Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Marine Le Pen - veliki intervju: "Želimo da Francuska izađe iz NATO-a, američki interesi nisu naši interesi"

Francuski Nacionalni Front postao je pod vodstvom Marine Le Pen najveća politička sila u Francuskoj osvojivši najveći broj glasova na Europskim izborima. Nema sumnje kako je ovaj potez duboko protresao francuski, ali i europski, politički establišment.

Ova desničarska stranka - koja za sebe, kao i svi "moderni" desničari, tvrdi kako desnica i ljevica danas više ne postoji (možda ne na centru, ali na krakovima političkog kompasa itekako postoji i dalje) - kod mnogih izaziva dvojake osjećaje, što nije čudno, jer stranka je pod vodstvom Marine Le Pen ukomponirala toliko "klasične" desničarske (anti-imigracijska politika) i ljevičarske (zaštita prava radnika, državnih službi itd.) retorike da je zaista teško FN danas svrstati u neku kategoriju. Drugim riječima, iz njihove perspektive se zaista čini kako ljevica i desnica gube ideološki zamah te kako se formiraju neki novi, možda bismo ih mogli nazvati "nacionalni" i "kontra-nacionalni", pravci.

Da je FN nova pojava na francuskom političkom nebu, takve političke amalgamacije bi još i prošle, ali FN za sobom vuče teški uteg vlastite prošlosti, a taj uteg je još uvijek i aktivan. Naime, Marine je kćer osnivača stranke, Jean-Mariea Le Pena, koji je nedvojbeno čovjek s izraženim naci-fašističkim stavovima. Da stvar bude još zanimljivija (ili tragičnija), zadnjih dana dolazi do eskalacije tenzija na relaciji otac-kćer Le Pen.

Nema sumnje kako je Marine izvukla stranku iz okova jedne propale i nazadne ideologije i od nje učinila vodeću političku silu u zemlji. To nije mogla izvesti bez temeljite ideološke korekcije, bez velikih "zahvata" unutar same osnove na kojoj je FN godinama egzistirao. Put od "fašističke" stranke osnovane 1972. do "nacionalističko-konzervativne" stranke današnjice bila je njena velika misija. No, njen 85-godišnji otac je i dalje tu, ima funkciju počasnog predsjednika FN-a, i nije nimalo zadovoljan ovim procesom.

"Moja kćer je pretvorila Nacionalni Front u bizarnu konformističku stranku", poručio je Jean-Marie, svega dan nakon što se Marine javno ogradila od njegovih ekstremističkih anti-semitskih izjava.

Marine bi mogla (pokušati) izbaciti svog oca iz stranke, ali tada gubi potporu tvrdolinijaša, a mogući raskol unutar stranke sada bi došao u najgorem mogućem trenutku za nju. S druge strane, sve do potpunog "čišćenja" od rasizma i svake druge ekstremističke retorike, Nacionalni Front neće postati relevantna europska politička sila. Već sada imaju konkretnih problema oko toga - lider britanske stranke UKIP, Nigel Farage, odmah nakon Europskih izbora (anti-EU stranka UKIP je ostvarila veliku pobjedu u Britaniji) poručio je kako njegova stranka neće ulaziti u koaliciju s FN-om u sklopu Europskog Parlamenta. "Anti-semitizam je u njihovom DNA", istaknuo je Farage.

I u pravu je, sve dok u FN-u egzistiraju akteri poput Jean-Mariea, koji je prošlog tjedna kritičaru, židovskom pjevaču Patricku Bruelu, poručio da će ga smjestiti "u pećnicu" (očita referenca na nacističke zločine za vrijeme Holokausta), ova stranka neće izaći iz okvira vlastite prošlosti.

No, ako pretpostavimo da je Marine Le Pen zaista pravi reformator, a ne samo vrhunski PR stručnjak koji zapravo dijeli ideje svoga oca, onda bismo mogli zaključiti - unatoč brojnim neslaganjima čak i s "reformiranim" FN-om - kako bi bila šteta da neke političke promjene koje zagovara Marine Le Pen ne budu dostupne Francuskoj (o kontradikcijama lošeg i dobrog bilo je govora u tekstu: Između negativnih unutrašnjih i pozitivnih vanjskih politika).

Marine otvoreno zagovara izlazak Francuske iz NATO saveza te povratak na međunarodnu politiku koji je predvodio istaknuti francuski predsjednik Charles de Gaulle (koji je i danas za mnoge Francuze, ali i Europljane, simbol nesvrstane politike). Nadalje, Le Pen je u pravu kada ističe da je Nacionalni Front bila jedina veća francuska politička stranka koja se od samog početka protivila svakom obliku intervencije u Siriji.

Dakako da je paradoksalno da jedna desničarska stranka danas mora na sebe preuzimati tekovine anti-imperijalizma što je desetljećima bio "sveti" zadatak ljevice. No, to nije ništa čudno u vrijeme kada se znatan dio nekadašnje europske ljevice transformirao u modernu liberalno-kapitalističku vladajuću klasu.

Pragmatično gledajući, Europi treba jedna snažna nesvrtana sila koja bi bila glas protiv agresije i imperijalističkih pohoda. Francuska dakako ima povijest vlastitog imperijalizma, ali baš zbog toga su takve snage u takvim zemljama toliko važne.

Priča o FN-u će svakako biti zanimljiva. Pitanje je u kojem će se pravcu sada razvijati kada su postali politička sila. Logika, kao i izborni rezultati, nalažu da Marine očito radi nešto za stranku pozitivno kada je uspjela iz opskurnosti pretvoriti je u pobjedničku. Stari Jean-Marie je svakako već trebao biti u mirovini, a ako Marine bude imala dovoljno hrabrosti, tamo će ga i uputiti.

Do sada smo većinom čitali o FN-u u kontekstu unutrašnjih pitanja, no što Marine Le Pen misli o europskim i međunarodnim problemima? Brojne odgovore na upravo ovakva pitanja dala je za vrijeme jučerašnjeg intervjua za RT. Dakako ne treba se ni isticati kako Moskvi svakako imponira nova najveća politička sila Francuske za krizu u Ukrajini ne krivi njih već SAD i Europsku Uniju.

Le Pen se dotakla pitanja Europske Unije u nekoliko navrata te je očito kako je jedan od njenih ciljeva razmontirati tu organizaciju koju smatra izuzetno lošom. To je vjerojatno i ključna komponenta koja ipak još uvijek svrstava FN na strogu desnicu, jer svakako postoji i konkretna anti-EU ljevica, ali je u tom slučaju kritika posve drugačija - napad je usmjeren na "ovakvu EU", a ne "ovu EU".

Radikalno je tvrditi da je Europska Unija nekakvo apsolutno ogromno zlo, što desničari redom čine (izuzev možda zbunjenih desničara u Kijevu), jer pozitivne strane EU-a svakako postoje, mada je teško govoriti o istima dok se na čelu same organizacije nalaze akteri koji zapravo ni nemaju interese te iste EU u svojoj agendi - što se kristalno jasno vidi upravo u aktualnoj krizi oko Ukrajine.

Snažna EU koja radi u interesu svojih članica i naroda danas bi trebala biti ključni faktor stabilnosti ne samo na kontinentu nego i u Europi. Nažalost, to nemamo, ali to ne znači da tome ne trebamo stremiti. Razbijanje Europske Unije natrag na nacije, umjesto njene reformacije, svakako je u interesu nacionalista - to je posve logično - mada su njihove tvrdnje o "umjetnoj tvorevini" zapravo apsurdne, jer što je nacija ako ne umjetna tvorevina? Ili umjetne tvorevine s dugim rokom trajanja postaju "prirodne"?

Svako pretjerano ideološko promatranje današnje situacije u Europi je nužno loše po njene narode. Europska Unija trebala bi postati "Narodna Unija", savez država u kojima su interesi narodi na najvišem mjestu. U interesu niti jednog naroda Europe ne može biti zatvaranje unutar svojih nacionalnih granica i paranoidno promatranje susjedstva. To je povijest koju Europa mora prevladati, a stranke poput FN-a koje zagovaraju "ili-ili" politiku to ne razumiju niti će ikada razumjeti.

Dakako, da ne bi bilo zabune, kada govorimo o "nužnim promjenama" unutar Europske Unije ne govorimo o nekakvim kozmetičkim reformama već doslovno o temeljitim promjenama kroz koje bi se brojne stvari trebale "okrenuti naglavačke". Le Pen je apsolutno u pravu kada kaže da su narodi izgubili suverenitet u Europskoj Uniji te da se odluke donose u nadnacionalnim tijelima, no to ne znači da su promjene nemoguće i da se moramo vratiti u striktno nacionalne i samo nacionalne okvire bez ikakvih pozitivnih privilegija koje dolaze s većim zbližavanjem država.

Takvo što se zaista može postići samo demokracijom, ali ne demokracijom kojoj nedostaju izbori - sami narodi Europe moraju svoj većinski interes staviti na prvo mjesto i prisiliti sistem da djeluje isključivo i samo u njihovu korist. No, o tome drugom prilikom, pogledajmo sada intervju Marine Le Pen koji je s njom vodila RT voditeljica Sophie Shevardnadze (35-godišnja Sophie je inače unuka bivšeg gruzijskog predsjednika i nekadašnjeg sovjetskog ministra vanjskih poslova, Edvarda Shevardnadzea, koja tečno uz ruski, gruzijski, engleski i talijanski govori i francuski, što joj je svakako poslužila i u ovom intervjuu).

Što se pak tiče vanjske politike, naročito izvan okvira same pro-EU i anti-EU debate, mora se priznati bez imalo dvojbe kako Marine Le Pen jako dobro shvaća globalnu problematiku, i što se tiče Sirije, ranije Libije i jako opasnog poniznog odnosa Europe prema SAD-u.

Kompletan intervju: Marine Le Pen za RT, 9.6.2014.
Marine Le Pen i Sophie Shevardnadze
Sophie Shevardnadze: "Zadnji put kada smo razgovarali, predvidjeli ste da ćete u Europskim izborima postati najsnažnija francuska stranka - i evo nas. Što je prvo što želite učiniti?"

Marine Le Pen: "Prvo što ću učiniti je formirati grupu u Europskom Parlamentu kako bismo spriječili svaki novi napredak prema europskom federalizmu, kojeg smatram izuzetno anti-demokratskim. Smatram kako je to protivno suverenitetu naroda kao i ekonomskim, društvenim i internacionalnim interesima Francuske. Stoga, zajedno sa saveznicima, sada ćemo moći nastupiti s novim glasom, drugačijim od onoga koji je do sada dominirao Europskom Unijom".

Sophie Shevardnadze: "Kada gledate širu sliku, euroskeptici su i dalje u manjini, čak nemaju niti blok još, nije se zapravo desila nikakva 'velika pobjeda'. Zašto se onda stalno priča o političkom potresu?"

Marine Le Pen: "Vjerujte mi, vidjeli smo lica ovih ljudi u Bruxellesu koji su nas gledali kako dolazimo, mislim kako oni vjeruju da će naša prisutnost odlučno promijeniti izgled Europskog Parlamenta i, očigledno, samih debata koje će se voditi unutar te institucije".

Sophie Shevardnadze: "Koliki je zapravo problem ovih 'euro-komesara' kojih se želite riješiti? Zar je pitanje suvereniteta postalo toliko ozbiljno?"

Marine Le Pen: "Suverenitet je temelj demokracije. Bez suvereniteta nema demokracije, jer imati slobodu staviti glas u glasačku kutiju je jedna stvar, no ako ljudi koje izaberete tim procesom nemaju nikakve ovlasti jer stvarnu moć drže supranacionalna tijela, tada više nismo u demokratskom procesu.

To je upravo ono kroz što sada prolazimo. Mislim da je Mendès France (op.a. bivši francuski premijer) 1957. rekao u Nacionalnoj Skupštini kako postoje dva puta prema totalitarizmu - ili se sve ovlasti ujedinjuju u jednu ili sve ovlasti prebacimo na supranacionalno tijelo. Upravo to su i učinili izgradivši Europsku Uniju - prebacili su suverenitet na supranacionalno tijelo koji nije birano, koje nema nikakav legitimitet te koje nameće svoju volju narodu. To se tiče i našeg teritorijalnog suvereniteta - mi više nemamo kontrolu nad svojom imigracijskom politikom jer su sve granice otvorene od uvođenja Šengena.

Isto vrijedi i za naš monetarni suverenitet jer više nemamo kontrolu nad svojom valutom. Naš suverenitet nad budžetom također je prebačen na razinu Europske Unije, kao i pravni suverenitet pošto su 80% zakona o kojima se glasa u francuskoj Nacionalnoj Skupštini zapravo prepisane EU direktive.

Ja smatram da je Francuska slobodna zemlja i da bi takva trebala ostati. Stoga, pošto su nam ukrali naše slobode, trebamo se boriti da ih vratimo natrag iz ruku onih koji su nam ih ukrali bez našeg znanja i bez naše suglasnosti".

Sophie Shevardnadze: "Ne tako davno govorilo se o velikoj novoj supersili - Europskoj Uniji. Ovi izbori pokazuju kako blok nije ujedinjen u superdržavu. Zar se Europa nikada neće ujediniti?"

Marine Le Pen: "Ovdje se ne radi u Europi nego o Europskoj Uniji. Europa postoji, ona je sačinjena od nacija čije se bogatstvo nalazi u njihovoj unikatnosti, njihovom suverenitetu, slobodi i demokraciji. Dakle, ja sam za Europu nacija - voljela bih da već sutra možemo ustrojiti Europu koja će se širiti, ali na zemlje koje su sačuvale svoj suverenitet, koje bi radile zajedno u kooperativnim projektima. To funkcionira, to želim implementirati, ali da bismo to postigli, moramo prvo dekonstruirati Europsku Uniju".

Sophie Shevardnadze: "Prije nekoliko dana gost mi je bio član stranke Alternativa za Njemačku. On želi podijeliti Eurozonu na sjever i jug. Mislite li da je to rješenje?"

Marine Le Pen: "Ne, mislim da je to utopijski. Mislim da stavljamo flastere na strukturu koja je od početka bila neispravna. Što se tiče valute euro, oni bi htjeli Sjevernu Eurozonu i Južnu Eurozonu. No, u takvom slučaju, koje koristi imaju južne zemlje od korištenja nametnute euro valute? Bilo bi bolje da vrate svoje nacionalne valute i da ih prilagode za svoju ekonomiju, zapošljavanje i izvoz. Ako Njemačka hoće imati euro na svom teritoriju, neka ga imaju, to je njihova stvar. Ako oni u tome vide svoj interes, neka radi što hoće, ali mi nemamo interesa u integraciji u tu 'pod-euro' strukturu".

Sophie Shevardnadze: "Dakle, Vi želite braniti francuski interes u EU protiv Njemačke? Koji su to francuski interesi u koje se upliće njemačka politika?"

Marine Le Pen: "Da budemo jasni - ja nisam germanofob. To ne bi imalo nikakvog smisla. Ja ne mogu biti ljuta na Njemačku zbog toga što oni brane svoje nacionalne interese. Je jednostavno ističem kako se njihovi interesi razlikuju od naših - to je tako jednostavno. Ja kritiziram francuske lidere zbog toga što ne brane francuske interese, a brane njemačke interese. Primjerice, vidimo kako je valuta euro kreirana od strane Njemačke i za Njemačku. Euro je skrojen na takav način, da paše Njemačkoj, ali niti jednoj drugoj zemlji Europske Unije. Ja želim nešto skrojeno za sebe, želim nacionalnu valutu. Naročito pošto je valuta pitanje suvereniteta. To je model: jedna valuta, jedna država. Tako inače 95% svijeta funkcionira.

Ako se sutra vratimo na našu nacionalnu valutu, njemačka marka bi bila precijenjena u odnosu na euro. Naše nove financije bi bile devalvirane u odnosu na euro. Mi bismo stoga imali koristi, a Njemačka gubitak. Njemačka trenutačno profitira od eura, jer imaju valutu koja je strukturalno devalvirana, što im daje znatnu prednost u konkurentnosti.

Stoga, ova Europska Unija je pala pod dominaciju Njemačke otkako je Njemačka uspjela nametnuti svoje stavove drugim zemljama, a mi svi ostali smo postali mučenici. Iz gledišta ekonomije, zapošljavanja, društva, trpjeli smo znatne gubitke zadnjih godina i ja neću mirno prihvatiti patnju francuskog naroda kako bi se ugodilo Angeli Merkel".

Sophie Shevardnadze: "Očito je kako ne gledate pozitivno na mjere štednje koje prema Vama uništavaju Europu. No, što bi se drugo moglo napraviti za borbu protiv dužničke krize?"

Marine Le Pen: "Svakako ne ovo. Jer mjere štednje ne samo da su se pokazale nepravednima, već i neučinkovitima. Laboratorij ovih mjere je Grčka. Samo pogledajte Grčku - bacili smo taj narod natrag u Srednji vijek. Nezaposlenost mladih je 60%, 30% ostatka radne populacije. Smanjila su se davanja za nezaposlene, smanjile su se plaće, smanjili su se bonusi za državne zaposlenike. Više nemaju pristup adekvatnom zdravstvu, stopa suicida se udvostručila, a smrtnost novorođenčadi povećala se za 50%... Da li je ovo progres? Ovo su ta obećanja? Ovo je skandalozna sramota! I povrh svega, ove mjere ne smanjuju niti deficit niti dug. Grčki deficit i dug i dalje rastu. Zato tvrdim da su mjere štednje neučinkovite u ostvarenju cilja, a cilj je smanjenje deficita, ali su ujedno i strašno nepoštene i gotovo nehumane. Kada samo pogledate da u nekim bolnicama u Grčkoj, kada žena rodi, dijete joj daju samo nakon što plati račun za porodiljne troškove bolnici".

Sophie Shevardnadze: "Koga biste voljeli vidjeti kao šefa Europske komisije?"

Marine Le Pen: "Apsolutno me nije briga, oni se samo mijenjaju. To je legenda za 'yuppiee' i eurofile. Njima govorimo: "Vidi, Jucker!" itd. Dok u stvarnosti su svi isti, potpuno su isti! Predsjednik Komisije je zapravo nadzornik u zatvoru, to je to. No, on je tamo da provodi primjenu pravila. Stoga, tkogod je nadzornik, on će nametati pravila unutar zatvora. To je posao šefa Komisije. Računa se samo to tko će najbolje nametnuti ultra-liberalnu politiku, transfer suvereniteta, ekspanzionizam koji se nameće raznim europskim narodima ili pak potpisivanje Trans-Atlantskog Ugovora sa SAD-om protiv kojega ćemo se žestoko boriti do kraja".

Sophie Shevardnadze: "Osvrnimo se na Ukrajinu. Po tom pitanju ste EU nazvali 'anti-demokratskim čudovištem' koje je pogoršalo situaciju nuđenjem partnerstva Kijevu. Zašto to mislite?"

Marine Le Pen: "Čujte, očigledno je da kada je Europska Unija ponudila to partnerstvo Ukrajini, to je predstavljalo raskol u odnosima s Rusijom. Radilo se o ucjeni koja je mogla samo dovesti do podjela unutar Ukrajine, pošto znamo da se u zemlji nalaze ljudi koja gledaju prema Rusiji i oni koji gledaju prema Zapadu i Europskoj Uniji. Toga smo bili svjesni i potpaljivanje ovih podjela očito je stvorilo uvjete za opasni građanski rat. Europska Unija započela je inicijalnu vatru i od onda je samo pogoršala situaciju prijetnjama, ucjenama, sankcijama - a jasno vidimo kako ništa od toga ne pridonosi sjedanju za stol i pronalasku mirnog rješenja za sukob".

Sophie Shevardnadze: "Kažete kako je EU odgovorna za situaciju u Ukrajini - da li su oni uopće znali u što se upuštaju?"

Marine Le Pen: "Po definiciji nije na meni da branim sposobnost ovih tijela. Ne znati bi bilo tragično - takvo geopolitičko neznanje mi se čini nevjerojatno. No, unatoč tome, rezultat je tu - Europska Unija nije odigrala ulogu koju je mogla te su još dodatno pogoršali situaciju. Ono što je posebno sramotno je činjenica da zemlje poput Francuske više nemaju diplomatski glas - jer ovdje imamo sukob u kojem je Francuska mogla, da je imala snažan politički glas, uravnotežen glas kakav ja želim vratiti, prevladati ove poteškoće. Diplomacija Europske Unije je katastrofa, ne samo u Ukrajini - svaki put kada se EU uplete u neki događaj na globalnoj pozornici to čine samo kako bi stvorili problem ili ga povećali".

Sophie Shevardnadze: "Da li je nametanje sankcija Rusiji znak da je vanjska politika EU-a podređena SAD-u? Koliko će EU daleko ići u tome?"

Marine Le Pen: "Ne znam koliko će daleko ići, možda će u konačnici morati shvatiti stvarnost te zaključiti kako im nije u korist pokoravati se američkoj volji. U svakom slučaju, to se nadam, jer ove sankcije su samo pojačale sve suprotstavljene pozicije, što nema smisla. Bili smo posve svjesni kako Rusija, suočena s ovim sankcijama, svakako neće poručiti: 'Dobro, ako će biti tako, radite što poželite". To nema smisla. Sankcije koje su nametnute, uključujući i one protiv ruskih zastupnika, pa i predsjednika Dume, posebno su problematične jer stvaraju raskol u povijesnim tradicijama na diplomatskoj razini. Općenito se sankcije ne uvode zastupnicima jer su oni izraz naroda. Zato sada imam dojam kao da pravila više ne postoje, osim možda onih koja nameće SAD, koji - ističem to još jednom - brane svoje interese, ali njihovi interesi nisu naši interesi".

Sophie Shevardnadze: "Može li Ukrajina ikada postati EU članica? Mislite li da bi trebala?"

Marine Le Pen: "Naravno da ne! Još jednom napominjem - kada je EU obećala Ukrajini da će je primiti, očito je kako su samo pojačali tenzije unutar Ukrajine. Ukrajina neće postati dio Europske Unije - nemojmo pričati bajke. Ukrajina definitivno nema ekonomsku razinu da postane dio EU. Protivim se bilo kakvoj novoj ekspanziji, stoga ovo govorimo bez ikakvih predrasuda. Osjećam prijateljstvo prema Ukrajincima, zato i ne bih prijatelje pozvala u noćnu moru. Ja želim napustiti EU stoga ne mogu nikoga pozivati".

Sophie Shevardnadze: "G7 su osudili Rusiju za situaciju u Ukrajini te pozivaju na nove sankcije. Zašto Zapadni lideri pozivaju Rusiju i predsjednika Putina da zaustavi nasilje, a ne vlasti u Kijevu i novoizabranog predsjednika s kojim su se sastajali?"

Marine Le Pen: "To je dobro pitanje. Zato jer se nalazimo u kulminaciji Hladnog rata koji se vodi između Rusije i SAD-a kojem su se potpuno podredili europski glavni gradovi. O tome se radi i to je sramota. Također bih voljela iskoristiti ovu priliku da izrazim svoje duboko suosjećanje i žalost kada vidim civilne žrtve u istočnoj Ukrajini, ali i osjećaj gađenja kada vidim kako umiru okruženi generalnom indiferentnošću europske politike i medija. Ovo je pravi skandal koji se događa na našim vratima i u pravu ste kada kažete da vlast u Kijevu mora preuzeti odgovornost za ovo. No, trebali bismo pozivati vlasti u Kijevu da raspuste i razoružaju milicije, što bi svakako osramotilo mnoge ljude".

Sophie Shevardnadze: "Izbore u Ukrajini su velike sile Zapada odmah prihvatile, unatoč činjenici da u zemlji traje građanski rat i da pobunjeni istok nije glasao. U isto vrijeme izbore u Siriji se naziva nelegitimnima i prije nego su održani. Zašto?"

Marine Le Pen: "Da, i to se događa godinama! Mislim, taj i taj odluči tko je na dobroj, a tko na lošoj strani. A i to se može promijeniti u svakom trenutku. Dobri dečki današnjice mogu postati loši dečki sutrašnjice, a oni loši danas, možda postanu dobri sutra, ako Washington odluči da im tako paše. To je sramota jer na međunarodnoj razini je počinjeno puno grešaka pod utjecajem Washingtona, naročito u Siriji.

Mi smo bili jedina politička stranka u Francuskoj koja se suprotstavila intervenciji u Siriji, prvi i jedini koji smo, od samog početka, govorili da se u Siriji naoružavaju islamistički fundamentalisti koji bi, ako bi pobijedili, uveli vladavinu terora kao i u Libiji - gdje se desilo sve zbog nas, mi smo im pomogli doći na vlast. To je ta američka metoda, međunarodna američka metoda: oni brane svoje interese, ili misle da brane svoje interese, jer ponekad čine ozbiljne pogreške. Ono što je posebno strašno u tome je da zemlje Europe više ne mogu ništa reći po tom pitanju. Nema više suverenih nacija u Europi koje bi mogle biti glas razuma i mirnog rješavanja sukoba, glas uravnoteženosti između različitih interesa i različitih nacija".

Sophie Shevardnadze: "Obama je rekao kako je sigurnost američkih europskih saveznika nepovrediva, obećavajući jačanje američke vojne prisutnosti i vježba diljem Europe. Treba li Europi ovakva potpora?"

Marine Le Pen: "Da se branimo od koga? [smijeh] Da se branimo od koga? Kao što znate, mi kao stranka se zalažemo za izlazak Francuske iz NATO-a, mi imamo viziju međunarodne politike prema Charlesu de Gaulleu, mi smo za razvoj odnosa s Rusijom, bez prekidanja odnosa sa SAD-om. Mi vjerujemo kako Francuska mora imati odnos sa svim velikim svjetskim nacijama i ne želimo da nam nitko nameće kako bismo trebali gledati na stvari. Mi težimo tome da imamo slobodu odlučivati o kvaliteti i razini naših međunarodnih odnosa.

No... da se branimo protiv koga? Kada smo postavili to isto pitanje jednom francuskom političaru, njegov odgovor je bio "protiv Kine". Na to se se jednostavno morate nasmijati. Mi jasno vidimo kako se ovdje radi o tome da SAD želi provesti vojnu integraciju, a sutra možda i ekonomsku integraciju, kako bi proširili svoj utjecaj. Ugovor o slobodnoj trgovini, kojeg SAD želi potpisati pod svaku cijenu, je zapravo samo još jedan način kako vezati Europsku Uniju u jedan kvazi-definitivan način za SAD. Ovo je, napominjem još jednom, gubitak nezavisnosti, da ni ne spominjemo katastrofalne posljedice koje bi taj pakt o slobodnoj trgovini imao na našu poljoprivredu, industriju, obranu itd. Stoga ovdje se radi puno više o geopolitičkom paktu, a ne nužno čisto komercijalnom ili ekonomskom sporazumu".

Sophie Shevardnadze: "Što dalje nakon Vaših uspjeha? Hoćete li se kandidirati za predsjednicu Francuske 2017?"

Marine Le Pen: "Čujte, ako sljedbenici našeg pokrete daju povjerenje meni, jer uskoro imamo stranački kongres, u studenome. Ako budem ponovno izabrana za lidera Nacionalnog Fronta, onda ću očito biti i kandidatkinja na budućim predsjedničkim izborima, koji bi se mogli održati i prije nego što mislimo - bilo da se radi o predsjedničkim ili parlamentarnim izborima, imajući u vidu koliko nisku potporu ima predsjednik Francois Hollande".

Sophie Shevardnadze: "Znači vjerujete da bi se izbori mogli održati i prije roka?"

Marine Le Pen: "To kažu prijatelji Francoisa Hollandea, koji su pokrenuli pitanje kako uopće opstati još tri godine na vlasti kada ostvaruju tako teške gubitke na svim izborima koji su u međuvremenu održani. Svega 16% stanovnika Francuske danas podržava Hollandea. Čvrsto vjerujem u prijevremeno raspuštanje Nacionalne Skupštine. Ako pak ti izbori daju iste rezultate kao i nedavno održani Europski izbori gdje je vladajuća predsjednikova stranka - koja inače ima svu moć, nad državom, skupštinom, senatom, regijama, tisućama općina - osvojila manje od 14% glasova, onda jednostavno ne vidim kako predsjednik može nastaviti dalje vladati".

Izvori:

RT

Komentari

(39):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. -5
  Kile
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:45 | 12.06.2014.
  Ova klokača može samo zlo napravit još veće nego je, pušit ove njezine fore stvarno moraš biti priglup i neinteligentan
  Prikaži cijeli komentar
 2. +1
  velcrotop
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:55 | 11.06.2014.
  @MrNo
  točno tako.. isto kako ja ogromne nade polažem u ideju da tea party libertarijanski bezveznjaci preuzmu republikansku stranku, pobijede na sljedećim izborima i u svojoj fanatičnoj zaluđenošću slobodnim tržištem pokrenu konačno samouništenje kapitalizma.
  treba žaliti amerikance koji će beskrajno patiti dok ovi pokušavaju uvoditi svoje bolesne ideje, ali utjecaj na cijeli svijet će biti apsolutno blagotvoran.
  Prikaži cijeli komentar
 3. +3
  MrNo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  07:18 | 11.06.2014.
  @Neiskusan
  Pragmatičnost politike dragi kolega. Ja to gledam ovako - volio bih da FN zavlada Francuskom jer sam svjestan da to donosi promjenu na razini Europe, ali sumnjam da bi ih podržao da su stranka u mojoj zemlji. Jesam li zato licemjeran? Možda, ali ne mogu drugačije gledati na to.
  Prikaži cijeli komentar
 4. +2
  mehoslav
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  05:55 | 11.06.2014.
  Marine, svaka ti čast, ali si za mene premalo radikalna: trebalo bi odmah zahvaliti na uslugama svim USA ambasador-špijunima, iszavršiti okupaciju EU teritorija od njihove army, napustiti sve cionbanksterske globalne organizacije i na EU nivou pristupiti BRICSU!
  Prikaži cijeli komentar
 5. 0
  Neiskusan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:39 | 11.06.2014.
  @teodorica
  Ne, nego me nervira cinjenica da se uvijek mora birati izmedju dva zla.. pa eto sad je Rusija kao manje, cak i ovi rasisti iz Francuske mogu proci koji bi Zidove trpali u pecnicu, a sutra bi vjerovatno tebe i mene.
  Prikaži cijeli komentar
 6. +1
  teodorica
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:28 | 11.06.2014.
  @Neiskusan....ovo što si napisao ja, osobno nisam ocijenio jer nije dobro promišljeno i kao što se vidi iz nik name, meiskusan si -:), -:( . Nekako mi se čini da je tvoj komentar na razini onoga " contadictio in adjecto"!. Trebalo je možda, ako smijem predložiti!, dodati neki od onih koji se hoce predstaviti kao antifašisti itd. Ali u krajnjem NATO i ne treba niukom slučaju opravdavati kao uostalom niti jednu ljudsku tvorevinu tipa, NATO.
  Prikaži cijeli komentar
 7. +2
  Neiskusan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:30 | 11.06.2014.
  Veliki antifasisti bi pozdravili bacanje zidova u pecnicu samo da bi napakostili NATO-u.. Dobro neko rece da su ljevica i desnica izsmisljeni pojmovi
  Prikaži cijeli komentar
 8. +4
  Molltaler
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:58 | 10.06.2014.
  "ili pak potpisivanje Trans-Atlanskog Ugovora sa SAD-om protiv kojega ćemo se žestoko boriti do kraja." Ova rečenica stvarno budi nadu u bolju budućnost,ali nažalost ovakve izjave znače objavu rata cionističkim medijima(i njihovim vlasnicima) koji će sada započeti pravi medijski rat protiv nje jer je to direktan udar na američke interese. Nek ti je sa srećom Marine.
  Prikaži cijeli komentar
 9. +5
  equilybrium
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:56 | 10.06.2014.
  @dami - svaka cast, ovime je sve receno, kratko i jasno
  Prikaži cijeli komentar
 10. +16
  dami
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:49 | 10.06.2014.
  Ljevičar sam ako to znači biti za humanost i pravednost;
  Desničar sam ako to znači biti protiv današnje izopačene demokracije koja je zapravo demonkracija - diktatura politokracije umrežene s plutokracijom.
  Ljevičar sam ako to znači da su svi ljudi jednaki bez obzir na rasu, spol, vjeru itd.
  Desničar sam ako to znači da ne dam da tuđinac vlada u mojoj kući, u mome gradu, u mojoj rodnoj zemlji.
  Zato: bez obzira na prošlost FN kao stranke i stavove njenog osnivača Le Pena, slažem se sa svim što je intervjuu rekla Marine le Pen. Ima moj "glas" da mogu izaći na francuske izbore. Jer rekla je ono što i ja mislim. Protiv je EU, protiv NATO-a, protiv amerikanizacije svijeta. Žena razumno govori.
  A Europa? To je geografski pojam, to je kontinent. I neka se u njemu, ali i izvan njega, narodi udružuju oko zajedničkih interesa. Neka trguju i surađuju. Ako Hrvati i Mađari žele zajedno graditi brzu prgu Budimpešta-Rijeka, neka to učine. Ali Finci i Grci baš i nemaju nekakvih takvih potreba, no mogu trgovati bez ograničenja, mijenjati maslinovo ulje za Nokkiu. Jednako kao i Bugari i Korejanci.
  EU ima smisla samo kao EEZ, Europska ekonomska zajednica. Sve ostalo je suvišno.
  Prikaži cijeli komentar
 11. +3
  joškoSvaguša
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:15 | 10.06.2014.
  u francuskoj revoluciji su nastali pojmovi ljevica i desnica( nista cudno ako uzmes u obzir da se u toj francuskoj revoluciji dosta stvari zakuvalo), mislin ali nisan siguran desno su sili pobornici monarhije a livo revolucionari tako nesto, iako takva podjela kakva je bila u fr. revoluciji ne znaci nista, gledajuci danasnju "nazovi" ljevicu i desnicu..
  Prikaži cijeli komentar
 12. +16
  Molltaler
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:06 | 10.06.2014.
  Primjećujem da dosta komentatora ističu da su ljevičari ,ali svejedno podržavaju Marine.To je jedan od dokaza da su ljevica i desnica izmišljeni pojmovi da bi se još više napravile podjele među narodom i da bi se lakše njime manipuliralo.Imamo religije,pa nacije i na kraju još podjelu na ljevicu i desnicu.Što više podjela to je lakša manipulacija.Bilo bi zanimljivo kad bi neko istražio ko je uopće izmislio ta dva pojma.Zacijelo niko ko me je bilo stalo do običnih ljudi.
  Prikaži cijeli komentar
 13. +14
  drugtito
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:53 | 10.06.2014.
  Ma, Marine je fenomenalna ! Protiv TTIP-a, protiv GMO-a, protiv gaženja prava potrošača, protiv suludog kreiranja ratova..
  Ta žena je valjda jedina na političkoj sceni Europe dovoljno hrabra i razumna da veli da nam je dosta više tog prekooceanskog maltretiranja.
  Prikaži cijeli komentar
 14. +7
  Suvorov
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:49 | 10.06.2014.
  Europi i Hrvatskoj nije prijetnja ni ljevica ni desnica nego politicari NATOVCI
  Prikaži cijeli komentar
 15. 0
  kaltenberg
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:14 | 10.06.2014.
  "ukomponirala toliko "klasične" desničarske (anti-imigracijska politika) i ljevičarske (zaštita prava radnika, državnih službi itd.) retorike da je zaista teško FN danas svrstati u neku kategoriju"

  Ima ta kategorija ime, ako nema ime, ima predhodnia. A to je NacionalSocijalisticka Radnicka Partija Njemacke...
  Prikaži cijeli komentar
 16. +9
  Vladimir Monomah
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:50 | 10.06.2014.
  Proveravaj kocnice pre voznje kolima da ne prodjes kao Jerg Hajder.
  Prikaži cijeli komentar
 17. +11
  Udarnik
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:44 | 10.06.2014.
  Marine da sam francuz glasao bih za vas.Ne treba se zavaravati formom i pojmovima već istinskim ciljevima.I sam smatram da je danas pojmovnik političke orijentacije zastario i da bi ga trebalo drugačije definirati isto kao što je demokracija platforma na kojoj bi trebalo razvijati pravednije društvo.Uz sve ovo narastao mi je i komentatorski ego jer sam stalno pisao da je NATO kostur a EU meso i kad se meso raspadne kostur ostaje i teško ćemo ga vratiti u ormar.
  @Omsk aj kad će više neka "Napredni ljudi"(advance)
  stranka,partija,udruga,org ili sl. (:
  Prikaži cijeli komentar
 18. +7
  korisnik_postoji
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:19 | 10.06.2014.
  Pa ova je normalna !?!?!?
  Možda je sve stvar pomno odabranih pitanja, ali doima se kao potpuno normalna i racionalna osoba, a ne nekakav krvožedni neo-nešto-ultra-hiper-desničar!
  Prikaži cijeli komentar
 19. +5
  DLM
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:08 | 10.06.2014.
  @joškoSvaguša
  Moj komentar dva dijela:
  -prvi jedan VELIKI PLUS za tvoj komentar!
  -drugi (za tekst) moze li vuk promjeniti cud ili samo dlaku, mozda se radi samo o vuku u janjecoj kozi?
  Prikaži cijeli komentar
 20. +11
  equilybrium
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:08 | 10.06.2014.
  pojmovi ljevica i desnica najvise skode potencijalnim biracima koji cesto sami sebe svrstavaju na jednu od tih strana te obicno daju glas stranci koja se deklarira kao njihova (lijeva ili desna) a da pritome nisu previse upuceni u program same stranke.
  na taj nacin dolazi do konfuznih situacija kada su desne stranke "lijevije" od onih lijevih i obrnuto te samim time dodatno zbunjuju birace koji nakraju potpuno ravnodusni i nezainteresirani bojkotiraju izbore.

  u uvodu se spominje da pozitivne strane EU postoje i da je radikalno tvrditi da je EU zlo, sto implicira da je strukturalna promjena unutar EU moguca i da se situacija kakva je sada dogodila igrom slucaja, sto neznanjem ili nekompetentnoscu politicara. vecina kriticara EU takozvanih eurofoba se upravo i ne slazu sa ovakvom EU, gdje se vodi jednosmjerna politika i gdje jake sile imaju apsolutnu nadmoc nad odlukama i tu nema govora o ikakvim demokratskim nacelima. vremena za promjenu politike je bilo i jedino logicno rjesenje je da su stvari upravo onakve kakve trebaju biti i da zapravo nema govora o neznaju i nekompetentnosti politicara. ionako se vecina zakona samo prepisuje jer se oni donose unutar EU, a drzave clanice samo formalno to prepisuju u svoje zakonodavstvo.

  EU u ovakvom obliku nikada nece moci biti Narodna Unija jer joj to zapravo nije cilj. nacin na koji funkcionira EU je da sto vecu moc koncentrira u sto manje ruku i time diktira pravila igre i dominaciju nad vecinom stanovnika EU. krupni kapital je taj koji pise zakone a ne zastupnici u europskom parlamenti ili komisiji. tesko je ocekivate nekakve korjenite promjene da u dogledno vrijeme EU postane Narodna Unija.
  Prikaži cijeli komentar
 21. +12
  VeliJože
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:56 | 10.06.2014.
  Prije svega da se zahvalim korisniku AAH na njegovoj gesti kojom mi je omogućio da pratim ovakve događaje, Advanceu i gospodinu D Marjanoviću na ovako dobrom izvoru podataka.

  Moje viđenje Europe kao zajednice mnogo kulturnih običaja suprotno je od ove današnje situacije u kojoj imamo Bruxelles kao takav,Europu u kojoj se nemožemo čak niti diplomatski ograditi od interesa i nepromišljenosti pojedinih članica.Europa u kojoj se konkurentnost i uspjeh postiže lobiranjem - tj.korupcijom komisionara koji odlučuju o natječajima u fondovima Eu.... Europa kao organizacija mnogo kulturalnih zemalja treba imati samo ekonomsku suradnju i međusobno pomaganje, nešto slično nesvrstanima, a ne diktirat standarde zemljama koje to nemogu ili nežele ispunit zbog narodnog interesa ili tradicije naroda i mjenjat nam zdravstvene navike na gore. To je tiranija i diktat.

  Gospođa Marine Le Pen čini mi se kao da je reinkarnacija Ivane Orleanske i nikada ne bih mogao niti sanjati da ima ovakve stavove, ali vidimo da su mogućnosti beskonaćne i da ne treba ljudima olako suditi. Mogu reć da sam iznenađen njezinim izjavama. Nadam se da neće preko noći promjenit mišljenje i stavove prema Americi.Čak mogu reći da znam da neće jer očito je da je to karakter žene koja ima kičmu i zna o čemu priča,preostaje samo da pretvori riječi u djela.Što se tiče njenih izjava za Euro monetu Marine Le Pen je potpuno u pravu, isto tako što se tiče diplomatskih odnosa i drugih stvari koje se tiču ne samo zemlje u kojoj Marine Le Pen živi, nego i ostalih zemalja trenutnih članica Euro političke diktature.Zašto diktature? Jer vidjeli smo na Hrvatskom primjeru, čim smo ušli i pokazali mrvicu "neposlušnosti" tj. gledanja svojeg interesa po kratkom postupku doživjeli smo ucjene ,a osim toga nismo niti ušli i Merkelica je pokazala svojim neprisustvom na svečanost ulaska Hrvatske u EU diktaturu, koja smo mi rupa na sviralu. Toliko o toj "ne" diktaturi i infantilnosti Europske unije kakvaje danas.
  Prikaži cijeli komentar
 22. +11
  Maradona
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:42 | 10.06.2014.
  Nazalost nikada neces postati predsednica Francuske. SAD to nikada ne bi dozvolio, ali na stranu to lepo je cuti da Francuska ima ljude koji zagovaraju politiku izlaska iz NATO pakta. To je samo cinjenica vise da ce sve vise Marin Le Pen izbijati na pozornicu Francuske politicke scene.
  - Drago mi je sto Francuski narod uvidja genocidnu politiku NATO pakta koji je uspeo da povede ratove cak i sa zemljama koje su tradicionalni prijatelji Francuske. Pomenucu bombardovanje SRJ, a podseticu na prvi svetski rat i Solun gde su upravo Francuzi naoruzavali Srpsku Vojsku i podstakli je za otvaranje Solunskog fronta. Mnogo godina prijateljstva je baceno zbog interesa SAD, a znam da ce ta ista genocidna nacija proci mnogo gore od Nemaca. Nemci su se oporavili, a ovi nikada nece.
  Prikaži cijeli komentar
 23. +14
  joškoSvaguša
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:22 | 10.06.2014.
  @bero
  fala na kvalitetnom odgovoru, samo san u biti tia naglasiti da mi se gadi bacanje domoljublja i fasizma i nacizma u isti kos..
  i nebitna je vrsta politike, "desna ili liva", bitno je da se brine za narod, da je narod na prvom mjestu, da ima morala i postovanja medjusobnog, nebitno je dali su to desnicari ili ljevicari, nacionalisti ili socijalisti..
  davno sam gleda jedan razgovor sa pokojnim hugo chavezom, koji je kolko ja znam bia socijalist, a covik je tako lipo objasnia svoje ciljeve, reka je nama netriba, meni i mome narodu brdo novaca, nama treba postovanje i ljubav , da imamo za zivot, da budemo solidarni i dobri..
  ljudi probudite se socijalizam nije ono sto bi triba biti, ne rasipajte glasove sve se zna unaprid, sistem ne funkcionira, bagra se samo izmjenjuje, nema vise partizana ni ustasa ni cetnika..
  Prikaži cijeli komentar
 24. +16
  BeroRakun
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:07 | 10.06.2014.
  @joškoSvaguša
  Prijatelju, nacionalizam i domoljublje nije nužno jedno te isto, zapravo često uopće nije. Recimo Hitler očito nije brinuo o svim svojim građanima već ih je dobar dio pokušavao istrijebiti (na meniju su mu bili i Slaveni). Dobri nacionalni lideri su bili Gaddafi, Assad, Nasser, Chavez, Tito, koji nikada nisu radili podijele u zemljama. Glede Marxa, "Kapital" koji spominješ je zapravo kritika (najopsežnija, a bome i najtočnija) kapitalizma.
  Prikaži cijeli komentar
 25. +14
  omsk
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:49 | 10.06.2014.
  ja vas podržavam da izađete iz NATO i da vaš primjer slijede druge evropske države-Češka,Slovačka,Italija,Grčka...pa neka ostanu SAD i V.Britanija tj.Mala Britanija-bez Irske i Škotske zajedno sa Poljskom i pribaltičkim državama same u Savezu:))
  Prikaži cijeli komentar
 26. +3
  joškoSvaguša
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:47 | 10.06.2014.
  jer ovi EU socijalisti nisu ni s od socijalizma, niti brinu o svojim ljudima(koji su ih na kraju krajeva i izabrali)
  Prikaži cijeli komentar
 27. +4
  Zlatna divizija
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:46 | 10.06.2014.
  Nevezano za ovu temu.

  Pade grad Mosul, veliki, važan grad na sjeveru Iraka u ruke terorista iz ISAIL-a.
  Prikaži cijeli komentar
 28. +7
  Sevdalija
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:46 | 10.06.2014.
  Ovaj intervju je izraz jednog procesa u krajnje desničarskim partijama Zapada koji se odvija već nekoliko desetljeća. Krajnji desničari su izgleda shvatili značaj i ulogu krupnog kapitala Zapada u kontroli svjetske politike koja se pored ostalog provodi preko poslušne američke administracije i poslišnih Zapadno Eurposkih administracija.
  To znanje, gledanje i razumijevanje su preuzeli od svojih najljućih neprijatelja a to su ljevičarske stranke i pokreti.
  Desničarske fašističko nacionalističke stranke su bile uvijek korištene od krupnog kapitala za ukidanje i uništavanje svih ljevičarskih pokreta i sistema i to u svim djelovima svijeta. Krajnja nacionalistička desnica je uvijek bila samo korisini idiot krupnom kapitalu.
  Izgleda da su neki od tih fašistoidnih nacionalista ipak progledali i sada guraju u medije značajnu kritiku neoliberalnog kapitalizma, američkog planetarnog terora kao i ulogu robovlasničkog krupnog kapitala.
  Zbog ovih novih pogleda fašistoidnih paritija Zapada, sam čak lično imao iskustva gdje neupućeni građani često brkaju čistu ideološku ljevicu sa fašističkom desnicom. Iako je kapitalizam uvijek održavao i financirao krajnju desnicu zbog borbe protiv ljevičara izgleda da će i to doći u pitanje. To je neki novi proces koji možda ima svoje uzroke u totalnog degeneraciji kapitalizma koji je sada već i njenim plaćenicima fašistima postao nepodnošljiv.
  Prikaži cijeli komentar
 29. +11
  joškoSvaguša
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:45 | 10.06.2014.
  opljackali i ubili u nama svaku zelju za napredkom i ljubavi..
  mozda sam u potpunom krivu a ako se neko ne slaze samnom neka mi objasni svoja rasmisljanja, bez da me proglasi fasistom kako to obicno biva, jer ako volim svoje ljude, svoju drzavu i zelim napredak cijelom drustvu, onda nisam ni fasist ni nacist, a bome ni desnicar, sto ne?
  Prikaži cijeli komentar
 30. +14
  joškoSvaguša
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:41 | 10.06.2014.
  pa zasto desnica nuzno nije dobra, jednostvni nacional-socijalizam( a ne spominjem nacizam niti ga podrzavam), socijalno osvjestena politika koja vodi broj o svim, ali bas svim svojim gradjanima bez podjela, i ljubav prema domovini??
  mozda razmisljam krivo u potpunosti, ali mislim da su rezimske diktature fasisma i nacizma posluzile mirotvorcima takozvanim sa zapada da nacionalizam, u prvom redu ljubav prema domovini, odnosno domoljublje prikazu kao nesto totalno lose i moralno iskrivljeno, da bi doveli svoje nazovi socijaliaste, da bi nas popljackali i ostavili bez novaca, morala, ljubavi i nacionalnog integriteta..
  svakako zakljucak je da je podjela na ljevo i desno u danasnje vrijeme postala besmislica, ali je isto tako cinjenica da su u vecini EU zemalja na vlasti socijalisti, koji ne provode ni s od socijalizma, nego sluze samo krupnom kapitalu..
  isto tako nekoliko puta san primjetia povezivanje nacionalizma i kapitalizma, kao nacionalizam je bio preteca kapitalizma, iz nacionalizma se razvio kapitalizam?
  kako kako molim vas lijepo, mene koliko sluzi znanje povijesti, poznati komunjara i ljevicar(dok je jos bilo smisla djeliti politiku na ljevu i desnu) napisao je knjigu, koja ga je i proslavila, a zvala se KAPITAL..
  eto jos jednom kazem mozda san u potpunom krivu a ako neko misli da jesam neka mi objasni svoje vidjenje stvari, samo nemojte da dodje do toga da me proglasite fašistom ili kako to vec biva, jer ako volim svoju drzavu i svoj narod nisam niti nacist niti fašist a bome niti desnicar..
  Prikaži cijeli komentar
 31. +7
  Spagin
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:21 | 10.06.2014.
  U Francuskoj sve je naopako, jer tu je Hollande kao socialista los momak a ova La Pen kao desnicar mogla bi biti pravi good guy...u stvari biti "desnicar" u Francuskoj je nesto dobro
  Prikaži cijeli komentar
 32. +6
  Klobučar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:20 | 10.06.2014.
  Također kao ljevičar potpisujem sve što je ovdje rekla Le Pen. Intrevju koji dosta otvara oči.

  @Hamzat
  Slažem se, neke druge integracije su uvijek poželjne. A ako ćemo iskreno okupiti kulture onda te integracije bez Rusije jednostavno nema. Neka nacija, neka unikatnosti, ali svako imalo pametniji nikada ne bi želio vladavinu izoliranog nacionalizma na teritoriju Europe jer to je jednostavno preriskantno. EU razmontirati - da, a na njeno mjesto postaviti nešto što se eto može nazvati "narodnom unijom".
  Prikaži cijeli komentar
 33. +6
  Bips
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:11 | 10.06.2014.
  Zea,
  Po mom iskustvu Francuzi nisu profinjeni narod, vise ponosni bez pokrica na granici umisljenosti. Prevedite Marseljezu i sve ce vam biti jasno.
  Ostalo moze proci.

  P.s. Naravno najlakse je pljuvat po drugima, ali nisam odolio
  Prikaži cijeli komentar
 34. +23
  Hamzat
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:24 | 10.06.2014.
  Premda mi je ideološki suprostavljena,doslovno potpisujem sve što je rekla.Možemo sada postaviti pitanje,koliko je sve iskreno i mislila,ali tako možemo pod povečalo stavaljati doslovno svačije stavove,što je paranoidno i svojevrsni nonsens.Dobro je i ispravno kritiku usmjerila na EU kao savez država konfederalnog tipa koji rapidnom brzinom vrši transformaciju u federalnu zajednicu.Dobro je uočila i na problem legitimiteta,ako ne već same legalnosti,ljudi koji obnašaju rukovodne funkcije u tijelima Eu popuit npr Europske komisije i Vijeća Europe.Dobro je i primjetila kako je zakonodavna uloga nacionalnih parlamenata derogirana,slijepim prepisivanjem i provođenjem direktiva i konvencija tijela EU.Na polju vanjske politike je doslovno kazala sve što bih i ja kazao.Od Sirije preko Libije do nesretne Ukrajine.Osvrnio bih se i na kritički stav autora teksta prema zagovornicima potpune dezintegracije EU.Autor smatra opasnim zatvaranje u nacionalne torove.Dijelomično se slažem sa navedenom konstatacijom,ali zašto bi nužno integracija određenih nacija morala biti u okviru EU?Zašto recimo nebi za neke nacije perspektiva bila u nekakvoj Euroazijskoj uniji,ili pak u nekakvoj uniji država zasnovanoj na geografskom smještaju u pojedinoj evropskoj regiji.Zašto bi recimo stvaranje određene balkanske unije bilo nešto heretički?
  Prikaži cijeli komentar
 35. +12
  teodorica
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:54 | 10.06.2014.
  Prijevod...
  Što provode Rusi, 'uzorak ratovanja u 21. stoljeću ", kaže vojni analitičari
  Autor: Lucie Hyblerová
  Ruski strateško razmišljanje, samo za Ukrajinu podsjeca na geopolitiku prošlog stoljeća, ali vojni analitičari smatraju taktika Rusije je "uzorak ratovanja u 21. stoljeću", razmještajem malih skupina nepoznatih specijalista za cyberwarfare. Naglasio britanski dnevnik Financial Times.
  Rasprava: 144
  Raste napadači
  Raste Naoružani napadači izvor: Profimedia.cz
  Stručnjaci općenito hvale provedene akcije, iako su neprijateljski raspoloženi prema "master" Operaciji Kremlj. Taktički Rusi vode svoju kampanju tako vješto i cjelovito, da su oni još uvijek korak ispred svaki put kad se desi obrat.
  "Bio sam vrlo impresioniran. I apsolutno sve što se lako može osporiti", rekao je Jonathan Eyal iz londonskog Instituta za Rusiju. Ruske operacije prema njegovim riječima su, "tihe, ali smrtonosno učinkovite" - a za to Zapad uopće nije bio spreman .
  Ključ za diplomatsko rješenje ukrajinske krize mogao bi biti ukoliko se pruže dokazi o ruskom uplitanju prema susjednom Dnjepru, ali dokazati Rusijske akcije je teže nego dokazati ruske operacija prije aneksije Krim.
  "Na Krimu je bila očita koncentracija snaga. U istočnoj Ukrajini ima puno više specijaliziranih vojnika. Njih je malo, vrlo malo. Sile ovakovoga tipa odrade posao i brzo nestanu, ada bi ostavile milicijama pozicije (pro-ruski separatisti)", rekao je neimenovani visoki dužnosnik NATO-a. On je ukazao na slučaj zabilježen kad su zajedno s pobunjenicima, šesteročlana ekipa sa skupim ruskim oružjem, poput tihih snajperským puškama, takodje u uniformama specijalnih jedinica.
  Autor je vidio u spisima i fotografija nenaoružanih muškaraca koji su, "gotovo sigurno" bili agenti ruske tajne službe, koje vec dugo prodiru u Ukrajini.
  'Tajna ruka "koja upravlja separatiste
  "Svi prate događaje u Ukrajini i misle na tenkove u kategoriji konvencionalnih vojnih snaga, ali Rusija je uvijek puno ulagala u specijale službe i obavještajne agencije. Rekao je Nigel Inkster, upravo napustio službu, koji je od 2006 bio u britanskoj tajnoj službi MI6 direktor operacija i inteligencije.
  Prema visoko postavljenom službeniku NATO postupci i akcije separatista ukazuju na to da postoji ruka koja upravlja. Ukrajinske snage su mnogo puta nadmudjene . Uspjeh pobunjenika, prema njegovim riječima skriva u sebi dobro podmazan stroj, inteligenciju, što vjerojatno čini najveći dojam na stratega NATO.
  U klasičnom špijunskom poslu Rusija imaveliku prednost pred Kijevom. Ukrajinski obavještajci tvrde da je vlada svrgnutoog predsjednika Viktora Janukoviča dopustila da se prodre u redove ukrainskih špijuna, oni sada čine trećinu svih visokih službenika državne sigurnosti, kontraobavještajne i vojne sigurnosti.
  Ne mogu zaboraviti cyberspace. Rusija je osumnjičena da je stvorila računalni virus koji je napao na stotine, ako ne i tisuće ukrajinskih računalnih sustava, otvoren je time neograničen pristup podacima.
  Prilično je ironično da uopće optužuju Rusiju, čini se da je tu doba željezne zavjese, a NATO je sa svojim zrakoplovima brodovima i vojnim vježbäma na ruskoj granici.
  Prikaži cijeli komentar
 36. +38
  rot10
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:53 | 10.06.2014.
  kao ultra ljevicar ne vidim ni jednu jedinu krivu stvar koju je rekla i ako je populisticki demagog mene bi dobila u vezi pitanja pokrivenih intervjuom.
  Prikaži cijeli komentar
 37. +8
  zea
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:52 | 10.06.2014.
  Desiće se opet Francuska revolucija koja će iznjedriti neke nove putokaze kuda svjet treba ići.Ja sam to i očekivao od Francuske i francuza ponosnog
  kreativnog,umjetničkog i profinjenog evropskog naruda.
  Prikaži cijeli komentar
 38. +5
  Bips
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:51 | 10.06.2014.
  Neki dan sam baš ovo komentirao i uzeo sam baš nju kao primjer :)
  Prikaži cijeli komentar
 39. +4
  BOSNA
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:46 | 10.06.2014.
  neces se ti glave nanosati
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.