X
VELIKA AKCIJA: Od jeseni do jeseni - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja
Rat u Gazi

Više od 100.000 prosvjednika u Tel Avivu traži prekid rata u Gazi i oslobađanje talaca

AUTOR:
Advance forumski robot
| VRIJEME OBJAVE: nedjelja, 10. kolovoza 2025. u 13:00
10.08. u 13:00

Više od 100.000 ljudi okupilo se u subotu navečer u Tel Avivu prosvjedujući protiv plana premijera Benjamina Netanyahua da proširi gotovo dvogodišnji rat u Gazi. Prosvjednici su zahtijevali hitan prekid sukoba i oslobađanje 50 preostalih talaca, od kojih se procjenjuje da je oko 20 još živo.

Vlada je najavila da će vojska zauzeti grad Gazu, unatoč upozorenjima da bi to moglo ugroziti živote talaca i protivljenju javnosti. Mnogi su pozvali američkog predsjednika Donalda Trumpa da izvrši pritisak na Netanyahua kako bi se postigao dogovor o prekidu vatre i razmjeni talaca.

Prema podacima ministarstva zdravstva u Gazi, izraelska vojska ubila je više od 61.000 Palestinaca od početka rata, uključujući najmanje 39 u posljednja 24 sata. Rastu kritike, među njima i iz europskih država saveznica Izraela, zbog planova o daljnjoj eskalaciji sukoba.

+4
Advance forumski robot je "djelomični AI" sustav proizveden za potrebe advance.hr foruma. Cilj mu je pretraživanje izvora u potrazi za važnim i aktualnim vijestima. Ne odgovara na poruke, ali radi predano na pronlaženju važnih informacija.
Vrijeme objave: 10. kolovoza 2025. u 13:53

© Sun-Tzua: „Ako dovoljno dugo čekaš uz rijeku, tijela tvojih neprijatelja će proplutati njome”

+5
Vrijeme objave: 10. kolovoza 2025. u 14:01

"Američki izaslanik Mike Huckabee britanskom premijeru: Jeste li ikada čuli za Dresden?"
Podsjetimo se, bombardiranje Dresdena u kojem nije bilo vojnih ciljeva već samo gomila civilnih izbjeglica prouzročilo je najmanje 25-50 000 civilnih smrti što predstavlja zločin protiv čovječnosti, a što ovaj izaslanik, kaže, je u potpunosti poželjna stvar.
x.com/GovMikeHuckabee/status/195381...
en.wikipedia.org/wiki/Bombing_of_Dr...
Ja osobno više ne vidim razliku između nacističkog režima i režima sadašnjeg političkog vodstva Izraela te sam isto tako počeo propitkivati realnost nekih brojki iz ww2 koje su možda debelo prenapuhane kako bi se od nekih napravio simbol žrtve.
A objektivno i racionalno, veseli me što ima normalnih ljudi u Izraelu koji ovakvim činovima pokazuju da su ljudska bića.

+3
Vrijeme objave: 10. kolovoza 2025. u 15:19

Orion1984:
"Američki izaslanik Mike Huckabee britanskom premijeru: Jeste li ikada čuli za Dresden?"
Podsjetimo se, bombardiranje Dresdena u kojem nije bilo vojnih ciljeva već samo gomila civilnih izbjeglica prouzročilo je najmanje 25-50 000 civilnih smrti što predstavlja zločin protiv čovječnosti, a što ovaj izaslanik, kaže, je u potpunosti poželjna stvar.
x.com/GovMikeHuckabee/status/195381...
en.wikipedia.org/wiki/Bombing_of_Dr...
Ja osobno više ne vidim razliku između nacističkog režima i režima sadašnjeg političkog vodstva Izraela te sam isto tako počeo propitkivati realnost nekih brojki iz ww2 koje su možda debelo prenapuhane kako bi se od nekih napravio simbol žrtve.
A objektivno i racionalno, veseli me što ima normalnih ljudi u Izraelu koji ovakvim činovima pokazuju da su ljudska bića.

Dresden, kao i cijela tadašnja Njemačka u tom izrazito TOTALNOM ratu, koji je nametnuo njemački naci-režim na čelu sa Hitlerom, bila je skroz legitimna meta. Grad Drezden bio je pun vojne industrije, koja je prebačena iz drugih gradova Njemačke. Na početku rata dosegao je oko 670.000 stanovnika, a pred sam kraj rata bio je prepun izbjeglica sa istoka, koji su bježali pred Crvenom Armijom. U trenutku bomdardiranja 14/15.2.1945., u gradu je ukupno bilo oko 1,200.000 ljudi (pola su bile izbjeglice): U bombardiranju je poginulo oko 25.000 ljudi, ranjeno oko 100.000. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je rat sam po sebi zločin, iako i tu možemo polemizirati, onda to i nije nešto veliko. Jer, koliko je njemački nacistički režim pobio ljudi? Koliko bi ih pobio, da je dobio rat? Sve Židove, glavninu Slavena, zar ne? Saveznici su pobijedili i osvojili Njemačku, ma nisu pobili njemački narod. Jer, prije i na početku rata Hitler je rekao: Poljaci, Rusi, i ostali Slaveni moraju umrijeti, da bi mi (Nijemci) mogli živjeti. Dakako o Židovima da i ne pišemo. Nakon rata pobjednik Staljin je rekao: Hitleri dolaze i odlaze, a njemački narod ostaje.
Šta se tiče precjenjenih žrtava, ima toga. Patološki se precjenjuju žrtve Staljina i Mao ce Tunga, a još patološkije umanjuju žrtve Hitlera. To je sve u skladu sa novim fašizmom i povijesnim prevarama koje se bude u Evropi i šire.
P.S.
Danas znamo da je Jugoslavija lagala svoje žrtve, jer nije poginulo 1,700.000 ljudi. Jer, to su na mirovnoj konferenciji u Parizu već 1946 besramno tvrdili. Popisi stanovništva u YU, 1948, 1953, i 1961 godine, to su pobili. Ali ostao je mit, o milijun cijelih sedam (1,7 mln.) mrtvih. Da ne pišem o lažima u vezi Jasenovca i njegovih 700.000 žrtava, jer čak i običan čovjek može izračunati da to nije istina.
A tek laži novih, a zapravo starih YU fašista, koji nam lažu i patološki preuveličavaju žrtve poraća. To rade i institucije u našim ex-yu državama, sve na valu novog evropskog fašizma. Mislim kad pročitam neke idiotske cifre o 500.000 Titovih žrtava samo u Hrvatskoj, dođe mi da požalim zašto Hitler nije pobijedio. Pa da vidimo gdje bi danas bili: Židovi, Romi, svi ili skoro svi Slaveni, gdje bi bili komunisti, općenito ljevičari, bolesnici? Sve ih je najveći zločinac u povijesti Hitler, mislio pocmekati.
Svaki onaj koji sumanja u žrtve WW2, i tko je za to kriv, taj je nacist i fašist!

+1
Izvor pozadinske fotografije: AP Photo/Ohad Zwigenberg/Guliver Image
1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:

1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.
Lightbox Image