Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Kulturocid u Ukrajini i poniranje u mrak: ruše se spomenici, uključujući i uspomene na borbu protiv nacističkog okupatora - na njihovim mjestima sada su SS simboli i svastike, a neo-nacisti formiraju svoje "autonomne zone"

Unatoč pojedinim istaknutim kolaboracionistima, činjenica je da su tisuće ukrajinskih vojnika dali život u borbi za slobodu protiv nacističkog okupatora u vrijeme Drugog svjetskog rata. Simboli te borbe do nedavno su bili prisutni diljem zemlje, no otkako je došlo do radikalizacije demonstracija na Maidanu, krenulo se s njihovim sistematskim razbijanjem - na snazi je proces koji bismo mogli nazvati "fizički" revizionizam.

Prvo su na red došle očite reference na period SSSR-a, kao što si brojni spomenici ruskog revolucionara Vladimira Iljiča Uljanova Lenjina, koji je kao predvodnik Oktobarske Revolucije nadišao svoju nacionalnost te postao simbol internacionalističke borbe za socijalizam.
Jedan od brojnih srušenih Lenjinovih spomenikaKako je krenulo, njegovi spomenici će u Ukrajini, barem na zapadu zemlje, posve nestati. No, ovaj kulturocid ide i dalje - danas su u gradu Strij, u regiji Lavov, srušili i spomenik Sovjetskom vojniku, simbolu borbe protiv njemačkog nacizma koji je ujedno predstavljao i uspomenu na sve pale borce.
Rušenje spomenika Sovjetskom vojnikuNa meti nisu samo spomenici koji simboliziraju SSSR i borbu protiv nacizma, danas je srušen i spomenik legendarnog ruskog vojnog zapovjednika, feldmaršala Mihaila Kutuzova, koji se borio protiv Napoleona početkom 19-og stoljeća. Ni za njega više nema mjesta u ovoj "novoj" Ukrajini čijem stvaranju upravo svjedočimo.
Srušeni spomenik feldmaršala Mihaila Kutuzova, ruskog vojskovođe iz doba Napoleonskih ratovaU isto vrijeme stižu informacije kako su neo-nacistički militanti upali u urede Komunističke Partije Ukrajine u Kijevu te zauzeli prostore, istaknuvši na ulazu svoje prepoznatljivo znakovlje, svastiku. Ispred ureda Komunističke Partije u Kijevu Spomenici zajedničke povijesti padaju u Ukrajini, no zato fašističkih i nacističkih simbola nimalo ne nedostaje:Wolfsangel - simbol kojeg su koristile pojedine nacističke SS divizije za vrijeme Drugog svjetskog rata Plakati koji pozivaju na priključenje radikalnim nacionalističkim skupinama danas su česta pojava na ulicama:
Istaknuti i nagrađivani novinar Max Blumenthal objavio je danas tekst u online listu Salon pod naslovom: "Podupire li SAD neo-naciste u Ukrajini?". U tekstu je između ostalog istaknuo:

"Za vrijeme kulminacije Euromaidan prosvjeda u Kijevu ovog tjedna, otvoreno prikazivanje fašizma i neonacističkog ekstremizma postalo je preočito da bi se moglo ignorirati. Rasistički slogani i Konfederacijske zastave razvijene su u zgradi okupirane gradske vijećnice u Kijevu, a prosvjednici su postavili SS simbole, kao i simbole 'bijele moći' (op.a. rasistički simboli) na mjestu gdje je stajao spomenik Lenjina...

Euromaidan prosvjednici su uništili spomenike koji su bili uspomena na ukrajinsku borbu protiv njemačkog okupatora u Drugom svjetskom ratu. Sieg heil pozdravi i nacistički Wolfsangel su sve prisutniji na Maidanu, a neo-nacističke snage su osnovale svoje "autonomne zone" u Kijevu i izvan Kijeva. Jedna anarhistička skupina, Antifašistički Sindikat Ukrajine, pokušala se bila pridružiti prosvjedima, ali su naišli na prijetnje nasiljem od strane neo-nacista koji kontroliraju trg. 'Anarhiste su nazivali židovima, crncima, komunistima', priča jedan član. 'Ima puno nacionalista ovdje, uključujući i nacista. Došli su iz svih dijelova Ukrajine i čine oko 30% prosvjednika', rekao je".

Jedan od trojice lidera opozicije, Oleh Tjahnibok - vođa neo-nacističke stranke SvobodaOleh Tjahnibok i američki senator John McCainOleh Tjahnibok i pomoćnica američkog državnog tajnika Victoria NulandOleh Tjahnibok i EU ministrica vanjskih poslova, Catherine AshtonU tekstu se također osvrnuo i na to kako neo-nacisti nimalo nisu smetali američkim dužnosnicima koji su došli dati potporu prosvjednicima na Maidanu:
"Javno neo-nacistička politika stranke Svobovda (op.a. jedna od vodećih opozicijskih stranaka) nije zasmetala senatoru Johnu McCainu da se pojavi na pozornici zajedno s njihovim liderom Tjahnibokom, kao ni pomoćnici državnog tajnika Victoriji Nuland koja se prijateljski družila s njime...

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

Poštovani, riječ je o tekstu starijem od 60 dana te je stoga komentiranje zatvoreno.
1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.