Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Vladimir Putin: "Tragični događaji koji su se desili u Libiji ne smiju se ponoviti u drugim zemljama"

Na današnjem sastanku s ruskim diplomatima, ruski predsjednik Vladimir Putin govorio je o mnogim temama, od aktualne katastrofe koja je pogodila grad Krymsk do izgradnje NATO raketnog štita u istočnoj Europi. Po pitanju globalne ekonomije izjavio je kako dojučerašnje ekonomske sile, SAD, EU i Japan, gube svoje vodstvo.

Prije svega bitno je istaknuti dio govora koji se odnosi na aktualnu situaciju vezanu uz Siriji. Po tom pitanju ruski predsjednik je rekao: "Tragični događaji koji su se desili u Libiji sada su nam pred očima i nema sumnje kako se ponavljanje istih ne smiju dozvoliti u nijednoj drugoj zemlji, recimo u Siriji. Danas vidimo koliko su kontradiktorni i neuravnoteženi procesi reforme na sjeveru Afrike i na prostoru Bliskog istoka".

Po pitanju vanjske politike Putin je naglasio kako neće biti nikakvih odstupanja - "vanjska politika Rusije je bila, ostati će i biti će nezavisna i konzistentna".
Osvrnuo se i na ekonomska događanja i pritom kritizirao zapadne sile - "problemi oko zaduženja eurozone polako klize ka recesiji, ali to je samo vrh ledenjaka neriješenih sistematičnih problema globalne ekonomije. Manjak novih razvojnih modela dolazi u vrijeme erozije vodstva tradicionalno ekonomskih lokomotiva kao što su SAD, Europska Unija i Japan, to usporava dinamiku cijele globalne ekonomije".

Istaknuo je kako želi ukinuti vize između Rusije i Europske Unije, a po pitanju odnosa prema SAD-u naveo je - "u vrijeme problema na međunarodnim pitanjima, konstantan dijalog, baziran na povjerenju, posebno je važan".

Baš kao ni njegovi ministri, očito ni predsjednik Putin ne želi direktno i eksplicitno komentirati žestoke izjave američke državne tajnice Clinton koja je, pred brojnim međunarodnim delegacijama za vrijeme summita "Prijatelji Sirije" u Parizu, izjavila kako će "Rusija i Kina platiti zbog potpore Assadu". Da li je ignoriranje ovakvih agresivnih izjava ruski stav slabosti ili mudrosti, samo vrijeme - tj. razvoj situacije u Siriji - će pokazati.

Izvori:

RT

Komentari

(22):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. 0
  ctahko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:31 | 10.07.2012.
  "Rusija će obustaviti prodaju oružja sirijskom režimu dok se situacija u toj zemlji ne smiri, izjavio je juče visoki ruski zvaničnik Vjačeslav Džirkaln.

  Džirkaln, zamenik šefa ruske Agencije za vojsku i tehničku saradnju, rekao je da Rusija neće potpisati nove sporazume o prodaji oružja sa Sirijom, niti će u tu zemlju slati naoružanje. On je to kazao za ruske novinske agencije na marginama aeromitniga u Farnborouu, jugozapadno od Londona. Džirkaln je dodao da Rusija ne prodaje helikoptere ni avione režimu u Damasku."

  Nažalost, naviru sećanja na 90-te... "Jebite se devedesete...", kako bi rekao Balašević. Rusija ima tačno određenu ulogu u toj igri velikih. I to su na svojim glavama osetili Srbija 90-tih, Irak, Egipat, Tunis, Libija... U svim tim državama su vladajući režimi računali da Rusija ima interesa da je na njihovoj strani a protiv USA koalicije... I uvek se je pokazalo da je to račun bez krčmara. Svojim ponašanjem je Rusuja uvek samo povećavala razmere krize, i po pravilu su režimi koji su svoje preživljavanje vezivali na pomoć Rusije postali žrtve neispinjenih nada. Ruski interes se u principu svodi na povećanje cena energenata i samim tim priliva u državnu kasu Ruske federacije. Asad će proći približno kao Milošević ili možda Gadafi... ali i mnogi drugi koji nisu na vreme shvatili da su samo figure u šahovskoj igri velikih igrača.
  Prikaži cijeli komentar
 2. +4
  Mjesečeva Ratnica
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:07 | 10.07.2012.
  Ja Rusima ne vjerujem puno...
  Prikaži cijeli komentar
 3. +3
  Glory to the Slavs
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:07 | 10.07.2012.
  Arkaj: 01:14 10.07.12'
  Puno nam to steti kad Ameriku zovemo "zapad".
  Prikaži cijeli komentar
 4. +3
  dio procesa
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:19 | 10.07.2012.
  dosad sam izbjegavao neoprezno iznositi svoje stavove, ali ljudi: DOLAZI NOVO DOBA
  Prikaži cijeli komentar
 5. +2
  Arkaj
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:14 | 10.07.2012.
  Bojim se da su neki komentatori odveć mladi i nedovoljno upućeni u funkcioniranje svijeta politike i međunarodnih odnosa. Tu postoje određena formalna pravila ali ona se primjenjuju u ograničenoj mjeri, nema neke sile koja bi države prisilila da to poštuje ako ocjeni da joj to nije u interesu osim sile druge države. Pa se sve svede na onu da više vrijedi prstohvat sile od pune šake prava. Isto tako trebate bit svjesni da pitanje moralnosti ne pokreće djelovanje ni jedne države, uvijek su u pitanju interesi. Rusija braneć siriju brani vlastite interese, čini to zasad relativno dobro i činit će to dok god procjenjuje da je to za nju važno i da je moguće i isplativo. Ako zapad nametne promjenu Assada nekom svojom marionetom ne samo da će rusija ostat bez pomorske baze u latakiji i utjecaja u mediteranu već će se srušiti i zadnje mogućnosti rusije da utiče na bliskoistočne procese. Putin je toga svjestan, kao i da u određenoj mjeri može računati na podršku kine, latinoameričkih država kao i još nekih. Sve sam više ubijeđen da rusija mora više i glasnije koristiti istinu u razotkrivanju zapadne propagandne mašinerije koja je već kompromitirana i kod vlastitih građana i da joj je to najjača karta.
  Prikaži cijeli komentar
 6. +2
  Bob-Kanada
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:50 | 9.07.2012.
  Knjiga "Ideje za novu Evropu" (7 predavanja dr Rudolfa Steinera iz 1920. održana u Dornachu, Švicarska + 13 velikih dodataka nekih od najpoznatijih svjetskih autora, uključujući sve važnije karte NSP, od 1876. do 1997. g.) izašla je prošle godine u izdanju sarajevskog Buybooka. Knjiga je već dostavljena nekim južnoslavenskim političarima, te nekim diplomatama u Sarajevu, a zadnja je vijest da se knjiga nalazi i u rukama ruskog ambasadora u BiH. Ako uspijem ostvariti s njim kontakt, knjiga će biti dostavljena Putinu.
  Prikaži cijeli komentar
 7. +4
  Egzil
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:24 | 9.07.2012.
  @Baso: Ali nažalost, ne vide se, bar javno, nikakvi konkretni potezi koje Rusi čine da se ne ponovi tragedija Libije.
  Baso, vide se itekao ti konkretni potezi koje Rusija cini. Mislis da "demokracija" nosena avionima NATO-A, ne bi vec zavladala Sirijom da nije bilo tih ruskih poteza.
  Prikaži cijeli komentar
 8. +1
  Bob-Kanada
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:06 | 9.07.2012.
  @Bašo
  Ne, druže, "revolucija je još jedan oblik oružja, krv..." Tako su pjevali Moody Blues, po mome mišljenju jedna od najvećih svjetskih rock grupa. Ono što je današnjim ljudima prijeko potrebno jeste znanje -- znanje o skrivenim (okultnim) uzrocima savremenih političkih, ekonomskih, kulturnih previranja. Sve ostalo su samo prepostavke, nagađanja, igre riječi, manje ili više uspjela nagađanja.
  Više puta sam na ovom sajtu ukazao, da se takvo (holističko) znanje danas naziva antropozofija -- u svojim brojnim disciplinama: waldorfska pedagogija, biodinamička poljoprivreda, antropozofska medicina, okultna sociologija, hristologija, euritmija, arhitektura, različiti oblici umjetnosti, socijalna skrb, bankarstvo, ekonomija...
  Jer je danas, zapravo, jedini neprijatelj zapadnim okultno-političkim krugovima (ali i istočnjačkim bratstvima) savremena antropozofija; oni uopšte nemaju protivnike, zato što su svi postojeći (prirodno)naučni sistemi i znanja (prirodne i društvene nauke) jednostavno nedostatni (nesposobni) da se odupru najnovijem obliku zla koji napada čovječanstvo! Ovo je 21. stoljeće, i to nije proizvoljan broj; navršilo se 3 x 7 za cjekokupno čovječanstvo,i ono je sada na pragu zrelosti pa snage opozicije (koje rade preko pojedinaca i organizacija na Zemlji): Lucifer-Ahriman-Asura-Sorat ovo nastoje po svaku cijenu spriječiti. Do sada je čovječanstvo imalo posla sa đavolom i sotonom (jin i jang u taoističkoj filozofiji), nakon 2. svjetskog rata u evoluciju ljudi zahvataju asuraška bića (čisto uništenje i smrt) nakon zloupotrebe atomske energije; a, nakon navršenja 3 x 666 = 1998. godina (prostor: naprijed i nazad po 25 godina), koja se naziva i treće objavljivanje dvoroge zvijeri (ili Sorata ili Antihrista) u pohrišćanskoj evoluciji, čovječanstvo sada napada sam Sorat ili sunčev demon, koji atakira direktno na čovjekovo "ja". Zato je ovoliki haos u svijetu. Postojeća znanja čovječanstva ne mogu se s ovim nositi. Čovječanstvo danas treba savremenu duhovnu nauku (ili savremenu inicijaciju, princip posvećenja koji će zahvatiti u prirodnonaučnu i društvenu misao). Danas se velika bitka vodi na Zapadu za ovo... Slaveni još nisu pozvani da se direktno uključe u ovu bitku, jer vrijeme za njih još nije došlo.
  3 x 666 u savremenoj ezoteriji naziva se Novi svjetski poredak. Isti mora da se okonča do 2050. g., a posebno je važno vrijeme između 2020. i 2030. g. kada se u Americi očekuje aktivnost jednog demonskog bića, kojeg su Orwell, Dostojevski, Solovjev... već na umjetnički način anticipirali. Sve ovo danas, ovaj političko-ekonomski haos jeste pripremanje terena na aktivnost tog bića. Ovo je objašnjenje ponašanja američkih i zapadnih političara, koji, evo, kreiraju haos gdjegod mogu! Ti su ljudi, uistinu, manje-više opsjednuti -- pogledajte samo slike njihove, Klintonovice, Busha...
  Dakle, protiv njih se mora boriti znanjem, i, nadasve, djelima dobra. Postoji već široki svjetski front takvih boraca; ukazivao sam na sajtove: Global Research, Stop NATO, Prison Planet, home page jednog od najznačajnijih britanskih historičara i antropozofa, Terrya Boardmana: threeman.org.
  Ne zamjerite na opširnijem pisanju, želio bih samo da se što više ljudi, posebno pod ovim južnoslavenskim nebesima, počne buditi i razmišljati na osnovama stvarnosti...
  Pozz iz Sarajeva
  Prikaži cijeli komentar
 9. +6
  Slobilly
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:00 | 9.07.2012.
  U pitanju Sirije plaši me, da če zemlja Sirije, navodno njeni gradovi i ekonomija biti uništeni i brez vanjskog vojaškog uplitanja NATA i ostalih željnih krvi i tujih para.
  Neki gradovi tamo su več sada 60% i više rušeni. Ljudi Sirije pa i država gradili su državo 10, 100, 1000 i više godina, pa sada i 1 godinu porušeno je ogromno. Ako se ne nađe neko rešenje za jođ godinu dana Sirija če bit uništena do mere da se neče oporavit barem 20-30 godina. MOŽDA, AKO NE USPIJO TAKOZVANI PRIJATELJI SIRIJE SA NATO BOMBARDOVANJEM SKIDAT ASADA, ONDA IM OSTAJE OPCIJA RATA U DUGOGODIŠNJI POTPORI POBUNJENICIMA (TERORISTIMA, PLAČENICIMA) U ORUŽJU I NOVCEM. U svakom slučaju obični ljudi če najebat i neče biti sposobni se vratim standardom života kao i prije - pa kako god bilo to znači ti ljudi če na kraju bit kao u Libiji, neče bit mira još dugo, dugo. Pa i ako Assad padne, to ne znači ni stabilizacije ni mira - i ako se tako okrene i tada če biti pobunjenia, samo če biti sa druge strane. KAD POTEGNEŠ CRTU, TAKAV ILI DRUGČIJI IZLAZ IZ OVE SIRIJSKE KRIZE NEČE NUDIT MIRA JOŠ GODINAMA.
  Prikaži cijeli komentar
 10. +4
  Glory to the Slavs
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:07 | 9.07.2012.
  Sve hrvatske stranke i svi hrvatski politicari ukljucujuci Miroslava Tudjmana [ sina Franje tudjmana ] se guraju da budu americki namjesnici u Hrvatskoj.
  Kao u samoupravljanju u tvornicama do odredjene granice ima prostora za manevriranje.
  Tako i hrvatski politicari imaju do odredjene tocke autonomiju ali u onim tockama do kojih je stalo Americi nema odstupanja ili devijacije.
  Amerika je novi Rim. Hrvatska je americki vazal s periferije.
  Kao sto je u Rimu bio prvi prsten vazala pa drugi pa treci itd..tako i danas postoji.
  Danasnja situacija nije pogubna za Hrvatsku kao americkog satelita...u nekim stvarima cak moze biti i dobra.
  Situacija ce biti pogubna kad svi postanu.
  Prikaži cijeli komentar
 11. +1
  Glory to the Slavs
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:01 | 9.07.2012.
  Ja kliknem na zeleno ili crveno
  a u tvojoj situaciji ne znam.
  Prikaži cijeli komentar
 12. +9
  Bašo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:01 | 9.07.2012.
  Teško je ocijeniti izjave Putina? Da li je to onaj mudri postupak što je iznio "Sofija" od Dostojevskog "da se na putu do cilja ne smije zastajkivati i bacati kamen na svakog psa koje na tebe laje, jer tako nikad nećeš stići na cilj", ili je to taktika zbog nekih ustupaka učinjenih (tajno) za Ruse od strane Amera i NATO-a. Svakom bi trebalo biti jasno što Rusi poručuju kad Putin kaže da se "tragedija Libije na smije ponoviti". Ali nažalost, ne vide se, bar javno, nikakvi konkretni potezi koje Rusi čine da se ne ponovi tragedija Libije. A "psi" stalno i bijesno laju. Klintonica i Holande (novi Francuski predsjednik, deklarira se kao socijalist-kakva ironija) izgleda da su "željni krvi" naravno tuđe, ne svojih naroda, kako bi povećali profite svojih bogataških kriminalnih kompanija. Hoće li Putin i Rusija "stići na cilj" koji će biti pošten i objektivan za većinu stanovnika Sirije, to je pitanje? Bojim se da su to sve skupa međusobne mućke "velikih" da bi opet nastradali i najebali mali? Nema ništa dok se radnici svih zemalja Svijeta ne podignu (kao rudari u Španjolskoj) i ne zapjevaju Internacionalu ..."Ustajte prezreni na svijetu, vi sužnji koje mori glad"...!!! Živjela svjetska revolucija!!!
  Prikaži cijeli komentar
 13. 0
  audio orb
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:57 | 9.07.2012.
  Imam pitanje? Ne volim skrenuti s teme. Kako se daju minusi i plusevi? Ja, naime, komentare pisem preko moba (pisem preko MiniOpere).
  Prikaži cijeli komentar
 14. +6
  Glory to the Slavs
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:45 | 9.07.2012.
  Par forumasa razlicito napisalo - ali ideja i misao i zelja kod svijuh ista i svima dadoh plus.
  Prikaži cijeli komentar
 15. +4
  Glory to the Slavs
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:42 | 9.07.2012.
  Rusijo sveta slavensko zemljo, klanjam ti se.
  Ti si jedina slavenska zemlja s kojom ne upravljaju jos Washington i London.
  Nedaj da ti UKUSA rasturaju zemlju.
  Budi jaka, uzdigni se ekonomski.......
  Prikaži cijeli komentar
 16. +10
  Bački agronom
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:23 | 9.07.2012.
  A što da Rusi spasavaju svet od Osovine Sile???
  Prošli put su to uradili, i sad mnogi revidiraju, izjednačuju, omalovažavaju, brišu, nešto novo pišu, ...!!!!!!!!
  Da izazivaju Svetski A rat, zbog KOGA??!!
  Rade pozitivne stvari u smirivanju situacije - TAČNO!!!
  Direktno i konkretno - Rusi će reagovati tek na Sovjetski granicama!!??
  Osovina Sile puca po šavovima, a životinja pred smrt je najjača!!?? To Rusi jako dobro znaju, i sačelkaće još malo!!??
  Možda će Rusi na belosvetskoj sceni odigrati ulogu Matadora??!!
  Malom čoveku samo Bog pomaže :)
  Prikaži cijeli komentar
 17. +2
  ribolovac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:11 | 9.07.2012.
  patkoviću ; razmisli malo što želiš jer ako im potope nosać onda će ih zbubat nukleranim bombicama a to vodi u WW3.
  Prikaži cijeli komentar
 18. +4
  avatar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:31 | 9.07.2012.
  Nek ućine sve što je u njihovoj moći da zaustave nato krvopije
  Prikaži cijeli komentar
 19. +4
  audio orb
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:31 | 9.07.2012.
  Joj, sto su postali jadni. Cionisti se gube. Toliko ih je zasljepila pozuda za ratovanje, za profitom... Ako su velesile, misle da su Boga uhvatili za... (da ne budem previse vulgaran). Jedno je sigurno, Rusija se budi. Da je Putin kao Jelcin, vec bi znali sto bi se dogodilo.
  Prikaži cijeli komentar
 20. +5
  Sofija
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:49 | 9.07.2012.
  @ patkovicu
  Odlican diplomatski potez. Pa oni to jedva cekaju. Onda ce napokon Ameri moci da pocnu 3. svetski (a da ne budu oni krivi).
  Prikaži cijeli komentar
 21. +15
  Sofija
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:46 | 9.07.2012.
  Ignorisanje americkih laprdanja nije stvar slabosti ni stvar mudrosti kod Rusa vec stvar dostojanstva. Veliki Putinov sunarodnik, Dostojevski, je rekao : "Ako iduci prema cilju pocnes da zastajkujes da bi kamenom gadjao svakog psa koji laje na tebe, nikada neces stici na cilj." Tako, inteligentni Putin ide utrtom stazom ruskog ponosa. On zna sta hoce i sto je jos bitnije zna sta NECE. Ne smatra za potrebno da se bilo kome zbog toga pravda ili da bilo koga napada. Tiha voda breg roni, zna to Putko i onako ruski, hladno i odmereno, koraca prema cilju. Svi ocekuju neku reakciju od Rusa : neprijatelji ih provociraju, saveznici gledaju u cudu, tipa "daj recite nesto!" A Rusi nonsalantno puste ponekad koju izjavu tek da ih umire. Rusija je nedokuciva i enigmaticna. Zapad je nece naterati da reaguje onako kako on to zeli. Doktorirali su Rusi davno na psihickoj manipulaciji, pre nego sto je SAD bio u planu. Rasputinj, Kozarev, Bekterev... Prvaci su u fizickoj borbi bez kontakta...... Samo Rusi cute i ne lupetaju puno. Trebali bi Jenkiji da ih imitiraju u tom pogledu.
  Prikaži cijeli komentar
 22. +11
  patkovic
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:44 | 9.07.2012.
  ništa se ne nadam dok ne potone prvi američki nosač
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.