Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Istraživanje pozadine "Kony 2012" - američki zastupnici već sklopili novu rezoluciju o slanju vojske u Afriku

PIŠE:
34 Objavljeno:

Da je stvarnost ponekad lakše polovično probavljati pokazuje i najnovija afera oko propagandnog filma "Kony 2012" - u relativno kratkom roku mnogi su zaključili da se radi o "prevari" putem koje, vješto i dramatično, humanitarna organizacija "Nevidljiva djeca" nastoje uzeti novac lakovjernim gledateljima.

No, za mnoge to je ujedno - nažalost - i kraj procesa "raskrinkavanja" kampanje "Kony 2012" - umjesto da bude tek početak. Naše nezavisno istraživanje upućuje na širi aspekt cijele kampanje, koja - ipak - u osnovi ima vojne neo-kolonijalne tendencije, a ne uzeti koji dolar od naivnog gledateljstva.

Smatrati kampanju "Kony 2012" kao tek jednu u nizu prevara kojima se nastoji olakšati novčanik emotivnih gledatelja, bilo bi - u najmanju ruku - riskantno.
Zadnjih 20 do 30 godina svjedočili smo nizu humanitarnih akcija i skandalima nakon što je otkriveno da, u pojedinim slučajevima, većina novca završava u privatnim džepovima organizatora i udruga.
Ipak, postoji jedna važna razlika između "Kony 2012" i svih dosadašnjih kampanja - od Bob Geldofa do Bona Voxa i drugih, sve inicijative - bar nominalno - imale su konkretan humanitarni karakter, pozivalo se na donaciju hrane, izgradnju škola itd. itd.
Kony 2012 je znatno drugačija vrsta inicijative, svojevrsni "militantni humanitarizam" - stvaranje konsenzusa za militarizam i imperijalizam putem lažnog predstavljanja.

The International Crisis Group i "sugestije" američkoj vladi i vladi Ugande

Ako se cijela aktualna kampanja svede na "običnu" prevaru, postoji opasnost da se poimanje iste u sklopu imperijalizma počne tretirati kao svojevrsna "teorija zavjere". Nažalost, određeni "teoretičarsko-zavjerski" elementi su već prisutni.
Naime, samo spominjanje pojedinih imena - kao što je, primjerice, George Soroš - dovoljno je da velik broj publike informaciju odbaci kao irelevantnu.
Glavni uzročnik tome je činjenica da se Soroš spominje u gotovo svakoj "zavjeri" ovih dana, što mu ujedno daje i svojevrsni imunitet od spominjanja - barem u okvirima ozbiljnijih analiza.

Nažalost, u kontekstu militarizma u Ugandi, postaje nemoguće ne spomenuti dotičnog.
Organizacija koja je prva predstavila plan za ulazak američke vojske u Ugandu nisu bili "Nevidljiva djeca", već ne-profitna organizacija "International Crisis Group" (eng. "Međunarodna krizna skupina").
ICG se na svojim stranicama predstavlja kao - "neovisna, ne-profitna, ne-vladina organizacija predana zaustavljanju i prevenciji smrtonosnih konflikata".

Isječak iz opisa sa stranica ICG:

"The International Crisis Group je danas prepoznata kao vodeći svjetski, nezavisni, ne-stranački, izvor analiza i savjeta vladama i međunarodnim tijelima kao što su UN, Europska Unija i Svjetska Banka, po pitanju zaustavljanja i prevencije smrtonosnih konflikata.

Naš rad pozdravljaju i podržavaju, između ostaloga i:
Kofi Annan, Bill Clinton, Condoleezza Rice, Colin Powell, Madeleine Albright, Jose Manuel Barroso itd.
Organizaciju također redovno podržavaju utjecajni mediji kao što su The Financial Times i The Economist."

U izvršnom odboru organizacije ICG sjedi 8 ljudi:

Morton Abramowitz
Bivši pomoćnik američkog državnog tajnika i veleposlanik u Turskoj

Cheryl Carolus
Bivši južnoafrički Visoki povjerenik u Velikoj Britaniji i glavni tajnik ANC-a

Maria Livanos Cattaui
Bivši glavni tajnik Međunarodne gospodarske komore

Yoichi Funabashi
Novinar i bivši glavni urednik "The Asahi Shimbun", Japan

Frank Giustra
CEO, Fiore Capital Corporation

Ghassan Salamé
Dekan, Pariška Škola za Međunarodne Odnose ("Paris School of International Affairs")

George Soros
Predsjednik - Institut Otvoreno društvo ("Open Society Institute ")

Pär Stenbäck
Bivši ministar vanjskih poslova Finske

28.4.2010. organizacija ICG predstavila je svoj plan pod naslovom: "LRA: regionalna strategija osim ubijanja Konyia" (LRA: A Regional Strategy beyond Killing Kony).
Dokument direktno adresira vladu SAD-a i vladu Ugande.
U dokumentu se navode razlozi zašto Kony još uvijek nije ubijen i kakvu strategiju je nužno poduzeti kako bi se uklonio "20-godišnji rak".

U točki pod rednim brojem 7. (sekcija "savjeti američkoj vladi") stoji: "Dovesti tim u centar operacije koji će upravljati obavještajnom platformom i centralizirati sve operativne informacije od strane ugandske i drugih vojski, kao i od strane UN-a i civlinih mreža, i pružiti analizu Uganđanima kako bi što bolje ciljali vojne operacije"

Iz ostatka dokumenta jasno je vidljivo kako se već stvara "potreba" za stranom prisutnošću čak i ako Kony slučajno bude ubijen, tako u dokumentu također stoji: "Štoviše, čak i kompletna pobjeda nad LRA ne garantira povratak sigurnosti u sjevernu Ugandu".
U cijelom nacrtu za američku i ugandsku vladu u nijednoj rečenici se ne spominje uhićenje Josepha Konya ili potencijalno izručenje Haaškom sudu, govori se samo o ubijanju istog.

Dokument je potpisan u Nairobiju (glavni grad Kenije) i Bruxellesu.

Pokretanje prve i druge rezolucije o ulasku američke vojske u Ugandu i druge zemlje centralne Afrike

2 godine kasnije na scenu nastupa kampanja "Kony 2012" o kojoj je već rečeno mnogo. Kako su neki već i pretpostavili, samo je pitanje dana kada će se - na valu, navodne, građanske inicijative - uključiti američka vlada i iskoristiti prigodu za pokretanje većih vojnih operacija u Ugandi, ali i drugim zemljama Afrike.
Nije trebalo dugo čekati - prema pisanju novinske agencije CBS News, jučer su američki zakonodavci predstavili i prvu rezoluciju koja je nastala, kako prenosi CBS News, kao "odgovor na momentum koji je stvoren na temelju viralnog Youtube video dokumenta koji u javnost iznosi ratne zločine počinjene od strane vođe LRA, Josepha Konyia".

Rezoluciju su jučer predstavili predstavnik Republikanske stranke, Ed Royce, i predstavnik Demokratske stranke, Jim McGovern.
Rezolucija - koja je nastala kao direktan nusproizod kampanje "Kony 2012" - poziva, između ostaloga, na "povećanje broja trupa u Africi u svrhu zaštite civila", ali i na "uvođenje sankcija prema vladama i/ili pojedincima koji financijski podupiru Konyia".

Povodom predstavljanja nove rezolucije, Jim McGovern je jučer rekao: "Nadam se kako ćemo uspješno iskoristiti ovaj snažan momentum kao snagu za promjene. Moramo učiniti sve da zaštitimo nedužne civile - pogotovo djecu - i zaustavimo nasilje od strane LRA jednom zauvijek".

Podsjetimo, iste osobe - Jim McGovern i Ed Royce - prošle su godine predstavile i pomogle da Kongres odobri novi zakon "The Lord's Resistance Army Disarmament and Northern Uganda Recovery Act" (eng. "Zakon o razoružanju LRA-a i obnovi Sjeverne Ugande") na temelju kojega je predsjednik Barack Obama poslao 100 vojnih trupa kako bi asistirali u lovu na Konya.

Razmotrimo na trenutak što nova rezolucija zapravo predstavlja - u prvom redu daje se američkim vojnim snagama mogućnost da uđu u bilo koju zemlju na prostoru Afrike ukoliko postoje indicije da se tamo krše ljudska prava.
Drugo - SAD može izolirati i uvesti sankcije svakoj zemlji za koju se sumnja da financira LRA.

U tekstu same rezolucije (PDF dokument) pronalazimo i
dodatne argumente:

"Od rujna 2008. Joseph Kony i organizacija LRA pokretali su sistematske, velike napade protiv nedužnih civila na prostoru Demokratske Republike Kongo, Centralne Afričke Republike i novo-nastale Republike Južni Sudan"
(uvod, 3. paragraf)

U rezoluciji također stoji da je skupina LRA kriva, od 2008. do danas, za silovanja i ubojstva tisuće civila, govori se i o stotinama tisuća raseljenih (465,000 raseljenih, paragraf 3, točka 4).

S druge strane, brojni izvori - pogotovo iz Ugande - tvrde kako Kony danas, prema mnogim analitičarima, broji tek nekoliko stotina boraca koji se nalaze po šumama i predstavljaju minimalnu prijetnju pošto više ne dobivaju financije niotkuda.

No, rezolucija ide i korak dalje:

"Vođa organizacija LRA, Joseph Kony, opisan je kao 'globalni terorist' od strane Predsjednika Georgea W. Busha u Izvršnoj Naredbi 13224.
Državno tajništvo SAD-a tada je ustanovilo kako Joseph Kony predstavlja 'značajan rizik da bi mogao počiniti terorističke napade koji bi mogli ugroziti sigurnost američkih državljana, sigurnost SAD-a, vanjsku politiku ili ekonomiju SAD-a'"
(uvod, 5. paragraf)

Ovi navodi su tek dio rezolucije koju se nastoji potvrditi na valu velike propagandne kampanje "Kony 2012". Nakon što rezolucija bude potvrđena od strane Kongresa više neće nimalo biti bitno da li su organizatori koji stoje iza filma "Kony 2012" djelovali samoinicijativno ili na nalog američke vlade.

Tekst cijele rezolucije (PDF): http://royce.house.gov/UploadedFiles/McGovern_Royce_Res_Spotlights_
Kony_and_LRA_3.13.12.pdf

Stručnjaci za fosilna goriva: Uganda možda ima veće zalihe nafte i od Saudijske Arabije

Posljednjih dana bilo je govora o novim nalazištima nafte u Ugandi, no nafta se redovno pronalazi diljem svijeta - priča o nalazištu nafte u Ugandi nije jedna od "redovnih" priča, Uganda potencijalno leži na zalihama nafte u razini sa Saudijskom Arabijom.

Nalazišta nafte u Ugandi, prostor uz jezero Albert, na granici s DR KongomSally Kornfeld, jedna od glavnih analitičarki američkog ureda za fosilnu energiju, nakon obavljenih testova u Ugandi je izjavila: "Imate nevjerojatne zalihe nafte. Vaše zalihe su jednostavno nezamislive. Šokirana sam onim što sam vidjela, možda ćete uskoro nadmašiti i Saudijsku Arabiju".
Spomenimo kako je Saudijska Arabija danas najveći - dokazani - vlasnik naftnih rezervi na svijetu (odmah uz Venecuelu) i jedna od najvećih izvoznica.

Količina nafte u Ugandi, ako je vjerovati riječima stručnjaka, možda je jedna od najvećih rezervi nafte na svijetu.

Konstatirati da SAD nema potrebu za dodatnim vojnim trupama na terenu jer na vlasti Ugande već više od 25 godina autoritativno vlada samo jedan čovjek - predsjednik Yoweri Museveni, navodno, pro-američki orijentiran i doveden na vlast uz pomoć zapadnih sila 1986. - bilo bi poprilično naivno.
Jedini "siguran" način koji međunarodne naftne korporacije priznaju je vojna kontrola - nakon vojne kontrole, kroz jedan duži period, polako se vlast može predati u ruke podobnih despota, no uvijek uz striktan nadzor stranih organizacija.

Velika nalazišta nafte nalaze se na samoj granici između Ugande i DR Kongo, uz jezero Albert, na prostoru nekadašnjeg kraljevstva Bunyoro.
Odmah preko granice je DR Kongo, država na kojoj operiraju mnoge paramilitarne skupine koje su daleko brojnije, organiziranije i bolje financirane no što je to jedan Joseph Kony i njegov posrnuli LRA.
Sve to upućuje na izuzetno nestabilnu regiju u kojoj bi bilo teško pokrenuti masovno crpljenje nafte bez apsolutne kontrole.

Zaključak: nije zavjera, ni marketinški trik već ipak imperijalizam

Činjenica je da ovo što se upravo razvija u srcu Afrike nije zavjera od strane plavokosih mladih humanitaraca, niti Baracka Obame i njegove administracije, pa čak niti George Soroša koji doista sjedi u izvršnom odboru organizacije "The International Crisis Group" čiji je cilj savjetovati kako najbolje postupiti po pitanju Ugande - jedina "zavjera", ako ćemo je tako zvati, je širenje imperijalizma i neo-kolonijalizma na afrički kontinent.
Imajući u vidu stanje na globalnoj ekonomiji, možemo već sada zaključiti kako će se otvarati sve veći broj ratnih fronti isključivo s ciljem teritorijalne dominacije, porobljavanja tuđih resursa i zemlje u svrhu opstanka ekonomskog modela koji je temeljito narušen stagnacijom i dosezanjem svog vrhunca.

U toj provedbi nastupa se svojevrsnim "para-osvještavanjem" - široke mase, pogotovo mladih ljudi koji izuzetno preziru nepravdu, nastoje se psihološkom kampanjom dovući u "svoj kamp" - tako da u konačnici imamo grotesknu sliku gdje anti-ratni aktivisti sada zdušno podupiru nove ratove.
Ne prepoznavati imperijalizam i njegove tendencije znači biti na krivoj strani povijesti, to se već desilo jednom - prošle godine mase "progresivnih" individualaca i medija navijali su za brutalnu kampanju nad Libijom tvrdeći kako je NATO savez u tom scenariju "manje zlo".
Isto se ovih dana događa sa Sirijom - mnogi su frustrirani novim ratovima, vojnim angažmanima - pogotovo u SAD-u - ali nakon gotovo godinu dana mentalnog zlostavljanja stanovništva raznim slikama strahota koje se, navodno, događaju u gradu Homs, Idlib, Deraa i širom Sirije - stanovnici su još jednom spremni pljeskati vojnoj intervenciji tvrdeći kako ona predstavlja "manje zlo".

U ovakvim prilikama ne postoji "manje" ili "veće" zlo - svaka intervencija i napad na drugu suverenu i međunarodno priznatu državu je čin agresije i jedino samo zlo, bez prefiksa "manje" ili "veće".
Vojni imperijalizam ne može biti zaustavljen na terenu, danas više ne - dovoljno je samo pogledati količinu vojne opreme i budžet koji se godišnje troši na vojsku - i jasno je da kad napad krene, ići će sve do kraja.
Imperijalizam mogu zaustaviti samo stanovnici, poglavito stanovnici onih zemalja čije države provode imperijalizam - jer imperijalizam, nasuprot krivih iluzija, ne provodi se kako bi stanovnici tih zemalja živjeli bolje, već isključivo njihova vladajuća elita. Štoviše, ratovi koje vodi SAD opustošili su vlastito stanovništvo, danas pola Amerikanaca živi u siromaštvu, a svakim novim ratom živjet će još i lošije.

Buđenje širokih narodnih masa jedini je lijek protiv ratne buktinje koja prijeti cijelom današnjem svijetu - stanovnici diljem SAD-a, Britanije, Francuske i svih drugih država koje se upuštaju u neo-kolonijalizam moraju uvidjeti da iza tih planova ne stoje samo pojedinci, koji su tek vrlo lako zamjenjivi operativci, već da se problem nalazi isključivo u forsiranju ekonomskog modela koji više nije sposoban egzistirati bez masovne eksploatacije kako novih kolonija, tako i samog stanovništva država koje aspiriraju da postanu neo-kolonizatori.

I možda najvažnije od svega - razmišljati globalno ne smije postati dio kakvog "salonskog" anti-imperijalističkog sentimenta ili pak "izvor" defetizma, sve što se danas događa na tlu Afrike i Bliskog istoka itekako se tiče svih nas, pravovremeno znati stvarno stanje stvari jedini je način otpora u ovom trenutku.

Izvori/reference:

Joseph Kony resolution introduced in House
http://www.cbsnews.com/8301-503544_162-57396592-503544/joseph-kony-resolution-introduced-in-house/

Obama fails Africans at home and abroad
http://www.newzimbabwe.com/opinion-7420-Obama+fails+Africans+at+home+and+abroad/opinion.aspx

Uganda warns against misrepresentation of LRA threat
http://www.newvision.co.ug/news/629558-Uganda-warns-against-misrepresentation-of-LRA-threat.html

WHY U.S. MILITARY IN UGANDA?
http://www.wnd.com/2011/10/356321/

Soros Behind Obama Sending Troops into Uganda?
http://www.economicpolicyjournal.com/2011/10/soros-behind-obama-sending-troops-into.html

The International Crisis Group
http://www.crisisgroup.org/en.aspx

LRA: A Regional Strategy beyond Killing Kony
http://www.crisisgroup.org/en/regions/africa/horn-of-africa/uganda/157-lra-a-regional-strategy-beyond-killing-kony.aspx

Crisis Group's Board of Trustees
http://www.crisisgroup.org/en/about/board.aspx

Uganda – Oil Reserves To Rival Saudi Arabia?
http://crossedcrocodiles.wordpress.com/2009/06/10/uganda-oil-reserves-to-rival-saudi-arabia/

THE REAL MUSEVENI ONE MUST KNOW
http://www.musevenimustgo.com/index.php?id=NEWS&newsid=63

Uganda: Oil Reserves Rival Saudi Arabia's, Says U.S. Expert
http://allafrica.com/stories/200906020555.html

Joseph Kony resolution (PDF)
http://royce.house.gov/UploadedFiles/McGovern_Royce_Res_Spotlights_
Kony_and_LRA_3.13.12.pdf

'Kony 2012' director answers critics of video
http://news.asiaone.com/News/Latest%2BNews/World/Story/A1Story20120312-332894.html

Oil Reserves Rival Saudi Arabia's, Says U.S. Expert
http://business.highbeam.com/3548/article-1G1-200969367/oil-reserves-rival-saudi-arabia-says-us-expert

Uganda's oil, and gay death penalty, may rival Saudi Arabia's
http://digitaljournal.com/article/284407

Komentari

(34):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. +1
  zveki
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:32 | 15.03.2012.
  rt.com/usa/news/occupy-miami-raid-swat-579/

  evo, širitelji demokracije šalju svoje specijalne timove na vlasitite mirne prosvjednike u Miami-u. Dakle, demokacija svima, samo ne njima!
  Prikaži cijeli komentar
 2. 0
  Aragorn
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:58 | 15.03.2012.
  U Africi danas? Mislim da će im brzo prisjesti....
  Prikaži cijeli komentar
 3. +7
  R.Luxemburg
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:28 | 15.03.2012.
  zaista sramotno koliko i na koji način naši mediji prate geopolitičku situaciju u svijeti. Zar stvarno mislimo da se nas ovo ne tiče i da nećemo i mi doći na red, na ovaj ili onaj način.
  Sve dok zatvaramo oči i pravimo se da ovo nema veze s nama i mi podržavamo ovu pljačku, kao što smo pognuli glavu i pravili se da ništa neznamo dok se pljačkala i još uvijek pljačaka Hrvatska!
  Prikaži cijeli komentar
 4. +1
  Snow
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:40 | 15.03.2012.
  Da, da, znam....nije to nikakva novost. Samo komentiram kako se točkice lijepo spajaju.
  Prikaži cijeli komentar
 5. +1
  kaveni.ivan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:37 | 15.03.2012.
  snow
  taj zakon je već prošao i kongres i obamin potpis.
  već je na snagu stupio.
  Prikaži cijeli komentar
 6. +4
  Snow
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:14 | 15.03.2012.
  Prvo pustimo filmić...red bjele dječice...red crne dječice...red tužnih sličica unakažene crne dječice....red veselih sličica rasplesanih bijelih adolescenata u humanitarnom zanosu....i tako dok svijet s ratnim pokličem na usnama juriša na Konya....u Kongresu jednoglasno prolazi zakon koji je tako "nevažan", da niti jedan od vodećih zapadnih medija ne prenosi tu vijest...HR 347 'Trespass Bill'...pa ti zucni nešto protiv vlasti....byebye Occupy...još malo pa će Amerima uvesti policijski sat od Yellowstonea do meksičke granice.

  huffingtonpost.com/lee-camp/anti-occupy-law-passes-ne...
  Prikaži cijeli komentar
 7. 0
  kaveni.ivan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:01 | 15.03.2012.
  veware
  zviždač.
  ali i osoba koja je u tom sustavu...nevažna.
  Prikaži cijeli komentar
 8. +2
  Hector Barbossa
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:19 | 14.03.2012.
  evala ljudi..evo nesto za popratit..situacija nam bas nije blistava.u globalu youtube.com/watch?v=kmb79CfVIP4&feature=g-user-u&cont...
  Prikaži cijeli komentar
 9. +6
  TP
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:58 | 14.03.2012.
  Kinezi su se prilično bacili na Afriku. Možda zato i rade vojsku ubrzano. Znaju da Ameri neće samo gledati.
  Da nije ovo početak utrke tko će kontrolirati afrička bogatstva?
  Prikaži cijeli komentar
 10. +2
  mrsimud
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:29 | 14.03.2012.
  nadam se dobrodošlici kao u somaliji!!
  Prikaži cijeli komentar
 11. +4
  april
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:19 | 14.03.2012.
  Kad sam vec tu :
  U jesen 1939 (1.9.39 – pocetak IIWW) Chamberlain je u radioporuci rekao “ Situacija u kojoj vise nema zemlje koja se moze osjecati bezbedno se dalje ne moze tolerirati”. Tacka od koje nema povratka...
  Prikaži cijeli komentar
 12. +1
  april
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:15 | 14.03.2012.
  @dedra
  cini se da je kako kazes, i dobro da je tako, preplasio sam se...
  Prikaži cijeli komentar
 13. 0
  Mikonjan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:12 | 14.03.2012.
  @beware
  Ja bi reko balonček :D
  Prikaži cijeli komentar
 14. 0
  beware
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:07 | 14.03.2012.
  dakle zvizdac ili balon?


  nytimes.com/2012/03/14/opinion/why-i-am-leaving-goldm...
  Prikaži cijeli komentar
 15. 0
  Dedra
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:01 | 14.03.2012.
  @april
  Iskreno, ne čini mi se kredibilan izvor taj tvoj link..
  Prikaži cijeli komentar
 16. +1
  Tijuna
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:59 | 14.03.2012.
  Odvratna vanjska politika koju podupiru njihove "zvijezde"
  Ovo je video od prošle godine, Ben Affleck pred US kongresom poziva na veći angažman u Kongu:
  youtube.com/watch?v=82NH3ONyfvo
  Prikaži cijeli komentar
 17. 0
  april
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:59 | 14.03.2012.
  na
  armyinfoforum.org/Armyblog/
  izvjestavaju o vojnom pucu u Siriji, u toku je ili ne razumem bas sve !?
  Prikaži cijeli komentar
 18. +6
  Zoran Jelinić
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:51 | 14.03.2012.
  Baš se oduševim kako dobar članak onda pročitam rečenicu iz arsenala specijalnog rata, kao umrtviti protivnika i olakšati porobljavanje, neka žrtva počme misliti da nema šanse:
  CITAT IZ ČLANKA
  "Vojni imperijalizam ne može biti zaustavljen na terenu, danas više ne - dovoljno je samo pogledati količinu vojne opreme i budžet koji se godišnje troši na vojsku - i jasno je da kad napad krene, ići će sve do kraja."
  CITAT GOTOV
  DA SMO ČEKALI BUĐENJE ŠIROKIH NARODNIH MASA, još i danas bi Hitler širio vladavinu ljudskih prava po evropi ili tada se ta rabota malo drukčije zvala ali srž ista,
  Mase se probude vrlo brzo kada bombe počmu padati po njihovim glavama i gradovima i to je jedini efikasan način,
  TOM SCENARIJU JEDINA ALTERNATIVA je da im se sistem uruši sam od sebe prije nego izazovu sveopči rat, bog da malo sumnjam, previše je bilo kukavičluka što im je dalo krila da se razmašu,
  koalicija, napadnut Gadafi protjeraj američkog ambasadora, kvislinzi dali podršku napadu na Gadafija, demonstriraj do sudnjeg dana dok ne odu s vlasti,nato vojnik u bilo kojoj zemlji je neprijatelj te zemlje i cijelog slobodnog svijeta,
  znaj svaki amer vojnik izvan amer teritorije, bilo gdje u svijetu, pod bilo kojim izgovorom da je prisutan, ima zadatak da te porobi, i dok gaze ugandu porobljavaju tebe u evropi koji sjediš pred tv-om
  a o tim raznim zakladama neprofitnim organizacijama ili kako se već zovu, ne treba više trošiti puno riječi niti prenositi u medijima bilo šta o njima, izbrisati ih treba ne postoje, zna se koji im je zadatak i svrha postojanja da ne duljimo temu,ionako okupljaju bjelosvjetski šljam kupljen krvavim novcem, dobiju svoj dio kolača od nafte otete Libijskom Ugandskom i drugim narodima, finski ministar kao trebalo bi značiti ugledan borac za prava koja slika se desetlječima stvara, ŠLJAM ŠLJAM ŠLJAM,ŠLJAM ILI BAGRA KO NE RAZUMIJE
  Prikaži cijeli komentar
 19. +11
  kaveni.ivan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:45 | 14.03.2012.
  odličan članak, bravo za advance.
  ipak, imam manju primjedbu tj malo drugačije (prošireno) viđenje.
  obzirom na kronologiju koja je i u članku pomenuta, mogu iznijeti svoju staru tezu da amerika ima ovakvih, spremnih, scenarija u ladici...puno.
  ovisno o globalnoj svjetskoj situaciji i prilikama...izvlače i prezentiraju kroz medije...onu koja im u datom trenutku najviše odgovara.
  ja tumačim slučaj "Kony", kao odustajanje od napada na siriju i Iran jer im je tamo previše toga pošlo po zlu.
  scenarij "kony" ima previše sličnosti sa scenarijem "Assad", a da bi mi to promaknulo.
  Bitna razlika je samo u tome što se assad (uz rusku podršku) pokazao pretvrdim orahom i scenarij nije uspio.
  Sirija se održala i sačuvala, kako sam i prognozirao.
  Nažalost, za Ugandu predviđam potpuno drugačiju sudbinu.
  Scenarij "Kony" će amerima uspjeti.
  žao mi je.
  Prikaži cijeli komentar
 20. +11
  Snow
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:18 | 14.03.2012.
  U bliskoj budućnosti će biti: "Knock, knock!" "Who's there?" "Došli smo vas zaštititi od vas samih...i po malo vode....i po još malo vode....pa dajte nam sve što imate....nećete...ah, vi ste to shvatili kao molbu..."

  Zasad nam se Afganistan, Irak, Libija, Sirija i Uganda čine zemljama dalekima....
  Prikaži cijeli komentar
 21. +12
  raster69
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:03 | 14.03.2012.
  Bravo za članak. Ja i dalje ne mogu vjerovati kako klinci mene nazivaju "neciviliziranim" čim spomenem nešto kontra Kony 2012. Pokazao bi im ovaj članak, ali oni ne bi to razumjeli, njihov mentalni sklop je u razini prosječnog zombija. Ali tko ga šiša, dat ću im pa neka rade što žele s njim. Istina je istina.

  Još jednom: Bravo advance!
  Prikaži cijeli komentar
 22. +6
  BackToMotika
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:00 | 14.03.2012.
  ciji je svemir? ciji je artik? ciji su oceani? niciji i svaciji. rijeka pripada svima onima koji je trebaju. nitko, nijedna grupa ljudi nema pravo proglasiti izvor svojim vlasnistvom i od ostalih zahtjevati da im placaju rentu. tako ni podzemlje i pustinje ne mogu biti vlasnistvo jedne grupe ljudi koji bi da im ostatak svijeta gradi stanove i vodovode, radi na osiguravanju luksuznog zivota, samo zato sto su si oni proglasili "pravo" vlasnistva nad oceanom, mjesecom, pustinjom ili podzemljem. resursi planeta zemlja jednako pripadaju svim ljudima na planetu.
  Prikaži cijeli komentar
 23. +5
  Drvokradica
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:49 | 14.03.2012.
  odličan tekst ! Pratim YT danas i sve veći broj ljudi kuži ove stvari. ako ništa drugo kuže da je sve propaganda. Usput, na glavnom KONY 2012 videu na Youtube su ukinuli komentare, haha :))
  Prikaži cijeli komentar
 24. +15
  svenne
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:47 | 14.03.2012.
  advance.hr je biser u moru smeća!
  Prikaži cijeli komentar
 25. +7
  belisar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:41 | 14.03.2012.
  prodaju nam priče da je potrošeno više od 50% zaliha nafte i stalno nam dižu cjene zbog toga i kojekakvih drugih kriza

  i onda pročitam ovdje da uganda ima veće rezerve od saudiarabije...toliko o nestašici nafte....
  Prikaži cijeli komentar
 26. +1
  martha
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:36 | 14.03.2012.
  Odeon, hehehe..pročitao si mi misli :-)
  Prikaži cijeli komentar
 27. +13
  martha
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:34 | 14.03.2012.
  VIDI OVO: "Državno tajništvo SAD-a tada je ustanovilo kako Joseph Kony predstavlja 'značajan rizik da bi mogao počiniti terorističke napade koji bi mogli ugroziti sigurnost američkih državljana, sigurnost SAD-a, vanjsku politiku ili ekonomiju SAD-a'", KONY IZ ŠUME UGROŽAVA SIGURNOST AMERIČKIH GRAĐANA...AJMEEE...Jooj, jadni američki građani :-)))))
  Prikaži cijeli komentar
 28. +14
  Odeon
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:32 | 14.03.2012.
  Jeste vidili?? "značajan rizik da bi mogao počiniti terorističke napade koji bi mogli ugroziti sigurnost američkih državljana, sigurnost SAD-a, vanjsku politiku ili ekonomiju SAD-a" PA OVO JE ZONA SUMRAKA !!!
  Prikaži cijeli komentar
 29. +4
  teoretichar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:23 | 14.03.2012.
  Dakle, Konya uopće nema u Ugandi već sedam godina, eventualno operira po džunglama na granici možda u DR Kongu možda čak i u Srednjoafričkoj republici otkad su ga istjerali gubi mu se stvarni trag, ako je još uopće živ što je isto pitanje. No, u Ugandi definitivno nije prisutan.
  Prikaži cijeli komentar
 30. +12
  TakarosMura
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:46 | 14.03.2012.
  što reći nego: hvala advance za ovaj tekst
  Prikaži cijeli komentar
 31. +8
  Dedra
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:46 | 14.03.2012.
  Zanimljiva saznanja ! dakle oni će sada moći upasti u bilo koju afričku državu gdje se "krše ljudska prava"?? Pa u CIJELOJ AFRICI se krše ljudska prava ! Ovo je pakao :(
  Hvala na odličnoj analizi, iznimno važan tekst.
  Prikaži cijeli komentar
 32. +10
  admin
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:44 | 14.03.2012.
  @TP
  Hvala na savjetu, svi naši "veći" tekstovi nalaze se ovdje:
  advance.hr/pregled-vijesti/tema-dana/
  Nadalje, kada otvorite pregled vijesti:
  advance.hr/pregled-vijesti/
  Imate opciju "izaberi državu/regiju" gdje možete naći vijesti sortirane prema državama.
  Planiramo još neke opcije kako bi pojedini tekstovi bili još dostupniji.
  Pozdrav
  Prikaži cijeli komentar
 33. +10
  TP
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:36 | 14.03.2012.
  Možda bi Advance mogao složiti jednu stranicu na svome portalu gdje bi se na jednom mjestu slučajni posjetitelj mogao pregledno i sažeto informirati o ovim posljednjim napadima i kampanjama imperijalizma.
  Bjelorusija, Libija, Sirija, Irak, Uganda, Sjeverna Koreja,...
  Nešto tipa ime države i 2-3 linka na ovakve članke koji lijepo obuhvaćaju događanja.
  Ovako, hrpa dobrih tekstova će se sa vremenom izgubiti u nepreglednom obilju.
  Ako ovako nešto već postoji na portalu ispričavam se :)
  Prikaži cijeli komentar
 34. +8
  irkutsk
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:33 | 14.03.2012.
  Genijalno rečeno.
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.