X
VELIKA AKCIJA: Od jeseni do jeseni - 1 godina pretplate za  540 kn  360 kn (47,78 €)!
NOVO: Od sad mogućnost plaćanja i na rate! 30 kn / mjesečno
Dobrodošli na advance.hr!
Slažem se s uvjetima korištenja

Veliki vanjskopolitički godišnji izvještaj i prognoze za 2016: Svijet pred ključnim prekretnicama

PIŠE:
Objavljeno:
Godina koja je za nama donijela je velike događaje, promjene, preokrete, sukobe, no nažalost vrlo malo mira pa čak ni previše nade da mir možemo uskoro dočekati.

Već nekoliko godina u nizu završna analizu počinjemo s ratom u Siriji i nada da će baš godina koja slijedi tom narodu donijeti toliko potreban mir. Ovo je već peti put da iznosimo jednu te istu poruku, no ona je i dalje podjednako važna. Svaki put je situacija donekle slična, godina izmiče i mogu se iznijeti argumenti koji idu miru u prilog, no, možda smo do sada bili ipak pretjerano optimistični.

Realno gledajući, rat u Siriji nije pred završetkom i činjenica da smo, još jednom, pred održavanjem velikih mirovnih konferencija, malo znači. Konferencija u Ženevi, u ljeto 2012., doimala se kao sastanak na kojem će se velike sile, primarno SAD i Rusija, napokon dogovoriti i da će krvavi pokolj u Siriji prestati. Sutra je već 2016. godina i taj pokolj ne samo da se nije okončao već je i potpuno izmaknuo kontroli.

Akteri su danas brutalniji i uključeniji no ikad. U to ljeto 2012. trebalo je samo postići nekakav politički sporazum koji bi obuzdao agresivne tendencije Turske i Saudijske Arabije, a danas je stvar daleko kompliciranija i velik dio Sirije nalazi se pod kontrolom tzv. "kalifata", odnosno terorističke organizacije ISIL.

Rat se proširio i na susjedni Irak, otprilike baš onda kada je postalo jasno da Irak neće biti američka marioneta koja bi trebala pridonijeti smjeni režima u Damasku. Kada je to postalo jasno tada se ofenziva ISIL-a naglo preselila i u Irak, a veliki gradovi poput Mosula, Tikrita i Ramadija pali su pod njihovu kontrolu. Od onda se ipak iračka vojska oporavila, ili joj je dozvoljeno da se oporavi, pa su neka mjesta - uključujući Tikrit i Mosul - oslobođena.

Sve su to službene kronologije ovog sukoba, ali između redaka pronaći ćemo možda i najvažnije istine. Primjerice, što je spasilo Irak od potpune ISIL-ove vladavine u trenutku kada se iračka vojska, godinama naoružavana i trenirana od strane SAD-a, gotovo posve raspala? Irak su spasile razne šijitske paramilitarne skupine iza kojih je, bez sumnje, stajao i Iran.

Ta činjenica se pak nije dopala SAD-u i shvatili su da jačanje ISIL-a neminovno dovodi do jačanja Irana, odnosno iranskog utjecaja, pa su odlučili vojno intervenirati protiv ISIL-a i nastaviti potporu za iračku vojsku.

Iznad svega toga nailazimo na jedan jako čudan i vrlo teško objašnjiv odnos, onaj između Turske i SAD-a. Interpretacija je mnogo, no izgleda da u pojedinim slučajevima ove dvije zemlje imaju identične ciljeve, dok se u drugim slučajevima poprilično razilaze. Pitanje je koliko dugo će ta vrlo delikatna ravnoteža biti moguća.

Turska se pod vodstvom Erdogana svakako transformirala u nešto znatno drugačije od onog što je bila prije 5 godina. ...
Poštovani, riječ je o tekstu starijem od 60 dana te je stoga komentiranje zatvoreno.
1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:

1 mjesec
100 kuna (13,27 €)
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 540 kn  360 kn (47,78 €)
(mogućnost plaćanja i na rate:
30 kuna mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!

Pristup samo ovom tekstu
30 kuna (3,98 €)
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.