Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Pretvaranje Jemena u pakao na Zemlji: Obama pred kraj mandata uvodi Ameriku u još jedan rat - rat koji će Ameriku koštati sveg morala

PIŠE:
12 Objavljeno:

Rat u Jemenu je jedan od onih ratova za koje se Obamina administracija nadala da će biti što manje na svjetskim naslovnicima zbog činjenice da je toliko pogrešan, nemoralan i strašan da bi ikakva poveznica američkog vodstva s istim vrlo lako koštala SAD svog moralnog kapitala - sada, na kraju mandata, Obama direktno uskače u taj rat.

Čak i za one koji ne znaju gdje je Jemen na karti svijeta nije teško pojasniti o kakvom se sukobu ovdje radi.

Jemen, s oko 25 milijuna stanovnika, je najsiromašnija država arapskog svijeta smještena na jugu arapskog poluotoka. Graniči s bogatom Saudijskom Arabijom na sjeveru i diplomatski neutralnim Omanom na istoku.
Za vrijeme Hladnog rata postojala su dva Jemena - Sjeverni (vojna hunta, pro-Zapadna orijentacija) i Južni (socijalistički, pro-sovjetski). Predsjednik Sjevernog Jemena od 1978. bio je moćni, a prema brojnim izvorima i vrlo korumpirani (navodno je namaknuo bogatstvo koje se mjeri između 30 i 60 milijardi USD), Ali Abdullah Saleh.

Nakon ujedinjenja dvaju Jemena 1990. godine (unatoč različitim ideološkim stavovima, dva Jemena nikad nisu ratovala, čak su često imali i dobre odnose) Salehova vlast se nastavila, odmah je postao predsjednik ujedinjenog Jemena i na toj poziciji je bio sve do 2012. godine, odnosno do izbijanja velikih anti-vladinih prosvjeda u sklopu tadašnjeg tzv. Arapskog proljeća.

Još od 1978. do 2012. Jemenom vlada Ali Abdullah Saleh, a i danas je jedan od najutjecajnijih aktera60 do 65% stanovnika Jemena su suniti, a 35 do 40% su šijiti. Saleh je sunit i bio je saveznik Saudijske Arabije. Ukratko - loše vijesti za jemenske šijite koji su se pobunili. 2009. jemenska vojska, uz pomoć Saudijske Arabije, kreće u napad na šijitske pobunjenike - tisuće su ubijene, a deseci tisuća protjerani. Nadalje, šijitski pobunjenici ističu kako Saudijska Arabija direktno financira i pomaže Al-Qaedu u Jemenu kako bi se borila protiv njih.

U cijelu priču već tada se uključuje SAD - dakle, govorimo tek o početku prvog mandata predsjednika Baracka Obame. Što Washington ima protiv jemenskih šijita? Iran. Naime, SAD i Saudijska Arabija - dva ključna saveznika na Bliskom istoku - polaze od pretpostavke da su svi šijiti zapravo lojalni Iranu, njihovom neprijatelju. Jesu li te pretpostavke točne? U većini slučajeva vjerojatno jesu mada je Iran znatno više involviran u Iraku i Siriji nego u Jemenu, no osovina Washington-Rijad ne želi ništa prepustiti slučaju. Boje se jemenskih šijitskih pobunjenika jer u njima vide ulazak iranskog utjecaja s južne strane arapskog poluotoka.

Kako smo i spomenuli, velik trud se ulagao u to da Jemen ne bude na naslovnicama, a u takvom vakuumu svašta prolazi. Primjerice, na zapovijed američkog predsjednika Baracka Obame SAD 24. prosinca 2009. pokreće napade krstarećim raketama na Jemen - tvrde kako ciljaju Al-Qaedu, ali zapravo pogađaju beduinsko selo al-Majalah i pritom ubijaju najmanje 55 civila, od toga 28 djece. Navodno pritom ubijaju i nekoliko pripadnika Al-Qaede.

Riječ je o velikom incidentu za kojeg nitko nije čuo.

2013. snimljen je i dokumentarni film o tome, naziva "Dirty Wars" (Prljavi Ratovi) na temelju knjige istraživačkog novinara Jeremya Scahilla (koji je zajedno s Glennom Greenwaldom jedan od suosnivača lista The Intercept).

Kompletan film "Prljavi Ratovi" možete pogledati ovdje:

Koliko to sve znači? Malo ako široka javnost o tome ne zna ništa. Informacije nisu duboko zakopane - međunarodna organizacija za ljudska prava, Human Rights Watch, u svom izvještaju opisuje detalje američkog napada na beduinsko selo al-Majalah.

* Veliki HRW izvještaj o američkim napadima dronovima u Jemenu možete pročitati ovdje: https://www.hrw.org/report/2013/10/22/between-drone-and-al-qaeda/civilian-cost-us-targeted-killings-yemen

U američkim napadima bespilotnim letjelicama ubijeno je i još puno više jemenskih civila - no, osim ponekog prosvjeda upućenih udruga, ostatak svijeta ne zna ništa o Jemenu i američkoj ulozi u tom ratu.

Vratimo se na 2012. - s vlasti je srušen dugogodišnji predsjednik Saleh, a SAD je odmah instalirao na vlast svog i saudijskog čovjeka po imenu Abd Rabbuh Mansur Hadi. Hadi je postao predsjednikom na jemenskim izborima na kojima je bio jedini kandidat (unatoč tome tadašnja američka državna tajnica Hillary Clinton pozdravila je ovaj potez kao "demokratski").

No, Hadi nije dugo bio na vlasti - u rujnu 2014. šijitski pobunjenici, koji se nazivaju Houthi, preuzimaju kontrolu nad glavnim gradom Sanaa, a Hadi se daje u bijeg. Nije teško pogoditi gdje je pobjegao, u Saudijsku Arabiju, dakako.

U Washingtonu i Rijadu nastaje panika - preuzimanje kontrole od strane Houthi pobunjenika za njih znači samo jedno: Iran preuzima Jemen. Takvo što se ne smije dopustiti i već u ožujku iduće godine, 2015., kreće saudijska vojna agresija na Jemen. Saudijske snage pokreću intenzivne zračne napade, a potporu im daju njihovi zaljevski arapski saveznici. Unatoč potpuno ilegalnoj agresiji, SAD se oglašava i poručuje kako daju potporu agresiji koju predvodi njihov saveznik, Saudijska Arabija.
Saudijski F-15C Ono što je uslijedilo od ožujka 2015. do danas je zapravo niz ratnih zločina. Ako jedan SAD - koji se predstavlja za moralnu vertikalu cijelog svijeta - ubija civile po Jemenu, onda možemo samo zamisliti što radi jedna Saudijska Arabija, apsolutistička monarhija u kojoj još uvijek postoje srednjovjekovni zakoni (primjerice smrtna kazna za vještice).

Svijet je pratio događaje u Siriji, u Ukrajini... za to vrijeme trajala je kriminalna agresija protiv Jemena. Saudijske zračne snage namjerno su gađale brojne civilne objekte, od škola, tvornica, bolnica do tržnica.

Unatoč tome nisu uspjeli slomiti pobunjenike - između ostalog i zbog činjenice da se njima pridružio neočekivani saveznik, svrgnuti predsjednik Saleh i njemu odana vojska (Saleh očito osjeća da bi pobunjenici mogli trijumfirati u ovom ratu te tu vidi svoj put za povratak natrag na vrh). Ne samo da Saudijska Arabija nije slomila pobunjenike već su sada i sami postali žrtva - naime, jemenske pobunjeničke i vojne snage sve više izvode raketne napade na teritorij Saudijske Arabije - vraćaju rat agresoru sve snažnije iz dana u dan.
Američki državni tajnik John Kerry sa saudijskim kraljem Salmanom i saudijskim ministrom vanjskih poslova Adelom al-Jubeirom U Rijadu je panika i u toj panici nastavljaju još intenzivnije s onim što su radili od početka - ubijanjem jemenskih civila. Naime, prije tjedan dana izveden je opći pokolj u glavnom gradu Sanaa. Organizacija Human Rights Watch piše kako je u napadu na pogreb koji se održavao u glavnom gradu ubijeno više od 100 civila. Također se navodi kako je riječ o očitom ratnom zločinu.

Nakon ovog pokolja uslijedili su pozivi svih relevantnih organizacija za ljudska prava SAD-u da prestanu s podupiranjem zločinačke saudijske agresije na Jemen.

Iz Washingtona je stigla nekakva mlaka izjava osude, ali ništa konkretno. No, nekoliko dana nakon situacija poprima jedan sasvim drugi pravac. Naime, iz američke vojske poručuju kako su jemenski Houthi pobunjenici u dva navrata gađali njihov ratni brod USS Mason koji se nalazio u blizini jemenske obale. Rakete su navodno pale u more prije nego su dosegle američki brod.

Cijela ova priča djeluje vrlo neuvjerljivo i imajući u vidu američki angažman u Jemenu s opravdanom sumnjom može se gledati i na same raketne napade. Nadalje, ako su se napadi zaista i dogodili, nemoguće je reći tko ih je izveo, odnosno mogla je izvesti neka skupina kojoj je tako naređeno samo da stvori povod na temelju kojeg bi SAD mogao ući, punom snagom, u ovaj rat.

Nije dugo trebalo čekati - američke snage izvele su nekoliko napada svojim krstarećim Tomahawk raketama na položaje jemenskih Houthi pobunjenika te su pritom, navode, uništili nekoliko radarskih sustava.

VIDEO: Snimka američke mornarice - ispaljivanje krstarećih raketa Tomahawk na Jemen, 12. listopada 2016.

Zašto SAD to radi? Nekoliko je razloga - da pomognu svojim saudijskim saveznicima, dakako, ali postoji još jedan razlog. Naime, u Siriji im očito ne ide, nemaju načina kako zaustaviti rusko-sirijsku ofenzivu u Aleppu (odnosno ne žele riskirati s ruskim S-300 i S-400 sustavima) tako da sada očajnički moraju demonstrirati svoju vojnu moć negdje, bilo gdje, jer nikada se ne smije dozvoliti dojam da je SAD, najveća vojna sila svijeta, negdje nadjačana.

To je jedan od razloga zašto SAD sada napada Jemen, zbog skretanja pažnje, po istom ključu kako je i Clinton 90-ih napao Sudan da skrene pažnju s Lewinsky skandala.

Hoće li nekoliko krstarećih raketa biti dovoljno? Izgleda da neće jer je američki predsjednik Barack Obama upravo poručio Kongresu kako zadržava pravo izvođenja napada na Jemen "kada god to bude nužno i primjereno". Potvrđivanje ideologije američke izuzetnosti? Izgleda. SAD još jednom pokazuje svijetu - a naročito saveznicima koji potajno razmišljaju o odbijanju poslušnosti - kako su oni sila koja može napasti gdje hoće i kada hoće.

* Foto-esej reporterke Alex Potter o žrtvama rata u Jemenu možete pogledati ovdje:
https://theintercept.com/2015/07/10/yemen-airstrike/

Tijekom jučerašnjeg dana Obama je obavijestio Kongres kako je odobrio napade na Jemen kao "odgovor na ispaljivanje protubrodskih raketa od strane Houthi ustanika". Zanimljivo je da, još jednom, SAD uopće nema dokaze da su rakete ispalili Houthiji, ali Obama svojim stavom daje do znanja da Americi dokazi i ne trebaju, dovoljna je riječ američkog predsjednika. Naime, glasnogovornik Pentagona, Peter Cook, samo dan ranije je za vrijeme novinske konferencije rekao: "Ne znamo tko je povukao okidač, znamo da samo da su rakete ispaljenje s Houthi teritorija".

VIDEO: Jemenski novinar Nasser Arrabyee u emisiji Democracy Now - "Obama ubija Jemen!"

Houthiji poručuju kako oni nisu izveli nikakve napade protiv američkih brodova te navode kako je riječ o "lažnim povodima" kojima se želi dodatno eskalirati situacija i pojačati bombardiranje Jemena.

"Ove optužbe su potpuno neutemeljene - vojska i narodne snage nemaju nikakve veze s tim napadima. Potpuno smo spremni surađivati u istrazi kako bismo pronašli odgovorne za napad na američki brod", navodi se u službenoj izjavi Houthi vodstva, de-facto jemenske vlasti, koju prenosi državna novinska agencija Saba.

Što to znači SAD-u? Apsolutno ništa. Obama je rekao kako su Houthiji napali i sada ih treba kazniti. Sutra se možda opet desi kakav "Houthi napad" pa će SAD odgovoriti još i znatno većom silom - tako počinju ratovi u vakuumu medijske cenzure, u sistemu gdje izvještaji međunarodnih organizacija za ljudska prava ne znače ništa jer ništa ne može poljuljati (medijsku) popularnost američkog predsjednika, naročito ne pred izbore na kojima se očekuje kako će štafetu od njega preuzeti Hillary Clinton.

Zračni udari na jemenski glavni grad SanaaNo, pitanje je hoće li SAD moći tek tako pridružiti se svojim saudijskim saveznicima u razaranju Jemena, zemlje koja se zbog rata - i namjernog uništavanja njene infrastrukture - nalazi u ogromnoj humanitarnoj krizi (kronično nedostaje pitke vode). Naime, Iran je poslao svoje ratne brodove pred obalu Jemena kao direktno upozorenje SAD-u da neće tolerirati njihovo ponašanje.

Obamina ostavština, kako mu se zadnji mandat približava kraju, sve je više i više ukaljana, a odluka Nobelove komisije sve je veća sramota.

Ray Offenheiser, predsjednik humanitarne organizacije Oxfam America, objavio je jučer tekst u listu TIME, u kojem se osvrnuo na američku potporu saudijske agresije na Jemen, te piše:

"Humanitarni udarac ove kampanje bombardiranja je stravičan - niti jedan civil nije nepogođen. Jemen, najsiromašnija zemlja Bliskog istoka sada se nalazi na rubu gladi. Brojke rijetko mogu opisati sav očaj sukoba, ali su dobar početak - više od 19 milijuna ljudi nema pristup čistoj vodi, 14 milijuna gladuje ili je pothranjeno, a više od 3 milijuna je protjerano iz svojih domova...

... U konačnici trebamo se zapitati kako će se ovo odraziti na ostavštinu predsjednika Obame. On i njegovo vanjskopolitičko vodstvo će sigurno jednog dana ponovno se prisjetiti odluka u Jemenu gdje traje pokolj i svakodnevni napad na ljudsko dostojanstvo.

Svakim danom dok SAD podupire ovaj rat, sa svakim zračnim napadom na civile, sa svakim ubijenim civilom, ranjenim ili izgladnjelim, sa svakim američkim oružjem koje je korišteno u Jemenu, sa svakim punjenjem zrakoplova koji ubija i ranjava civile, SAD gazi svoju reputaciju u svijetu".


Offenheiser je u pravu, SAD gazi po svojoj reputaciji, ali samo zato što može, zato jer ih prozvati nitko neće. Američka predsjednička kampanja ulazi u samu završnicu - mediji će slaviti 8 godina predsjedništva Baracka Obame tvrdeći kako je bio odličan predsjednik, umjeren, uravnotežen i simpatičan. No, stanovnici Jemena neće na taj način pamtiti njegovih 8 godina jer njihove živote je direktno svojim odlukama pretvorio u pakao, a sada bi im, kao oproštajnu gestu, mogao taj pakao učiniti još i strašnijim.


Izvori i reference:

Stop the Saudi war in Yemen
http://www.thehindu.com/opinion/editorial/stop-the-saudi-war-in-yemen/article9212035.ece

Iranian ships in Gulf of Aden: How far might Yemen escalation go?
https://www.rt.com/op-edge/362805-iran-us-yemen-saudi-gulf/

US Escalates Involvement in Yemen
http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=17437

‘Limited & proportionate’: Obama vows to continue ‘self-defense’ strikes in Yemen
https://www.rt.com/usa/362839-obama-yemen-necessary-self-defense/

US: Reassess Targeted Killings in Yemen
https://www.hrw.org/news/2013/10/21/us-reassess-targeted-killings-yemen

U.S. support to Saudi Arabia to hinge on Yemen cease-fire
https://www.washingtonpost.com/world/national-security/us-support-to-saudi-arabia-to-hinge-on-yemen-cease-fire/2016/10/13/2082ac40-916a-11e6-9c85-ac42097b8cc0_story.html

US missiles just made the war in Yemen even more complicated
http://edition.cnn.com/2016/10/14/politics/yemen-us-role-in-war/

Yemen: Saudi-Led Funeral Attack Apparent War Crime
https://www.hrw.org/news/2016/10/13/yemen-saudi-led-funeral-attack-apparent-war-crime

U.S. Support for the War in Yemen Is Indefensible
http://time.com/4531649/yemen-conflict/

'Heinous crime against humanity': how Saudi airstrikes have devastated Yemen
https://www.theguardian.com/world/2016/oct/15/heinous-against-humanity-how-saudi-airstrikes-have-devastated-yemen

Obama: Yemen strikes were 'limited and proportionate'
http://www.usatoday.com/story/news/politics/2016/10/14/obama-yemen-strikes-were-limited-and-proportionate/92066866/

Komentari

(12):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. +3
  korisnik10177
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:28 | 16.10.2016.
  SAD SU OSNOVANE ZATO DA BUDU ORUĐE TALASOKRACIJE, A KANADA KAO ORUĐE V.B. TALASOKRACIJE JER SU SE SAD OTELE KONTROLI. Sve amere i kanađane trebali ispostaviti izolaciji, ostrakirati, bojkotirati, odbacivati (i svaki od nas na osobnom planu) te tako sa dna pritiskati na SAD javno mnjenje. A svaki od nas može dosljedno ponavljati, u naj širem smislu, YANKEE GO HOME' Više puta u povjesti je pomoglo...
  Off topic (ali samo djelomično) zaştoTim ostsje u HR? Zato što se upravo realizira CETA, a teren je pripremljen za rasprodaju, u kojojće Kanada pretjeći SAD.... Ili kupovati za SAD korporacije. Lova do krova za izdajice.
  Prikaži cijeli komentar
 2. +6
  djosip
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:04 | 16.10.2016.
  @shumadinac
  Erdogan je pokazao kako bi mogao rezonirati u slucaju direktnog sukoba velikih. On bi se mogao privremeno priklanjati onoj strani u cijim ce interesima pronalaziti i vlastitu korist (i potom eventualno korist i za Tursku).
  Puno je veca misterija sto ce doci nakon Erdogana tj. hoce li biti neciji igrac ili ce biti covjek za Tursku.
  Prikaži cijeli komentar
 3. +7
  shumadinac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:34 | 16.10.2016.
  @ djosip
  Da sam vidovit pokupio bih pare na kocki ili berzi i ne bih imao vremena za razmišljanje o geopolitici, imao bih preča posla ;)
  Ovde se radi o sirovoj logici. Da li je konfrontacija očigledna?
  Da li će ona dalje narastati (mislim da je i ovo očigledno)?
  Da li će ta konfrontacija dovesti do ujedinjenja "onih drugih"? Pa već se svuda može pročitati da je Amerika Rusiju "gurnula u zagrljaj" Kini ekonomskim i drugim pritiscima u poslednje vreme.
  -
  Po formiranju blokova sasvim je normalno da će imati različite ideologije a šta nosi obračun ideologija znamo iz iskustva - na tome se zasniva veliki broj zaključaka iz mog "proročanstva".
  Pravac "istočne ideologije" se može naslutiti iz poteza i izjava Putina. Nacionalizacija nekih velikih energetskih kompanija ne govori u prilog neoliberalizmu. Insistiranje na tradicionalnim vrednostima ukazuje na nameru da se menjaju sada prihvaćene "zapadne vrednosti" itd, itd.
  -
  Vremenom se gomilanjem podataka stvara osećaj u vezi određenih pitanja i novi podaci jačaju ili menjaju taj osećaj. Npr. možda se Erdogan zaista promenio ali moj "osećaj" mi govori da je to samo taktika i da će Turska biti potpuno na strani NATO u predstojećim sukobima.
  Ali kao što sam već rekao - vreme će pokazati. Ja ništa ne tvrdim, samo posmatram.
  Prikaži cijeli komentar
 4. +4
  djosip
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:52 | 16.10.2016.
  @Sergej
  Mozda je u srodstvu s Vidovitim Milanom.
  Prikaži cijeli komentar
 5. +8
  shumadinac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  07:28 | 16.10.2016.
  @ Nonalignedman
  Vidim da odgovor i sam znaš, jedino ako hoćeš da te tešim.
  @ Sergej
  Prezime nije ali Balkan je mali, rodbinske veze nikad nisu isključene - 3., 4., 5., koleno ;)
  Prikaži cijeli komentar
 6. +5
  Sergej
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:51 | 16.10.2016.
  @shumadinac
  Da tebi prezime nije Tarabić?
  Prikaži cijeli komentar
 7. +12
  djosip
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:32 | 16.10.2016.
  Hvala autoru na jemenskoj retrospektivi.
  Prikaži cijeli komentar
 8. +10
  Nonalignedman
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:15 | 16.10.2016.
  @shumadinac
  Ovo zvuci kao prorocanstvo. Ono sto mene zanima je razvoj stvari na balkanu. Dali ce prevladat razum ili glupost, viši interesi ili niske strasti, realnost ili mitomanija...
  Prikaži cijeli komentar
 9. +14
  ZagorZG
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:09 | 15.10.2016.
  jemenci napali saudijski konvoj:
  almasdarnews.com/article/houthi-forces-carry-massive-...
  Prikaži cijeli komentar
 10. +11
  astrolila
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:51 | 15.10.2016.
  @shumi odlicno, hvala
  Prikaži cijeli komentar
 11. +2
  chavez
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:31 | 15.10.2016.
  Moral je izgubljen vec 1776 kad su legalizirali ropstvo
  Prikaži cijeli komentar
 12. +8
  shumadinac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:21 | 15.10.2016.
  Anerika sve dublje tone. Danas je već očigledna konfrontacija o kojoj sam pisao pre više godina. Tada sam proglašen za pesimistu, da vidim samo crno ali više na tu temu ne vredi gubiti vreme - jer je očigledno. Sada, kada pokušam da pogledam unapred, vidim samo pozitivno (blisku budućnost preskačem, naravno). Možda je na neki način morbidno pričati o "svetloj budućnosti" u ovakvoj situaciji, gotovo za osudu ali to je sudbina onih koji pokušaju da vide malo dalje.
  -
  Konfrontacija Rusije i Zapada "vrišti" iz svake vesti. Pokušali su da izazovu direktan sukob obaranjem ruskog aviona ali su Rusi uspeli to da odlože nekoliko meseci. Sada više nema odlaganja - možda nekim čudom ne počne do proleća ali to je krajnji termin.
  Šta će to početi? Amerika je spremila konflikte širom planete. Dugo vremena ih je "gajila" i sada će da ih pokrene. Ali ozbiljnog napada Zapada na teritoriju Rusije i Kine neće biti pa tako ni masovnog nuklearnog odgovora. Biće nešto taktičkih nuklearki čisto da se ljudi podsete šte je to ali ne u meri da izazove globalnu ekološku katastrofu. Ratovaće se na mnogo mesta (interesantno, Tarabići su rekli da Srbija neće učestvovati u sledećem velikom ratu ali ja ne vidim mogućnost da ga izbegne) pa tako i na Balkanu ali taj rat teško da mogu nazvati svetskim jer ni Rusija ni Kina ni Amerika neće biti okupirane. Ratovi će verovatno trajati 4-5 godina (ljudi su više puta pokazali da im treba vremena da počnu da misle) i posle toga će doći do "razgraničenja" Istok-Zapad. Kako, zašto... preskačem jer sam puno puta pisao.
  -
  NOVI HLADNI RAT
  Mislim da je logično hladni rat računati od prestanka ratnih dejstava i definitivnog razgraničenja. Od tog momenta počinje "ekonomsko takmičenje" Istoka i Zapada za naklonost svetske populacije. Prošli put je ubedljivo pobedila Amerika koristeći sve prednosti kapitalizma ali i Holivuda. Tako će ponovo morati da sa se vrati na "stare vrednosti", čak da ih unaprede u neku vrstu "skandinavskog modela" - kapitalizam sa jakom socijalnom notom. Privreda će oživeti jer će se proizvodnja "vratiti" iz Kine, radnička klasa će imati dovoljno posla i bolje uslove rada i života, srednja klasa će napredovati... i sve to na račun neoliberalizma koji će morati "u fioku" do daljnjeg. Opet "američki san" u punom sjaju.
  -
  Isto tako će i Istok morati da obezbedi dobar život. Već sada se vide obrisi ruskog plana. Putin najavljuje najbolji obrazovni sistem na svetu i treba mu verovati. Prvo će obrazovanje biti potpuno besplatno. Tako će se jak ruski intelektualni potencijal razviti do maksimuma kao izuzetno važan resurs. Sledeće će biti besplatna a vrhunska zdravstvena zaštita, pa javni prevoz, komunalije, telekomunikacije... ali ne i "obavezni dohodak" koji je malverzacija Zapada (a koji će Zapad prikazivati kao vrhunsko dostignuće humanizma). Jak razvoj privrede sopstvenim snagama na sopstvenim pronalascima (koje su obe strane čuvale decenijama) uz mnogo toga besplatnog će značajno podići standard stanovništva. Slično će da uradi i Kina uz razlike kojih će sigurno biti i koje ne mogu pretpostaviti jer ih ne poznajem dovoljno.
  -
  Dakle, hladni rat i nije loša stvar jer tera vlast da više pažnje obrati na stanovništvo. Čiji sistem je bolji? Na Zapadu će se opet više zarađivati ali će se na Istoku živeti opuštenije. To su dve potpuno različite filozofije ali mislim da je radničkoj klasi, posebno posle divljanja neoliberalizma, istočna varijanta mnogo privlačnija. Uostalom, šta će ti mnogo para za koje moraš stalno da radiš kada uz manje para možeš da se baviš hobijem, da se posvetiš deci da se ne plašiš bolesti koja će ti "pojesti" svu ušteđevinu... Ovaj put je Amerika ta koja će "spustiti gvozdenu zavesu" jer će mnoge države poželeti "opuštenost". Istok će uspostaviti pravu multipolarnost zasnovanu na jednakosti koja ne bi ugrožavala ničije interese jer je Kina svesna a Rusija ima i iskustva da se silom ne stvara harmonija koja je svima u interesu. U izjavama Putina možemo videti težnju (čak i više od toga) ka vraćanju starim vrednostima što ukazuje na rad na izgradnji humanijeg i zdravijeg društva. Prošli put je Amerika imala bolji model ali ovaj put Istok ima prednost u startu zahvaljujući degeneraciji tog modela.
  -
  Južnu Ameriku i Afriku teško mogu da svrstam u jedan od blokova. SAD ima mnogo veći uticaj u Južnoj Americi nego što sam mislio tako da se oni neće lako osloboditi "bratskog zagrljaja" dok je u Africi još uvek moguće represijom zadržati položaj. Ipak, perspektiva i jednog i drugog "vuče" na Istok. Kako će Istok od početka biti otvoren za dijalog i saradnju i vremenom će Zapad morati da prihvati tu realnost pod pritiskom javnosti.
  -
  -
  Verujem da će mnogi gledati na ovakvu budućnost kao nerealnu, posebno iz današnje perspektive ali ne zaboravite da je današnja perspektiva izgledala suviše pesimistično pre par godina. Kao i uvek, vreme će pokazati - onima koji prežive "vrućeratovski" period.
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.