Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Stephan Werhahn: "Euro će uništiti Europu umjesto da je ujedini, EU bi trebala izvesti kontrolirani bankrot nekih država"

PIŠE:
14 Objavljeno:

"Ne mogu biti razočaran jer nemam nikakvih iluzija u vezi Europe", promrmljao je Predsjednik Eurogrupe prošli tjedan nakon što je rasprava o Grčkom "bailoutu" ponovo propala. Ali nije jedini koji je ostao bez iluzija. "Postoje bolje alternative od politike "bailouta" kancelarke Merkel," rekao je čovjek koji će se kandidirati da bude njen protivnik na izborima 2013. godine; alternative koje "štite poreznike i ne pomažu samo bankama."

Nakon 40 godina kao član CDU, stranke Angele Merkel, taj čovjek, Stephan Werhahn, je napustio stranku ranije ove godine zbog politike "bailouta" i pridružio se Freie Wähler (op.pr. Slobodni glasači). U 2008-oj godini su odlučili da uđu u Bavarski parlament i dobili su 11.2% glasova. Došli su iznenada i iz ničega. Sada se spremaju za savezne izbore 2013. godine. Werhahn, unuk Konrada Adenauera, legendarnog prvog Kancelara Federalne republike i jednog od osnivača CDU, predvodi tu listu.

U intervjuu govori o kršenju Mastrihtskog sporazuma, osnovnog dokumenta na kojem je bazirana EU. Jedan od njegovih osnovnih principa je da je svaka država odgovorna za svoje dugove i da nijedna država ne može biti odgovorna zbog duga drugih država. On kaže da je princip prekršen sa prvim "bailoutom" 2010. godine. Preliminarni bailout fond, EFSF koji ima na raspolaganju 480 milijardi eura, je bio "drugi prekršaj". Treći prekršaj je bio stalni bailout fond, ESM, koji raspolaže sa 700 milijardi eura. Ovaj iznos se može frakcionalno povećavati kao što banke rade (op.pr) "i odgovornosti Njemačke i njemačkih obveznika će biti još veće".

Njemački Ustavni sud, kada je analizirao ESM, odredio je dva pravila: maksimalna odgovornost Njemačke je 190 milijardi eura i prije korištenja novca parlament mora dati odobrenje. Ali taj limit, on kaže "frakcionalno koristi Predsjednik ECB Mario Draghi" s obećanjem da će kupiti "neograničene" količine duga sve dok zemlje u krizi prihvaćaju reforme i mjere štednje. Kada ECB kupuje dug, Njemačka je odgovorna za 27% bilo kakvih gubitaka, a to poništava limit koji je odredio Sud te "nema odobrenje parlamenta." Ovakva politika ECB, kao i Target-2 računi Njemačke u ECB-u u iznosu od više od 700 milijardi eura, "sakrivaju veličinu financiranja bailouta".

Vlada naglašava da se pomoć daje samo ako se ispune reformski zahtjevi i to možda neće funkcionirati, kaže on. Niti pokušaji vlade "da napravi nešto od južnih europskih zemalja što one nisu." Sada imamo nerede u Europi. Na sjeveru građani ne žele davati novac za "bačvu bez dna", na jugu građani, koji su pod velikim pritiskom mjera štednje, kažu da novac dobijaju jedino "bogati utajivači poreza i investitori koji su kupili dug država."

A što je s upozorenjem financijskih eksperata da bi prekid sa bailoutima stvorio enormnu turbulenciju? "Pretjerivanje i čisto bankarsko lobiranje," kaže Werhahn.

Da, mnogi privatni i javni investitori bi imali gubitke. I činjenica da nema procedure za bankrot države bi bila problem. Ali Grčka i vjerojatno Španjolska nemaju novca. One ne mogu obnoviti svoju konkurentnost dok su vezane za euro. Čak ni kompletan drugi bailout paket neće biti dovoljan, kaže on. Sve više i više novca će morati ići "da se ove države zadrže u Eurozoni."

Umjesto toga, EU bi trebala izvesti kontrolirani bankrot ovih država. Onda može pokrenuti "neku vrstu Marshallovog plana" da se financira novi početak. Devalvacija će pomoći pri povećanju izvoza i smanjiti uvoz. Nakon što dovedu kuću u red, mogu se ponovo pridružiti Eurozoni. Ali ako ne mogu postati kompetitivni, neće biti "prikladni za monetarnu uniju." Inače, kaže Werhahn, "euro će uništiti Europu umjesto da je ujedini."

Samo malo… Mnogi europski političari gaje ideju da je euro više od valute, da je euro "ikona jedinstva i mira". Slobodni glasači su protiv "uzdizanja" eura na razinu "romantičnog simbola". Upozorio je: "Imamo puno toga za izgubiti ako euro postane slab."

I on želi više demokracije. Slobodni glasači predlažu referendume na federalnoj razini o važnim pitanjima, koliko je god to nerealno očekivati u Njemačkoj. Da bi došlo do referenduma, potrebna je "iskrena rasprava" kaže on. Pitanja ne mogu biti manipulativna. Prisiliti će politički svijet da razjasni alternative i ohrabri populaciju da se informira. Požalio se da postoji trenutna rezigniranost građana koji vide sve kompleksnije probleme i velike iznose, a ne pita ih se za mišljenje jer u Europi "nedostaje osnovni demokratski legitimitet."

Nakon što je Moody’s smanjio kreditni rating Francuske, slijedeća velika zemlja je na redu. Ujedinjeno Kraljevstvo ima fenomenalnih 436% BDP-a u stranom dugu. To se ne smatra problemom jer država ima "imovinu visoke vrijednosti." Ali u to je uključeno 489 milijardi eura duga Grčke, Irske, Portugala, Italije, Španjolske i Francuske.

Izvori i reference:
http://www.testosteronepit.com/home/2012/11/26/the-euro-will-blow-up-europe-instead-of-bringing-it-together.html

Komentari

(14):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. +1
  tomy
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:14 | 11.12.2012.
  @erdefi
  jako dobro razjasnjen sustav i dobri naputci o rjesenju ovog stanja,svida mi se ideja o patriotima i sigurno cu malo vise obratiti paznju na onu web str.
  Mislim da bi svi mi kao drustvo u cjelini imali koristi ukloniti ove bankarske parazite i ujedno i Vladu koja je poslusni igrač ovakvih pohlepnih financijaša.

  @ Outbox-nepretjeruj,nepotcjenju,kužiš?
  Prikaži cijeli komentar
 2. 0
  Nostradurus
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:14 | 29.11.2012.
  Kontrolirani bankrot država je sam po sebi bez veze. Što nakon toga? Opet po starom. Cijela ova ova priča o pomoći državama je u stvari je radi spašavanja novca banka i privatnih ulagača. Što bi bankrot značio? Da se gubi novac u bankama i da ga dobrim djelom mora sanirati svaka država. A tu opet dolazimo do problema duga svake države jer one ne mogu sanirati banke bez zaduživanja. Koja glupost. Banke će propasti, a sanirati ćemo ih posudbom od banaka i opet biti dužni. :-))
  Prikaži cijeli komentar
 3. 0
  Nostradurus
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:03 | 29.11.2012.
  @Outbox, erdedijev tekst nije znanstveni rad. Samo da objasnim sve veze i konzekvence novca kao duga i mogućeg rješenja sam napisao preko 50 stranica teksta. Prema tome, ne možemo od kartice teksta očekivati da je sveobuhvatan. nostradurus.blogspot.com/
  Prikaži cijeli komentar
 4. +2
  Taranis
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  04:43 | 29.11.2012.
  Nece euro unistiti europu, vec europljane, to vec i radi. I dobrim dijelom su sami krivi, jer taj jednostavan racun ne zele ili ne mogu shvatiti. Ako im Bog nije dao pamet i muda, pa sto bi im bankari davali, koji su po defaultu sebicni manipulatori.
  Ako su bitniji lokalni obicaji, nacionalizmi i slicne tlapnje, od ove bolesne manipulacije, o cemu uopce da govorimo??
  Slijedeci korak moze i mora biti - unistenje tog nakaznog sistema, i onoga koji ga zdusno uzdrzavaju, ukljucujuci organe represije, koliko god naivni i nepismeni bili, jer bez njih perfidni igraci ne bi radili tolike svinjarije.
  Prikaži cijeli komentar
 5. +1
  RedStar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:01 | 28.11.2012.
  @erdedi, hoces reci da banka moze pokupiti 80% "novca" s tekucih racuna gradjana i poduzeca i podijeliti ga kao kredit? dakle, svakog "prvog" kada su place banka uzme te novce i plasira kredite u iznosu npr. 5 milijardi kuna - kao samo 80% iznosa depozita? to onda implicira da "drugoga" kada ljudi pozele platiti struju i plin HNB natiska tih 5 milijardi kuna i posuditi ih bankama kreirajuci novac 'ni iz cega'. zar to ne bi dovelo do mega-hiper inflacije?
  Prikaži cijeli komentar
 6. +4
  Outbox
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:50 | 28.11.2012.
  @DEJAN SKOPJE - prije svega hvala na linkovima.
  Drugo - ponašanje banaka ZAKONOM JE ODOBRILA POLITČKA VRHUŠKA VLASTI koja za utjerivanje prava, pa tako i prava bankara koristi dakle zakonsku SILU; POLICIJU !
  Oni svi skupa, ovakvi kakvi su danas nisu ništa drugo doli, potpuno točno - LIHVARSKO-BATINAŠKI KLUB ! koji utjeruje dugove policijskom silom i na temelju zakona koji su sami donijeli !
  To je stanje koje treba mjenjati, na svaki mogući način !
  Prikaži cijeli komentar
 7. 0
  Outbox
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:26 | 28.11.2012.
  @erdedi - ti si prikazao proces novca u smislu prevare (objasnit ću), ali nažalost državna admimistracija novca (ekonomski strućnjaci) je nesposobna i bez zle namjere, izgubila je kontrolu nad novčanim tokovima (i jer nezna proces novca već drži ponuđeni postojeći svijetski sustav novca zdravo za gotovo).
  Prvo: PREVARA je u ovome:
  Država nemože i nesmije posuditi svih naštampanih 100 kuna, jer 5 kuna mora platiti tiskarima novca, drugih 5 Kn mora platiti evidentičarima i pohraniteljima nova, trećih 5Kn mora platiti zaprijevoz i distribuciju, i četvrtih 5Kn moraplatiti, čuvarima novca (zaštitarima, policiji, vojsci).
  Tek ostalih 80Kn može posuditi trgovcima i proizvođačima u opticaj, pa onda oni kupuju robu, prerađuju je, i tako prerađenu prodaju (i u toj prodaji napalćuju svoj rad) i onda istu prodaju. Jednako tako trgovci kupuju turobu od proizvođača i prodaju je naplaćujući istosvoj trgovački rad.
  I da se vratim na početak, dakle prevara je u tome što država NEMOŽE posuditi u opticaj 100Kn i tražiti natrag 105 Kn! U tome je dakle prijevara.
  I ta prjevara je prva stvar.
  Druga stver je - to što ti prikatuješ samo jednu petlju novca, daklesmao jedan isječak vremena sveden na smao jednu procesnu petlju, a kao i svaki proces u realnom svijetu tako je i proces novca vremenski proces, te je s toga tvoje objašnjenje u kojem ne uzimaš u obzir sliku vremeskog toka procesa novca - tragično manjkavo!
  Namime, u vremenu postoji STALAN: dotok, konzumacija, i povrat novca !
  E kad uspiješ objasniti proces novca u vremenu, i u korelaciji s vremenskim tokom i narastanjem realne vrijednosti, onda možemo dalje razgovarati.
  Prema tome tvoje ponuđeno objašnjenje je - daleko nedovoljno.
  A da ti pomognem - i sam znaš da DRŽAVNA KASA na kraju godine mora odgovarati, inventurno u nulu - realnim vrijednostima napravljenima tijekom te godine. Isto kao i u dućanu nakraju svakog dana.
  Malo je to kompliciranije nego što ti to misliš !
  Prikaži cijeli komentar
 8. +4
  Hypno Toad
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:54 | 28.11.2012.
  @erdedi

  "U Hrvatskoj godišnje produciramo 20.000 novodiplomiranih ekonomista koji nikad neće progovoriti o kreditnom novcu jer o njemu ništa i ne znaju. Ta tema nije bila u nastavnom planu i programu."

  Pa nije baš, pričao sam s takvima o tome i reakcija je - da, to je tako, pa? Njima sve ok.

  Članak je super, potpisujem. Pohlepne banke (sve) + korumpirani političari (svi) = "kriza" tj guljenje kože s leđa svima koji nisu iz prijespomenute dvije kaste. Kriza a nikad više prodanih Rollsova BMW-a jahti itd ...

  Prikaži cijeli komentar
 9. +4
  mehoslav
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:05 | 28.11.2012.
  svaka čast i puno hvala Erdedi na volji i želji te trudu za napisani komentar.
  Ovo, a ne srednjostrujaška sranja o štednji trebali bi pustiti u dnevniku ljudima, da malo skuže gdje i u čemu je fora.
  poantu osjećamo svi: bankarski dobitak na račun našeg gubitka,
  sve uz sponzorstvo i u režiji državnih sustava, koji nisu ništa drugo nego legalizirana pljačka srednjeg i nižeg sloja
  Prikaži cijeli komentar
 10. +2
  riksovski
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:27 | 28.11.2012.
  erdedi, Venlo Vedanta, Pokret Patriot
  Nisam ekonomski ni monetarni strucnjak, no ovo sta stoji u vasem postu apsolutno mi se cini logicno i tocno.
  Da, oslanjam se na tzv. common sense a nadam se da ce ga biti ikod puno mojih sunarodnjaka, ali se bojim da, nazalost, nasi ljudi nisu u stanju sagledati situaciju, ne zbog nedostatka pameti vec zbog toga da je indoktrinacija previse uzela maha.
  U nasoj drzavici ima toliko tabu tema sta nas mozda cini i posebnim fenomenima i u svjetskim razmjerima, a to je sve perfidno uvaljeno kao "kukavicja jaja" tako da ljudi nisu u stanju niti razmisljati o bitnom.
  Konkretno tj.izrijekom ne zelim govoriti o gore spomenutim "kukavicjim jajima" iz razumljivih razloga, onako opcenito spomenuo bi povezanost tzv.politickih elita i industrije kriminala, neprimjereno politiziranje RMK (i ostalih ) crkava, nacionalizam, ksenofobiju, lazni patriotizam itd., itd.
  Prikaži cijeli komentar
 11. +17
  erdedi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:32 | 28.11.2012.
  O čemu govoriš prijatelju?
  O čemu govoriš? Je li ovo sto kuna? Jest. Mogu li ih ja potrošiti gdje hoću, kupiti što hoću? Mogu. Eto vidiš da je to mojih sto kuna i da ih nisam nikomu dužan!
  Ovako će argumentirati svoje shvaćanje novca prosječni čovjek kojemu se usudite govoriti o kreditnom novcu, odnosno novcu koju ulazi u opticaj kao dug. Reagirat će upravo onako kako su to i zamislili kreatori kreditnog novca prije kojih stotinjak godina – izveli su jednostavnu i perfidnu prijevaru koju prosječni čovjek nije u stanju razumjeti. Da bi se prijevara mogla održavati stoljećima, kreatorima tog sustava je bilo nužno zauzdati dvije demokratske sastavnice – obrazovni sustav i medije, odnosno spriječiti mogućnost da informacija o načinu puštanja novca u opticaj bude pojašnjena ljudima.
  U Hrvatskoj godišnje produciramo 20.000 novodiplomiranih ekonomista koji nikad neće progovoriti o kreditnom novcu jer o njemu ništa i ne znaju. Ta tema nije bila u nastavnom planu i programu.
  Da bismo shvatili suštinu prijevare, valja nam ići od početka.
  Ukupna masa novca u jednoj državi sastoji se od gotovine (otud onih sto kuna s kojima se bahati junak s početka priče) i novca na računu u banci. Gotovina čini između 3% i 5% od ukupnog novca, ostatak čini novac na računu. Gotovinu, odnosno novčanice tiska neka austrijska tiskara po nalogu Hrvatske narodne banke (taj novac na uredno zapakiranim paletama potom prevoze neki slovenski kombiji do HNB, bez valjanih dozvola, polu ilegalno),a novac na računu tiskaju, odnosno puštaju u opticaj banke.
  Da bi takav odnos mogao funkcionirati, da bi svatko mogao dignuti novčanice sa svog računa, prije toga je izgrađena kompletna zakonska regulativa i infrastruktura (bankomati, kreditne kartice ). Svaka trgovina, svaki ured koji naplaćuje račune u novčanicama, MORA dnevni utržak položiti najkasnije sutradan u banku ili poslovnicu FINE. Na taj način je postignuta spomenuta ravnoteža – 5% novca u novčanicama podmiruje sve potrebe stanovništva za gotovinom! Želite li slučajno u banci podignuti odjednom veći iznos gotovine, morate to najaviti najmanje dan unaprijed. Zanimljivo, zar ne?
  Taj novac kojeg su dovezli slovenski kombiji preko granice do HNB potom HNB plasira bankama kao kredit na kojeg HNB bankama naplaćuje kamatu (otud profit HNB-a kojeg uplaćuje u Proračun, ako ga ostane nakon diobe bespovratnih kredita zaposlenicima HNB-a).
  Dakle, i taj novac u novčanicama u opticaj ulazi kao kredit. Onaj vozač viličara je istovario 4 palete kuna, te 4 palete HNB šalje bankama kao kredit,a za povrat traži 4 palete plus jedan paket. Otkud će taj paket banke vratiti kad ga nikad nije ni bilo?? Dug se ne može vratiti nego novim dugom što znači da ne može UOPĆE.
  Sad dolazimo do ključne teme – do banaka i njihovog načina tiskanja novca.
  Kad netko od nas ima sto kuna, onda on može drugomu posuditi najviše 100 kuna. To je jasno svakomu. Ne možeš drugomu posuditi, recimo 1000 kuna, ako imaš samo 100.
  A banka, ako ima tvoj ili moj polog od 1000 kuna, može drugim ljudima ili poduzećima, ili državi, ili Agrokoru, posuditi najmanje 5000 kuna. Kako to? Otkud im još 4000 kuna? Niotkuda. Nemaju ga. Ali zato imaju kompjuter i pravo koje im je dao Hrvatski Sabor da jednostavno utipkaju u kompjuter 4000 kuna kao da ih imaju.
  To ide ovako – moj polog na banci ti zatražiš kao kredit, naravno da moraš donijeti brdo papira za odobrenje kredita, od prosjeka zadnje tri plaće do mjenice. Jedan od tih papira banka šalje HNB-u, a HNB onda odobrava banci da na osnovu zaloga papira kojeg si ti potpisao izda kredit, ali ne u iznosu od 1000 kuna, nego 800 kuna jer banka mora staviti u obavezne rezerve 10% pologa i još toliko u rezerve likvidnosti. Dobiješ novac, gotovinu, molim lijepo. Što činiš s njom? Odlaziš u Gramat kupiti keramičke pločice i ljepilo. Gramat sutradan tih istih 800 kuna stavlja kao polog na banku. Banka nekom novom liku koji mora renovirati kupatilo, slijedeći isti obrazac, od tih 800 kuna odobrava kredit u iznosu 640 kuna, ovaj troši, onaj vraća u banku i opet od 640 se daje novi kredit od 512 kuna, krug opet, od 512 kuna ide kredit od 410 kuna…
  Na kraju priče je banka izdala kredita u iznosu od 5000 kuna, a imala je samo 1000 kuna ( nekim varijacijama banka ima trikove kako od 1000 kuna posuditi 26.000 kuna, ali to nije bitno sad za priču).Meni kao štediši će na kraju godine isplatiti kamatu na štednju u iznosu od 4%, odnosno imat ću 1.040 kuna. Zasad banka ima trošak od 40 kuna za moje kamate. Za razliku od HNB koja je za tiskanje novčanica morala platiti austrijskoj tiskari, morala platiti PDV, prijevoz slovenskim prijevoznicima, radnika na viljuškaru koji je istovarao palete u skladište, banka nema nikakvog troška za „tiskanje“ svog novca. Samo neki potplaćeni djelatnik upiše sumu na ekran.
  Banka je od mojih 1000 kuna izdala kredita 5.000 kuna uz kamatu od 20% i na kraju godine banka inkasira 1000 kuna minus mojih 40 jednako čistih 960 kuna!
  Ja imam mojih 1040, banka ima svojih 960 kuna. Nas dvoje zaradili, zajmoprimci vratili kredite, vuk sit, koze na broju. Čista bajka.
  I bila bi da nije jednog ALI. Taj ALI bajku pretvara u horor.
  Ali, na početku je bilo mojih 1000 kuna, banka je napravila (da joj Sabor, nije dao to eksplicitno pravo, bilo bi to čisto krivotvorenje) još 4.000 kuna, što je ukupno 5.000 kuna. Zajmoprimci su uzeli kredita 5.000 kuna,a morali su vratiti 6.000 kuna. Otkud? Kako? Ako je bilo samo 5.000????? Nedostaje 1.000 kuna da bi vuk bio sit. Postoje samo dvije mogućnosti za rješenje rebusa –prva je da jedan zajmoprimac neće uspjeti vratiti kredit i banka će mu uzeti imovinu, druga je da banka ponudi onom koji nije u stanju vratiti kredit novi kredit kojim će vratiti stari plus kamatu.
  Zaključak kojeg mora donijeti svaki čovjek s IQ +70 jest: sva zarada u državi i sva imovina u državi uz takav sustav s protokom vremena, neminovno MORA postati vlasništvo banke
  U državi u kojoj sav novac ulazi u opticaj kao dug, a takva je upravo naša država,
  Kao što znamo, banke u Hrvatskoj se zovu Societe Generale, Unicredito, Hypo bank, odnosno vlasništvo su nepoznatih stranaca. Sva hrvatska zarada i sva hrvatska imovina MORA i POSTATI ĆE logikom zakona kojeg je izglasao Hrvatski Sabor vlasništvo stranaca.
  Treba li ovo gornje ponoviti? Ili ipak bilježite IQ>70?
  Sad je jasnije kako banke u Hrvatskoj redovito bilježe kvartalne zarade u milijunima eura,a gospodarstvo gubitke, sad je jasnije zašto Vlada mora prodavati sve redom?
  Opa, sad smo upetljali državu, Vladu. Zašto bi oni morali prodavati imovinu?
  Idemo vidjeti zašto.
  Unutar države sva plaćanja se vrše u kunama koje vidjesmo kako i tko tiska. Nije bitno kupujemo li domaću robu ili stranu, plaćamo u kunama. Kako vlasnik trgovačkog centra plaća robu dovezenu recimo iz Njemačke? U eurima. Kako dolazi do njih? Ispuni Obrazac 14 u banci i da banci nalog da njegove kune na računu pretvori u eure i izvrši doznaku eura u inozemstvo. Ali kako banka dolazi do eura? Pologom poduzeća koji su izvezli robu u inozemstvo i naplatili svoju robu.
  Drugačije kazano – do eura ili bilo koje druge strane valute možemo doći izvozom roba i usluga u inozemstvo, doznakama naše dijaspore koja šalju devize kući, otkupom od turista koji dolaze.
  Ako ta ukupna suma tako prikupljenih eura nije dostatna za plaćanje svih roba koje uvozimo, onda je država prisiljena taj novac posuđivati u inozemstvu i na posuđeni novac plaćati kamate.
  Ali mi znamo da HNB ima devizne rezerve i to iznad 10 milijarda eura. Kako su te rezerve nastale? Kao ostatak od našeg izvoza? Neće biti. Mi iz godine u godine bilježimo manjak u razmjeni s inozemstvom – više uvezemo, nego li izvezemo. Svejedno imamo rezerve!?! Te rezerve su nastale na slijedeći način – država se zadužila u inozemstvu i donijela u HNB eure/dolare/yene. HNB za iznos tih deviza tiska kune. Sav preračunati iznos kuna potrošen unutar države, HNB stavlja u rezerve. Dakle, devizne rezerve imaju porijeklo u vanjskom dugu (kojeg nikad nije moralo ni biti da je kuna valuta,a ne konverzijski papir),a na te „rezerve“ još moramo plaćati kamate! Otprilike kao da dignete kredit od kojeg pola potrošite,a pola stavite na banku i ne trošite,ali kredit vraćati u kompletnom iznosu – morate!
  Svaka Vlada bi stoga nastojala što više roba izvoziti,a što manje uvoziti. Ako bi se ipak morala zaduživati, onda bi se zaduživala za kupovinu tehnologije kojom će kasnije ostvariti višak u razmjeni s inozemstvom. Rekosmo svaka Vlada, osim Hrvatske Vlade, dakako.
  (Ovdje valja naglasiti kako bi čak i u slučaju drugačijeg omjera uvoza i izvoza, dug u državi rastao – što proizlazi iz prirode ulaska novca u opticaj)
  Sve Hrvatske Vlade, od one u kojoj je bio ministar Škegro do ove Milanovićeve, sustavno rade na uništavanju svake domaće proizvodnje. Najprije politikom tečaja. Koju brane, no ne za naš račun. Potom ničim reguliranim otvaranjem stranih trgovačkih lanaca koji prodaju uvoznu robu (koju, pamtimo, moramo plaćati eurima), onda posuđivanjem eura za investicije u infrastrukturu i potrošnju (nismo zaboravili kako ni iz jedne hrvatske željezare u auto put nije ugrađen ni jedan jedini kg željeza) i konačno – odustajanjem od vođenja gospodarske politike i prepuštanje najbitnijeg posla bilo koje Vlade na svijetu – stranim bankama! Naime, stranim bankama ne pada na pamet kreditirati domaću proizvodnju, nego isključivo potrošnju, pogađamo već – stranih proizvoda.
  Takvim ne-činjenjem svih Vlada smo dospjeli do ovolikog vanjskog duga. Da bi Vlada mogla servisirati kamate na taj dug, podiže stopu PDV-a i kompletnim iznosom tako prikupljenog novca plaća kamate na uzete kredite. No, to nije dovoljno pa pribjegava dizanjem cijena vode,struje, plina, goriva i taj novac također, do lipe odlazi na plaćanje kamata. No, ni to nije dovoljno. Strani vjerovnici biraju koju će imovinu u državnom vlasništvu uzeti za kamate. Trenutno je Vlada u akciji uvjeravanja javnosti u nužnost „monetizacije“ auto-cesta, prodaju HPB i Croatia osiguranja. Sutra će na redu biti Hrvatske vode, HEP, ostatak INE, Hrvatske šume.
  Kako bi prisilila stanovništvo na manju potrošnju, Vlada kombinira dizanje cijena sa smanjenjem plaća, rezanjem nivoa zdravstvenih usluga, smanjenjem socijalnih prava, povećanjem dobne granice za odlazak u mirovinu.
  Nažalost, ni to nije dovoljno za isplatu kamata. Stoga Vlada užurbano priprema uvođenje najamnine za stanovanje u vlastitoj kući/stanu, odnosno Porez na imovinu. Na taj način namjerava istisnuti iz stanovništva dalje 2-3 milijarde eura godišnje, odnosno umanjiti sposobnost stanovništva da toliki novac potroši za svoje potrebe. Taj novac uzima država i transferira ga za plaćanje nelegitimnog duga!!
  Jasno je da kroz nekoliko godina neminovno dolazimo u situaciju da kao država ne posjedujemo više nikakvu imovinu, a kao građani ne posjedujemo više vlastite nekretnine, niti imamo dovoljne plaće za egzistencijalne potrebe.
  Može li se drugačije?
  Bi li mogla HNB tiskati više od 5% novca i tim novcem puniti Državni Proračun,a da ga ne daje kao kredit državi (koji se ne može vratiti,kao što smo vidjeli)?
  Bi. Mogla bi. Ali to bi dovelo do hiperinflacije, obezvrijedilo bi naše zarade i to smo već proživjeli, što u bivšoj, što u ovoj državi i od toga nam se diže kosa na glavi.
  Ali tako ne mora biti!
  Već dvije godine u Hrvatskoj djeluje Patriot pokret, skupina ljudi koji su u stanju zbrojiti dva i dva i koji točno znaju znaju što i kako je potrebno učiniti
  Pa kao da mi ne znamo, to svatko zna? Jeste li sigurni? Kako nam se onda desilo da smo u 20 godina uništili svu domaću proizvodnju, zadužili se do besvijesti, da u državi profit imaju jedino banke?
  Gdje je bila ta naša sposobnost zbrajanja prostih brojeva?
  Patriot pokret je (patriotpokret.com.hr) utvrdio uzroke koji su doveli do ovakvog stanja, analizirao monetarni sustav i donio Program reforme monetarnog sustava.
  Tim programom se umjesto kreditnog novca kojeg imamo sad, uvodi nekreditni novac, odnosno novac koji u sustav ulazi neopterećen kamatama. Budući da se zarada nekog poslovnog subjekta mora dogoditi na nečiju štetu (poučak Boba Rocka: Tko izgubi dobitak, dobije gubitak), Program utvrđuje da se to dešava „na štetu“ deficita državnog proračuna. Taj deficit biva izvorom zarade-profita gospodarskim subjektima, novac umjesto banaka kreira HNB i pušta ga u opticaj putem socijalnih mirovina, dječjeg doplatka, financiranjem školstva, zdravstva i uplatama u fondove koji brinu o najugroženijim skupinama društva.
  Banke se podizanjem obavezne rezerve onemogućava u multipliciranju novca čime se onemogućava i inflacija!

  Što bi se desilo kad bismo sutra nekom evolucijom svijesti ili revolucijom odlučili uvesti nekreditni novac?
  Kunama bismo mogli plaćati robu proizvedenu u Hrvatskoj, kao i usluge. S čim bismo plaćali uvoznu robu? Očito – s devizama, eurima,dolarima, jenima. Do njih možemo na već spomenuta tri načina – doznakama naših iseljenika, prodajom roba i usluga u inozemstvu i turizmom.
  Kako bi u slučaju uspostave monetarne suverenosti sasvim sigurno došlo do izolacije međunarodnih lihvara koji drže cijeli Zapadni svijet u ropskom položaju, preko noći bismo bili prisiljeni osloniti se sami na sebe i svoje kreativne sposobnosti te na traženje partnerstva u zemljama izvan logorske žice međunarodnih lihvara. Ostali bismo bez većine uvoznih roba. Dakle – u istoj poziciji u koju SIGURNO ulazimo kroz par godina! Razlika bi bila što u tomu što bi uvoznih roba bilo u slučaju ostanka ovog sustava, ali ih ne bismo imali čime kupiti,a u drugom slučaju ih ne bi bilo. U oba slučaja mi bi se mogli samo diviti slikama u izlogu!
  No, ta nova situacija bi alarmirala i probudila sve kreativne potencijale svakog Hrvata, vrlo slično proizvodnji oklopnih kola 91-e. Desilo bi se još nešto – čvrsto bismo držali svoju sudbinu u svojim rukama, iskorijenili bismo i eutanazirali sve jahače apokalipse – zavist, mržnju, pohlepu iz nacije jer bismo radi egzistencije bili upućeni jedni na druge; mobilizirali bismo cjelokupnu iseljenu Hrvatsku na transfer kapitala, tehnologije u zemlju osobođenu lihvarskog jarma.
  Bili bismo primjer i uzdanica ostatku svijeta i svjedočili svojim postojanjem mogućnosti života čovjeka bez ropstva.
  Venlo Vedanta
  Pokret Patriot
  Prikaži cijeli komentar
 12. +2
  DEJAN-SKOPJE
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:20 | 28.11.2012.
  @outbox ,potpisiujem!cijela igra odnosno pravila igre su napisana od zlih bankara-lihvara-kamatara koji nikako ni u snu nesmiju izgubiti!!ja sam moje iskustvo sa bankama i njihovim "povoljnim" kreditima ispricao svima koje znam , sviakom prilikom cu i dalje nastaviti prenositiistinu o tom zlu!nazalost zakonom sam primoran da placu moram dobivati preko transfer racuna inace i ni denara od mene ne bi dobili!kako se osloboditi njihovih zlih ruku??sve dokumentarne filmove preporucujem svima koje znam a ima ih na iza ogledala.com ,www.filmovizija.com, a nartavno i ovdje na advance-u,i naravno LJUDI MOJI NE UZIMAJTE KREDITE!!!
  Prikaži cijeli komentar
 13. +3
  nob
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:46 | 28.11.2012.
  Recimo ovako: njemci o svemu dobro zbore.Imaju preko 80% Evrope pod komandnom, nema ni jedne E.drzave gdje nisu gurnuli svoj nos.( najvjerojatnije da ce uskoro kontrolirati WC.)
  Jos im fali ovih20%, pa dajmo imi to pa da vidimo sto ce napraviti.
  Prikaži cijeli komentar
 14. +8
  Outbox
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:43 | 28.11.2012.
  Poanta stalnog napuhavanja i neprekidnog trajanja krize je u tome što se poštuje pravilo da - svi smiju i mogu izgubiti, osim bankara!
  Time su oni eskulpirani od svake krize i gubitka.
  To je ništa drugo nego čisto lihvarstvo koje za uzvrat nečijeg duga / gubitka uzima : njegove (gubitnikove) realne (nekretninske) vrijednosti + obavezu vraćanja gubitka što je = ropski rad barem jednu deceniju.

  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.