Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Izvještaj Human Rights Watch-a: naoružane pobunjeničke skupine u Siriji vrše zločine

18 Objavljeno:

Organizacija Human Rights Watch objavila je izvještaj u kojem se dokumentiraju zločini počinjeni od strane naoružane opozicije u Siriji. HRW je također poslao otvoreno pismo opozicionom SNC-u i drugim opozicionim skupinama u kojem se navodi kako su oružane skupine opozicije počinile niz teških zločina.
Zločini kao što su egzekucije, otmice, zatočeništvo i tortura vršili su se nad pripadnicima sigurnosnih snaga, pristašama vlade i ljudima za koje se ustvrdilo da pripadaju vladinim skupinama. HRW također tvrdi kako imaju niz izvještaja o egzekucijama pripadnika sigurnosti, ali i civila.

Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istokHRW navodi kako vođe sirijske opozicije moraju "osuditi i zabraniti svojim članovima izvršenje takvih zločina". Iz prikupljenih informacija, tvrdi izvještaj, može se zaključiti kako su pojedini napadi naoružanih pobunjenika motivirani anti-šijitskim i anti-alawitskim sentimentima.

"Brutalna taktika sirijske vlade ne može biti opravdanje za zločine koje čine naoružane opozicione skupine", rekla je Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok.
"Opozicijski vođe moraju jasno poručiti svojim članovima da ne smiju mučiti, otimati ili vršiti smaknuća u bilo kojem scenariju", navodi Whitson.

HRW također navodi kako je do sada sistematski dokumentirao i kršenje ljudskih prava od strane sirijske vlade - među tim činovima navode se nestanci, tortura, zatvaranja i prekomjerno granatiranje gradskih četvrti.

"Mnoge antivladine grupe koje vrše zločine nisu direktno vezane uz SNC, ali sirijska opozicija ima odgovornost osuditi takve zločine", tvrdi HRW.
Zanimljivo je da to ističe HRW, dok se opozicioni centar - Sirijsko Narodno Vijeće (SNC) nikada nije ogradilo od takvih skupina.
1. ožujka SNC je također formirao vojni biro pod čiji bi nadzor trebale spadati sve naoružane pobunjeničke skupine, uključujući i Slobodnu Sirijsku Vojsku (FSA) za koju se sumnjiči da je izvršila brojne zločine.

U ostatku izvještaju HRW navodi konkretne primjere zločina počinjenih od strane naoružanih pobunjenika. Spominje se tortura civila u gradu Saraqeb. U izvještaju također stoji kako naoružane skupine otimaju civile za otkupninu.

Nadalje, HRW navodi kako su analizirali barem 25 video snimaka na kojima pripadnici sirijske vojske priznaju zločine, no na snimkama je očito kako su te izjave date pod prisilom - osobe krvare ili su pretučene, piše HRW.
HRW navodi kako se u jednoj video snimci nalazi veći broj pretučenih i vezanih pro-vladinih pripadnika koji "priznaju" kako su ubijali mirne prosvjednike u gradu Homs. HRW tvrdi kako su te izjave očito dobivene torturom, na jednoj video snimci čak se čuje kako pripadnik Slobodne Sirijske Vojske kaže "donesite mi električni stroj" - očito kako se radi o napravi za mučenje.
Human Rights Watch također potvrđuje kako je na nekim snimkama prikazano smaknuće vladinih snaga, kao što je najnovija snimka vješanja.

Analiza Human Rights Watch izvještaja

Human Rights Watch danas po prvi puta žestoko progovara o brutalnosti s obje strane, a ne samo o jednoj kao što je to činio do sada.
Ipak, čak i u ovom pokušaju da se nametnu kao nepristran i objektivan izvor informacija, ponovno upadaju u klopku političke pristranosti koja je očito na snazi cijelo vrijeme, tako direktorica Whitson navodi:
"Imperativ je da oružana opozicija zaštiti ljudska prava. Moraju napraviti sve da pokažu kako žele Siriju koja će okrenuti stranicu Assadove ere nasilja, Siriju koja će biti dobrodošla za svih - bez obzira na religijsku ili drugu pripadnost".

Drugim riječima, iz gornjeg navoda jasno se vidi čiju stranu "gura" Human Rights Watch - da su zaista nepristrani promatrač, kakvim se predstavljaju, pozvali bi obje strane na prekid sukoba i nasilja i urgirali prema nekoj vrsti političkog, a ne vojnog rješenja.
Svojim izjavama HRW jasno daje do znanja da ima i političku agendu u cijelom sukobu, a ona je doslovno preslika politike Washingtona koji i dalje drži kako je jedino rješenje za Siriju pad Assadove vlade.

Problem za HRW se nalazi u tome da moraju oprezno balansirati između političke podobnosti i konkretne funkcije zbog koje su stvoreni - dokumentiranje kršenja ljudskih prava.
Zašto HRW reagira tek sada? Prije svega zbog činjenice da dokazi o brutalnosti kojom operiraju naoružani pobunjenici "ispadaju" sa svih strana.
Kada u javnost procure video zapisi na kojima sirijska "opozicija" vješa ljude po ulicama, HRW mora reagirati - ne zato jer su stvarno objektivni, nisu - već prije svega da spriječe potpuno potonuće svog ugleda na međunarodnoj razini.
Nešto slično se ovih dana dešava i sa UN-om koji i dalje šuti na otvorene i javne izjave saudijskih i katarskih vlasti kako ilegalno dostavljaju oružje u Siriju. Da je UN zaista međunarodna "nepristrana" organizacija, već bi imali niz izjava u kojima se Katar i Saudijska Arabija prozivaju za kršenje međunarodnih zakona o suverenitetu druge zemlje.
Hoće li se UN direktno očitati po tim stvarima? Hoće, u to nema sumnje, ali to očitovanje nastoje odgoditi što je god duže moguće - iz njihove perspektive, po mogućnosti nakon što padne Assad.

Ipak, organizacija Human Rights Watch danas je objavila detaljan izvještaj u kojem se navodi kako pobunjenička naoružane skupine u Sirije vrše zločine i zlostavljanje.
Iz retrospektive, pogotovo ako u obzir uzmemo rat u Libiji, organizacija HRW u svojim izvještajima u konačnici nudi i konkretnu potvrdu situacije koja je već duže vremena poznata, no također ima tendenciju svoja saznanja objavljivati često prekasno za formiranje objektivne slike.
Njihovi izvještaji o brutalnosti libijskih pobunjenika počeli su masovno pristizati tek nakon što je završilo NATO bombardiranje, unatoč brojnim i neospornim dokazima s terena.

Najnovije video snimke na kojima pobunjenici vješaju pro-vladine pripadnike - na snimke se refrira i HRW u svom izvještajuSlično je i sada po pitanju Sirije - mirni prosvjednici već su davno potisnuti od strane naoružanih skupina, često iz redova ekstremističkih organizacija čiji članovi nerijetko dolaze iz drugih zemalja, a oružje se već mjesecima javno dostavlja ilegalno.
Da je HRW reagirao na vrijeme mogla se zaustaviti potpuno pristrana kampanja koja se vodila u medijima. Ovo se naročito odnosi na oslobađanje grada Homs i druge intervencije sirijske vojske.

Ponovimo još jednom - Human Rights Watch potvrđuje kako pripadnici pobunjeničkih skupina otimaju civile, traže otkupnine, vrše torturu i egzekucije nad državnim dužnosnicima i prisiljavaju zarobljene pripadnike sirijske vojske da pod torturom "priznaju" kako Assad ubija mirne prosvjednike. Povrh svega vrši se teror nad pripadnicima šijita i alavita.

Te iste skupine, naoružane modernim oružjem koje stiže iz Francuske i drugih zemalja - uz pripadnike stranih plaćenika - zauzmu cijelu jednu gradsku četvrt, Bab Amr u gradu Homs (vidi: Britanski Telegraph potvrdio - francuski vojnici zarobljeni u Siriji).
Što je međunarodna zajednica zapravo očekivala da će se nakon toga desiti? Da će Assad jednostavno pustiti Homs da ostane u rukama ovih skupina?
Kritizirati oslobođenje Homsa od strane sirijske vojske je apsurdno.
Ako je u tom procesu došlo do prekomjernog granatiranja, to moraju ustanoviti stručne službe - koliko je poznato još nijedna organizacija nije odradila temeljitu istragu i sve se svodi na pretpostavke.

Nakon ulaska sirijske vojske u Homs u svijet su plasirane slike temeljito razorenog grada. Povezujući te slike s navodima kako je sirijska opozicija sastavljena od "pro-demokratskih aktivista" dobivamo poprilično iskrivljenu verziju stvarnost.
Stav bi bio znatno drugačiji da je široka publika na vrijeme imala informaciju s kojim skupinama se vojska zapravo sukobljava i što je možda još i važnije - s kakvim oružjem opozicija raspolaže.
Iz te neobjektivnosti proizlazi niz krivih zaključaka o obje strane.

Nema sumnje kako je sirijska vojska silovito reagirala prema naoružanim pobunjeničkim elementima i kako je pritom stradao veći broj civila.
Pozivanje na dvostruke standarde može biti potencijalno "skliski teren" jer se takav navod može pogrešno protumačiti kao opravdanje jedne strane - ipak, u slučajevima ove vrste ratovanja nužno je stvari staviti u pravi kontekst.

Za vrijeme NATO bombardiranja Libije stradale su tisuće civila - koji je tada bio odgovor NATO dužnosnika? "Pokušali smo maksimalno paziti da ne dođe do civilnih žrtava, no uvijek postoje kolateralne žrtve" - da li su NATO napadi smisleno ciljali civilne mete je još uvijek predmet žestoke debate, ali jedan segment je, iz vojne perspektive, razumljiv - u borbi protiv vojnih položaja unutar gradova, civilna stradavanja su neizbježna.
NATO savez to otvoreno priznaje i ista stradavanja stavlja u kategoriju "kolateralne žrtve" - no, kada imamo oružanu okupaciju u gradu Homs, tada civilne žrtve nisu "kolateralne", nego ih sirijska vojska, iz pojedinih medija bi se dalo isčitati - ubija iz čistog užitka.
To su dvostruki standardi koji u potpunosti izokreću stvarno stanje na terenu.

Činjenica je kako je u oslobađanju grada Homs stradao znatan broj civila, ali postavlja se važno pitanje - da li postoji ijedna država ili vojska na svijetu koja je mogla vratiti nadzor nad tim gradom na bilo koji drugi način?
Što je zapravo bio savjet zapadnih sila? Ignorirati Homs? Ostaviti grad na miru?
Hipotetički - što bi se desilo da se primjerice Occupy prosvjednici u Oaklandu naoružaju i zauzmu grad? Da li bi američka vojska jednostavno pustila Oakland da nastavi miran život kao pobunjena enklava? Jako teško.

Oslobađanje Homsa i drugih okupiranih gradova je proces kakav bi izvršila svaka država na svijetu. Ako se Assadu išta može zamjeriti, to je navodna brutalnost prema zaista mirnim prosvjednicima. Kada je došlo do mirnih prosvjeda prošle godine u Damasku policija je reagirala žestoko i priveden je velik broj ljudi - to su autentični primjeri režimske brutalnosti. Oslobođenje stanovnika koji se nalaze pod oružanom okupacijom sasvim je druga stvar.

Cijeli izvještaj Human Rights Watch-a: http://www.hrw.org/node/105885

Izvori i reference:
hrw.org

Komentari

(18):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. +1
  hardy
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:29 | 21.03.2012.
  furai: 23:24 20.03.12'
  Stvarno je nevjerovatno koliko nacionalista (ne zamjeniti sa patriotima) ima na ovim prostorima.

  Bravo kolega, to je suština: biti rodoljub (patriota) a ne biti šovinista (nacionalista) - kada budemo to umeli, neće biti mržnje među nama a ako i bude sukoba on će biti častan i viteški.
  Prikaži cijeli komentar
 2. +1
  furai
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:24 | 20.03.2012.
  Stvarno je nevjerovatno koliko nacionalista (ne zamjeniti sa patriotima) ima na ovim prostorima.
  Prikaži cijeli komentar
 3. +4
  CheVu
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:19 | 20.03.2012.
  Ovo nije rat izmedju Assada i pobunjenika,ovo je rat izmedju budala i pametnih,ali ovaj put,za razliku od proslih nekoliko(Jugoslavija,Libija,...) pametni ce pobediti.
  Prikaži cijeli komentar
 4. 0
  mun-gos
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:15 | 20.03.2012.
  Human Rights Watch objavila je jos mnogo slicnih izvjestaja u kojima optuzuje Asada i njegove krvnike. Za one koji zele pogledati ne samo ovaj clanak:

  hrw.org/middle-eastn-africa/syria
  Prikaži cijeli komentar
 5. +5
  Eleinna
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:14 | 20.03.2012.
  Naoružane pobunjeničke skupine u Siriji vrše zločine?!?! Ali na CNN-u su rekli... :D
  Prikaži cijeli komentar
 6. +6
  croaceix
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:13 | 20.03.2012.
  Assad ako je pametan, zatrt će im sjeme i oslobodit sirijski narod od fukare, silovatelja i ubojica.
  Prikaži cijeli komentar
 7. +3
  fredii
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:05 | 20.03.2012.
  A što napraviti sa zarobljenim vojnikom koji je činio zločine? Mislim da ga ni najveći pacifisti i humanisti ne bi poštedjeli metka ;)
  Prikaži cijeli komentar
 8. +1
  Hrvati-prijatelji-Rusa
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:51 | 20.03.2012.
  Malo offtopic, neki prebjeg iz Kube ....treba azil u Americi i malo $$$
  Prikaži cijeli komentar
 9. +5
  Hrvati-prijatelji-Rusa
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:49 | 20.03.2012.
  Uzalud im je - anglosaksonska stampa nece dati tome publicitet.
  Prikaži cijeli komentar
 10. 0
  zveki
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:39 | 20.03.2012.
  Link na članak

  jutarnji.hr/bivsi-cia-in-sef-tvrdi--castro-je-znao-da...
  Prikaži cijeli komentar
 11. +10
  zveki
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:39 | 20.03.2012.
  Koji HRW, naš Advance zapravo radi što bi oni trebali - čisto i objektivno, bez podilaženja bilo kome! Inače, pročitah negdje da NATO priznaje 55 ubijenih civila tokom 8-mjesečnog bombardiranja Libije. Naravno, jako žale zbog žrtava, ali eto, bilo je u svrhu oslobađanja jadnih, potlačenih Libijaca.
  Malo offtopic, neki prebjeg iz Kube priča za knjigu nekog Amerikanca da je Comadante Fidel znao za atentat na Kennedya. Mislim da pomalo podgrijavaju situaciju u Latinskoj Americi, te prosvjedi u Boliviji, te Castro znao za atentat...
  Prikaži cijeli komentar
 12. +10
  D
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:02 | 20.03.2012.
  Odličan članak, sve pohvale na objektivnosti i prikazu obje strane medalje.
  Prikaži cijeli komentar
 13. +8
  lujprvi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:01 | 20.03.2012.
  Pa nije čudo da HRW izvodi smijuruije po Bliskom Istoku. Pogledajte tko su vodeći članovi te špijunske grupe. Sve i jedan su radili za neku od korporativnih tvrtki SAD-a, ili u Pentagoni ili kao predavači na univerzitetima koja su učestvovala u sumnjivim istraživanjima, gle čuda, baš u Libiji, Siriji, Iranu, Iraku, Afganistanu.
  Prikaži cijeli komentar
 14. +11
  KriSS
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:59 | 20.03.2012.
  to je tako kada hrpi neobrazovanih i mentalno nestabilnih daš oružje u ruke.dobili su fizičku moć i sad iskaljuju svoje frustracije i primitivne porive.za razliku od obučenih profesionalaca koje se prije toga psihički provjerava da ne bi radili takva zvjerstva.naravno i među tim profesionalcima ima iznimaka,što je za svaku osudu.ali sve ono prethodno navedeno je u svrhu zatočavanja lokalnog stanovništva u strah kako bi ih se lakše moglo kontrolirati.kod nas su to postigli puno suptilnije,uz masovnu privatizaciju,tajkunizaciju,neisplaćanju plaća,prijetnjama otkaza ako se ne pristaje na lošije radne uvjete,poskupljenjem namirnica i režija...i tako u nedogled.vrijeme je za ustanak i ukidanje demokracije takve kakve je imamo danas!
  Prikaži cijeli komentar
 15. +6
  Odeon
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:45 | 20.03.2012.
  @Medo Plisani
  Rusija je opovrgnula sve te navode:
  rt.com/politics/russia-syria-warships-annan-lavrov-979/
  Prikaži cijeli komentar
 16. +6
  anixson
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:43 | 20.03.2012.
  Sve cestitke na prilozenom.....
  Prikaži cijeli komentar
 17. +1
  Medo Plisani
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:42 | 20.03.2012.
  431 bojna Ruskih Marinaca se iskrcala u Siriji u njihovoj vojnoj bazi,sa bojnog broda Ivan Bobnov.

  anexigita.com/2012/03/h.html
  tekst je na Grckom,mozda admin moze prevesti
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.