Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Ekonomski analitičar Max Keiser: "Ovo je financijski holokaust - jedino rješenje za Grčku je revolucija ili državni udar"

112 Objavljeno:

U gostovanju uživo na TV postaji RT, poznati financijski analitičar Max Keiser prokomentirao je aktualno stanje u Grčkoj.
U svom komentaru opisao je trenutačnu situaciju u Grčkoj kao bezizlaznu - jedino rješenje vidi u revoluciji ili nekoj vrsti državnog udara.
Keiser u razgovoru također objašnjava svoje viđenje kako je uopće došlo do toga da se Grčka danas nalazi u tako teškoj financijskoj poziciji.

Max Keiser jedan je od najutjecajnijih financijskih analitičara današnjice. Trenutačno vodi emisiju "The Keiser Report" koja se emitira svakog drugog dana na postaji RT.
Između ostalog radio je emisije za BBC, Al-Jazeeru, Press TV.
Također piše redovnu kolumnu za Huffington Post.
Od početka financijske krize njegov utjecaj stalno raste. Upozorava kako kriza iznimno pogoduje bogatima koji se u ovim okolnostima, zbog potpunog nedostatka regulativa i zakona, još više bogate.

Slijedi slobodni transkript njegovog današnjeg gostovanja u vijestima RT-a s ubačenim sekcijama koje pojašnjavaju neke od spomenutih termina (video na engleskom nalazi se na dnu ovog teksta).

Transkript: Max Keiser o grčkoj krizi

(oznake: RT - Russia Today, MK - Max Keiser)

RT: Grčka je još jednom na rubu. Narod ispoljava svoj bijes zbog novih rezova na kojima inzistira EU. Javni transport i druge službe su paralizirane zbog dvodnevnog sindikalnog štrajka.
Prosvjednici u Ateni se sukobljavaju s policijom, neki bacaju kamenje i molotovljeve koktele.
Vlada i opozicija je pristala na zahtjeve međunarodnih kreditora, ali kreditori sada traže "potvrdu" tih programa prije no što se Grčkoj izda financijski paket od 130 milijardi eura.
Parlament bi trebao usvojiti mjere ove nedjelje, ali neke manje stranke u koaliciji najavljuju kako neće podržati ovaj plan.

Sada u emisiji pozdravljamo Maxa Keisera, financijskog analitičara i voditelja poznate emisije "The Keiser Report".
Max, reci nam - što će se dogoditi ako se pojedine stranke u grčkom parlamentu ne slože s ovim planom i Grčka ostane bez financijskog paketa?

MK: Kao prvo, imajte na umu kako je cijeli projekt Europske Unije pokrenula Njemačka s ciljem da na "stražnja vrata" ostvari ponovno ujedinjenje Istočne i Zapadne Njemačke.
Sada, kada je Njemačka ujedinjena, kreće se Europom i pljačka tuđu imovinu od država kao što je primjerice Grčka.
Grci su novi Židovi - ako hoćete, a ovo je "financijski holokaust" koji provodi Njemačka.

RT: Kažete "financijski holokaust" koji provodi Njemačka... dobro. No, nekima se čini kako Njemačka, Europska Komisija, MMF, Europska centralna banka, eurokrati u Briselu - kako svi oni zapravo forsiraju kredite s visokim kamatama drugim članicama Europske Unije i zatim im samo "stežu omču oko vrata". Da li je ovo zapravo dio one stare priče kako bogati postaju još bogatijima?

MK: Oni forsiraju "toksične dugove"* već 10 godina, tj. od same implementacije euro valute. Upravo zbog tog razloga, kako je sada već potvrđeno, Goldman Sachs na Wall Street-u prikazivao je lažne podatke o grčkoj ekonomiji, samo zato da bi se Grčka mogla uključiti u eurozonu.

* toksični dugovi - zaduženje koje ima manju mogućnost da će biti isplaćeno natrag kreditoru uz kamate. "toksična" ("otrovna") može također biti i imovina, "toksična" imovina je svaka ona imovina za koju više ne postoji funkcionalno tržište.
Termin se obično upotrebljava za financijsku imovinu. Banke i kreditori ne žele prodavati "toksičnu financijsku imovinu" jer bi to za njih bio gubitak, no - kako sugerira gost emisije, Max Keiser, snažnije države imaju tendenciju upravo tu "toksičnu financijsku imovinu" prebacivati na druge države u obliku kredita, što za njih ima dvostruki pozitivan učinak: rješavaju se "toksične" imovine i dobivaju nove dužnike.

MK: Ovo su sve unaprijed već isplanirali, jer Njemačka je jako dobro znala da će se jednog dana sve raspasti, a oni (Njemačka) biti će tu da pokupe komadiće.
Njemačka će "financijski" napasti Grčku, Portugal, Španjolsku - ovo je "Četvrti Rajh", sve se ovo već jako dugo kuhalo. Upozoravam na taj problem u svojoj emisiji već dugo vremena.
Njemačka sada u rukama ima sve karte i igra "briljantno".

RT: Max, odobrivši mjere štednje jučer, Grčka je pristala na smanjenje plaća, mirovina, podijelit će otkaze za 15,000 radnika. Max, kako Grčka uopće može povećati svoj ekonomski rast uz sve ove rezove? Stvari jednostavno nemaju smisla.

MK: Nema nikakve mogućnosti da Grčka može ekonomski "izrasti" iz ove situacije u kojoj se sada nalazi. Oni su na putu prema "konačnom rješenju", a MMF će biti vlasnik željezničkih pruga i vagona kojima će se Grke odvoziti na "konačno rješenje".
To se pokušava napraviti grčkom narodu.

RT: Postoje neki navodi koji kazuju kako bi privatni kreditori mogli pristati na smanjenje potraživanja čak i do 70%.
Čak i ako pristanu na ovako nešto, na ovu "gorku pilulu", jasno je kako nijedan kreditor nakon toga više neće htjeti posuđivati novac Grčkoj - znajući da ih čekaju veliki gubitci u tom slučaju - zar to ne znači da je Grčka, na neki način, već bankrotirala?

MK: Kreditori koji će nominalno pristati na "gubitke".. kao prvo sav njihov novac već je osiguran u tzv. "Credit Default Swap"* tržištima.

* Credit Default Swap ("zamjena potraživanja u slučaju bankrota") - ekonomski termin za posebnu vrstu ugovora u kojem je kreditor već unaprijed osiguran od potencijalnog bankrota njegova dužnika (bilo kompanije, države ili sl.) putem treće strane (koja je pristala "pokrivati" nastalu štetu, ako dođe do bankrota).
U kontekstu koji spominje Max Keiser, zbog takvih specifičnih ugovora - veliki kreditori (Njemačka, MMF i sl.) ne mogu izgubiti, čak ni ako Grčka proglasi bankrot - jer sav novac koji Grčka duguje već je osiguran putem posebnih "trećih strana" (većinom su to razne banke diljem svijeta) koje sudjeluju u ovoj kompleksnoj transakciji.
Opširnije "Credit Default Swap" sistemu: http://en.wikipedia.org/wiki/Credit_default_swap
http://www.investopedia.com/terms/c/creditdefaultswap.asp

MK: Oni će od posuđivanja novca Grčkoj zaraditi bez obzira što se dogodilo, oni uopće ne preuzimaju rizik.
Zato Grčka i jest u ovako dubokim problemima - sav taj "toksični" dug, čije je potraživanje raspoređeno po bankama diljem svijeta (op.a. vidi gore opisan "Credit Default Swap" proces), u Njemačkoj, Britaniji, SAD-a... cjelokupni iznos mora vraćati Grčka - tj. grčki narod mora vraćati sav taj "toksični" dug.
Taj "toksični" dug uopće nije nastao u Grčkoj, nego u drugim državama (op.a. vidi gornji opis "toksični dug") koje su iskoristile Grčku kao "smetlište" za odlaganje "toksičnih" dugova.
Sada žele da Grci plate, s kamatama, te dugove koje su im prebacili - naravno, grčki narod jednostavno ne može isplatiti te dugove i zato ćemo svjedočiti "financijskom holokaustu".

RT: Max, Grčki političari nastoje zadovoljiti sve EU zahtjeve, ali sada i kada jesu - kreditori samo žele još (op.a. vidi: Grčki vrh pristao na sve, ali EU i MMF sada žele još). Misliš li da će ubuduće dolaziti s još novih zahtjeva?

MK: I ovu i prošlu grčku vladu su postavili bankari. Vladu koja je "trenirana" u Chicagu (SAD), na istom mjestu gdje se "trenirala" i Christine Legarde (op.a. šefica MMF-a).
Grci nisu imali reprezentativnu vladu već dugo vremena.
Moraju se ugledati na neke elemente Arapskog Proljeća - moraju pokrenuti revoluciju, moraju zamijeniti ovu Vladu, moraju postati samodostatni i ponovno vratiti državnu neovisnost na način da izvedu neku vrstu državnog udara.

RT: Max, još samo jedno pitanje za kraj - uokolo se pojavljuju brojne teorije zavjere, kako eurokrati u Briselu uspijevaju forsirati ovakve kredite? Neki ljudi već spominju obitelj Rothschild i neke druge "proizvođače novca", ima li ikakve, bar malo, istine u svim tim teorijama zavjere?

MK: Ne radi se ovdje o "teorijama zavjere", već o potpunom nedostatku vladavine prava i zakona.
Vidjeli smo takav slučaj u SAD-u: MF Global, Goldman Sachs, Jon Corzine, Jamie Dimon - krali su novac od svojih mušterija, milijarde dolara su nestale. Nitko to niti ne istražuje! Nema više nikakvih zakona i vladavine prava kada je riječ o bankarstvu, toga više nema.
Ovo je "otvorena sezona", ovo je sezona čiste pljačke.
Njemačka to zna i jako joj se sviđa to - uzet će svu (vrijednu) imovinu Grčkoj, Portugalu, Španjolskoj - ovo je "Njemačka 4.0" (op.a. referenca na "Četvrti Rajh"), naviknute se na to.

RT: Max Keiser, voditelj emisije "Keiser Report", uživo na RT-u, hvala vam na gostovanju.

Cijela video snimka:

Izvori i reference:
Russia Today

Komentari

(112):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. +1
  Nostradurus
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:14 | 10.03.2012.
  Imam samo jedan komentar: Treba pročitati galaksija.com/planeta/novac.htm - prevedena priča "Hoću zemlju plus 5%" - autor Larry Hannigan 1971.
  Prikaži cijeli komentar
 2. 0
  DylanDog
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:44 | 6.03.2012.
  @Marko - i još jedna stvar - kažeš da poradim na shvaćanju kako banke rade... Shvaćam ja to jako dobro. Mogu te samo pitati primaš li ti svoju plaću u banci? Jer ja je primam NA RUKE! Ako si došao do tog stupnja - čestitam ti. Ali nekako mislim da nisi. Nisu mnogi. A to je upravo ono čega se banke boje. Boje se da odbijemo poslovati s njima. Ne moram učiti ekonomiju da bih se borio protiv društvenog sistema u kome vladaju pohlepni bankari. Ali mogu promijeniti - sebe! I to vrlo lako.
  Prikaži cijeli komentar
 3. +1
  DylanDog
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:40 | 6.03.2012.
  @Marko - ne razumijem se u financije ali znam da se u ekonomiji "napad na banke" zove situacija kad svi štediše istovremeno dolaze po svoj novac. Ti tvrdiš da je sve tako jednostavno u ekonomiji, a ne znaš za taj pojam? Nisam mislio motikama napadati banke, prijatelju.
  Isto tako, treba dobro paziti da ti policija ne pokuca na vrata ako pozivaš ljude na tako nešto kao što je povlačenje uloga. To je ITEKAKO protuzakonito!
  Prikaži cijeli komentar
 4. -2
  subaru
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:01 | 3.03.2012.
  ovaj je samo jedan spin majstor iz jafanske kuhinje, čuj švabe četvrti rajh a švabijom vlada ciostasi konkubina koja se klanja u tel avivu kao i obama i ostali
  Prikaži cijeli komentar
 5. 0
  MG
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:27 | 3.03.2012.
  Max Keiser, zar to nije njemačko ime i prezime!
  Prikaži cijeli komentar
 6. +5
  MorciTheCroat
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  06:08 | 16.02.2012.
  Hmmm 90$istine i 10% lazi (Njemacka je kriva za sve), je odlika manipulatora, jer na pitanje o pravim vladarima, on pocinje muljat o bezakonju prebacujuci krivnju na marionete.
  Prikaži cijeli komentar
 7. 0
  hogar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:17 | 15.02.2012.
  nijemci su krivi za sve.
  Prikaži cijeli komentar
 8. +8
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:06 | 14.02.2012.
  ne znam puno o tipu, neke stvari koje priča su vjerojatno ok, ali kad spominje da je EU njemački projekt svjesno laže i obmanjuje ovaj napaćeni narod.
  Prikaži cijeli komentar
 9. +22
  Takaros Mura
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:20 | 13.02.2012.
  malo mi je grubo sve što govori o Njemačkoj, ali ukoliko je istina ovo što govori o čikaškoj ekonomskoj školi, onda je situacija jako opasna. čikška ekonomska škola odgovorna je za gušenja pobuna u zadnjih 40-tak godina diljem svijeta, najpoznatija je u Chileu, gdje su se protiv novog ekonomskog režima (= čikaška škola u sprezi s političkom elitom i korporacijama) bunili radnici koje je vojna hunta nemilosrdno ubijala. da, američke korporacije koje su podržale vojnu huntu koja je ljude odvodila u 'nepoznato' kasnije je završila na sudu. ali što to vrijedi mrtvima? uostalom filozofija ekonomske čikaške škole smatra se odgovornom za sadašnju svjetsku ekonomsku krizu.
  Prikaži cijeli komentar
 10. -16
  Veliki Meštar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:21 | 13.02.2012.
  Pratim svaku emisiju Max Kaisera na RT ali pozivati Grke na revoluciju i državni udar je kontraproduktivno.Zapravo kada gledamo realno on je obični novinar koji ne utječe na svjetsku politiku treba pratiti što govore glavni kreatori svjetske politike i ekonomije poput Sorosa,Medvedeva,Sarkozya i Camerona.
  Prikaži cijeli komentar
 11. +34
  TX
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:50 | 12.02.2012.
  Bilo koju zemlju na svijetu stvorili su pošteni ljudi u radničkim kombinezonima i čizmama, a danas je uništavaju nepošteni ljudi u odjelima koji gledaju samo u smjeru novca.
  E pa legalni kamatari čuvajte se jer kada će ljudima puknut film to će biti takav udarac za obitelj Rothschild, Rockfeller, i druge elitne obitelji i malobrojnu elitu, da će to označiti početak kraja.
  Prikaži cijeli komentar
 12. +1
  toni
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:29 | 12.02.2012.
  Ovaj što optužuje Njemačku za krizu Grčke nema pojma.

  U 90im godinama su francuzi englezi i talijani pregovorili Njemce da svoju jaku Marku utope sa svim ostalim slabim valutama u EURO. Znači EURO je imao za cilj oslabiti Njemce a Grci su kolateralna šteta. (isplati se pročitati knjigu kraj eura)

  Grcima nitko drugi nije kriv što, su na račun podizanih kredita sebi dignuli standard u vidu vrlo visokih plača i penzija. Da su ulagali dio posudjenih novaca u razvoj nove tehnologije i proizvodnju novo dodane vrijednosti bi bili u puno manjoj banani nego što su sada!

  *** Isplati se i pogledati dokumentarni film Let's Make Money - autor Wagenhofer !!!
  Prikaži cijeli komentar
 13. +14
  Financijski analiticar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:01 | 12.02.2012.
  @BOLEK
  NE. Tada novce gube njemacke, francuske, talijanske, grcke banke i mirovinski fondovi. A tada se kriza preljevau Njemacku i Francusku. To se ne smije dogoditi, inace EU propada, vracaju se nacionalne valute, protekcionizam, povecavaju nacionalne netrpeljivosti i jacaju radikalne stranke. Tada se Europa nalazi pred ratom. To je govorio onaj Poljak prije nekoliko mjeseci. Zato svim silama pokusavaju "na papiru" Grcku ocuvati odn bankrota. Ona je davno bankrotirala. Cuva se sustav od potpunog kolapsa. Cijeli je financijski sustav baziran na spekulacijama. To je zero sum game. Sta to znaci? To znaci da ako zaradis netko mora izgubiti. Ako Grcka bankrotira, a mislim da hoce 15. ozujka tada nam slijedi nova faza duznicke krize u Europi. Izlaz je rat. Makar umjetni. To je keynesijnska teza i s njom se slazem.
  Prikaži cijeli komentar
 14. +10
  Financijski analiticar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:53 | 11.02.2012.
  Njemacka ekonomija je najjaca u Europi. Ali pogledajte grafove za Francusku i Italiju. Razina CDS-ova za ostale je zemlje veca. Ne samo Grcka vec je cijela Europa pred bankrotom.
  Prikaži cijeli komentar
 15. +8
  Financijski analiticar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:46 | 11.02.2012.
  U ozujku 2009. godine je bilo dno prvog djela krize. Ova kriza ce imati oblik W. Dakle double bottom. Financijski strucnjaci vam nece objasniti sta se dogadja a novinari nisu dovoljno obrazovani i ne razumiju. Najveci iznosi CDS-a (Credit Default Swap)su bili u ozujku 2009. Dat cu vam linkove za CDS-ove obveznica Njemacke, Francuske i Italije. Ovo vam nece reci na mainstream medijima. Ovo ljudi ne razumiju. Ali graf govori sve. Na linkovima odite na Chart - 5Y (year) da vidite komparaciju. Mi smo u debeloj krizi kakva je bila Velika depresija. Izlazak iz krize ce biti isti kao i za vrijeme Velike depresije - rat.

  bloomberg.com/quote/CDBR1U5:IND/chart
  bloomberg.com/quote/CFRTR1U5:IND/chart
  bloomberg.com/quote/CITLY1U5:IND/chart
  Prikaži cijeli komentar
 16. +9
  Bolek
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:38 | 11.02.2012.
  Vidim samo puno propagande među komentarima, a jako malo osvrta na gornji transkript :)
  Osobno mi je jako zanimljiva informacija o "Credit Default Swap" sistemu... to dakle znači da je, npr. Njemačka, Francuska, posudila novce Grčkoj - ali, te novce, tj. povrat tih novaca, već osiguravaju posebne banke?
  Ok.. to kužim, ali šta je onda sa tim bankama? Mislim... ako Grčka bankrotira (hipotetički) - tko zapravo konkretno u cijeloj toj priči gubi pare? Goldman Sachs?
  Prikaži cijeli komentar
 17. +14
  s. dreamer
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:40 | 11.02.2012.
  kaže marko,
  a kako to rade ekonomski ubojice
  dnevniavaz.ba/globus/svijet/79136-john-perkins-ekonom...

  Ne, ne trebaju ti godine studiranja, magisterij i doktorat - to su pojmovi namjerno skrojeni tako da djeluju komplicirano i kod čovjeka prirodno izazivaju averziju; zađi malo u to i par kvalitetnih knjiga i par tjedana kasnije sve će ti biti smiješno jednostavno; Robert Kiyosaki je u svojoj knjizi "Conspiracy of the Rich" elaborirao kako smo klasno usmjereni od kolijevke pa do groba - cijeli obrazovni sustav je napravljen tako da ti kroz školovanje imaš desetke više ili manje korisnih predmeta i apsolutno nigdje ne dođeš u dodir s trunkom financijskog obrazovanja; tako do kraja školovanja možeš imati 18 godina školovanja, biti akademski genije i potpuni financijski idiot; tako se onih "proverbijalnih" 99% drži u mraku i roblju od strane onih 1% - zato se bankarski jezik sastoji od varijacija kompliciranih riječi da te odvrate od razumijevanja jednostavnih pojmova; i zato se mase lako vode u maglu, jer ne razumiju što se događa, dok nije prekasno; ti pozivaš na rušenje bankarskih sustava, napad na banke... čime, motikama? poradi na shvaćanju onoga što bankarski sustav radi i jedino ćeš ih tako onemogućiti; oni mijenjaju čitave zakonske regulative koje im danas omogućavaju stvari koje su donedavno bile totalno ilegalne, a mogu to samo zato jer ljudi ne razumiju što se radi; dok ljudi ne razumiju što se događa, ne mogu kako ti kažeš "vratiti stvari na početak", znanje je ključ svega; znanje je razlog zašto je kroz povijest raznih društava uvijek taj poslovični 1% ne radeći ništa cvao na grbači ostalih

  kaže marko,a kako to rade ekonomski ubojice
  dnevniavaz.ba/globus/svijet/79136-john-perkins-ekonom...
  Prikaži cijeli komentar
 18. +18
  eol
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:01 | 11.02.2012.
  Financiranje svojeg života kreditom matematički je propala strategija. Evo zašto: kredit je složeno ukamaćivanje koje radi protiv vas.Složeno ukamaćivanje toliko je moćno jer kamata koju zaradite
  ovaj mjesec sama zarađuje kamatu idući mjesec. Mjesec nakon toga kamate zarađene u protekla dva mjeseca opet zarađuju kamatu. I tako u nedogled! Kamata zarađuje kamatu i raste poput snježne lopte!
  Problem je što se, kad imate kredite, nalazite na strani koja plaća složenu kamatu! Bankarska „kreditna industrija“ želi da mislite kako je kamata samo mala doplata koja se dodaje vašoj kupovini, ali u stvarnosti KAMATA JE PARAZIT koji siše krv iz vaših financija i često iznosi više nego glavnica, a glavni razlog toga upravo je složeno ukamaćivanje.
  Prikaži cijeli komentar
 19. +22
  eol
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:00 | 11.02.2012.
  Cijeli bankarski sustav temelji se na prijevari zapanjujućih dimenzija s ciljem kontroliranja i represije nad narodom. Nema ništa loše u tome da imate jedinicu valute i nazivate ju novcem. To nije ono što želim reći. Stvar je u tome da kada jednom imate privatne banke koje su u vlasništvu istih ljudi koji stvaraju valutu iz ničega, i na to naplaćuju kamate, imate sve što je potrebno za globalnu tiraniju. To je upravo ono što imamo, a uvedeno je zato što iste obitelji koje kontroliraju banke kontroliraju i političare koji donose zakone o bankarstvu. Koliko god to moglo biti zapanjujuće nekome tko je neupućen u ovu temu, bankama se dopušta da posuđuju do deset puta više od onoga što imaju na depozitu. To se zove posuđivanje na temelju djelomičnog pokrića (engl. fractional reserve). Svaki put kada u banku stavite jednu funtu ili jedan dolar, dajete banci pravo da posudi deset funti ili dolara koje nema. Mnogi ljudi misle da banke posuđuju novac ulagatelja, a one zapravo posuđuju dim, brojke na ekranu. Kada pratite 'novac' od banke do banke u čekovima, transferima itd., možete vidjeti da oni stvaraju sve više i više 'novca' od vašeg izvornog uloga ili kredita, jer svaki put kad se on potroši i završi u drugoj banci, na temelju njega izdaju se novi krediti. Količina kamata koju banke nagomilaju ovom prijevarom je zapanjujuća. Manipuliranje novcem/bankarskim sustavom jedno je od najdjelotvornijih sredstava diktature i primjer koji pokazuje do koje nas se mjere organizirano pljačka.
  Prikaži cijeli komentar
 20. +20
  eol
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:00 | 11.02.2012.
  Naputak koji je obitelj Rotschildi su 1863. uputili svojim suradnicima iz New Yorka daje izvrstan sažetak situacije:
  'Oni malobrojni koji razumiju sustav bit će ili toliko zainteresirani za korist koju mogu izvući, ili toliko ovisni o njegovim prednostima da iz te klase neće biti opozicije; dok s druge strane, velika većina ljudi, mentalno nesposobna uvidjeti strahovite prednosti... nosit će svoj teret bez prigovora, a možda i ne sluteći da je sustav posve štetan za njihove interese.'
  Prikaži cijeli komentar
 21. +20
  eol
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:59 | 11.02.2012.
  Kada banka izda kredit, ona ne pozajmljuje ništa. Oni jednostavno u vaš račun utipkaju brojku koju su vam pristali 'pozajmiti', uz vašu kuću, poduzeće ili zemlju kao jamčevinu. Oni ne stvaraju novac, oni pritiskom na tipku računala stvaraju dug, i od tog trenutka vi njima morate vratiti nepostojeći 'novac' koji su vam 'posudili“, plus kamate! Ukoliko to ne učinite, mogu vam oduzeti vašu imovinu - za to što su vam posudili - ništa. Vlade 'posuđuju' novac na isti način, i porezni obveznici postaju odgovorni za 'otplaćivanje' nepostojećeg novca koji su od banaka u njihovo ime posudile vlade pod kontrolom istih sila koje kontroliraju i banke. Kad biste to napisali kao fikciju rekli bi da je previše nevjerojatno, ali to je stvarnost bankarske prijevare. Britanske novčanice 'obvezuju se da će donositelju na zahtjev isplatiti svotu' koja je nazivna vrijednost novčanice. Kako je to moguće? Ako sam vam dužan deset kuna i dam vam deset kuna, dao sam vam što sam bio dužan, zar ne? Da, kad bi novčanica od deset kuna bila novac, onako kako ga mi shvaćamo. Ali ona to nije. Ona nije ništa više od zadužnice, obećanja da će se platiti - dug. Kad mi posudite deset kuna posudili ste mi dug, i kad vam vratim deset kuna vratio sam vam dug. Kako možemo bilo kome plaćati novcem kad njega nema?
  Prikaži cijeli komentar
 22. +11
  eol
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:58 | 11.02.2012.
  Kroz svoje transnacionalne korporacije banke nadziru, kraj mnogih drugih stvari, svjetsku opskrbu naftom, plinom, strujom i vodom, proizvod¬nju lijekova i 'medicinu' te proizvodnju i distribuciju hrane. Bankarski sustav kontrolira vlade, trgovinu i ljude posuđivanjem novca koji ne postoji i naplaćivanjem kamata na njega.
  Ono što zovemo novcem samo je dug koji se prenosi iz ruke u ruku u obliku čekova, transfera, kredita, pa čak i gotovine'. Ono što zovemo gotovinom nije novac; to je dug. Novac se stvara podizan¬jem kredita - zaduživanjem - i bez obzira u kom se obliku taj kredit kasnije javljao (kao gotovina, ček ili nešto treće), uvijek se radi o recikliranju duga. Riječ kredit (credit) na latinskom znači on ima povjerenja' ili 'on vjeruje', i to je točno ono što 'novac' doista jest: vjera da je on stvaran. Ali nije. Čak je i onaj dio s dugom iluzija, jer kako možete biti dužni ako vam od početka ništa nije posuđeno?
  Prikaži cijeli komentar
 23. +4
  mari
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:07 | 11.02.2012.
  Baš...a revolucije Bliskog Istoka ...pokrenute iz istog izvora;...zavadi pa vladaj-to je jedini smisao izjava dotičnog i zna se kome to odgovara.To vam je i plan ...tako da zajednička vlada ispadne slamka spasa koju će ljudi još i sami zazivati.
  Prikaži cijeli komentar
 24. -27
  PeroCC
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:06 | 11.02.2012.
  O ćemo uvaj blebeće???
  Pa idem i ja do Tomića po BMW i kad mi dođe prva rata, ću reći nemam za platit, ali auto ne vraćam!! I onda dignut galalmu, kak me Tomić hoće porobit!!!
  Svašta!!
  Prikaži cijeli komentar
 25. +9
  mima
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:16 | 11.02.2012.
  Lavander, rekao je on itekako konkretno i pametnom dosta - svi osim ispranih mozgova znadu kakovo je stanje u grčkoj i šta se kuha u EU
  Prikaži cijeli komentar
 26. -7
  Lavander
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:05 | 11.02.2012.
  Što ga Kaiser sere. Još jedan u nizu hip i slatkorječivih komentatora sa stilom koji će kompleksni svijet financija približiti običnoj raji i pojasniti o čemu se tu ustvari radi. Pričat će sat vremena i ne reći ništa konkretno, bitno i novo osim onoga što je svima poznato iz javnih izvora informacija.
  Naravno, na pitanje o Bilderberzima i konlomeratima banaka koji stoje iza cijele manipulacije krizom će zašutiti jer nema manadat da išta kaže na tu temu. Populistički komentatori tipa ovoga nikada ne bi došli tu gdje jesu da govore ono što je prava istina jer ne bi dobili privilegiju pristupa najutjacajnijim informacijskim mrežama poput CNNa, BBC a onda i RT. RT je jedna kontraška televizija koje vodu vuče n Ruski mlin isto kao što to radi CCTV za Kineze i sad otvara urede u SAD-u i Europi da šiti kinesku verziju priče. Jedini način da se spozna istina je ipak korištenje mozga, i to jako, kao bi iz serviranih informacija sa nekoliko suprotstavljeni kanala u kombinaciji sa nezavisnim poratalima, forumima i dokumentiranim činjenicama čovjek mogao složiti srednje izoštrenu sliku. Svatko tko prihvaća jedan izvor ili jednu stranu kao jedinu točnu, nema pojma da je opet izmanipuliran, samo ovaj put od onih za koje misli da su pravednici u ratu medijske manipulacije. Bez dogmi, bez zastranjivanja i prepuštanja strastima, istina se dobiva samo hladnom glavom i analitikim svega. Question everything and trust no one.
  Prikaži cijeli komentar
 27. +15
  Bean
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:43 | 11.02.2012.
  To sam ja napisao ovdje još prije par dana.Trebaju pridobit vojsku i policiju na svoju stranu i sve sršit. (mislim na sistem)
  Prikaži cijeli komentar
 28. +3
  mirko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:35 | 11.02.2012.
  realist pa nismo trebali dozvoliti da se raspane u krvi pa pogledaj njemačku i francusku oni su krvarili a pogledaj ih danas zar ne
  Prikaži cijeli komentar
 29. +31
  mirko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:31 | 11.02.2012.
  nismo prepoznali namjere zapada devedesetih cilj im je bio da naprave male drzave da mogu lakše da nas eksploatišu nismo to prepoznali sad plaćamo veliku cijenu ali nazalost plaćaćemo je još dugo pozdrav svimrealnim ljudima
  Prikaži cijeli komentar
 30. -21
  realist
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:29 | 11.02.2012.
  Kakvo ujedinjenje ??? Nije vam bilo dosta dvije jugoslavenske države ,propale u krvi ! Ostavite se suludih ideja o nekakvoj novoj Šugoslaviji.Ekonomska suradnja da,ali političko ujedinjavanje,niti u kludilu,niti u bunilu !
  Prikaži cijeli komentar
 31. +25
  momo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:10 | 11.02.2012.
  slažem se Marko, ekonomsko ujedinjenje bio bi jedini spas za sve države ex YU, uz okretanje izvoza na istok
  Prikaži cijeli komentar
 32. +9
  mirko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:07 | 11.02.2012.
  samo ponovno ujedinjenje eks ju prostora jeste rješenje za nas
  Prikaži cijeli komentar
 33. +38
  sto mu debelih švaba
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:49 | 11.02.2012.
  Max Keiser je izbjegao odgovoriti na pitanje o Rothschildima,odnosno nije se usudio,nego je sve prebacio Njemcima,a što je puno lakše i jednostavnije.Njemačkom ,kao i cijelim svijetom upravljaju židovski bankari i oni imaju najveći udio u njemačkim,
  kao i britanskim,francuskim,nizozemskim,talijanskim i inim bankama.Kad je već spomenuta Goldman&Sachs i ovdje se moglo pročitati.da su grčki premijer Papademos,
  kao i talijanski Monti,kao i novi guverner ECB,Talijan Draghi,odreda sve bivši djelatnici Goldman&Sachs,najveće banka na svijetu i jedne od velikih banaka u vlasništvu obitelji Rothschild.
  Interesantno,baš ta banka je naštimavala Grcima lažnu financijsku bilancu,sakrivajući koliki je stvarni ukupni dug.Američki nobelovac za ekonomiju Paul Krugman u jednoj svojoj kolumni u New York Timesu ispričao je kako je gledao na televiziji kako učitelj traži od učenika da napiše sinonim za pljačku. Učenik je napisao: Goldman Sachs.Inače obitelj po vrlo realnim procjenama posjeduje preko 50% većinskih dionica FED-a i samim tim su najbogatija i najmoćnija obitelj u svijetu.Te dionice nikad nisu bile na burzi kao predmet trgovanja.
  Teško je uopće nabrojati što ta obitelj sve posjeduje i koliko banaka i udjela po raznim svjetskim multikorporacijama,ali kad bih rekao da posjeduju gotovo pola svijeta,ne bi bio daleko od istine.U svim neformalnim judeomasonskim organizacijama ( Bildeberg,
  Trilateralna komisija) u kojima se planira i vodi svjetska politika sa zapada,njihova je riječ najjača i često presudna.Max Keiser je ovdje prodao muda pod bubrege jer taj Židova dobro zna da nije uputno spominjati i prozivati obitelj samo tako.Poput one biblijske " ne spominji uzalud ime Božje",tako su i među svojim elitnim članstvom,
  Rothschildi neka vrsta bogova na zemlji.
  Prikaži cijeli komentar
 34. +14
  Dragan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:32 | 11.02.2012.
  Ajde malo drugačije. Osnovno je bi da ljudi trebalo da troše koliko zarade, pa bi ih bankari teško uvukli u svoje prevarantske manipulacije. Isto važi i za pojedince i za države. Svi koji su uzimali kredite i trošili više od zarađenog su krivi, pojedinci i države. Bankari su iskoristili ljudsku alavost i glupost. Naravno, ceo sistem zapadne civilizacije zasnovan na "imati sve i opet, nikad ti nije dosta" uz reklamu (a vrh te reklame je holiwood)je podržavala je tu alavost i uticala na ogromnu korupciju vlasti, čak i napravila "legalnu" (nazvanu lobiranje). Najsrećnija deca na fotografijama su ona iz udaljenih krajeva gde nema "civilizacije" i posedovanja dobara. Znači sami smo krivi, a bankari su nas samo iskoristili, 99% nas bi na njihovom mestu uradilo isto (na žalost). Ova civilizacija se ne može promeniti, ona će trajati ovako, sve surovija i gora, ili će propasti u ratu, pa ako život bude moguć, krenuće se od početka, verovatno opet ovim putem - za par hiljada godina razvoja "civilizacije" čovek se (na žalost) praktično nije promenio...
  Prikaži cijeli komentar
 35. +18
  Aragorn
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:26 | 11.02.2012.
  Krasan i edukativan članak. U bebu, bez pardona, s objašnjenjima manje poznatih termina. Sve je to jedno kolo pohlepe, ni Nijemci nisu kao što su bili nekad. Znači ovako, SAD, V. Britanija i Francuska dali su si u zadatak da pokoravaju izvaneuropski svijet, a Njemačka je sebi, uz pomoć opet Francuske namijenila "sređivanje" Europe. Dobar plan, sad je jasno i zašto se toliko inzistira na "ljudskim pravima, pluralizmu i demokraciji".... Oni jako dobro poznaju bit ljudske prirode, znajući da će takav stupanj slobode od nekad golemih i moćnih država po svijetu uzrokovati cjepkanje na manje teritorije koji će se pod naletom domoljubnog nacionalizma odvojiti od matice i tražiti međunarodno priznanje. Takve manje jedinice nije teško kontrolirati, a milijunska birokracija Zapada konačno bi mogla zaraditi novac koji danas vrlo izdašno primaju ni za što. Samo, malo su se prešli, kao i Njemačka u II svj. ratu kad je napala golemu Rusiju.... Došli su do Urala i bili na vratima Sibira, tek onda shvativši da nisu s 5 milijuna vojnika i svom silom opreme kadri držati tako ogroman teritorij. Na njihovu nesreću, počela je i zima, znamo kakva je ona u Rusiji. Istovremeno Rusi su proizveli dovoljno oružja i mobilizirali ogroman broj vojnika i iz pravca Novosibirska (gotovo iz Nedođije) krenuli u kontru, ne zaustavivši se do Berlina. Ova povijesna herojska storija može se slobodno aplicirati na današnjicu, gdje je alijansa država "slobode i demokracije" naletjela na zid država koje su joj u stanju parirati u svakom pogledu. Ako Grci sruše svoju vladu i izvedu državni udar, pohapse ušminkane pederčiće iz MMF - a i EU - a, možemo slobodno reći da će i Njemačka doživjeti svoj prvi udar glavom o zid. Ovakav potencijalni razvoj događaja bit će škola za postupanje Italije, Španjolske i Portugala. Na kraju osvajači uglavnom budu hametice potučeni masovnošću otpora. Ako nekoga maltretiraš, psihopata si i stalno ga držiš u napetosti, pazi jer ako prijeđeš granicu, pući će i možeš i smrtno stradati. Sve ima svoje granice podnošljivosti, pa će tako doskora dogorjeti i fitilj grčkog naroda. Mislim da ćemo vrlo brzo odande imati slike događanja kakva se u Europi nisu dešavala još tamo od ranih 70 - tih. Svako dobro grčkom narodu.
  Prikaži cijeli komentar
 36. +16
  MEDENJAK
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  07:47 | 11.02.2012.
  Max Keiser je Bog!
  Pratim ga od proljeća i sve što kaže o finacijskom tržištu ili ekonomiji općenito je istina ili postane istina!!
  OVO O ČEMU MAX GOVORI, MENI NA FAX NISU NI SPOMENULI!!!!! KUKAVICE ŠTIT SVOJE POZICIJE ILI NEMAJU POJMA O NIČEMU!
  Jadni Grci, političari su ih OPET prodali ZA SLUGE!!!
  REVOLUCIJA JE JEDINO RIJEŠENJE,
  ZA OVO OPĆENITO PLJAČKANJE, SILOVANJE i UBIJANJE LJUDI DILJEM CIJELOGA PLANETA!!!
  VRIJEME JE DA ELITA NAPOKON ZAVRŠI NA VJEŠALIMA!!!
  I vrijeme je napokon za SLOBODU I MIR!!!!!!!!!!!
  Prikaži cijeli komentar
 37. +27
  marko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  06:52 | 11.02.2012.
  @DylanDog

  Ne, ne trebaju ti godine studiranja, magisterij i doktorat - to su pojmovi namjerno skrojeni tako da djeluju komplicirano i kod čovjeka prirodno izazivaju averziju; zađi malo u to i par kvalitetnih knjiga i par tjedana kasnije sve će ti biti smiješno jednostavno; Robert Kiyosaki je u svojoj knjizi "Conspiracy of the Rich" elaborirao kako smo klasno usmjereni od kolijevke pa do groba - cijeli obrazovni sustav je napravljen tako da ti kroz školovanje imaš desetke više ili manje korisnih predmeta i apsolutno nigdje ne dođeš u dodir s trunkom financijskog obrazovanja; tako do kraja školovanja možeš imati 18 godina školovanja, biti akademski genije i potpuni financijski idiot; tako se onih "proverbijalnih" 99% drži u mraku i roblju od strane onih 1% - zato se bankarski jezik sastoji od varijacija kompliciranih riječi da te odvrate od razumijevanja jednostavnih pojmova; i zato se mase lako vode u maglu, jer ne razumiju što se događa, dok nije prekasno; ti pozivaš na rušenje bankarskih sustava, napad na banke... čime, motikama? poradi na shvaćanju onoga što bankarski sustav radi i jedino ćeš ih tako onemogućiti; oni mijenjaju čitave zakonske regulative koje im danas omogućavaju stvari koje su donedavno bile totalno ilegalne, a mogu to samo zato jer ljudi ne razumiju što se radi; dok ljudi ne razumiju što se događa, ne mogu kako ti kažeš "vratiti stvari na početak", znanje je ključ svega; znanje je razlog zašto je kroz povijest raznih društava uvijek taj poslovični 1% ne radeći ništa cvao na grbači ostalih
  Prikaži cijeli komentar
 38. +22
  Henrik_VIII
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:22 | 11.02.2012.
  croaceix slažem se iako vidim da ti dijele minuse. Jasno da je mafija. Sada je panika jer bankrot Grčke neće biti samo Grčki bankrot, već možda pad eura, a možda i pad dollara, a s time gubi se exluzivno pravo na štampanje novca, kreditiranje tim novcem i zarada na kamatama, a nedaj bože da se uvede yuan ili zlatna podloga (što je Gadafi i platio glavom). Zato bi oni i Grčkoj oprostili cijeli dug, ali to ipak ne može, bio bi loš primjer. Zabrinut je i Soroš. Da, cijeli se sustav klima. Pitanje je kako se kreditira jedna država, ako se zna da taj novac neće biti vraćen? Namjera je bila, biti će vraćen u obliku tihe kupnje, u naturi tj. energetici te zemlje i ostalim resuresima itd (kao kod nas). Problem povrata novca mislio se nadoknaditi porezima, ali to ne ide jer pada potrošnja i eto gabule. Tko je kriv?.., državna administracija koja kao svaka administracija samo troši sve više i više ili kompanije koje su gurale svoje proizvode u kreditnu kvotu (oružje). Kada bi se analizirao grčki dug mogli bi doći do svakakovih zaključaka, a ne samo da je grčki narod kriv. Uostalom netko od glavonja je i rekao, gramzljivost bankarskih ljepotana otpiliti će granu na kojoj sjedi.
  Prikaži cijeli komentar
 39. +16
  DylanDog
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:06 | 11.02.2012.
  koliko godina studiranja, magisterija i doktorata danas treba prosječnoj osobi da bi shvatila ekonomiju? Toksični krediti, financijski derivati, sekuritizacije...Ne, ne, ne... stvari bi trebalo vratiti na početak i pojednostaviti ih. Naravno, prvo bi trebalo srušiti bankarske sustave.
  Pozvao bih na napad na banke i povlačenje štednih uloga (tko ih ima uopće?) svih ulagača, kad to ne bi bilo protuzakonito. Ali jest. Pa neću.
  Trošite, trošite, trošite....nemojte štediti.
  Tko je tu lud??
  Prikaži cijeli komentar
 40. +55
  usput
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:02 | 11.02.2012.
  Sistem!
  1)Bankari (svjetska banka i MMF) podmite vladu neke države ili postave svoju
  2)Takva vlada zadužuje zemlju i prodaje u bescijenje sve za što su zainteresirani isti
  3)zemlja se lomi pod teretom kamata, staovništvo koje je prisiljeno vraćati državne kredite sve više siromaši, standard je sve niži
  4)Bankari zarađuju na lihvarskim kamatama a ostali bogati kupuju u bescijenje ono što su generacije i generacije mukotrpno stvarale
  5)IZLAZ? Naša puška na našem ramenu,naš vojnik u našoj državi (nikako vani), naša valuta u našem džepu i našoj banki.Protjerati sve svjetske ekonomske ubice, MMF i svjetsku banku i odbiti plaćati i igrati po njihovim pravilima.
  Prikaži cijeli komentar
 41. -12
  kormik
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:57 | 10.02.2012.
  da ivo, samo (nije da branim/napadam grke ili nijemce) kolika je prava iskoristivost tih radnih sati, da uračunamo nas radiš na papiru recimo 40 sati tjedno ali realno od toga pola vremena je jalovo
  Prikaži cijeli komentar
 42. +29
  croaceix
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:36 | 10.02.2012.
  Ovdje ima puno pametnih i načitanih ljudi, ali nekad zaista fali objektivnosti. Činjenica je da je Grčka pod udarom globalne financijske mafije i kao što su pojedinci naveli prebacuje se spin na Njemačku. Činjenica je da Grčka kao zemlja (odnosi se i na Hrvatsku) ima pregomilani državni aparat, državne gubitaše koji isisavaju sve (primjer HŽ-a u HR). Negdje sam procitao da je najmanja mirovina u Grčkoj bila 1050 eura ??? WTF pa gdje je pokriće za to, gdje je proizvodnja, tehnologija ??? Ljudi, financijsko špekulativna mafija je zadnji šljam ovoga svijeta ali treba stvari pogledati iz svih spektara. Kako na karti svijeta mogu egzistirati zemlje poput Grčke, Portugala ili Hrvatske, gdje su nam resursi, gdje nam je tehnologija ????? Uz narod sam Grčke ali i mali čovjek se nekad treba pitat "ZAŠTO SAM GLUP KO K...., pa uzimam kredite, aute, stanove i stavljam si omču oko vrata 30 godina" ????
  Prikaži cijeli komentar
 43. +15
  admin
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:29 | 10.02.2012.
  @korisnik dotoresa, nitko vam nije dao ovlaštenja da određujete tko bi trebao, a tko ne pisati na ovom portalu. Obzirom da ste već bili upozoreni nekoliko puta zbog vrijeđanja sugovornika, na neko vrijeme bit će vam onemogućen pristup komentarima. @korisnik Partizan, naravno :) , dobrodošli su svi koji dolaze u dobroj namjeri.
  Prikaži cijeli komentar
 44. +14
  mrwi1
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:26 | 10.02.2012.
  što se tiče ovih nekih komentara o 4. rajhu i holokaustu, naravno da je to samo medijski spin i prebacivanje vrućeg krumpira u tuđe dvorište, naravno da Njemačka sama po sebi ne stoji iza ekonomskih udara po već viđenom obrascu širom svijeta, riječ je o djelovanju globalnih financijskih elita predvođenih MMF-om i ako tražimo krivca za stanje u Grčkoj onda su to prvenstveno slične organizacije a ne neke pojedine države.
  A što se tiče korupcije pa naravno da se time služe to im je modus operandi, podmićivanje političkih i gospodarskih struktura u nekoj državi kroz privatne milijunske provizije što je za njih naravno sitan novac. Tako i počinje dužnička kriza koja se potom produbljuje sve dok država nije prinuđena prepustiti svoju suverenost vanjskim agentima.
  Prikaži cijeli komentar
 45. +15
  anonymous coward
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:00 | 10.02.2012.
  ajme ljudi dajte se educirajte, Njemačka i WW2 kao razrušeni i sve ostale pričice... Da razrušeni domovi ubijeni ljudi ali ne i banke, pa kako bi neki rus mogao obeščastit banku i račune pohranjene tko zna gdje po svijetu ? Njemački narod je stradao ali ne i banke, banke nikad ne stradaju štoviše WW2 je "njemačkim" bankama dobrodošao pa makar i Njemačka bila okupirana kao što je dan danas s 52.440 parova USA čizmica na njemačkom tlu (istina upola manje neg u Afganistanu ipak su njemce uspješno pre-odgojili u "demokraciji" LOL).
  Prikaži cijeli komentar
 46. +17
  ivo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:57 | 10.02.2012.
  ovo si upamtite šta kaže Marko. OVO JE STATISTIKA: prema eurostatu, prije krize, zbroj tjednih radnih sati prosječnog nijemca, bez pauze za gablec bio je 41 sat, čak ispod EU prosjeka koji iznosi 41,7 radnih sati; istovremeno prosječan grk je tjedno odradio 44,3 sati i također je ispalo da imaju manje praznika kroz godinu i kraće godišnje; problem grčke nikad nije bio nerad (sada je, zato što bivaju orobljeni radnih mjesta) već financijski kriminal stranih interesa
  Prikaži cijeli komentar
 47. +19
  antiglobalist
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:56 | 10.02.2012.
  Krivo je gledati grčku krizu kroz rakurs bilo koje države pa i Njemačke.Njemačka je pod vodstvom Bildeberg grupe,čiji je član i Angela Merkel i oni imaju svoju agendu,a to je ukinuti nacionalne države i iz jednog centramoći voditi svoju diktaturu upravljanja sa EU.To što je u Grčkoj,već je planirano i u drugim državama.
  Slijede novi valovi privatizacije svega i svačega,od javnih servisa pa do svega što je javni interes.Sve oni žele privatizirati,a mali narodi poput Hrvata će biti toliko denacionalizirani i kolonizirani,da uskoro nećemo niti znati kako se toi brzo dogodilo.
  Prikaži cijeli komentar
 48. +19
  antiglobalist
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:51 | 10.02.2012.
  Čim sam vidio da spominje Holokaust odmah mi je bilo jasno koja je namjera malog ciončića.Opljačkali cijeli svijet štampanjem novca bez pokrića i svima dijele savjete.Neka daje savjete Rockfelleru,Ro0thschildu,Šorošu
  i ostalim kriminalcima,kako da vrate sve što su opelješili !Ima ovdjke debilakoji ne shvaćaju7 da ej Njemačka kultura rada i prosperiteta,samo je okupirana od zionističkog šljama.Baš kako netko na dnu komentara napisao,njima nije potrebno razarati i uništavati druge države poput Engleza,Francuza i Amera koji žive od pljačke.Sjetite se koliko je Njemačka isplatila ratnih šteta i još ih danas plaća,a posebno parazitskoj državi Izrael i opet je prosperitetna.
  Prikaži cijeli komentar
 49. +14
  croaceix
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:43 | 10.02.2012.
  Ajmo bit malo realni i objektivni. Činjenica je da navedene zemlje (Grčka, Španjolska, Portugal) imaju sasvim pogrešnu ekonosku doktrinu, gdje se mislilo da se može živjeti od usluga sa pregomilanim javnim i državnim servisem. Tko je kriv nama Hrvatima sto imamo totalno nesređenu državu, gdje smo uništili i ono što je valjalo iz bivse Juge. Nijemci su nakon drugog svjetskog rata isplaćivali oštete, bili su politički crv, ali vidi se da pamet i rad nedaju umrijet. Činjenica da vode ekonomsku agresivnu politiku i to dakako ne opravdavam, ali zamislimo samo kako bi se EU (ili zemlje cijele Europe) nosile sa Kinom ili Brazilom da nema Njemačke. U većini stvari se slažem s prisutnim komentatorima, ali ovo o 4. reichu su totalne nebuloze...
  Prikaži cijeli komentar
 50. +12
  FED
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:23 | 10.02.2012.
  [email protected]
  mi živimo u korporatističkom svijetu, gdje su i tvrtke, i države i pojedinci zamjenjeni njihovim korporatističkim surogatima. Shodno tome, korporacije odgovaraju za svoje postupke isključivo vlasnicima. Dakle, ako izabrani predstavnici ne odgovaraju svom biračkom tijelu, očito mu ono nije vlasnik.
  Prikaži cijeli komentar
 51. +22
  marko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:16 | 10.02.2012.
  i Henriče, kad kažeš "Njemci su u istoj dužničkoj poziciji, ali njhova roba još ide" - to opet ispada da eto, svi su u dugovima, ali ovi radišni još rade i njemačke kompanije proizvode kvalitetnu robu i svi su dobri... danas je poznato i dokumentirano u kojoj su mjeri npr. Siemens, Ferrostaal-MAN i Deutsche Bahn AG otkupljivali grčke političare i financirali grčke političke odluke za svoju korist; zna se da se razne kompanije pokušavaju domoći ne samo grčke infrastrukture, nego i portugalske, španjolske... i opet se ne radi o tome kako su nijemci zli, naprosto su i razne njemačke i druge kompanije nadrasle nacionalne okvire i teroriziraju nadnacionalno; sustav je takav i osnova kapitalističkog funkcioniranja tvrtke je da zanemaruješ etiku svog djelovanja i ideš niz dlaku dioničarima, vršiš ekspanziju; i kao što se nas nije pitalo želimo li da hrvatska bude "pretvorena i privatizirana", tako se grka ne pita želi li da mu se zemlja pustoši i rasprodaje; kompanije koje raspolažu prihodima koji se broje u stotinama milijardi na godišnjoj razini, potkupe cijelu političku elitu jedne grčke za onoliko s "koliko inače brišu dupe" i tu je problem... kako se oduprijeti tome, kako imati uređenje u kojem od tebe izabrani predstavnik i dalje radi za tebe
  Prikaži cijeli komentar
 52. +17
  nn
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:02 | 10.02.2012.
  i eto ga na, nijemci okupirali grčku i bez hitlera.
  Prikaži cijeli komentar
 53. +11
  Henrik_VIII
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:01 | 10.02.2012.
  MMF je u službi kapitalističkog mega svijeta i kada su u pitanju bile male državice, njihovi savjeti o štednji itd. zapravo su otjerale te državice u zagrljaj većih, jačih i MMF je ispunio zadaću. Sada kada su u pitanju veće kapitalističke države, formule MMF-a, jasno, jednostavno ne vrijede. Kakava štednja, ako kapitalizam drži potrošnja. Nema pameti pa čak njihovi zagovornici i šefovi izražavaju bojazan i sumnje.
  Prikaži cijeli komentar
 54. +17
  marko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:54 | 10.02.2012.
  apsolutno se slažem, zato i kažem da nije toliko stvar u njemačkoj, stvari su previše nadnacionalne; radim usporedbu njemačke s grčkom, jer su oni koji ne shvaćaju šta se tu događa skloni toj usporedbi - gledaju njemačku kao nekakvog uzornog EU člana i onda bez podataka izvlače urbani mit iz usmene predaje o radišnim nijemcima; prenio sam Eurostatovu službenu statistiku po kojoj ispada da su grci "radišniji" od nijemaca i da takve banalizacije ne stoje, nego da treba sagledat u čemu je stvarno problem; i naravno, problem se danas ne može svesti na nacionalni ekspanzionizam, ljudi polako počinju kužit da igru vode moćnici koji nisu omeđeni granicama, ne odgovaraju nacionalnim vladama i ne rade u njihovu korist
  Prikaži cijeli komentar
 55. +18
  mrwi1
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:39 | 10.02.2012.
  Komenatator je općenito napravio dobru analizu stanja u Grčkoj ali je malo previše osuo paljbu po Njemačkoj... možda to donekle i stoji po pitanju Grčke, međutim nemojmo zaboraviti da smo slične scenarije ( ekonomski udar iniciran od strane MMF-a, potom socijali kaos ) vidjeli i na cijeloj lepezi drugih zemalja od Ekvadora, Argentine, Bolivije do Indonezije i Afričkih država daleko izvan Njemačke interesne sfere
  U prijevodu, iza Grčke krize stoji isti ili vrlo sličan potpis globalnih bankarskih elita i ako nekoga po tom pitanju treba prozivati onda su to prvenstveno oni, a sad iz kojih baza oni operiraju, bio to Berlin ili Washington to je po mom mišljenju manje bitno
  Prikaži cijeli komentar
 56. -12
  Mateo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:39 | 10.02.2012.
  Radio je za BBC i AL Jezzeru.Trebao bi nam se ostatak života ispričavati a ne dijeliti lekcije.Ovakve treba medijski izolirati
  a ne pridavati im ovoliko pažnje.
  Prikaži cijeli komentar
 57. +16
  Henrik_VIII
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:36 | 10.02.2012.
  Marko, Njemci su u istoj dužničkoj poziciji, ali njhova roba još ide. Ako svi okolo krepaju krepat će i oni , a krediti koje imaju za svoju izvoznu privredu koja neće imati kamo izvoziti biti će im kamen oko nogu. Ono što se može dogoditi je da umjesto BMW-a počinju masovno proizvoditi "tenkove". To se već događa u Americi, recesija proizvodi "tenkove".
  Prikaži cijeli komentar
 58. +4
  azriel
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:34 | 10.02.2012.
  Ali netko mora gubiti, zar ne? Ako su osigurani kod trece strane onda ta treca strana gubi u slucaju bankrota?

  Nista mi vise nije jasno...
  Prikaži cijeli komentar
 59. +7
  trouble
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:32 | 10.02.2012.
  vijesti koje neće vidjeti na državnoj tv:
  commondreams.org/headline/2012/02/10-3
  ...............
  btw, ne želim sutra nikoga vidjeti od 15 do 17 sati na portalu...znate gdje morate biti?

  Zagreb,

  facebook.com/events/329983600380349/

  ispred Ministarstva vanjskih poslova

  na plocniku prekoputa MVP

  11.2.2012 15 - 17h

  Rijeka

  facebook.com/events/342396512466604/

  kod Radio Rijeka

  11.2.2012 15 - 17h

  Osijek

  facebook.com/events/341300245903466/

  na trgu Ante Starcevica

  11.2.2012 15 - 17h

  Split

  facebook.com/events/106130922847283/

  Bijeli Peristil, Peristil

  11.2.2012 15 - 17h

  Pula

  facebook.com/events/357051020979539/

  Forum Pula

  11.2.2012 15 - 17h
  Prikaži cijeli komentar
 60. +2
  Henrik_VIII
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:29 | 10.02.2012.
  DM, tako je
  Prikaži cijeli komentar
 61. +26
  marko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:24 | 10.02.2012.
  i zlo mi je svaki put kad čujem - "da kuiš ono, svi nešto po nijemcima, a oni marljivi, radišni..." - stereotip i klišej - prema eurostatu, prije krize, zbroj tjednih radnih sati prosječnog nijemca, bez pauze za gablec bio je 41 sat, čak ispod EU prosjeka koji iznosi 41,7 radnih sati; istovremeno prosječan grk je tjedno odradio 44,3 sati i također je ispalo da imaju manje praznika kroz godinu i kraće godišnje; problem grčke nikad nije bio nerad (sada je, zato što bivaju orobljeni radnih mjesta) već financijski kriminal stranih interesa; i tu ne mislim na njemačku (ljudi vole kad se sve svede na nacionalne okvire, jer onda možeš prokazat "krivca"), već na razne nadnacionalne lobije, konglomerate multinacionalki, financijskih institucija, koje rade svijetu ovo što rade; grci su preuzeli financijski teret koji ih danas guši jer im je vlast bila onakva kao i naša po pitanju EU - potplaćena kompletna politička elita zemlje koja radi za strane interese od kojih je plaćena, a ne za narod; kao što pusić, milanović, josipović i ekipica jesu za EU jer će njima i njihovima STVARNO biti bolje, bez obzira kako nama bude, tako je i grčka politička elita znala u što narod guraju, ali je osobni interes bio prevelik; dakle opet imamo problem odmetnute vlade koja radi za interes kriminalaca i direktno protiv svojeg naroda i onda stalno moram slušat ekipu kojoj ništa nije jasno ali želi svejedno nešto komentirat, pa padaju banalizacije tipa "tko im je kriv tim grcima, niš ne rade i pustite nijemce na miru, gle kak su radišni"... bljuv
  Prikaži cijeli komentar
 62. +33
  trouble
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:20 | 10.02.2012.
  @partizan
  nije advance ni "lijevi" ni "desni"...to je jednostavno portal na kojemu je važna jedino istina.
  @dotoresa
  nije važno da li je netko hrvat, srbin, bosanac, crnogorac, makedonac, slovenac - važno je tko je kakav čovjek. ne tako davno, prije samo nekoliko stoljeća, svi smo bili jedno. a onda su neki zaključili da bi mogli profitirati ako ljude podijele na nacije i označe državne granice.
  vrlo skoro svi mi (pa i ja i ti) ćemo stati pred Stvoritelja, i On nas neće pitati koje smo nacije, već kakva djela smo u životu radili, da li smo voljeli i poštovali i druge ljude i druga bića koja je stvorio... zato, okani se besmislica.. i izgradi svoje srce.
  Prikaži cijeli komentar
 63. +10
  DM
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:20 | 10.02.2012.
  Nemojte nasjedati na ovog "jednog divnog tipa".Njegov zadatak je da
  realtivizira stvar odnosno osigura njihovo vodstvo ako priča krene drugim putem.Maksima je zavadi pa vladaj i kakav god bio rasplet oni su na vrhu.Za učiniti nešto ozbiljnije trebamo autentičnog Grka,Madjara,Hrvata,Rumunja itd.itd
  Prikaži cijeli komentar
 64. +4
  Ivor78
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:18 | 10.02.2012.
  Postoje kvalitetna rješenja koja će biti rješenje na globalnoj razini, RBA ili ti ekonomija bazirana na resursima. The venus project ili the zeitgeist movement.
  Ali jasno da su tu kontraprotivni oni koji profitiraju na tuđoj kičmi. Naravno da ne kuže da su i kraljevi u 18. stoljeću zivjeli lošije od srednje klase danas. Tako bi i pri dobroj svjetskoj organizaciji najbogatiji danas zivjeli lošije nego prosjek u budućnosti. Informirajte se prijatelji sličnih pogleda.
  Prikaži cijeli komentar
 65. +15
  Henrik_VIII
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:18 | 10.02.2012.
  Ovo nije lijevi portal. Povijesno gledajući ljevica je bila u službi korporativnog kapitala rušeći nacionalni naboj kapitalizma pojedinih država, uostalom tako je bila i financirana, sjetite se Lenjina u Švicarskoj s vagonima zlata - otkud - radnici zašparali pa mu dali????. U Njemačkoj 30-tih godina prošlog stoljeća kao i sva ljevica nesvjesna što zapravo jest, otišla je u nacionalni smjer - NSDAP s drugom Hitlerom na čelu. Problem je bio isti kao i sada, ali sada je daleko izraženiji. Danas su svi manipulirani, a manjina misli i zna, ali je manjina, a to i oni manipulatori znaju. Nema tu lijeka.. na žalost.
  Prikaži cijeli komentar
 66. +6
  Gord
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:08 | 10.02.2012.
  @ivan

  To je vec primitivno razmisljanje balkanaca, koji lize dupe svakome tko mu plati na vrijeme. Znas to za nijemce, jer su ti iza ugla. Placaju na vrijeme i kinezi, i koreanci, i englezi i turci. I otkad je placanje na vrijeme izgovor za dominaciju i pljacku. Nemoj biti kmet.
  Prikaži cijeli komentar
 67. +10
  Partizan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:04 | 10.02.2012.
  @dorotesa
  Srbi su dobrodošli na ovaj poratl . Ali na ovaj lijevi portal ustaše sigurno nisu dobrodošle.
  No passaran !
  Prikaži cijeli komentar
 68. +19
  Henrik_VIII
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:57 | 10.02.2012.
  Prvo osmislite novčani sustav u kome su vam svi manje više dužni. Kad vam fali naštampate novi i plasirate ga kao kredit i čekate. Kada vam je neko već jako dužan papira, tome papiru treba dati stvarnu vrijednost i počinje naplata ne u papiru već u materijalnim vrijednostima i nekretninama. Za cijeli postupak treba imati i katalizator i moderator (a to je Njemačka).Njemci su također nemilosrdno kreditirani jer proizvode robu koji drugi kupuju uzimajući još veće kredite. Tako to ide. Grčka to uz sve mjere ne može vratiti, zašto? Zato jer bi odliv novca za vraćanje dugova iz države bio veći od stvorene vrijednosti pa bi zapravo dalje stvaranje novih vrijednosti bila sve manja i manja. To je put bez povratka. Grčka je gecrk, a mi? Mi smo na tom putu. Max Kaiser je tu u pravu.
  Prikaži cijeli komentar
 69. +12
  Krepana Kuna
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:49 | 10.02.2012.
  Boli me glava...
  Činjenica je da je svaki dug osiguran ovako ili onako i to da se Njemačka pojavljuje u ulozi gazde. Gube samo mali koji moraju shvatiti da su većina. Do tada: državni udar, anarhija ili bijeli štrajk... završiti se mora.
  Prikaži cijeli komentar
 70. +5
  njam
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:48 | 10.02.2012.
  @eta
  Nemoj 2 put pogađati..
  Njam njam... Hrvatistan, njam njam...
  Prikaži cijeli komentar
 71. +5
  eta
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:46 | 10.02.2012.
  mene zanima, kad Njemačka čizma zgazi Grčku,Španjolsku,Portugal,koga će nagaziti dalje?
  Prikaži cijeli komentar
 72. +2
  trouble
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:45 | 10.02.2012.
  @mik
  daleko je do spavanja, ali, hvala u svakom slučaju :))
  Prikaži cijeli komentar
 73. +12
  ivan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:45 | 10.02.2012.
  Već viđeno, kad su Britanija i Francuska u krizi dežurni krivac je naravno Njemacka. Imao sam prilike raditi u više Njemackih velikih firmi i moram priznati da su jedini koji su se drzali ugovora i placali na vrijeme šta je velika rijetkost pogotovo kod zemalja juzne Europe. Njihova je vjecna krivica sta su radisni, dobro organizirani i jos jedini u EU imaju zdravu industriju sa proizvodima koji su još uvijek trazeni u svijetu.
  Prikaži cijeli komentar
 74. +1
  Mikonjan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:42 | 10.02.2012.
  @trouble
  Znam da ti voliš kvalitetne rasprave i debate, evo nešto za prije spavanja :)
  A vezano je baš uz tu temu.
  youtube.com/watch?v=O9DoQMMBY_Y
  "Michael Parenti - Conspiracy AND Class Power"
  Prikaži cijeli komentar
 75. +20
  trouble
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:39 | 10.02.2012.
  ovako, klasifikacija vijesti:
  iza kennedyjevog ubistva stoji cia = teorija zavjere
  svijetom upravljaju reptili = teorija zavjere
  area 51 = teorija zavjere
  9/11 - inside job = teorija zavjere
  nasa lažirala slijetanje na mjesec = teorija zavjere
  j.b.tito je bio sovjetski špijun = teorija zavjere
  svemirci otimaju ljude = teorija zavjere
  titanik = teorija zavjere
  barak obama je kao mladić bio na marsu = teorija zavjere
  "foke" koje su likvidirale bin ladena misteriozno ubijene = teorija zavjere
  ...........
  i mogla bi tako do prekosutra....
  stvar je u tome da se "teorijom zavjere" označava sve i svašta... i kad želite da u nešto ljudi ne povjeruju, to označite "teorijom zavjere" i riješili ste problem...oni koji ne žele razmišljati, uhvatit će se čarobne definicije, i odmahnuti rukom. u moru besmislica, i istina postaje smiješna.
  zato imamo mozak da razmišljamo i donosimo vlastite zaključke.
  Prikaži cijeli komentar
 76. +24
  marko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:39 | 10.02.2012.
  max keiser nije "pusti analitičar koji te zatrpava teorijama" i ne nudi rješenje - on je nebrojeno puta u svojim emisijama ponudio rješenje za grke - odbijanje plaćanja ovog po njemu lažnog duga (po islandskom principu)i vraćanje drahme; njegovo je mišljenje da ako su banke ulazile u ovakvu ili onakvu vrstu rizika, treba da podnesu i poslijedice, umjesto poreznih obveznica koji nisu imali ništa s tim; puno je puta izrazio gađenje načinom kako stvari funkcioniraju danas - da banke rade sve veće i veće pizdarije, jer znaju da preuzimaju 0% rizika - što god da se desi, porezni obveznici terete se za sve kroz bail-outove
  Prikaži cijeli komentar
 77. +21
  Kajtebriga
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:36 | 10.02.2012.
  Nova sramota američke vojske: Marinci se slikali sa nacističkom zastavom.
  .
  Nije greska samo su se razotkrili, cijeli vrh NATOA su NACISTI.
  Prikaži cijeli komentar
 78. +9
  ivo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:36 | 10.02.2012.
  DM radi u DM pa mora tako, boji se da ne izgubi posao
  Prikaži cijeli komentar
 79. +8
  Zmija
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:34 | 10.02.2012.
  @DM
  Ajde ne pričaj gluposti.
  Max Keiser je jedan divan lik i žestoki protivnik izraelske politike !

  maxkeiser.com/2012/01/06/jewish-settlers-invade-the-villa...

  i pogledaj video (u kojem argumentira da se neke od najvećih financijskih prevara događaju ne u Londonu ili SAD-u, nego u TEL AVIVU !!!):
  youtube.com/watch?v=DXnKWs01ITU
  Prikaži cijeli komentar
 80. +1
  rokipn
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:34 | 10.02.2012.
  Nemacka je jedno cisto zlo nacisti juce nacisti danas nista se tu nije promenilo a i da se nezaboravi Jugoslavija zasto je najodgovornija Nemacka da se ne kaze samo da su "finansijski vampiri".Ja se slazem da nije sustina u njima nego u bankarima i to je OK ali nije bila sustina u njima i u drugom svetskom ratu Hitler im isto podmetnut.Tim " Vladarima iz senke' a pre svega Vatikanu je jako stalo do Nemacke zato je i uzdizu do vrha pa je srozaju do dna pa opet( da se ne lazemo niko nema to sto ima zato sto je mnogo bolji od drugih i vredi vise nego zato sto ga ovi iz senke simpatisu).Neko ih je debelo slagao da imaju IQ 110 ja mislim 80 maksimum oni su vecita igracka u tudjim rukama
  Prikaži cijeli komentar
 81. +7
  MM
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:34 | 10.02.2012.
  DM, jesi ti onomad pjevo Danke Deutschland :P :D
  Prikaži cijeli komentar
 82. +3
  Slon
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:31 | 10.02.2012.
  Gospodin Keiser, svaka čast na analizi. Ali i na hrabrosti.. ovo je bio intervju bez dlake na jeziku.
  Prikaži cijeli komentar
 83. -1
  svizac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:31 | 10.02.2012.
  @Ernesto, štaš kad ih bombardiraju sa svih strana teorijama zavjere, nekima je teško prokužit da su teorije zavjere dobro smišljena propaganda, a još nemoraju upinjat mozak sve im serviraju na pladnju dežurnog krivca + razvoj događaja :-))))
  Prikaži cijeli komentar
 84. +2
  DM
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:30 | 10.02.2012.
  Ovaj Jevrej je njihov.Njemačka nije problem.Problem su SAD i EU
  nadnacionalne tvorevine pod kontrolom jevrejskog kapita.
  Prikaži cijeli komentar
 85. +11
  Mikonjan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:29 | 10.02.2012.
  Na preciznim analizama advance najviše i skuplja publiku, provjereno :)
  Offtopic, tema 02.12.2011. "Rasplet situacije u Siriji: uz tiho odobrenje Rusije Bashar al-Assad u stanju je ugušiti pobunu i zadržati vlast"
  (advance.hr/vijesti/rasplet-situacije-u-siriji-uz-tiho...)

  I danas se u Siriji događa gotovo po špagici šta su opisali prije skoro 3 mjeseca :))
  Prikaži cijeli komentar
 86. +6
  Mikonjan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:26 | 10.02.2012.
  @trouble
  Možda je šjor Max K. malo Google translejtao zadnjih tjedana :D
  Prikaži cijeli komentar
 87. +8
  svizac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:26 | 10.02.2012.
  mislim da je Keiser jako obar analitičar a i sve je reko, treba samo pročitati - trenutačnu situaciju u Grčkoj kao bezizlaznu - jedino rješenje vidi u revoluciji ili nekoj vrsti državnog udara.
  Prikaži cijeli komentar
 88. +9
  Ernesto
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:26 | 10.02.2012.
  @Marks
  Veliki plus za komentar !
  Meni nikako jasna jedna stvar... advance.hr je valjda jedan od rijetkih medija koji baš nijednom nije spomenuo nijednu "teoriju zavjere". Ali opet od nekud ti ljudi dolaze, uporno propagiraju svoje.
  Jasno, najlakše je za sve optužiti neko tajno društvo, obitelj ili štogod. Promišljati o kapitalu, načinu proizvodnje ili recimo teoriji "višku proizvedenog" (eksploatacija radnika od strane kapitalista), to je malo teže za neke, očito.
  Prikaži cijeli komentar
 89. +22
  Jelko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:23 | 10.02.2012.
  Malo se javljam ali puno čitam, a sad si me ponukala Trouble pa moram javno iznijeti jednu VELIKU POHVALU ZA ADVANCE I NJEGOVE KOMENTATORE! BRAVO!
  Prikaži cijeli komentar
 90. +18
  D
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:22 | 10.02.2012.
  @Marks
  Možda si u pravu, ali vjeruj mi, meni je isto već pun klinac "eksperta" i analitičara poput Kaisera koji nas stalno vrte u krug istim nerazumljivim rječnikom. Krivac je onaj, krivac je onaj. DOSTA više! Krivi smo MI što dopuštamo da budemo STOKA! Trebamo rješenja, ne još jedan dodatan prst na ruci!
  Prikaži cijeli komentar
 91. +12
  Marks
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:18 | 10.02.2012.
  Dajte više prestanite sa tim Rotšildima i sličnim David Icke pizdarijama. Ko da bi bez Rotšilda i sličnih kapitalistički sistem funkcionirao odlično i bio pravedan.
  Potrebna je marksistička sistemska kritika, a ne nekakve jeftine teorije zavjere koje proizvode uglavnom fašisti.
  Prikaži cijeli komentar
 92. +38
  trouble
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:17 | 10.02.2012.
  jbt, komentatori advance-a su pametniji od "ekonomskog analitičara keisera"....oni to isto govore ima 2 mjeseca :))))
  Prikaži cijeli komentar
 93. +3
  sv.petar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:16 | 10.02.2012.
  Prikaži cijeli komentar
 94. +16
  D
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:15 | 10.02.2012.
  @MK-fan
  Glavni problem što večina stvari nisu teorije, već su činjenice. Ako malo dublje istražiš spomenutu problematiku neke stvari će ti mnogo jasnije. Max Kaiser je očigledni stručnjak ali se opet zapličemo u začarani krug uperivanja prsta u dežurnog krivca. Bile to banke, Rothschildovi, Njemačka ili netko četvrti, sasvim nebitno. Mislim da je svima već jasno kako je ovom sustavu odzvonilo i zato nam ne trebaju pusti analitičari koji će nas zatrpavati teorijama o toksičnim dugovima i kreditnim "swapovima", trebaju nam rješenja. Nešto što će nas osloboditi od ovog kaveza u kojem smo zatočeni.
  Prikaži cijeli komentar
 95. +1
  dio procesa
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:15 | 10.02.2012.
  facebook.com/events/291317510921590/ ako neko ima muda...ja se naravno od ovoga potpuno ograđujem, a siguran sam i advance.hr...linkao sam kao zanimljivost:)
  Prikaži cijeli komentar
 96. +7
  Mr. NO
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:13 | 10.02.2012.
  @xyz
  Ne čitaš redovno:
  advance.hr/vijesti/izraelski-radnici-stupili-u-genera...

  Ali kakve veze to ima sa ovom temom??
  Prikaži cijeli komentar
 97. +22
  rokko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:13 | 10.02.2012.
  Glavno je da se engleski šljam nakon Libije,preselio u Siriju,gdje su trenutno u okruženju sa Kataranima i Libijcima,koji se bore protiv Assada.Nadam se da će ih stići kazna i da će se vratiti kući sa nogama naprijed !
  Prikaži cijeli komentar
 98. +14
  xyz
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:11 | 10.02.2012.
  čudi me da niste napisali opširniji članak o štrajku u izraelu
  Prikaži cijeli komentar
 99. +18
  rokko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:10 | 10.02.2012.
  0MK-fan:
  Teorije zavjere plasiraju judeomasoni i njihovi trabanti poput tebe Max Keiser je Rothschildova podguzna muha,koji tendenciozno pokušava Njemacima uvaliti sve probleme sa kojima se susreće EU.Nije slučajno da debil laprda o četvrtom Rajhu !!-Njemci barem ne moraju razarati i uništavati druge države radi pljačke iotimačine resursa,
  kao što radi anglosaksonska gamad.
  Prikaži cijeli komentar
 100. +27
  rokko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:06 | 10.02.2012.
  Lik prodaje maglu ! A čiji je MMF ? Čijeg je novca najviše u opticaju ???Njemačka je ekonomija daleko najjača i oni imaju najviše love,ali novac je većinom u zionista koji drmaju i sa EU i sa SAD.Lik pokušava prebaciti pritisak sa Bildeberg grupe,kojom rukovodi ( zna se ) na Njemačku.Radi se o Rothschildovom čovjeku koji lobira za interese londobnskog citija.Njemci mogu i sami prosperirati i bez EU jer najviše i daju ,ali EU
  ne može bez Njemačke.Nadam se da će se ta tvorevina krupnog kapitala uskoro raspasti.,
  Prikaži cijeli komentar
 101. -10
  MK-fan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:05 | 10.02.2012.
  @D
  Rothschildove? Daj malo lakše sa tim teorijama zavjere... znam da je to sad "in", ali već smo ih svi čuli 1001 put. Kao i Venus project i sve drugo.
  Pustite pravog stručnjaka kao što je Max Keiser da vas malo poduči.
  Prikaži cijeli komentar
 102. +14
  spunk
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:02 | 10.02.2012.
  Čovjek koji je siromašne zemlje otjerao u dužničko ropstvo (VIDEO)
  dnevniavaz.ba/globus/svijet/79136-john-perkins-ekonom...

  ili...kako to rade svima..recept...
  Prikaži cijeli komentar
 103. +13
  D
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:02 | 10.02.2012.
  Hmm, vješto je izbjegao odgovor vezan za Rothschildove...Svu krivnju prebacuje na Njemačku kao državu, ali nitko se ne pita tko stoji iza svega toga. Vrlo manjkav intervju i površne informacije.
  Prikaži cijeli komentar
 104. +4
  T-72
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:50 | 10.02.2012.
  @Rumburak
  A što ako tebi Grci pokucaju na vrata umjesto Turcima?
  Prikaži cijeli komentar
 105. +18
  Maestro Anarhisto
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:49 | 10.02.2012.
  @Rumburak
  Takve izjave danas daju samo dvije skupine ljudi: plaćeni agenti provokatori i notorne neznalice. Nažalost ovih drugih još ima previše...
  Grčki narod je opljčakan protiv svoje volje i sada se mora boriti protiv pljačkaša koji mu je još uvijek u vlastitoj kući (u zgradi parlamenta).
  Prikaži cijeli komentar
 106. +9
  Rumburak
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:47 | 10.02.2012.
  Tenkovi i vojska su zanimljiva tema-ne mogu to sa ničim drugim povezati nego sa planiranjem rate između Grčke i Turske kao "konačnim rješenjem"
  Prikaži cijeli komentar
 107. +33
  Rumburak
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:46 | 10.02.2012.
  E sad svi oni koji mantrajuj od 15. plača i o mirovinama od 3000 euura i o bonusima za dolazak na posao na vrijeme, o tome da su Grci lijeni i truć blablabla šta sve ne - svi vi zapitajte se čije ideje imate u glavi. Svoje? Ili ideje iz mainstrema medija?
  Prikaži cijeli komentar
 108. +22
  T-72
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:45 | 10.02.2012.
  ILI DA PRESTANU PLAĆATI ONIH 3000 LEOPARD TENKOVA MADE IN GERMANY KOJI SU POTPUNO NEKORISNI U BRDOVITOJ GRČKOJ.
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.