X
VELIKA AKCIJA: Od ljeta do ljeta - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Somalija: Al-Shabab spremni na odlučujuću bitku

Borci somalijskog Al-Shababa se prema izvorima, koji su blizu pobunjenicima i koji su informaciju dali za Press TV, spremaju na svoju možda posljednju veliku bitku u blizini grada Mogadiša, u Somaliji.
Prema tim izvještajima, borci Al-Shabab pokreta poslije povlačenja iz mnogih strateški važnih gradova i regija Somalije, više nemaju odstupnicu gdje bi se mogli skloniti. Zato se spremaju na odlučujuću bitku sa snagama misije Afričke Unije u Somaliji (AMISOM) i Prijelazne savezne vlade (TFG), koju podržavaju Zapadne zemlje.
Borci Al-Shababa spremni su, tvrde, da se bore do posljednjeg daha i da se žrtvuju, ako je potrebno, a tenzije su vidljive i u samom Mogadišu, čiji stanovnici strahuju da bi sukob mogao biti veoma krvav. Prema informacijama snaga Prijelazne vlade Somalije i snaga AMISOM-a, njihove trupe napreduju prema gradu Burhakaba, gdje se ne očekuje veliki otpor boraca Al-Shabab.
Al Shabab nadzire, međutim, još uvijek nekoliko gradova i područja u Bai regiji, iako je glavni grad te regije Baidaba već pod kontrolom snaga somalijske vlade.

Borci Al-Shababa su često meta i američkih bespilotnih letjelica. U posljednjem napadu 11. listopada, ubijeno je šest boraca Al-Shababa i petnaest civila, kako je javio Press TV, dok je u prethodnom napadu 8. oktobra, prema izvještajima očevidaca, bilo najmanje 15 žrtava kada je bespilotna letjelica ispalila raketu na borce Al-Shababa blizu grada Wanlaweyn.
No, žestoki rat u Somaliji dobiva toliko malo medijske pozornosti da se o brojnim civilnim žrtvama gotovo ništa niti ne zna.
SAD već duže vrijeme upotrebljavaju bespilotne letjelice za izviđanje i za napade u različitim državama svijeta, na primjer u Afganistanu, Libiji, Pakistanu i Jemenu.
Službeno objašnjenje State Deparmenta glasi da bespilotne letjelice upotrebljava isključivo za "ciljana ubojstva terorista", ali sudeći po izvještajima svjedoka, u tim napadima uvijek strada i veliki broj civila. Napade uz pomoć bespilotnih letjelica osudile su i Ujedinjene nacije, koje upozoravaju na činjenicu da takva uporaba bespilotnih letjelica nije u skladu s međunarodnim pravom.

Photo: bbc.co.uk/news/world-africa-15336689Budućnost Somalije, usprkos napredovanju jedinica Afričke Unije i somalijske Prijelazne vlade, još uvijek nije odlučena. Posljednje povlačenje boraca Al-Shababa i drugih pobunjeničkih grupa je posljedica napora "SAD-a na uklanjanju grupa povezanih s Al Kaidom na Bliskom istoku i u Africi", mada "ostaje upitno da li to znači kraj ekstremizma u svim područjima i da li će snaga oružja osigurati dugoročnu sigurnost u regiji", upozorava Gulfnews. Pobunjenici Al-Shahaba su se prosinca 2006. godine odvojili od Unije islamskih sudova (UIC) i poslije toga pokušali srušiti više sustava Prijelazne vlade, koja je u tom periodu pokušala vršiti vlast u Somaliji. Tijekom tog razdoblja borili su se i protiv etiopskih snaga koje su napale Somaliju, a istovremeno su bili u konfliktu i sa snagama AMISOM-a i TFG-a. Somalija još od 1991. godine, kada je srušen diktator Mohamed Said Barre, nema učinkovitu centralnu vladu.
Predstavnici parlamenta su u Mogadišu 10.rujna velikom većinom izabrali Hassana Šejk Mohamuda za novog predsjednika Somalije, što su mnogi podržali kao veliki korak naprijed.
"Život se vraća – poslije dvadeset godina građanskog rata, Somalija opet ima predsjednika, koji uživa povjerenje naroda. Islamisti gube tlo pod nogama, ali još uvijek nisu poraženi", izvjestio je Frankfurter Rundschau.
Međutim, samo nekoliko dana kasnije, desio se bombaški napad na novoizabranog predsjednika, za koji je Al Shabaab preuzeo odgovornost. Glasnogovornik militantne organizacije Al Shabaab, Ali Mohamud Ragge dao je izjavu nakon napada, rekavši da će se napadi protiv vlade nastaviti sve dok strani vojnici ne odu iz zemlje. (vidi: Somalija: samoubilački bombaški napadi na novoizabranog predsjednika)
Al-Shabab udružene zapadne sile i afrički partneri nisu uspjeli vojno poraziti unatoč velikim naporima.
Iako Somalijom trenutačno formalno vlada pro-zapadnjačka tranzicijska vlada, Al-Shabab oko sebe i dalje okuplja znatan broj pristaša koji su spremni vojno ustati protiv takve vlasti.
Somalija je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, smještena na Rogu Afrike, daleko od Europske Unije i još mnogo dalje od SAD-a.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

Poštovani, riječ je o tekstu starijem od 60 dana te je stoga komentiranje zatvoreno.
1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.