X
VELIKA AKCIJA: Od ljeta do ljeta - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Indija potvrdila kupnju ruskih Sukhoi i MiG vojnih zrakoplova za oko 2,4 milijarde USD, ali zašto Indija, iako saveznik Washingtona, uopće nema američkih vojnih zrakoplova?

New Delhi potvrdio je veliku novu kupnju ruskih vojnih Sukhoi i MiG zrakoplova. Narudžba uključuje 12 Su-30MKI i 21 MiG-29 vojna zrakoplova. Svi zrakoplovi tek će biti proizvedeni u Rusiji. Nadalje, postojećih 60-ak MiG-29 koji su već u sastavu indijskih zračnih snaga bit će unaprijeđeni i obnovljeni. Ukupna cijena oba projekta iznosi oko 2,4 milijarde USD.

Podsjetimo, Indija ruske vojne zrakoplove nabavlja još od 80-ih godina, a uz navedenih 65 MiG-29 također posjeduje i preko 270 Su-30 zrakoplova. Zanimljivo je da Indija, iako se smatra bliskim saveznikom, u sastavu svojih zračnih snaga uopće nema američke vojne zrakoplove. Uz ruske tu su još oko 50 francuskih Mirage 2000 (naručeno je još 36 francuskih Dassault Rafale), oko 100 britanskih SEPECAT Jaguar kao i 20-ak HAL Tejas domaće proizvodnje.

Zašto Indija ne kupuje američke vojne zrakoplove? Možda hoće u budućnosti, no iako je Indija ranije pokazala interes nekoliko je razloga zašto se ta kupnja nije realizirala. Kao prvo, Indija se protivi američkoj politici ograničavanja transfera osjetljive tehnologije kod prodanih zrakoplova. Drugim riječima, Indija ne želi da neke opcije budu "zaključane" ili izvan njihove kontrole kod kupljenog vojnog zrakoplova. Nadalje, činjenica da je SAD njihovom rivalu Pakistanu prodao velik broj F-16 lovaca (oko 80 komada) još je jedan razlog - Indija želi nešto što će biti u stanju nositi se i dominirati nad F-16.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

Poštovani, riječ je o tekstu starijem od 60 dana te je stoga komentiranje zatvoreno.
1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.