Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Reportaža iz Homsa: stanovnici u strahu što će se dogoditi ako vojska napusti grad

PIŠE:
23 Objavljeno:

Jutros je istekao zadnji rok za prekid vatre u Siriji, prema mirovnom planu UN izaslanika Kofi Annana. Centralna tema u zapadnim medijima je nagađanje kada će sirijska vojska prekršiti primirje kako bi se vlasti moglo prozvati za nepoštivanje UN-ove rezolucije. Ukoliko do toga dođe, teško je prognozirati koji je idući korak, no možemo pretpostaviti - udružena anti-Assad koalicija koja se naziva "Prijatelji Sirije" vjerojatno će pokušati osporiti UN-ovu rezoluciju, kao i sam UN i Vijeće Sigurnosti. Turska je već najavila kako je spremna "poduzeti korake" zbog navodnog sukoba koji se desio s njihove strane granice početkom ovog tjedna.

Sirijske vlasti potvrdile su kako pristaju na prekid vatre i kako će početi povlačenje vojske iz gradova. No, ovdje dolazimo do svojevrsne "pat pozicije" - unatoč činjenici da je vojska najavila povlačenje, vlasti navode kako vojska i dalje mora garantirati sigurnost stanovnika od potencijalnih terorističkih napada.
Ovdje ujedno dolazimo i do ključnog problema - ukoliko ponovno izbije sukob, što je lako za očekivati, sve oči će biti uprte u sirijsku vojsku i gotovo je nemoguće očekivati da bi nekim argumentima Damask mogao uvjeriti zapadne medijske sile da vojska nije ta koja je započela neki novi sukob - pogotovo nakon sistematskog izvještavanja u kojem se vojsku optužuje da namjerno ubija civile.

Do stradavanja civila svakako dolazi, no za pretpostaviti je kako je glavni uzročnik tome unakrsna vatra i granatiranje - video snimke i slike prikazuju pojedine gradske četvrti diljem zemlje koje su izuzetno razrušene.
Ne treba prejudicirati niti tvrditi nekakve "konačne istine" bez prisutnosti na samom terenu, no pomalo je teško zamisliti da vojska diljem zemlje "sistematski" ubija civilno stanovništvo. Čak da Assadov režim i jest toliko "krvoločan", kakvim ga pojedini strani mediji nastoje prikazati, gotovo je nezamislivo da tada ne bi došlo do masovnog dezertiranja unutar same vojske - pogotovo ako znamo da su pojedina visoka vojna lica već dezertirala, svi ti detalji uredno su dokumentirani u brojnim stručnim izvještajima (primjer: Istraživanje američkog instituta ISW).

S druge strane, ukoliko ima bar malo istine u informacijama koje plasiraju pro-vladini mediji - vojska je doslovno neophodna na samom terenu. U slučaju konvencionalnog rata stvari bi bile daleko jasnije, no činejnica je da opoziciona "Slobodna Sirijska Vojska" zapravo i nije vojska u pravom smislu te riječi - nitko zapravo ne zna, čak ni HRW (vidi: Izvještaj Human Rights Watch-a: naoružane pobunjeničke skupine u Siriji vrše zločine) tko zapravo sve sačinjava SSV.
Nema sumnje da se u SSV-u nalaze brojni Sirijci, od radikalnih Islamista do onih koji oružanu pobunu vide kao jedini mogući način borbe protiv aktualne vlasti. No, također su detaljno dokumentirane i informacije koje govore o velikom broju stranih boraca - netko će reći da se isti bore za nekakve ideale, no po svemu sudeći - novac je glavni motivator njihovog angažmana. Štoviše, taj detalj nije nikakva vojna tajna, Saudijska Arabija i Katar osjećaju da više nema potrebe skrivati te informacije, pa ih iznose javno (vidi: Profesionalna pobuna: arapske zemlje i SAD najavili isplate plaća sirijskim pobunjenicima).
Također, podaci da se radi o stranim plaćenicima potvrđeni su iz više izvora (vidi: Naoružane skupine upadaju s turske granice, 10,000 libijskih pobunjenika priprema se za invaziju na Siriju iz pravca Jordana).

Ako su ovi trendovi još uvijek aktivni - a nema nikakvih indikatora da bi se s njima prestalo - postavlja se logično pitanje, kako zaštiti stanovnike na terenu? Jer iz ove perspektive preostaju samo 2 moguće opcije:
- čuvati naseljene zone vojskom
- prepustiti civile pobunjenicima

Ukoliko vojska ostane u gradovima i nastavi patrolu, samo je pitanja dana - možda čak i sata - kada će izbiti novi sukobi, jer "pobunjenici", kako smo već i naveli, nisu konvencionalna vojska koju bi se moglo držati na udaljenosti. Pobunjenici mogu biti svugdje, pa i pred nosom vojnika. Ovo ne samo da je logistički iscrpljujuć konflikt, već i psihološki. U to su se možda najbolje uvjerili američki vojnici i njihovi saveznici u Afganistanu i Iraku - nakon pobjede konvencionalne vojske suočeni su s daleko nepredvidljivijim neprijateljem koji se s lakoćom može izgubiti u masi.
Baš kao i u Kabulu i Bagdadu, kaos u Homsu i drugim sirijskim gradovima prijeti da postane permanentan - no, od sirijske vojske se očekuje da to mirno promatra, što očito - neće. Ipak, svaki ofenzivni ili obrambeni potez vojske može se iskoristiti za potpuni raspad mirovnog plana, a alternative koji bi tada uslijedile su najgore moguće - potencijalna vojna intervencija stranih sila.

Da se informacija u medijima plasira izuzetno selektivno nije nikakva novost. No, za što konkretnije shvaćanje aktualne situacije svakako je bitno vidjeti obje strane priče. Jučerašnji izvještaj sirijske državne televizije iz grada Homs prikazuje jednu sasvim, za 180 stupnjeva, drugačiju priču od one koju repetiraju zapadni mediji.
Da li to znači da je reportaža sirijske TV u potpunosti nepristrana i objektivna? Teško, za pretpostaviti je da je i njihov prilog "savijen" prema prikazivanju jedne sasvim druge stvarnosti na terenu - zapravo, u to možemo biti apsolutno sigurni.
Ipak, na temelju takvih izvještaju - u kombinaciji s onima koja su nam dostupna putem daleko popularnijih kanala - možemo donekle sagledati stvarno stanje iz perspektive običnih stanovnika koji žive u sirijskim gradovima kao što je Homs.

VIDEO: reportaža sirijske državne TV iz grada Homs (11.4.2012)

(video ima prijevod na engleski, ukoliko vam se prijevod ne prikazuje nakon što pokrenete video, kliknite na oznaku CC - donji transkript na hrvatski preveden je s engleskog originala)

Transkript reportaže na hrvatski:

Voditelj: Stanovnici Homsa traže garanciju od sirijske vlade da im životi neće biti ugroženi od strane opozicionih terorističkih skupina nakon što vojska povuče svoje trupe iz grada.

Narator: Ovo je bio Homs prije ulaska vojske u grad, leglo terorizma i arena smrti i ubijanja. Nakon što je vojska ušla u grad stanovnici su vratili nešto od osjećaja sigurnosti i mira za kojim su dugo čeznuli.
No, ljudi su u strahu što će se dogoditi nakon što vojska počne povlačenje. Ovi građani su jako dugo trpili pod terorizmom, svjedočili su smrti i teroru svakodnevno. Ponovno su se osjećali sigurnima tek kada su vojne trupe ušle u grad.
Nije jednostavno uvjeriti ih da ostanu mirni nakon što se trupe povuku, ove vojne jedinice su glavni faktor stabilnosti i sigurnosti u gradu.

Osoba 1: Protivimo se odlasku vojske iz Homsa, jer teroristi će nastaviti sa svojim djelovanjem čim se vojska povuče. Ako vojska napusti Homs, morati ćemo i mi, jer nema nikakve sigurnosti. Ovi teroristi su počinili strašne zločine protiv civila. Bilo je ubijanja, silovanja, uništavanja i sabotaže svugdje u Homsu. Neki su još uvijek aktivni.

Osoba 2: Spremni smo na najgore ukoliko vojska napusti grad.

Osoba 3: Svi podržavamo prisutnost vojske. Dok god se u Homsu nalaze teroristi, vojska mora ostati u gradu.

Osoba 4: Vojska mora ostati ovdje. To je jedini način da se grad očisti od terorista. Ukoliko vojska ode bez da završi svoju misiju, situacija će se ponovno pogoršati, i biti će kao što je bilo i ranije.

Osoba 5: Vojnici su naša braća i sinovi. Oni su naši stvarni spasioci. Vojska je ta koja nas čuva. Vojska je ta koja drži ovu zemlju na okupu. Podržavamo vojsku i predsjednika. Bez vojske bili bismo poklani kao što se dogodilo i u drugim kvartovima - kuće su provaljene, a stanovnici silovani i masakrirani. Nisu propustili iskoristiti nijedan barbarski čin.

Osoba 6: Protivim se odlasku vojske iz Homa. Ako vojska ode, naš kvart će biti uništen i biti ćemo prisiljeni otići, ja neću moći u školu.

Osoba 7: Bili smo zaključani u kućama prije no što je stigla vojska. Sada napokon možemo izaći iz kuće i prošetati, više nas nije strah napustiti kuću. Tako je lijepo vidjeti nekoga vani i u večernjim satima, jer prije se nitko nije usudio.

Osoba 8: Jako smo zahvalni vojsci što nas je zaštiila, zahvalni smo svakom vojniku u vojsci. Nema dovoljne nagrade za ono što su učinili. Dugujemo vojsci sve. Vojnici ginu tako da bi mi mogli živjeti. Oni su budni kako bi mi mogli spavati. Oni se umaraju kako bi se mi mogli odmoriti. Oni su bili i gladni i žedni samo da nas zaštite. Nismo mogli izaći iz svojih domova dok vojska nije stigla.

Narator: Ovako se stanovnici grada Homs osjećaju po pitanju odlaska vojske iz njihova grada. Njihova jedina nada je da će vojska ostati. Ukoliko vojska ode, strahuju da će se situacija ponovno pogoršati i kako će ponovno proživljavati istu noćnu moru kao i ranije. Oni traže od vlade da ih ne ostavlja i napominju kako je dužnost vlasti da štiti stanovništvo.

Prevedeno s engleskog na temelju originalne video snimke dostupne na slijedećoj adresi (i poviše ovog teksta): http://www.youtube.com/watch?v=axQXQYLbmjU

Izvori i reference:
rtv.gov.sy HRW CNN ISW

Komentari

(23):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. +2
  Bosancheros
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:54 | 13.04.2012.
  Ovi nisu normalni, cuj da vojska napusti grad, pa to je njihov grad, njihova zemlja, njihova vojska, njihov narod, Boze sacuvaj, nigdje veze. Da Bog lijepi podari da sto skoriji kraj i sto uzasniji ovim zlotvorima. Zaista ne mogu da se nacudim ...
  Prikaži cijeli komentar
 2. +2
  Mikonjan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:23 | 13.04.2012.
  @zhenghe77
  Reći ču ti samo jedno - prošlost ne smije mutiti budućnost. Stanje u Siriji je poprilično drugačije od svih drugih, jedina komparacije je možda nedavno Libija. Da se radi "samo" o građanskom ratu, onda ajde... mogli bismo vući paralele, ali kad znamo da NATO želi invaziju što prije i što žešće... stvari su puno drugačije. NE imperijalizmu je jedini stav koji je pravedan, bar ako se mene pita.
  Prikaži cijeli komentar
 3. +1
  zhenghe77
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:31 | 13.04.2012.
  pregledam malo reportaže i komentare, koji u svakom lsučaju su samo odraz onog koliko ko ima informacija i kako ih razumije. sve naše informacije dolaze od medija koji ih većinom preuzimaju od svega dvije tri svjetske medijske kompanije koje iamju mogućnost da pokriju najveći dio dešavanja u svijetu. to svi znamo. zato i naša mišljena i komentari imaju i takav prizvuk. svi smo sa prostora "zemlje meda i krvi"( to je turski naziv za BALKAN ( bal-med, kan-krv), zaista su ga dobro i opisali toliko ljepote koje imaju ovi prostori nema skoro nigdje na svijetu, a toliko nereda i haosa. mislim da se sva dešavanja odvijaju po istoj matrici jer se tako i planiraju. smo su izvođači i publika mijenjaju zavisno od vremena i prostora. šta se dešava u siriji i oko sirije, može se tumačiti i tumači na način kako kome odgovara. i to je u startu već problem koji se razvija i dovodi dalje do opšteg nesrazmjera u onom što želimo i onog što vidimo.zaista bi bila nepravda i neprihvatljivo recimo da srbi i muslimani u R Sloveniji imaju potpunu vlast i dominaciju po svim osnovama, takođe i u R Hrvtaskoj, da recimo u R Srbiji Mađari,Bošnjaci, Hrvati, Romi, imaju vlast i dominaciju, isto tako U C. Gori, a pogotov u Makedoniji, ako posmatramo sa te strane, i dešavanja koja su bila kod nas, onda smo za sustav bivše SFRJ svi mi bili pobunjenici. zato je opasno prozivati i nazivati nekog kome je uništeno sve i pobijeno sve, pobunjenikom i terorirstom.zato momak koji sebe naziva bosna-defence, ima emotivan proistup Sirijskoj tragediji, a većina onih koji ne ulaze dubljke u genezu šta je u Siriji i zbog čega sada Sirija, imaju takav stav.Neše mudrosti uče nas da kada nešto hoćemo da uradimo ili kažemo vidimo prvo da li bi to prihvatili i dozvolili sebi, pa ako je tako onda može, a ako ne, pa i drugog boli ako se ubode na trn.svako dobro i nepravdu i sve ono što vodi ka tlačenju i ugoržavanju čovjeka kao najslobodnijeg i jedinog obdarenog razumom stvorenja na ovoj planeti treba osuditi i uprijeti prstom u takvo što.
  Prikaži cijeli komentar
 4. +3
  zveki
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:31 | 13.04.2012.
  Ovca: videa su užasna, s tim da treći video jubitu više ne da otvoriti, tko zna kakva grozota je tek tamo bila! Evo, što naša vanjska politika podržava i pozdravlja kao freedom fighterse. SRAMOTA!
  Prikaži cijeli komentar
 5. +7
  Egzil
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:35 | 12.04.2012.
  Sirijska vojska ce se povuci i stacionirati na periferije gradova, tako da ne bi trebalo biti bojazni da ce ih pobunjenici zaposjesti, sem sto ce se, vjerovatno, ubacivati u manjim grupama u gradove. Naravno da ce i Vojska pratiti kretanje terorista tako da ne bi trebalo biti mogucnosti niti straha od ponovnog zauzimanja ijednoga grada. Vise me plasi da je ovo isiljeno primirje... Ovdje je scenarij jasan, samo nije jasno koliko dugo ce trajati to nekakvo primirje, da li samo do tada dok se ne ubijedi Rusija da pristane na zapadnu vojnu intervenciju. Nadam se da ce Rusi ostati pri svome stavu i da ni u kom slucaju nece prepusiti Siriju ovome pomahnitalome zlu sa zapada.
  Prikaži cijeli komentar
 6. +5
  Gray Fox
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:46 | 12.04.2012.
  Ja sam za prekid vatre i primirje. ALI da se obje strane pridržavaju dogovora, pogotovo "pobunjenička".
  Znam da se mogu dogoditi ove komplikacije.
  1.Sirijska se vojska povukla
  2.Pobunjenici rade napade i dalje, za napade se okrivi vojska
  3.Dolazi do zapadne intervencije, pitanje je što dalje?
  Stvarno bih želio da se sve dobro završi i da mogu imati mirno i bezbrižno ljeto!
  Ali nekako sumnjam u to. Nažalost možda budu sudili Assadu za zločine, naravno da je to nepravedno.
  Prikaži cijeli komentar
 7. +2
  BranislavO.
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:41 | 12.04.2012.
  @bosna defence

  O kakvim 'sunitskim četvrtima' pričaš i time impliciraš da su baš one uništene, jer je Asad Šiit? Ako nisi znao, 74% populacije Sirije su Suniti, a svega 12% Šiiti!
  Prikaži cijeli komentar
 8. +1
  Mikonjan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:10 | 12.04.2012.
  @Ovca
  Užasne snimke, ali mislim da bi ih trebali svi pogledati.
  Prikaži cijeli komentar
 9. +1
  BlinkBlink
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:09 | 12.04.2012.
  @vanijak
  "Bas me zanima kako bi americka vlada reagovala"
  -----------------------------------------------
  Mislim da imam odgovor tvoje pitanje :)
  en.wikipedia.org/wiki/Los_Angeles_riots_of_1992
  Osobno se sjećam ovoga, a imam i neku rodbinu u LA. Sve u svemu, gadno je bilo.
  Prikaži cijeli komentar
 10. +5
  Ovca
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:04 | 12.04.2012.
  evo za one poput bosna-defence nek pogledaju ova 3 videa, ja sam upalio prvi druga dva uopce ne zelim vidjeti...
  portalsvijesti.com/vijesti/sokantne-snimke-iz-sirije-...
  Prikaži cijeli komentar
 11. 0
  svenne
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:04 | 12.04.2012.
  Sve dok se u ovoj situaciji i nadalje ogledaju snage i jačina a ne razum i vrlina - nema mira.
  Prikaži cijeli komentar
 12. +10
  vanijak
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:59 | 12.04.2012.
  Ja stvarno ovo ne razumem.Kako se moze zahtevati odlazak vojske iz svojih gradova.Pa to nije vojska neke strane zemlje kao prilikom invazije jedne zemlje na drugu nego je regularna vojska drzave Sirije.Ovi zapadnjaci i njihovi arapski sateliti su prevrsili vise svaku meru mesajuci se u unutrasnje poslove drugih drzava.Bas me zanima kako bi americka vlada reagovala kada bi se naoruzane grupe pojavile u Teksasu zauzimajuci pojedine gradove.Da li bi povukli vojsku ili bi ih masakrirali?Ovo je plan da bi se ovi banditi pregrupisali jer ih je sirijska vojska rasturila u zadnjih mesec-dva a za to je potrebno vreme koje im ovaj plan i omogucava.
  Prikaži cijeli komentar
 13. +3
  Drvokradica
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:49 | 12.04.2012.
  @boža
  A je, a ja sam u Pjongjangu. Evo pijem hennesy sa Kimom Juniorom i rugamo se vama u vanjskom svijetu :P
  Prikaži cijeli komentar
 14. 0
  ivkopivko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:35 | 12.04.2012.
  uf, ovo ce biti tak grdo imam osjecaj... vojska ce se povuci, placenici vratit i poceti tlacit opet, vojska ce uzvratit i BAM: svi mediji ce izvjestiti kako je vojska prekrsila primirje i pocet ce kenjat po trenutnoj vlasti. i onda neznas kaj bi, neg napravio nuklearku i sravnio ih cijeli zapad sa zemljom, bez obzira na posljedice, fuj
  Prikaži cijeli komentar
 15. +5
  boža
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:19 | 12.04.2012.
  bosna-defence je u Siriji,pa zna sta se tamo desava i na konto toga daje komentare..pa ni u svom gradu,selu neznas sta se desava,a kamoli tamo
  Prikaži cijeli komentar
 16. +1
  BlinkBlink
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:12 | 12.04.2012.
  @Drvokradica
  200 UN promatrača trebala bi stići na teren (nenaoružanih), ali ne znam ni kada ni od kuda (šta je također jako važno)
  Prikaži cijeli komentar
 17. 0
  Drvokradica
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:08 | 12.04.2012.
  Vojska je jedini element sigurnosti, zašto bi se vojska povukla? Neka Kofi dovuče svoje promatrače i gotovo priča, šta je sa njima?
  Prikaži cijeli komentar
 18. +5
  admin
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:06 | 12.04.2012.
  @gradski
  Dobro uočeno, izgleda da je autor poduplao tezu :) Biti ću toliko slobodan pa mu to prepraviti na "180". Hvala :)
  Prikaži cijeli komentar
 19. +6
  gradski
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:02 | 12.04.2012.
  Jučerašnji izvještaj sirijske državne televizije iz grada Homs prikazuje jednu sasvim, za 360 stupnjeva, drugačiju priču od one koju repetiraju zapadni mediji.

  ispravno je 180 stupnjeva
  da, znam da vidim glupost
  Prikaži cijeli komentar
 20. +7
  BlinkBlink
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:47 | 12.04.2012.
  @bosna-defence
  Ne želiš valjda reći da su sve ovo Kršćani i Alawiti? :-P
  Prikaži cijeli komentar
 21. -25
  bosna-defence
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:44 | 12.04.2012.
  how yes no-kako da ne-bas me cudi sto nisu prikazali sravnjene sunitske cetvrti,vjerujem da i njihovi stanovnici zele "ostanak" vojske.prava gebelsova propaganda.
  smrt Basaru ,zlocincu i ubici sirijskog naroda!!!
  Prikaži cijeli komentar
 22. +4
  BlinkBlink
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:44 | 12.04.2012.
  @Y0d4
  Sutra oko jutarnje kave :-O
  Ma ova cijela parada je groteskna... gledam ovaj video i ne mislim da se radi o nekakvoj pro-vladinoj propagandi. I nije čudo da ljudi spominju samo vojsku (a ne politiku), vojska je jedini faktor spasa (bar iz njihove perspektive). Nadam se da do strane intervencije neće doći, ali biti će još punooo provokacija :-(
  Prikaži cijeli komentar
 23. +4
  Y0d4
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:40 | 12.04.2012.
  koji je vas rok za wwIII ?
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.