Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Krimski Tatari između Moskve i Kijeva

PIŠE:
Objavljeno:

Među mnogobrojnim pitanjima ukrajinske krize, jedno je ostalo po strani, na štetu građana Krima. Radi se o Krimskim Tatarima. Većinom se njihov status temeljio na pitanju 'što će se dogoditi jadnim Krimskim Tatarima nakon što je Rusija anektirala Krim?' Međutim, Krimski Tatari su dionici regionalne i međunarodne politike, s mnogo povijesnog iskustva i sposobnosti suočiti se s uobičajenim problemima koje ta nacionalna zajednica ima.

Krimski Tatari su turkijski muslimanski narod, vezan stoljećima za Krimski poluotok. Krimski kanat je upravljao Krimom između 14. i 18. stoljeća, kao nasljednik carstva Zlatne Horde. Krimski kanat je postao osmanskom vazalnom državom, a nestao je ruskom aneksijom Krima 1783. Nakon osvajanja Krima, dvije trećine Krimskih Tatara imigriralo je na područja Osmanskog carstva, a ostatak stanovništva je 1917. proglasilo svoju nezavisnost, nakon Oktobarske revolucije.

Međutim, boljševici su 1920. uveli Krim u Sovjetski Savez. Tijekom Drugog svjetskog rata, Tatari na Krimu su se priključili sovjetskoj vojsci u borbi protiv njemačkih nacističkih napadača. Dio njih tvorili su partizanske odrede koji su se borili protiv Nijemaca u Krimskom gorju. Međutim, Sovjetski Savez je optužio Tatare za suradnju s nacistima, te su 18. svibnja 1944. deportirali cjelokupno preostalo tatarsko stanovništvo s Krima, ponajviše žene, starije i djecu, njih 70 tisuća. Masovne deportacije su kasnije proglašene genocidom, jer je gotovo polovica deportiranih umrlo od gladi, dehidracije i bolesti.

Iako je optužba za kolaboraciju s nacistima povučena 1967., Tatarima nije dopušten povratak na Krim. Ipak, Tatari su se organizirali i pokrenuli prvi, najduži i najveći pokret za ljudska prava u Sovjetskom Savezu, pri čemu je gotovo cjelokupno stanovništvo zahtijevalo povratak svojoj domovini i ponovno osnivanje svoje autonomne republike. Krimski Tatari su se počeli masovno vraćati na Krim pod vodstvom Organizacije nacionalnog pokreta Krimskih Tatara i njihovog vođe Mustafe Džemileva.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Tatari su 1991. objavili suverenost na Krimu. Međutim, ruska većina na poluotoku također je proglasila suverenost, ali je najzad Ukrajina dobila suvereno pravo nad Krimom. Danas na Krimu živi tek nekih 250 tisuća Tatara od pola milijuna. Ostatak živi raseljen u raznim zemljama bivše države. I oni su se krenuli vraćati nakon što je dogovoren prijevoz posebice iz Uzbekistana.

Nova ukrajinska država nije bila na pomoć Krimskim Tatarima. Tatari su činili tek 13 posto Krima i nisu imali formalne načine predstavljanja u regionalnim krimskim i nacionalnim ukrajinskim predstavničkim i upravnim tijelima. Medžlis krimskog tatarskog naroda je Ukrajina djelomično priznala tek 2001., kao savjetodavno tijelo pri predsjedniku republike, ali je ono ugašeno 2006.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.