X
VELIKA AKCIJA: Od zime do zime - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Jasna Tkalec

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Jačanje NATO-ovog "istočnog fronta": Njemačka Poljskoj isporučila 120 tenkova Leopard 2

Vijest izgleda apsurdna, ali je veoma ozbiljna i podcrtava sve veće nepetosti na Istoku: Njemačaka je isporučila 120 svojih najboljih tenkova vlastitoj poljskoj saveznici, kako bi je oboružala za ruskog neprijatelja u kontekstu ukrajinske krize. Njemački tenkovi prelaze poljsku granicu: iako je prelaze vlakom, ta vijest je izazvala drhtanje kod nacionalističke opozicije u Poljskoj, na čijem je čelu Kaszcynski.

Veliki geopolitički projekt: Gazprom potpisuje ugovor za napuštanje dolara

Umberto Pascoli, Global Research "To je samo vrh ledenog brijega. Veliki politički projekt počinje se ostvarivati..." Tako je javila ruska službena novinska agencija ITAR-TASS, a tu su vijest mnogi očekivali od početka ukrajinske krize; najveća ruska energetska kompanija, Gazprom Neft, konačno je "potpisala ugovor sa svojim klijentima o prelasku sa dolara na euro (u tranziciji na rublju) "kod plaćanja u gotovini".

Sjećanje na Noć Dugih Noževa 30. lipnja 1934: Pokolj protivnika i presudni trenutak u konsolidaciji Hitlerove vlasti u Njemačkoj

Noć dugih noževa dogodila se 30.lipnja 1934. To je noć u kojoj je Hitler sa SS-ovcima odreda Totenkopf (Mrtvačka glava) pohapsio i pobio, uz pomoć svojih najvjernijih suradnika Himmlera, Göbelsa, Heydricha i ostalih, svoje dotad odane pomoćnike, glavešine SA trupa i njihovog vođu, prisnog prijatelja i suučesnika u stvaranju nacionalsocijalističke partije, Röma.

Historijski kontinuitet u vanjskoj politici Njemačke u odnosu na Istočnu i Južnu Europu

Svaki pucanj u Rusa...i "Srbi moraju umrijeti" - ekspanzionističke strategije prije i poslije I svjetskog rata Željeznica za Bagdad Njemački imperijalizam, kad se konsolidirao i ojačao, odmah se pokušavao proširiti (prije više od 100 godina), no konkurentske imperijalističke države kontrolirale su već veliki dio zemljine kugle, a naročito mora i najvažnije pomorske putove.

Danilo Elia: Desni Sektor - pivo i revolucija

Desni Sektor je najekstremnija formacija ukrajinskih ekstremista. Unutar njega nalaze se paravojne formacije, koje su odigrale prvorazrednu ulogu za vrijme manifestacija u Kijevu. Sada kad Ukrajina ima novog predsjednika i Euromajdan je zaklopio šatore, mnogi od njegovih članova postali su siročići revolucije.

Jačanje radničkih pokreta i sve brojniji štrajkovi u SAD-u: Obama totalitarnim predsjedničkim dekretom zaustavlja pobunu radnika

Sve je više ispitivanja javnog mišljenja kako bi se dovelo u pitanje pravo na štrajk i u Francuskoj i sve su više prijeteći tonovi izjava protiv željezničara: možda je moguće nazrijeti onakvu Francusku, kakva će postati kasnije, na drugoj obali Atlantika, kako to pokazuje primjer Philadelphije. U Sjedinjenim Državama ima mnogo više štrajkova no što se to misli.

Dokumenti potvrđuju kako je Petro Porošenko već godinama "američki čovjek" u Kijevu

Ukrajina, SAD i WikiLeaks, depeša iz 2006 američke ambasade u Kijevu opisuje Porošenka "kao američkog čovjeka u Ukrajini" Porošenko - "kralj čokolade", oligarh, tajkun, čovjek mogućeg kompromisa između SAD-a i Rusije, sposoban poslovni čovjek, koji će, možda moći pregovarati čak i sa Putinom... Ovih zadnjih dana definicije neopredsjednika Ukrajine bacane su na sve strane, ali najpreciznija, najjasnija i ona koja je najviše otkrivala, nalazila se na jednoj depeši Wikileaksa, pronađenom u četvrtak uvečer.

Politika prijetnji i pritiska - Tko je sabotirao plinovod Južni tok?

Bugarska vlada je najavila da je prekinula radove na izgradnji Južnog toka (South Stream), plinovoda, koji bi trebao voditi ruski plin do Europske Unije, tako da ovaj ne prolazi kroz Ukrajinu. "Naredio sam zaustavljanje radova – izjavljuje premijer bugarske vlade Plamen Orašarski, koja je upravo u krizi, ako već ne i u ostavci, odlučit ćemo o razvoju situacije poslije konzultacija u Bruxellesu".

Milena Fiore: "Niti feminizam niti antifašizam - Femen: prerušavanje s potpisom imperijalizma"

Milena Fiore Femen, prošlih mjeseci akreditirana kao avangardna feministička skupina, koja se bori protiv patrijarhata i fašizma (za demonstraciju toga poslužilo je nekoliko demonstrativnih akcija protiv Nacionalnog Fronta u Francuskoj) bile su i vrlo aktivne u djelovanju protiv vlade u Ukrajini, što je završilo fašistoidnim državnim udarom s trga Majdan. Isto tako su medijski uočene njihove performance protiv osobe predsjednika Janukovića.

Iskrcavanje u Normandiji 6. lipnja 1944: od današnjeg mita do povijesne istine

Annie Lacroix-Riz, Lipanj 2014 Trijumf mita američkog oslobođenja Europe U lipnju 2004, u vrijeme 60 godišnjice (prvi put okruglog broja proslavljanog u XXI stoljeću) savezničkog iskrcavanja u Normandiji, na pitanje "koja je, po vama nacija, koja je najviše doprinijela porazu Njemačke" IFOP (Insitut français d'opinion publique, Francuska agencija za javno mnijenje, za statistiku i za tržište, prim prev.) dala je potpuno suprotnu verziju, od one koje je dobila u svibnju 1945: to jest 58 i 20% za Sjedinjene Države i 20 i 57% za SSSR.

Jaces-Marie Bourget: Mediokriteti kao osnivači Europske Unije

Annie Lacroix-Riz podsjeća na Erica Hobsbawma, engleskog gorostasa historije, specijaliziranog za pitanje nacija i za nacionalizam. Tako je na primjer 1994. taj znanstvenik napisao "Kratko stoljeće", knjigu koja vas zakucava za svoje istine, kao Arhimed u trenutku kad je povikao "Eureka"!

Kada demokracija postane opasna po život: stanje u Ukrajini nakon puča i pokušaj atentata na Petra Simonenka, lidera Komunističke Partije

Autor teksta: Massimo Zucchetti Od sada je ne samo nemoguće već i opasno u Ukrajini sudjelovati na slobodnim izborima, koje je vlada državnog udara pretvorila u pravu pravcatu farsu, a njih unutar zemlje podržavaju neonacisti, a izvana SAD i Europska Unija, u kojoj najvećeg sponzora Italije predstavlja Demokratska stranka. Niti je – a to je najnovija vijest – moguće odustati od izbora, a da se ne riskira da vas ubiju terorističke bande same države.

Kraj