Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Francuska Gvajana - EU teritorij na prostoru Južne Amerike

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Zašto u Francuskoj Gvajani vrijede EU zakoni?

Francuska, kako smo i vidjeli, ima brojne prekomorske teritorije (kao i Britanija), no, samo neki, odnosno oni koji su klasificirani kao francuske regije, tretiraju se kao suvereni dijelovi i Francuske, ali i Europske Unije. Drugim riječima, na Francuskoj Polineziji na Pacifiku ne vrijede EU zakoni i tamo se i dalje trguje u francuskim francima.

advance.hr

Francuske prekomorske regije

Kako smo i istaknuli, postoji veći broj francuskih prekomorskih teritorija - od velikih prostora veličine države pa do malih otočića razasutih diljem oceana kao što je primjerice atol Clipperton u Pacifiku veličine svega 9 km2. No, samo neki teritoriji imaju status "prekomorskih regija" te se tim statusom smatraju kao da su integralne regije Francuske.

advance.hr

Bivše francuske kolonije koje su postale dio Francuske

Sukladno Ustavu francuske Četvrte Republike iz 1946. godine, tadašnje francuske kolonije diljem svijeta dobile su poseban status - status prekomorskih odjela, a promjenom Ustava 2003. godine (sada već u Petoj i aktualnoj Republici) pojedini ovi teritoriji dobili su pak status tzv.

advance.hr
Kraj