Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Veliki anti-vladini prosvjedi u Crnoj Gori: potencijali i potencijalne klopke

PIŠE:
42 Objavljeno:

Oko 20,000 stanovnika (prema riječima organizatora) Crne Gore izašlo je danas (18.3.2012.) na ulice glavnog grada Podgorice kako bi prosvjedovalo protiv aktualne vlade. Glavni slogan koji se mogao čuti gotovo cijelog dana je "Vrijeme je !"
Jedan od glavnih razloga zbog kojih je organiziran veliki prosvjed je iznimno raširena korupcija - jedna od centralnih boljki svih bivših republika SFRJ.
No, trenutačna ekonomska stagnacija i jaz između bogatih i siromašnih zasigurno su pridonijeli masovnom izlasku stanovnika Crne Gore na ulice.

Veliki prosvjed u Podgorici 18.3.2012.

Ovo je jedan od najvećih anti-vladinih prosvjeda u Crnoj Gori - radnici, studenti i drugi građani došli su iz više mjesta kako bi mogli učestvovati na današnjem velikom prosvjedu u Podgorici.
"Lopovi, lopovi, dosta je bilo !" uzvikivali su prosvjednici na centralnom gradskom trgu.

Prosvjede su pokrenule brojne studentske, radničke i druge organizacije, jedan od centralnih zahtjeva je revizija kontroverzne privatizacije i preispitivanje masovnog bogaćenja pojedinaca u tom procesu. Prosvjednici tvrde kako je vrijeme da brojni političari napokon odgovaraju zbog svojih kriminalnih radnji.

Na samom prosvjedu okupile su se razne skupine, između ostaloga danas su se još jednom uključili studenti koji traže "slobodne fakultete" i besplatno školovanje. Uz Studentsku uniju kao jednog od organizatora protesta, od početka su bili nazočni i studenti Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti.

Korupcija i klepto-kapitalizam diljem bivše SFRJ

"Službena" politika Crne Gore gotovo da je identična sa svim zemljama bivše Jugoslavije - vladajuća struktura ima jasno određene ciljeve, ulazak u EU i NATO pakt (Crna Gora je službeni kandidat za ulazak u oba saveza). Drugim riječima, Crna Gora također se nalazi na "jedinom" putu prema budućnosti, barem ako je vjerovati političkim strukturama.
Crna Gora, kao i dobar dio Europe, ima problema s globalnom ekonomskom krizom i slabljenjem ekonomije nakon perioda relativno brzog rasta 2000-ih.

Prosvjed, Podgorica 18.3.2012.O općem stanju u Crnoj Gori nije potrebna opsežna analiza, dovoljno je samo spomenuti kako je Crnu Goru zadesila identična ekonomsko-politička sudbina kao i sve druge zemlje bivše Jugoslavije. Kapitalizam je surovi sistem baziran na zgrtanju bogatstva, tj. kapitala, uz taj centralni motiv ostale komponente sustavno su zanemarene. Ipak, bitno je istaknuti kako Crna Gora, Hrvatska, Srbija i druge zemlje bivše SFRJ nisu dobile čak niti to - sustav koji je regionalno nametnut 90-ih treba zvati pravim imenom, radi se o klepto-kapitalizmu - kombinaciji kapitalizma i gangsterske kleptokracije.
Mi u Hrvatskoj znamo da je sva naša kolektivna imovina kriminalno otuđena od strane "100 obitelji", nije nam poznat podatak o koliko se točno "obitelji" radilo u Crnoj Gori, ali da je zločinački proces bio identičan, u to nema sumnje.

Prepoznatljiva scena: gdje je narodni gnjev tamo su i narančasti (ovog puta žuti) elementi

Prosvjed, Podgorica 18.3.2012.Današnji masovni prosvjed u Podgorici napokon u velikom broju progovara protiv tih elita koje su do danas postale sustavni dio državne nomenklature.
Takav izričaj je dobar, snažan i u sebi nosi važnu poruku oko koje se cijeli narod, bar 99%, može ujediniti.
Prosvjed je okupio razne skupine, ipak bitno je primijetiti kako jednu od glavnih riječi, bar ako je suditi prema natpisima crnogorskih medija, vodi organizacija MANS.
Listanjem crnogorskih izvora uviđamo kako je danas istaknuti performans na prosvjedima imala vodeća čelnica MANS-a, Vanja Ćalović, koja je poručila građanima da "počnu odbrojavanje" i da je "odzvonilo organiziranom kriminalu".
"Podignite satove uvis, ovo je trenutak kada je odzvonilo organiziranom kriminalu u Crnoj Gori. Biti ćemo tu da se borimo zajedno za našu djecu, za budućnost, za Crnu Goru", rekla je Ćalović pred okupljenim prosvjednicima.

Vanja Ćalović iz organizacije MANSPortal vijesti.me prenosi kako su prisutni skandirali "Vanja, Vanja", nakon najave da će im se obratiti Vanja Ćalović, direktorica MANS-a.

Osmišljeni slogani ("vrijeme je!"), senzacionalistička koreografija ("Podignite satove uvis") i personalizirana kampanja ("Vanja, Vanja !") imaju doslovno sve elemente kontroverznih "narančastih" pokreta.
Slijedeću konstataciju je nužno zaokružiti na pravilan način - izuzetno je bitno uputiti kritiku toj vrsti prosvjeda i pritom, s najvećim oprezom, paziti da ta ista kritika na neki način ne bi bila protumačena kao podrška aktualnim crnogorskim elitima prema kojima je narod Crne Gore očito temeljito i s razlogom ogorčen.
Ono što se upravo događa u Crnoj Gori nije i ne smije biti gledano kroz crno-bijelu paradigmu, situacija je složenija od toga.

Organizacija MANS, George Soroš i druge pro-zapadne inicijative nisu rješenje

Krenimo stoga korak po korak, počnimo s već spomenutom ne-vladinom organizacijom MANS.
Na službenim stranicama (http://www.mans.co.me) organizacija se opisuje na slijedeći način: "MANS je nevladina organizacija koja je posvećena održivom razvoju Crne Gore kroz borbu protiv korupcije; povećanje javnosti i odgovornosti rada vlasti koja radi u skladu sa potrebama građana; i stimulira građane da samostalno ostvaruju svoja prava."

Jedan od glavnih ciljeva je - "Smanjiti prostor za djelovanje organiziranog kriminala".
Pritom su ostvareni slijedeći ciljevi:
- Otkriveno više konkretnih slučajeva organiziranog kriminala na visokom nivou
- Postoji više istraga i sudskih postupaka za slučajeve organiziranog kriminala na visokom nivou
- Unaprijeđeni zakoni i politike smanjuju prostor za legalizaciju imovine stečene kriminalom

Ako je naša pretpostavka u ovođenju klepto-kapitalizma u Crnu Goru točna, pronalaziti kriminal u toj zemlji nije pretežak zadatak. Korupcija je doslovno na svakom koraku i u Hrvatskoj, bilo bi teško zamisliti - uz svo dužno poštovanje - da je u Crnoj Gori imalo drugačije stanje.

Iz te perspektive organizacija MANS ima sve predispozicije da se nametne kao "autentična" voditeljica narodnog pokreta. Ipak, teško je očekivati da će to biti tako - "pokret"? da. "autentičan"? Teško.
U tu svrhu nužno je posvetiti trenutak analizi pojedinih donatora organizacije MANS koji su javno istaknuti na njihovim stranicama.
Naravno, nigdje ne piše da je to pravilo, no pretpostavit ćemo da je slijedeća teza poprilično točna - donatori imaju tendenciju donirati organizacije sličnih i/ili komplementarnih političkih i ekonomsko-socioloških ideologija.

Ovo je lista nekih od donatora ne-vladine organizacije MANS:
- Europska Komisija
- delegacija Europske Unije za Crnu goru
- američka ambasada
- britanska ambasada
- njemačka ambasada
- nizozemska ambasada
- UN
- Rockefeller Brothers Fund
- Open Society Institute (George Soroš)
itd.

Iz ove liste upućenijem čitatelju biti će odmah jasno koje strukture moći predstavljaju navedeni donatori - stoga možemo konstatirati kako se iste tendencije nastoje, kroz organizaciju MANS, implementirati u masovne prosvjede u Crnoj Gori.

Fenomen "korupciju zamjenjuje stega" (očekivano) pred vratima i Crne Gore

U jednom od tekstova o Rumunjskoj konstatirali smo kako je diljem Europe, pogotovo na prostoru bivšeg socijalističkog bloka, na snazi jedan specifičan fenomen - "korupciju zamjenjuje stega".
Prema svemu sudeći to je i dio šireg plana za Crnu Goru, na valu autentičnog narodnog nezadovoljstva nastoji se instalirati sasvim nova politička nomenklatura u sve organe vlasti - idealan rezultat iz te perspektive? Nešto poput aktualne strukture u Hrvatskoj, pro-EU birokratska skupina koja više podsjeća na agente operativce, a ne na političare.

Prosvjed, Podgorica 18.3.2012.Interes krupnog kapitala postaje daleko važniji nego interes naroda s jednom važnom iznimkom - nova vladajuća politička klasa puno je temeljitija u svojem zadatku, drugim riječima - podobnija je pro-EU interesima od prethodne, korupcijske afere više ne izbijaju toliko često, stvara se privid normalizacije dok je eksploatacija od strane krupnog kapitala daleko kompaktnija i temeljitija.
Zašto primjerice EU prefira "stegu" naspram "korupcije" - da li je to zbog toga što se brinu o našem ekonomskom i mentalnom zdravlju? Nipošto - korupcija predstavlja blokadu prema interesima koje žele samo za sebe.

Hrvatska je možda i idealana ogledni primjer za proces "korupciju zamjenjuje stega" - narod, sit od sveopće korupcije, s oduševljenjem je prihvatio "stegu".
Ta stega će u konačnici biti daleko pogubnija i katastrofičnija za hrvatske radnike jer bliska budućnost nam donosi samo odricanja, rezanja, stezanje remena, rezove i kontinuirano opadanja životnog standarda.
Znači li to da je nomenklatura "korupcije" bila bolji izbor? Nipošto - ovdje se ne govori o manjem ili većem zlu, već isključivo o dva zla. Navijati za jednu opciju naspram druge nije "građanska demokratska dužnost", kako nam se govori posljednja dva desetljeća, već temeljno nerazumijevanje osnova moderne politike.

Znači li to onda da nam ipak preostaje birati između samo ta dva izbora? Još jednom - nipošto, iluzija o "samo dva izbora" je upravo to - samo iluzija. Postoji niz drugih rješenja, ali sva pozitivna rješenja imaju jedno zajedničko - povećanje radničke autonomije.
Na koji način bi radnici - apsolutna većina svake države - trebali preći iz pasivnog u aktivno stanje nije centralna tema ovog teksta, ali ta misao može poslužiti kao poruka crnogorskim prosvjednicima - borite se protiv korupcije, ali i stege. Na prosvjedima su već viđene brojne radničke organizacije, one nužno moraju povećati inicijativu i prisutnost na okupljanjima. Najgori mogući izbor je naivno krenuti putem senzacionalističkih obećanja koja se nude bez pokrića.

Možda uopće nije potrebno dodatno napominjati, ali spomenimo ipak - sindikalni vođe nisu isto što i radnici, svaka čast iznimkama.
O tim mikrodetaljima vezanim uz sindikalnu scenu u Crnoj Gori u Hrvatskoj je malo znano, ali ako ćemo uzeti Hrvatsku kao ogledni primjer, onda najbolje da prethodnu konstataciju još jednom ponovimo kao utvrđivanje gradiva - sindikalni vođe nisu isto što i radnici, svaka čast iznimkama.

Ulazak u EU i NATO nije prestiž, nego sramota

Vratimo se na trenutak organizaciji MANS. Politički program i tendencije nisu objavljene javno, ali vjerujemo da možemo donijeti nekoliko konkretnih pretpostavki. Organizacije ove vrste imaju često samo jedan cilj - motivirati narodni gnjev da zavapi za "sigurnom budućnošću" pod okriljem EU-a i NATO saveza. Taj identičan proces proveden je diljem istočne Europe, zanimljivo - s velikim uspjehom.
Ipak, nužno je reći i ovo - ta "sigurna budućnost" nije ništa drugo nego obična farsa - spomenuti međunarodni savezi nemaju nikakve ambicije dovesti prosperitet na ove prostore, mogu jedino osigurati da do prosperiteta nikada ne dođe - prosperitet nekolicine, dok većina biva sve siromašnija i siromašnija ne bi smjeli zvati prosperitetom, što god statističke tablice govorile, radi se isključivo o nepravdi.

Prije kojih 10-ak godina EU je imala isti ekonomski plan za istočnu Europu kakav ima i danas, no tada su te tendencije ipak bile puno slabije vidljive. Jednom, prije kojih 10-ak godina, i stanovnicima Hrvatske se EU činila kao jedini logični izbor.
U međuvremenu mnogo toga se promijenilo, nekoć blago-rigidna EU danas se već pretvorila u ekonomsko-autoritativnu despotiju.

Prosvjed, Podgorica 18.3.2012.Zemlje kao što su Grčka i Italija već su lišene svog demokratskog procesa, bankarsko-financijski međunarodni lobi već je instalirao svoje ljude u sam vrh političke strukture.
Još jednom imamo savršen ogledni primjer korupcije i stege - korupcija (Silvio Berlusconi) zamijenjena je stegom (Mario Monti).

Postavlja se zanimljivo pitanje - protiv koje pojave se talijansko radništvo moglo organiziranije boriti? Berlusconi je doslovno postao simbol korupcije, ali njegova konkretna moć bila je "vidljivija" i sukladno tome "otvorenija" za pokušaje rušenja masovnim demonstracijama i sl.
Štoviše, talijanski radnici su u nekoliko navrata svojom masovnošću uspješno spriječiti tadašnjeg premijera Berlusconia od uvođenja rigidnih anti-radničkih zakona.
Što se događa kada na scenu nastupa stega (Mario Monti)? Sada već govorimo o jednoj daleko višoj, poprilično nedodirljivoj razini - Mario Monti gotovo da i nije premijer, on je bauk koji kruži nad Italijom i u potpunosti je imun na prosvjede i radničke akcije.
Prije svega zato jer služi samo kao predstavnik svojih upravitelja - MMF-a, Svjetske Banke, Europske Komisije i drugih velikih financijskih elita.
Protiv "loše vlasti" postoje i adekvatna sredstva borbe - prije svega nekoliko mjeseci prosvjednici su srušili vlast u Rumunjskoj. No, još nitko nije otkrio adekvatan način za borbu protiv MMF-a i inih elita.

Gaženje suvereniteta "na daljinu", anti-EU sentimenti i njihove diferencijacije

Nakon formalnog pristupanja u iste saveze (EU, NATO) svaki otpor postaje znatno teži, nećemo reći "uzaludan", ali ipak - znatno teži.
Pogledajmo na trenutak Grčku - sentiment protiv novih zaduživanja bio je toliko snažan da su doslovno milijuni izašli na ulice, okupirali parlament, palili zgrade diljem Atene - ali, u konačnici, sav taj silni angažman bio je ipak uzaludan - grčka vlada je pristala na novi "paket pomoći" jer Grčka, za razliku od Crne Gore, već se nalazi duboko unutar monolitne EU i više nema prostora za suverene odluke. Drugim riječima, ako je u Bruxellesu i Berlinu odlučeno da Grčka mora primiti novi kredit, onda će ga i primiti.
Otpor je iznimno težak, jer, imajući u vidu konkretne centre moći u EU (Bruxelles, Berlin), suverenitet Grčke se danas doslovno "gazi na daljinu".
Zamislimo na trenutak da su Grci uspjeli, čistom silom, zaustaviti rad parlamenta - da li bi to odgodilo prihvaćanje novog kredita? Vjerojatno ne, "privremeni grčki parlament u egzilu" bi se možda osnovao u Berlinu i potpis bi bio stavljen tamo.

Prosvjed, Podgorica 18.3.2012.U Hrvatskoj je postojao znatan otpor ulasku u EU koji je početkom ove godine, pred referendum, bio na vrhuncu - nažalost, smisleno ili ne, u Hrvatskoj su na sebe anti-EU sentiment preuzele najmarginalnije i često ekstremno desničarske skupine.
Izvorna ljevica je također bila protiv EU, ali - zbog podobnosti medija - njima nije dat gotovo nikakav prostor djelovanja.
Anti-EU sentiment ne bi smio nipošto biti građen na nacionalizmu, Hrvatska je upala u tu klopku, no možda Crna Gora još uvijek ima adekvatan vremenski prostor, i dovoljno progresivnih snaga, da se distancira od takve opcije.
Radničko-ljevičarski anti-EU izričaj je specifičan, nije tajna da internacionalisti sanjaju ujedinjenu Europu već preko 100 godina, ali definitivno ne ovakvu Europu.
Aktualna EU je u esenciji anti-radnička i anti-internacionalistička tvorevina koja se, uz SAD, sve više okreće neo-kolonijalizmu i imperijalizmu.

Članstvo u takvoj Uniji ne bi smio biti nikakav prestiž, već sramota. EU je svojim ratnim pohodima direktno odgovorna za kaos na sjeveru i istoku Afrike (Libija, Somalija) i intenzivno se nameće kao najveći faktor destabilizacije cijelog Bliskog istoka. Taj Bliski istok daleko nam je bliži no što ponekad mislimo, aktualni razvoj događaja u toj regiji mogao bi itekako imati utjecaja na našu svakodnevnicu u Europi.
Pojedini političari vole isticati kako je članstvo u EU dio "kulture", još jednom - zbog spomenutih i brojnih drugih razloga - dičiti se takvom "kulturom" je vrhunac licemjerja.

Preslagivanje centara moći i trošenje revolucionarnog kapitala

Možda je pomalo pretenciozno, ali moglo bi se reći kako se Crna Gora danas nalazi na svojevrsnoj prekretnici, dok je Srbija i Hrvatska već napravila političku tranziciju iz autoritativnih nomenklatura u "profinjenu" pro-EU elitu, Crnoj Gori se takav obrat tek sada nameće.
Stoga je danas za stanovnika Crne Gore nužno, sada kada su tolike informacije slobodno dostupne, biti apsolutno informiran po pitanju organizacija koje ih predstavljaju na ulicama i koji su njihovi konačni motivi.
Nadalje - svaki masovni prosvjed koji ne ističe radnički karakter i konkretnu radničku borbu (s time da je nužno diferencirati radničke zahtjeve od pro-radničkih floskula), nije autentičan prosvjed i nijednoj državi nije donio prosperitet, već samo preslagivanje centara moći.
Od toga radnici nemaju ništa jer sasvim je nebitno da li ih izrabljuje pretežno domaća ili pretežno strana vladajuća klasa, na kraju dana problem i dalje ostaje isti.

Bilo bi žalosno da se Crnu Goru odvede na tu stranputicu, danas kada je borba protiv centara moći izraženija no što je bila desetljećima. Od SAD-a, Čilea do Pakistana - eruptiraju autentični prosvjedi i nezadovoljstvo, i u svakoj od tih zemalja, bez iznimke - prosvjednicima se nastoje podvaliti lažni ideal, kriva misao vodilja i jeftine parole o slobodi i boljitku.
Pro-zapadni senzacionalizam (sjetimo se na kojem valu je narančasta revolucija izvedena u Srbiji - "politika mora biti sexy") ima kapacitet da u kratkom roku angažira velike narodne mase, često namećući "cool" prosvjede kao vrhunsku manipulaciju cijelih naroda, pogotovo mladih ljudi.
Takve "revolucije" često prolaze samo jednom - prije svega zbog činjenica da se nakon njih narod više nikada ne može prevariti na isti "trik" - nažalost, tada biva već kasno.
Naravno, bitno je još jednom istaknuti, to ne znači da je prethodna vlast bila imalo bolja - problem nije u tome, konkretan problem se nalazi u tome da se "narančastom" revolucijom efektno troši sav revolucionarni kapital koji je akumuliran često i desetljećima.
Kada narod jednom shvati da je odveden na još jedan krivi put, obično već biva prekasno - jer u međuvremenu nastupa potpuna apatija, inercija i stav "pokušali smo, nije nam pomoglo, još nam je gore".

"...Koji nikad ne poznaše, sramotnoga ropstva lance"

Unatoč pomalo de-motivirajućoj atmosferi koja vlada negdje od sredine ovog teksta, nužno je istaknuti kako se ovdje radi isključivo o subjektivnim opservacijama jednog autora na predstavljen materijal. Stvarna situacija na terenu u Podgorici može bitni znatno drugačija.
Možemo pretpostaviti kako pojedini lokalni mediji s predumišljajem stvaljaju organizaciju MANS u prvi plan, isključivo zbog razloga što im je njihov stav komplementaran.
Podsjetimo - radnički prosvjedi generalno ne dobivaju nikakvu medijsku pozornost u državama sa slobodno-tržišnom ekonomijom.

Ipak, važno je primijetiti kako se u Podgorici danas okupilo veći broj različitih slojeva društva. Jedan od snažnijih argumenata je nastup studenata i njihova borba za besplatnim školovanjem - iza takve inicijative, možemo biti sigurni, nikada neće stajati Sorošev filantropski institut, američka ambasada ili druge slične strukture i/ili organizacije.

Osvrnimo se stoga na trenutak i na neke druge izjave za vrijeme današnjeg prosvjeda.
Janko Vučinić, predsjednik Sindikata Željezare Nikšić je poručio: "Sretno vam crnogorsko proljeće. Nije Crna Gora ono što su oni mislili da će biti. Neće Crna Gora biti ničija prćija niti privatna država".
"Lopovi, prevaranti, bankari sa premijerom na čelu. Danas nemamo što izgubiti osim lanaca, ali možemo dobiti budućnost naše djece. Vjerovali smo fukari a oni su nas izdali i prodali", poručio je Vučinić.

Čitatelji koji imaju tendenciju proučavati revolucionarna djela sa sredine 19. stoljeća odmah će uočiti kako se gospodin Vučinić referira direktno na Karl Marxa i Komunistički Manifest ("Nemamo što izgubiti osim lanaca").
Sukladno tome, a i nekim drugim izjavama koje su se mogle čuti danas u Podgorici, možemo zaključiti kako se u Crnoj Gori upravo odvija fuzija mnogih tendencija.
Stoga pomalo anti-narančasti sentiment kojeg smo iznijeli ranije treba prije svega uzeti kao svojevrsno upozorenje, a ne predmet apatije - jer mnogi stanovnici Crne Gore, baš kao i mnogih drugih država diljem Europe, zaista nemaju više puno za izgubiti osim lanaca.
No, ti lanci, koje su nažalost prisiljeni nositi svi u radničko-izrabljivačkim ekonomijama, uvijek mogu postati još i teži.

Ipak, olakšati ili otežati lance, priča je o konformizmu i prognozama o "manjem zlu". Nužno je da se negdje krene s višom razinom te priče, s pričom o odbacivanju lanaca svih vrsta, a Crna Gora taj sentiment ima ugrađen duboko i u vlastitu državnu himnu:

"Volimo vas, brda tvrda,
I stravične vaše klance,
Koji nikad ne poznaše,
Sramotnoga ropstva lance."

Reference/izvori:

Studenti: Nećemo da slušamo doktorante Veselina Vukotića!
http://www.vijesti.me/vijesti/studenti-necemo-da-slusamo-doktorante-veselina-vukotica-clanak-65306

MANS | Mreža za afirmaciju nevladinog sektora
http://www.mans.co.me

VELIKI GRAĐANSKI PROTEST
http://www.vijesti.me/vijesti/vrijeme-je-galerija-65330

Nekoliko hiljada ljudi na protestu – performansu Vanje Ćalović
http://www.pobjeda.me/2012/03/18/nekoliko-hiljada-ljudi-na-protestu-performansu-vanje-calovic/

Proljeće prije visibaba
http://www.monitor.co.me/index.php?option=com_content&view=article&id=3333:proljee-prije-visibaba&catid=2254:broj-1116&Itemid=3479

Crnogorsko proljeće: Prosvjedi za promjene
http://www.bitno.ba/vijesti/svijet/crnogorsko-proljece-prosvjedi-za-promjene

Montenegrins protest corruption
http://www.news24.com/World/News/Montenegrins-protest-corruption-20120318

7,000 in anti-corruption rally in Montenegro
http://www.mail.com/int/news/europe/1140366-7000-anti-corruption-rally-montenegro.html

Montenegro: 15000 Menschen demonstrieren gegen Regierung
http://www.focus.de/politik/weitere-meldungen/montenegro-15000-menschen-demonstrieren-gegen-regierung_aid_725396.html

Montenegrins protest poverty, corruption
http://english.peopledaily.com.cn/90777/90853/7761844.html

Hiljade građana na protestu u Podgorici
http://www.slobodnaevropa.org/content/hiljade_graana
_na_protestu_u_podgorici/24519443.html

Komentari

(42):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. +2
  Mirka
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:11 | 20.03.2012.
  Energiju protesta u Crnoj Gori koristi, kanalise i manipulise Druga antiatno-profiterska familija Crne Gore profesora Miodraga Perovica. Kako je Miodrag Perovic sa Djukanovicem, odnosno za racun CIA, osnovao dnevni list Vijesti i preokrenuo uredjivacku politiku nedjeljnika Monitor (uz novac kojim raspolaze njegova sira familija, od familije njegove sestre koja je vlasnik CKB banke, preko njegovog brata itd), tako sada i dalje odradjuje za Zapad, da bi pocistio uticaj Rusa u Crnoj Gori, a u korist ulaska u NATO, odnosno, kako autor ovog teksta kaze - namicanja stege i kontrole od strane EU i NATO. ... Miodrag Perovic je, prakticno, "politicki ubica" Liberalnog saveza Crne Gore (LSCG, na celu sa Slavkom Perovicem), snage koja je od samog pocetka raspada YU bila ne samo protiv rata, vec i protiv mafije i za tu svoju borbu debelo platila. ... Prof. Miodrag Perovic, unatoc svemu sto su radili LSCG-u i Slavku Perovicu, i danas treba energiju koju nose pristalic LSCG-a, da bi dovrsili posao. Medjutim, clanovi LSCG, iako sada zamrznutog djelovanja, znaju da je to jos jedna od mafijsko/rezimskih prevara ratnih i antiratnih profitera (Prve i Druge familije Crne Gore, Djukanovica i Perovica)i u tome, naravno, ne ucestvuju. ... Za one koji zele nesto vise da procitaju o tome kako je prof. Miodrag Perovic ubijao LSCG, u ovom tekstu: slobodnacrnagora.eu/drustvo/1914-povratak-miska-perovica-...
  Prikaži cijeli komentar
 2. +2
  spunk
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:27 | 20.03.2012.
  [email protected]"Igore Lukšiću, dobro me čuj, ili ćeš biti sa nama, ili si lutka organizovnog kriminala. Upavljaćeš ovom državom za nas i narod, ili ćeč priznati da državom upravljaju braća Đukanović i Brano Mićunović", poručila je Ćalović.

  Ćalović su" obične glasnice"-poruka je od NWO
  ....upravljaćeš ovom državom za NAS...(narod je usputna neizostavna retorika,ništavna naravno...)
  Prikaži cijeli komentar
 3. +1
  spunk
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:19 | 20.03.2012.
  "Zapadne drzave i korporacije su našle genijalnu formulu kako da svoju politiku sprovode u razlicitim drzavama".
  Uvale ti kukavičje jaje - nevladine udruge , organizacije-PA HRVATSKI porezni obveznici sami financiraju SVOJE VLASTITE NEPRIJATELJE - značajnim sredstvima...
  ...više udruga,organizacija ima iste telefonske brojeve,a u raznim su gradovima...a nekima se nitko nikada ne javlja na nikakav kontakt ...
  Prikaži cijeli komentar
 4. +3
  karantanac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:18 | 20.03.2012.
  ADVANCE,hvala na iscrpnoj i veoma kvalitetnoj analizi trenutne političke situacije u Evropi.
  Iz svega navedenog se vidi da PROLETERSKA REVOLUCIJA NEMA ALTERNATIVU i da gospodu poput Soroša,Rokfelera,Rotšilda, Goldmana.....treba skratiti za glavu. Neko će reći da je to terorizam. To je naivna dečija igra u oddnosu na onaj terorizam koji navedena gospoda provodi svakodnevno širom ove naše napaćene planete.
  SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU!!!
  Prikaži cijeli komentar
 5. +2
  spunk
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:08 | 20.03.2012.
  ...sustav koji je regionalno nametnut 90-ih treba zvati pravim imenom, radi se o klepto-kapitalizmu - kombinaciji kapitalizma i gangsterske kleptokracije.

  Fenomen "korupciju zamjenjuje stega"- NE NASJEDATI,FAŽIZAM NIJE BOLJI OD KORUPCIJE...

  OBRATI PAŽNJU NA NARANČaSTE ILI žute(čuli su nas da "poznamo" narančaste-Soroš plaćenike),PA IM PROMIJENILI BOJU...NIKADA NE SLIJEDITI ONE S OVAKVIM LISTAMA DONATORA...(sad ih više neće objavljivati :))
  Ovo je lista nekih od donatora ne-vladine organizacije MANS:
  - Europska Komisija
  - delegacija Europske Unije za Crnu goru
  - američka ambasada
  - britanska ambasada
  - njemačka ambasada
  - nizozemska ambasada
  - UN
  - Rockefeller Brothers Fund
  - Open Society Institute (George Soroš)
  Prikaži cijeli komentar
 6. +1
  brm
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:06 | 20.03.2012.
  @ Brkonja fra Brko
  e kad bi pročitao šta u Načertaniju zaista piše... i ti i većina dokotra nauka koja se stalno pozivaju ..a tamo piše sasvim suprotno .. ako ne veruješ meni evo ti iz bošnjačkih usta: youtube.com/watch?v=G4AeEo8yOWQ..
  Načertanije je putokaz kako da se trajno organizuju samostalne države Ilirika po ugledu na Skandinavske zemlje... svest o istom jeziku/narodu a različite nacije/državljanstva..prosto svuda sem na Balkanu..kad ne čitamo Načertanije, već slušamo šta polupisneni lupetaju o Načertaniju..
  Prikaži cijeli komentar
 7. +1
  slas
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:43 | 19.03.2012.
  Bakonja fra Brne. Sta radi sad Hrvatska nego da ulazi u ujedinjene drzave Evrope, gde se nepita mnogo i gde njenu sudbinu kroje negde u Briselu. Zar nije dovoljno sto je Hrvatska mozrala da uvede sankcije Siriji i tako da dnevno gubi 2,5 miliona dolaraa pritom jos nije postala punopravni clan EU.Ujedninjenje novonastalih drzva na prostoru bivse SFRJ omogucilo bi se veci kredibilitet svake ponaosobno , omogucilo samostalnije odlucivanje , podigli privredni resursi a i zainteresovali sve druge bitnije igraca na danasnjoj politickoj mapi sveta. To bi uzrokovcalo veci standard gardjana a i jacanjem svake pojedinacne drzave, gde bi svaka drzava steklamnogo vece kapacitete za odbranu svojih nacionalnih interesa.
  To sto me nazivas velikosrbinom mi je cas, ja bi to iskreno voleo biti i biti u drstvu velikih Srba ali ja to nisam. Ja ne negiram ni postojanje Crnogorske nacije, scako ima pravo da se izjasnjava koko se oseca. Moja familija je vekovima zivela u C.G. iz plemena Drobnjka i od kad znamo mi se izjasnjavamo ko Srbi Moji prababa , hvala bogu pa je dugo zivela , znala je sve narodne junacka pesme napamet iako je bila nepismena i mnoge druga pripovedanja sto je prenela na nas.Ako bi procitao istoriju saznao bi da je prva Srpska drzava bila na teritoriji danasnje C.G. a najveca srpska vladarska pordica Nemanjica je bila iz okoline Cetinja.Sami Karadjoredjevic su bili poreklo Crnogorci a i mnogi drugi velikodostojnici su imali Crnogorsko poreklo. Nas najveci vladika , pisac i ponos svoh nas Crnogoraca , ma kako se izjasnjvali je Njegos a koji je se izjasnjavao Srbinom . Crnogorska nacija je mlada nacija , ljudi se tako osecaju i to je njohovo pravo , ja to nikome ne sporim ali danasnja vlast je napravila da brat sa bratom ne prica , jedan se izjasnjava ko Crnogorac a drugi ko Srbin. Ako je neko hteo da napravi novu naciju nije je morao da postavi na temeljima antisrpstva.
  I tvoja propaganda o velikosrpskoj propagandi je zlurada rabota na koji su igrali svi nacionalsiti i koja je proturena od neprijatelja ondasnje JUgoslavije. Voleo bi da se malo bolje informises pa ces da saznas da su se specijalni agenti skolovalu u Nju Dzersiju za raspirivanje nacionalne mrznje medju narodima Jugoslavije i da su zajedno uceni i srpski i hrvatski i muslimanski i slovenacki nacionalsiti kako da deluju i raspiruju nacionanu mrznju. Oni su infiltirali u Jigosliovensko drustvo i sihronizovano delovali iz razlicitih centara na drustvo u celini. Velikosrpski nacionalizam je izmesljen a kasnije su ga neki srpski nacionalsiti i prihvatili te je i zaziveo.Kao sto je u Srbiji proturivana prica i povanpirenom uststvu ,zverstvima iz drugog svetsko rata i sve sto je negativno za ustaski pokret pripisivano Hrvatima i izjednacavano sa ustaskom propagandom tako je u Hravtskoj proturana prica o velikoj Srbiji. I jedni i drugi su imali svoje sledbenike u svojim nacionalnim drzavama koji su samo podgrejavali pricu i davali na istinitosti iste.Dragi Bakonja fra Brne , nadam se da ti nisi od tih Hrvata , jer i nosis ime dela velikog srposkog pisaca Sime Matavulja i to ti ne smeta sto je velikisrbin i da je tvoja svest i mrznja zasnovana sam na propagandi i da ces ko velika vecina Hrvata i Srba stati na stranu dobra i mira , gde ce opet valadati brastov i jedinstvo , jer nema nam niko preci ni blizih od nas samih.
  Za kraj , Crnogorska pravoslavna crkva nikad nije postojala a kamoli imala autokefalnost i slazem se da je Srpska Pravoslavna crkva u izlaganjima pojedinaca imala prizvuk nacionalistickog ali ista ta crkva je najvise zla ucinla bas Srpskom narodu. Ako pozelis mozes naci spise i u samoj SPC a i po raznoraznim arhivama okolnih zemalja pa ces sam da se uveris da je za Srpski narod bila najgora
  Prikaži cijeli komentar
 8. +3
  Drvokradica
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:28 | 19.03.2012.
  @Alfa
  Nije ti ni kod nas u HR ništa puno bolje, dva puta se obrnula vlast HDZ/SDP, ali uvijek sve ostalo isto. Samo eto, nama su dali malo "igara", pa neki misle da demokracija postoji. Istina, u CG je stvar pak daleko crnija i vjerujem da ćete uskoro dobiti "rotaciju" kao i kod nas, jbg, volio bi vam poželiti sreću, ali se bojim da neće biti puno optimizma. Ipak, sve najbolje drugovima u Crnoj Gori :)
  Pozdrav iz Zagreba
  Prikaži cijeli komentar
 9. 0
  Mageljan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:23 | 19.03.2012.
  @edintheking
  Možda i nisi, zapravo vidjet ćemo u kojem će se pravcu ovo odvijati..
  Prikaži cijeli komentar
 10. +2
  patkovic
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:23 | 19.03.2012.
  neka izglasaju zakon ko ne može platit režije da mu se stavi na glavu pogača i opali drvenim batom da se raščisti malo situacija
  Prikaži cijeli komentar
 11. 0
  Alfa
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:22 | 19.03.2012.
  Svaka cast za komentar.Bio sam juce na protestu i sto rec.Komentar urednika je dobar ali treba jos nesto dodat.Crna Gora poslije 23 godine parlamentarizma nije promijenila vlast.Mijenjale su se drzave valute itd itd ali vlast nikako.Veliki komunisti su postali veliki kapitalisti.Veliki Srbi su postali veliki Crnogorci.Mozda ipak svakoga najvise bole svoje muke ali ipak mislim da je najveca diktatura najveci psihicki pritisak vrsen u Crnoj Gori.Veliki Liberalni Savez je progonjen kao antisrpski a to nikad nije bio to je bila refleksna reakcija na negiranje Crnogorske drzave,slicno covjeku koji pokusava da zastiti glavu od udarca.Kada je izvrsena eutanazija Liberalnoga saveza od strane Crnogorskoga vjerolomnoga rukovodstva potpomognuta svjeckim centrima moci put za razaranje autenticne pravdojubive Crne Gore je bio otvoren.Sve je rasprodato uz ogromne provizije vladajuce nominklature.Koliko god autor izrazavao sumnju vjerovatno opravdano,po pitanju MANS-a poslije svega sto smo prezivjeli ja ga podrzavm.Ako ne zbog cega drugoga a bar zbog toga da barem jos jednom vidimo da osim crne postoji i neka druga boja.Mi smo toliko ubijeni u pojam da nas vise ne mogu ubit.
  Prikaži cijeli komentar
 12. +3
  edintheking
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:56 | 19.03.2012.
  edintheking:
  Sad kad sam procito tekst....moram ispraviti sam sebe,ja sam mislio da se radi o prihvatljivom pokretu koji zeli nesto da promjeni....ali kad sam proucio tekst vidim da sam se zajebo u komentaru ispod
  Prikaži cijeli komentar
 13. +1
  edintheking
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:36 | 19.03.2012.
  AAAA Jebote......Pa nisam ni znao za ovo....
  Svaka im cast....Hajd nek sad neko isprica vic o Crnogorcima kako su ljeni..Svaka im cast.
  Prikaži cijeli komentar
 14. +6
  Nostradurus
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:15 | 19.03.2012.
  Zanimljivo je da je Crna Gora uvela euro u državu i time pokazala vrhunsko neznanje.
  Najveća moć svake države je u vlasti nad emisijom (ekspanzijom novca). To je problem svih država i zbog toga imamo dužničku krizu: sites.google.com/site/financijskisustav/Financijski_susta.... Prosjedi koji su pokrenuti u Crnoj Gori neće poboljšati stanje u državi. Tj. poboljšanje je moguće uz rast dugova. To kasnije vodi u krizu, pad standarda, nezaposlenost, rasprodaje imovine, itd.
  Prikaži cijeli komentar
 15. +5
  Polar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:12 | 19.03.2012.
  bravo ADVANCE, ... sto se tice CG, nece biti promjena, takav je to narod, uvijek glasa iste dakle DPS ce i na sljedecim izborima uvjerljivo pobijediti, sto znaci da ce i dalje kumovi, rodbina da se zaposljavaju a skolovani ljudi da sjede doma ili da konobare
  Prikaži cijeli komentar
 16. +11
  Kross
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:16 | 19.03.2012.
  eto, to ja zovem novinarstvo. jedno veliko HVALA
  Prikaži cijeli komentar
 17. +10
  dejan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:58 | 19.03.2012.
  ja ću 25.5. Brozu zapalit svijeću u Kumrovcu
  Prikaži cijeli komentar
 18. +15
  sliks
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:48 | 19.03.2012.
  Advance.hr
  Hvala vam na ovom tekstu i ponaosob D.Marjanović.
  Ulaskom EPH i Styrije na medijski prostor dobrim dijelom se izgubilo analitičko novinarstvo u HR. Hvala vam još jednom na opsežnom tekstu i na novoj perspektivi. Samo ostanite takvi, jer upravo vas takve i volimo!
  Prikaži cijeli komentar
 19. +6
  raster69
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:30 | 19.03.2012.
  Odlična analiza, svaka čast.

  A čim se negdje pojavi ime Georgea Soroša, odmah je to sumnjivo... Čovjek ima kriminalnu reputaciju...
  Prikaži cijeli komentar
 20. -5
  Brkonja fra Brko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:58 | 19.03.2012.
  slas:
  Kakvo ujedinjavanje država iz sfere ex.SFRJ,Ta je priča završena u krvi,kao i ona prva prije nje u prvoj SHS državi.Dosta je toga bilo za za vjeke vjekova.Zaboravi !!

  Prosipaš ovdje velikosrpsku propagandu,negiraš crnogorsku naciju !Tipično za velikosrbina !!Naravno,kriv je Slobo kao Pedro za sve.A iza projekta stvaranja Velike Srbije,
  stajala je srpska inteligencij(Memorandum SANU 1986g,
  modernizirana verzija garašaninovih"Načretanija"iz 1844g)
  ,SPC i vasceli srpski narod.
  Crnogorska nacija je postojala ,dok je njena saveznica nije okupirala ,oduzela joj državnost i autokefalnost crnogorske pravoslavne crkve.Zato te molim da prestaneš širiti propalu velikosrpsku ideju,koja je sama po sebi uzrok svih ratova na ovim područjima.
  Prikaži cijeli komentar
 21. +8
  ILIRSKI PREPOROD
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:40 | 19.03.2012.
  Ovo je lista nekih od donatora ne-vladine organizacije MANS:
  - Europska Komisija
  - delegacija Europske Unije za Crnu goru
  - američka ambasada
  - britanska ambasada
  - njemačka ambasada
  - nizozemska ambasada
  - UN
  - Rockefeller Brothers Fund
  - Open Society Institute (George Soroš)
  Šta reč koju posluku porati?Kome? ljudi srljaju u propast. Sada ovog trena treba se Narod Crne Gore obavijestit o tome tko stoji iza feminističkog isprdka Vanje Ć. pa neka sami odluče ,Bravo za članak ,Hvala na ovakvim informacijama drže me budnijim i spremnijim, na svakave podvale od strane sionskih zlotvora
  Prikaži cijeli komentar
 22. +8
  TakarosMura
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:28 | 19.03.2012.
  srce me boli dok čitam ovaj tekst, da prevareni smo i izigrani. točno određena shema nam je servirana i kroz nju smo opljačkani. ista je primjenjena i na drugim zemljama, a mi smo svi naivno i dobroćudno uletjeli u zamku. od svih zemalja exJugoslavije, čini mi se da je Bosni najteže jer vuče uteg republike srpske (države u državi) zahvaljujući 'mudrim' odlukama Holbroka i Carla Bildta.
  Prikaži cijeli komentar
 23. +14
  valtazar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:05 | 19.03.2012.
  svaka čast na tekstu, ja sam iz CG i taj MANS je naravno sumnjiv kad ima takvo EU zaleđe ali to treba objasniti narodu.
  Prikaži cijeli komentar
 24. +13
  slas
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:09 | 19.03.2012.
  Moram i ja pohvaliti clanak, jedan od boljih na ovom portalu , iako sam stvarno procitao masu dobrih clanaka ali koji govori i nama i koji nam odgovara na mnoga pitanja. Ovakvih clanaka treba vise i da se sto vis ljudi upozna sa ovakvim clancima, radnicka klasa se treba edukovati i razvjati kao bi znala protiv koga i cega se bori.
  Igrom slucaja o C.G. znam dosta jer sam ja iz C.G. znam i kako je pocelo a i dokle je stiglo. Jedan od najvecih neprijatelja svih naroda i drzava na prostorima bivse SFRJ jesu ne vladine organizacije. Organizacije koje se iskljucivo finasiraju iz stranih fondova i koje najcesce zastupaju iskljucivo interese svojih finansijera a pod plastom razvijanja demokratskog drustva. Zapadne drzave i korporacije su nasle genijalnu formulu kako da svoju politiku sprovode u razlicitim drzavama. Napravili su potrosacke drzave gde je materijalno merilo svih vrednosti te kod naroda razvili potrebu za istim koja je prerasla u pohotu. U takvom drustvu se uvek nadje jedan broj ljudi koji su zeljni lake zareda te radi ostvarivanja iste zastupaju nterese stranih drzava i korporacija .Mnogi ljudi iz neznanja se prikljuce tim idejama i sto je veca msovnost to je organizacija uspesnija a samim tim od finasijera dobijaju vece pare, sto je i glavni motiv tih ljudi.Na taj nacin u mnogim zemljama NVO su bile nosioci promena ili ideja , strani investitorima je bilo samo da daju pare a sve ostalo je radila peta kolona tih zemalja , ljudi koji toga nisu mozda ni bili svesni ali je jedno je sigurno , njih to nije ni interesovalo jer glavni motiv je novac a sa nji se moze sve u svetu gde je novac bog.
  Zahvaljujuci tom novom bogu ljudi zaboravljaju svoja moralna nasledja i prepistaju se pohoti tog bozanstva koje svo zadovoljstvo pruza onima kojiga poseduju te ljudi radi istog su spremni na sve da bi ga posedovali.
  Ako se nardo seca , to je bilo karakteristka svih drzva bivse SFRJ jedna od glavnih zahteva EU je bio bas dozvoliti i omoguciti rad NVO kao razvoj civilnog i gradjanskog drustva i u borbi protiv jednoumlja.Sad vecina nas vec dobro znamo kakovo su zlo NVO ali niko vise ne preduzima nista protiv njih a one i dalje ne smetano rade i sve otvorenije i bezobraznije, sto opet znaci da su se strani finansijeri vec debelu uvukli u sve pore naseg drustva pa i samu vlast dok se oni tako komotno osecaju.
  Sama drzava C.G. je nastala na losoj Milosevicevoj politici i zelji naroda da se otgne od te politike te potpori raznih stranih organizcija i finanijera koji su zeleli da vide C.G. odvojenu od Srbije . Aktuelana vlada je to shvatila i pocela da igra po tim pravilima pa cak su i sopstveni narod zavadili i podelili stvarajuci cak novu naciju . C.G. je zemlja koja moze samo od turizma da zivi, sa svojih nesto vise od 600.000 stanovnika mogla je da obezbedi lep u pristojan zivot stanovnistvu.Danas u C.G. imate jedan mali broj ljudi koji je iz svega izvukao ogromnu dobit i jednog malog broja ljudi koji su uspeli da zarade vece pare na prodaji nekretnina , koja je pre desetak godina bila najunosnja stvar u C.G.Ostatak stanovnistva grca i jedva sastavlja kraj sa krajem. Sve iole vredno u C.G. je prodato , unisteno ili je u nekoj od nared navedenih dve faze.
  Resenje za C.G. je ponovno razvijanje nacionalne svesti, ujedinjenje sa Srbijom kao dve suverene drzave, nesto slicno konfederaciji Svajcarske a u drugoj fazi ujedinjnje na istoj osnovi sa drugim bivsim republikama SFRJ , bez isticanja nacinalnih interesa vec socijalnih.
  Radnicka klasa svih bivsih repubila SFRJ mora da shvati da samo ujedninjni mozemo da prestavljamo neku snagu koja bi se mogla suprosaviti EU i NATO paktu. Nasa sreca je sto smo i svi Slovenski narodi i sto bi mogli na karu Rusije da nadjemo i tu neku zastitu i odbranu od EU i NATO pakta
  Prikaži cijeli komentar
 25. +10
  Brkonja fra Brko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:45 | 19.03.2012.
  Poltergeist: 06:56 19.03.12
  Kvalitetna opservacija: Instalirana korupcija se zamjenjuje instaliranom stegom. Iza svega stoji Soroš
  Soroš mora pasti
  --------
  Slažem se iako treba apostrofirati i one iza Šoroša,a to su Rothschildi i Rockfelleri,čiji je on agent u provođenju NWO agende.Ta gamad voli biti u pozadini nevidljivi i da se o njima govori i priča što manje.
  Bajka o "skromnim bankarima" !No bolje od njih govore čudovišta u njihovom vlasništvu poput najzloglasnije Goldman&Sachs i ostalih po redu.
  Prikaži cijeli komentar
 26. +6
  Arsip
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:42 | 19.03.2012.
  ‎"Igore Lukšiću, dobro me čuj, ili ćeš biti sa nama, ili su lutka organizovnog kriminala. Upavljaćeš ovom državom za nas i narod, ili ćeč priznati da državom upravljaju braća Đukanović i Brano Mićunović", poručila je Ćalović.

  Ako se ne varam, ovo znaci da drzavom i dalje treba da upravlja DPS, premjer iz DPS-a Luksic i ovo je kljucni zahtjev protesta jel tako? :))

  Nevjerovatna manipulacija gradjanskim nezadovoljstvom, Kekovic trazi da ista vlada nastavi da vlada: "Nemamo političke ambicije, već vi morate da ispunite zahtjeve, jer ste Vlada građana, a ne tajkuna."

  Premijer Lukšić smatra da je protest “još jedna podrška radu Vlade”.

  “Jer smatram da zahtjevi u potpunosti korespondiraju sa onim što su naši prioriteti, a to je izgradnja evropskog društva”, rekao je on. “Smatram da je to u potpunosti podrška Vladi da izgradi institucionalni sistem kojim sa bavimo više godina”.

  A onda je i Srdjan Jankovic koji nije novinar, nego novinar RFE, pojasnio da treba cekati kao Mahatma Gandi, 25 godina kako bi se ispunili zahtjevi sa protesta, a da ih ovako treba ponavljati zbog gradjana u ruralnim podrucjima. Vise nego ocigledno da je lokalna redakcija RFE u punoj ulozi razvodnjavanja energije nezadovoljstva i ocuvanja vlasti DPS. Posebno ako se ponovi da su zahtjevi eksplicitno navedeni da DPS treba da nastavi da vlada, ali da to treba da radi bolje nego do sada.
  Prikaži cijeli komentar
 27. +5
  velcrotop
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:23 | 19.03.2012.
  ajde, valjda će se naći netko dovoljno pametan da organizira ljude i da skupe ti svi žuti letci i teatralno se spale na glavnom trgu kako bi se poslala poruka j***nim bankaro-fašistima.
  Prikaži cijeli komentar
 28. +8
  Brkonja fra Brko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:22 | 19.03.2012.
  Gotovo potpuno isti donatori ,doniraju i gay i lezbijskle skupine,koje bjesomučno marširaju ulicama naših gradova i traže pravo na legalizaciju nastranosti i širenje tih istih nastranosti.
  Nevladine udruge tog tipa ,koje je uglavnom instalirao Šoroš preko " Instituta Otvorenog društva za porobljivanje naroda",su zionističke špijunske,
  petokolonaške mreže ,kao paralelni susutavi moći koji podrivaju postojeći sistem ako se ne uklapa sa ciljevima naredbodavaca izvana.Jasno je da izan toga svega stoji NWO i zionbanksterski lobi kojeg vode Rothschildi i Rockfelleri.
  Prikaži cijeli komentar
 29. +3
  anonymous coward
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:18 | 19.03.2012.
  Nazvati stanje u društvu klepto-kapitalizmom je eufemizam jer se radi o mafiji i mafija-kapitalizmu. Ne treba smetnuti s uma da "otmica" i preusmjeravanje legitimnih narodnih pokreta u svrhu interesa elita može ići u dva smjera tj i narod može "oteti" plan i program elite. Evo već spomenuti primjer Ukrajine, narod je bio nezadovoljan, elita je poskrivečki isfinancirala nevladine organizacije ali i preusmjerila događanja u svoju korist, nije nemoguće da elita financira neku udrugu radi svih ciljeva ali ta udruga iskoristi novac za pravu stvar... ako su već odlučili da HR ide u EU onda treba iskoristit mogućnost za rasturanje EU iz nutra a to je upravo što recimo čini Nigel Farage koji je kao član EU parlamenta učinio više štete po istu nego kad nije bio član i još ga plaćaju za to, LOL.
  Prikaži cijeli komentar
 30. +6
  BackToMotika
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:12 | 19.03.2012.
  kao da se sve dogadja kao sto pise u protokolima sionskih mudraca. narod se iscrpljuje izazivanjem stalnih kriza, postavlja se agente u sve vaznije politicke opcije, manipulira se medijima, zbunjuje se i tjera u apatiju pomocu medija i politickih procesa, vrse se financijeske malverzacije drzavnih razmjera. kad se narod umori daje podrsku cvrstoj ruci. evo linka na protokole: galaksija.com/protokoli.htm. samo molim svakoga da zamijeni rijec židovi sa bankari ili politicka elita. preporucujem svakom da procita jer su protokoli izvanredan politicki vodic.
  Prikaži cijeli komentar
 31. +11
  zveki
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:49 | 19.03.2012.
  Članak izvrstan, sve savršeno rečeno!

  Master respect!
  Prikaži cijeli komentar
 32. +4
  Zlatna divizija
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:48 | 19.03.2012.
  U potpunosti se slažem sa autorom ovoga članka ali i on je možda zaboravio na jednu činjenicu. U zemljama koje i produciraju kapital tj. kupuju profitabilna poduzeća u drugim državama i tako ostvaruju ekstraprofite moraju u svojim zemljama poštovati zakonsku regulativu u svezi prava radnika, socijalne zaštite, imaju uglavnom neovisno sudstvo od utjecaja politike. Objektivnost a i snaga sudskih odluka a time općenito disciplina je na znatno višem nivou od zemalja jugoistočne evrope sa time i prava uposlenika u odnosu na naše. Ovisno, neobjektivno sudstvo, neprovođenje odluka suda, loša socijalna politika, često nikakva, nediciplina je jako plodno tlo za kapital iz razvijenih zemalja da kod nas ulažu jer se ne moraju plašiti obveza prema radnicima koje moraju ispunjavati u svojim zemljema, ne što ih vole, nego što moraju. A njihov uloženi kapital je itekako zaštićen, jer na vlasti budu ljudi koji su za EU i NATO i ne usuđuju se slušati glas naroda nego vlasnika kapitala i tako postaju protektorat.
  Takvo nešto se može preokrenuti u korist svoje države i naroda ali da li su na to naši političari spremni, sposobni i koliko su i sami upleteni u otimačini svoje zemlje? To je neka druga tema.
  Prikaži cijeli komentar
 33. +13
  Sikert
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:43 | 19.03.2012.
  Zoran Jelinić

  U nekim dijelovima skoro identični post napisao sam prije nekoliko godina. Zbog tog teksta na jednom drugom portalu zauvijek sam baniran.
  Sviđaju mi se vaši komentarii i čini mi se da niste za puno kompromisa s bilo kojom vlašću, što se podudara i s mojim stavovima. Iz razloga da nas ne baniraju, iako vjerujem da advance.hr to neće učiniti, molim vas pošljite mi Vašu mail adresu na: [email protected]
  Želio bih čuti vaše mišljenje o temama koje ovdje nisu spomenute.
  Prikaži cijeli komentar
 34. +11
  Varljivo_Sunce
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:42 | 19.03.2012.
  Dovoljno je pogledati listu donatora MANS-e i pobjeći glavom bez obzira od njihove pomoći u rješavanju bilo kakvih problema.

  Inače, konačno potpisan članak. Anonimnost izaziva paranoju, sumnju.
  Prikaži cijeli komentar
 35. +17
  kaveni.ivan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:17 | 19.03.2012.
  kapa dola autoru članka....
  Prikaži cijeli komentar
 36. +18
  Hrvati-prijatelji-Rusa
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:12 | 19.03.2012.
  Gospodine Marjanovicu za vrijeme zivota AGM je zivio i dijelovao dobar novinar Marjanovic, Matos se cesto obracao na njegove natpise s postovanjem.
  Ovo nase vrijeme nam je dalo jos jednog Marjanovica u vasoj osobi kao dobrog novinara.
  Cestitam vam i hvala vam na dobrom novinarskom poslu.
  Prikaži cijeli komentar
 37. +14
  Poltergeist
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  06:57 | 19.03.2012.
  "1956 Sovjetski tenkovi - 2012 Zapadne banke"
  Transparent na Orbanovim demonstracijama protiv bankarske okupacije
  Prikaži cijeli komentar
 38. +11
  Poltergeist
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  06:56 | 19.03.2012.
  Kvalitetna opservacija: Instalirana korupcija se zamjenjuje instaliranom stegom. Iza svega stoji Soroš
  Soroš mora pasti
  Prikaži cijeli komentar
 39. +25
  Zoran Jelinić
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  06:56 | 19.03.2012.
  Da prvo jedna garnitura razori zemlju, onda druga uvodi red, disciplinira narod, osiromašuje a svojim gospodarima daje odrješene ruke za nastavak nesmetanog feudalnog pljačkanja,
  Predaleko je to otišlo, nemože se više u rukavicama ništa napraviti treba skinuti rukavice i reči zvijerima DOSTA, nađite hrabrosti za to budučnost svih je u pitanju,
  Razni nevladini pokreti su opasniji od korumpiranih stranaka, plačenici zapada sa zadatkom da usmjeravaju ovce na klanje, zabraniti ih.
  I KAO PREMA VRAGU GLOGOV KOLAC UVIJEK IMA LJEK ZA ZLO
  prema imperijalizmu to je CRVENI BARJAK, dok on ne zavijori, nema pobjede
  EU I NATO su puno opasniji nego što se opčenito misli, treba vrištati na sam spomen njihova imena, tko u javnosti javno podrži to zlo treba biti izopčen iz društva kao gubavac, njegove potomke treba izbjegavati, da se zlo ne reinkarnira ponovo u budučnosti,
  porobljavaju nas a mi analiziramo, ma za...bi to,
  KAKVA STEZANJA REMENA, tehnika je toliko napredovala da sa 2 sata rada dnevno svi mogu živjeti skromno, treba uzeti tvornice u svoje ruke, Privatijacija, tj otimačina mora biti PONIŠTENA TRENUTNO, kakve revizije kakve gluposti, kada lopov upadne u banku i odnese novac ne love ga revizori nego policija,
  DAKLE BOLJA BUDUČNOST DANAS
  SLUGE KAPITALA U ZATVORE NEMA STEZANJA REMENA
  NACIONALIZACIJA OPLJAČKANE IMOVINE
  ISPOSTAVITI RAČUN ZAPADU ZA DIREKTNU I INDIREKTNU ŠTETU
  što su nam napravili u 20 godina, debelo če pokriti sva njihova potraživanja prema nama
  Prikaži cijeli komentar
 40. +6
  fredii
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  06:47 | 19.03.2012.
  Crna Gora će isto šatpom pasti ;)
  Prikaži cijeli komentar
 41. +20
  Alfons_x
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  06:22 | 19.03.2012.
  D. Marjanović
  ISKRENE čestitke na opsežnom tekstu!
  Koji iako gledan iz vaše osobne perspektive, vjerujem da odražava mišljenje svih čitatelja ovog portala.........ne dajte se potkupiti u budućnosti
  Prikaži cijeli komentar
 42. +18
  Danilo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  03:39 | 19.03.2012.
  @ADVANCE

  NAJBOLJI STE - SVAKA CAST - cestitke
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.