X
AKCIJA "Od jeseni do jeseni": Paket advance godišnje pretplate za 350 kn (-30%)
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Hidroenergija: Obnovljiva energija grandioznih potencijala

PIŠE:
3Objavljeno:
Hidroenergija spada pod obnovljive izvore energije i ona je potpuno čista, a iskorištava se za dobivanje električne energije u hidrocentralama. Najveći dio hidroenergije potječe od kruženja vode u prirodi koje je najvećim dijelom uzrokovano Sunčevim zračenjem. Hidroenergija je jedan od najznačajnijih izvora obnovljive energije, a ujedno je i ekonomski konkurentna alternativa fosilnim gorivima i nuklearnoj energiji.

Voda je sastavni dio svih živih bića i zasigurno jedna od materija bez koje život na Zemlji ne bio moguć. No osim za egzistencijalne svrhe čovjek je prilično rano započeo koristiti vodu kao pogonsko sredstvo ispočetka primitivnih, a kasnije sve impresivnijih naprava. Energetsko iskorištavanje vode započinje u doba stare Grčke i Rima. U to vrijeme korišteni su vertikalna vodna kola koja je pokretao tok rijeke ili potoka, a koristila su se za mljevenje žita i kukuruza u tadašnjim mlinovima. U Kini se energija vode također koristila vrlo rano, negdje početkom Nove ere. Osim za mljevenje žitarica i ljuštenje riže, energija vode u Kini je korištena i za lijevanje željeza) te za drobljenje ruda.

Nakon 13....
Poštovani, za nastavak čitanja trebate biti pretplatnik.
Ako već jeste advance.hr pretplatnik, ulogirajte se