Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Upoznajmo Meksiko

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Velike indijanske kulture

Plemena Tolteci prodrli su tijekom 8. stoljeća sa sjevera u široku dolinu Anauk oko jezera Texcoco i tu podižu glavni grad Teotihuacan ( "Rodno mjesto bogova" ), oko 40 km sjeverno od današnjeg glavnog grada Meksika.

advance.hr

Río Bravo del Norte (Rio Grande)

Najveća meksička rijeka Río Bravo del Norte (Velika rijeka Sjevera), svojom dužinom od preko 1000 km predstavlja prirodnu granicu između Meksika i SAD-a, sve do svog ušća u Meksički zaljev. Bistar, snijegom natapan planinski potok Rio Grande (engleski naziv) izvire na oko 3700 metara iznad morske razine u Stjenjaku (SAD) gdje se spušta preko stepa i pustinja, navodnjavajući bogate poljoprivredne regije na putu u Meksički zaljev .

advance.hr

Mariachi

Mariachi, Autor fotografije: Cow BiteMariachi glazba je najprepoznatljiviji stil tipične meksičke narodne glazbe, koja je stekla široku popularnost i izvan Meksika. Riječ "Mariachi" koja može označavati kako skupinu izvođača i pojedinca izvođača, tako i kompletni stil glazbe, najvjerojatnije dolazi od indijanske riječi "mariache" koja označava podij za ples.

advance.hr

Američko -meksički rat

Za vrijeme predsjednika generala Santa Ane tijekom 1834. izbila je pobuna na Yucatanu i u Teksasu koji je uglavnom bio naseljen došljacima anglo-američkog porijekla. I jedni i drugi zalagali su se za neovisnost .

advance.hr

Dolazak Europljana

Smatra se da je u vrijeme dolaska Europljana živjelo oko 9-11 milijuna ljudi na teritoriju današnjeg Meksika. Od 1519-1521 god. španjolski konkvistdor Ferdinand Cortez pokorio je Azteke i njihovo carstvo nazvao Potkraljevstvo Nove Španjolske.

advance.hr

Meksička kuhinja

Pečene kukuruzne palačinke (tortillas) i crni grah (frijoles), uz ljuti sos od chillija glavna su jela meksičke kuhinje. Od agave maguey dobiva se nacionalno meksičko piće pulque, blagog okusa koje se smatra meksičkom tradicijom još od pretkolumbovog doba.

advance.hr

Reljef i klima

Meksiko je jedna od malobrojnih zemalja na svijetu sa toliko klimatskih različitosti koje joj omogućavaju čitavu lepezu poljoprivrednih proizvoda. Od pustinja i ravnog priobalja do kišnih šuma , umjereno brdovitih predjela do vječnim snijegom pokrivenih vrleti.

advance.hr

Stanovništvo

Prema popisu iz 2007. godine u Meksiku je živjelo 108,700,891 stanovnika i to ga čini najmnogoljudnijom zemljom španjolskog jezika, iako se mnogi od njih služe različitim ameroindijanskim jezicima.

advance.hr
Kraj