do danas

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Banda četvorice

Koliko je sam Mao Ce-tung bio odgovoran za kulturnu revoluciju i sve katastrofe koje su iz nje proizašle? Svakako da jest odgovoran, no, činjenica jest da su kulturnu revoluciju više od njega vodile neke druge osobe, točnije četiri osobe koje će postati poznate kao "Banda četvorice" (naziv je dao sam Mao), a jedna od članica te "bande" bila je njegova zadnja, četvera po redu, supruga, Jiang Qing.

advance.hr

Velika kineska kulturna revolucija: Eskalacija psihoze - Od ubijanja vrabaca do zatvaranja škola

Inspirirani i podupirani od visokih vojnih krugova, ali i od strane supruge Mao Ce-tunga, protagonisti kulturne revolucije su sasvim izolirali zemlju i udaljili ju od sovjetskih zbivanja, a sve to da bi održali autohtonost kineske revolucije i kineskih stajališta o navedenoj borbi za socijalizam. U Kini je postojala i kampanja čistoće, kampanja javnoga zdravlja - stalno su provjeravali stanovnike.

advance.hr

Velika kineska kulturna revolucija: Inicijalne ideje

Velika proleterska kulturna revolucija (ili jednostavno Kulturna revolucija) bio je svakako najveći pokret ovakve vrste ikad pokrenut - o čemu se radilo? Bio je to veliki projekt Mao Ce-tunga, sociopolitički pokret koji će se odvijati na prostoru NR Kine od 1966.

advance.hr

Jednopartijska država i "Veliki skok naprijed"

Prvog listopada 1949. Mao Ce-tung proglasio je Narodnu Republiku Kinu, jednopartijsku državu pod vlašću Kineske komunističke Partije. Ostati će pod kontrolom KPK-a, no od onda do danas dogoditi će se puno toga.

advance.hr

Revolucionar u nastajanju

Kasnih 1910-ih Mao već intenzivno piše tekstove za revolucionarne novine, pokreće radničke štrajkove i postaje istaknuta ličnost. U svojim proglasima koristi se običnim jezikom koje su mogle razumjeti mase.

advance.hr

Iz ruralne Kine do sveučilišta u Pekingu

No, prije nego vidimo kako je Mao implementirao maoizam, nekoliko riječi o samom Maou. Rođen je 1893. kao sin dobro stojećeg farmera u jugoistočnom kontinentalnom gradu Xiangtan.

advance.hr
Kraj