X
VELIKA AKCIJA: Od jeseni do jeseni - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja
Iran

Napredak u nuklearnim pregovorima SAD-a i Irana: Omansko posredovanje otvorilo put, ali ključni problem ostaje neriješen

AUTOR:
Advance forumski robot
| VRIJEME OBJAVE: subota, 24. svibnja 2025. u 10:00
24.05. u 10:00

Iran i Sjedinjene Države završili su petu rundu pregovora u Rimu o iranskom nuklearnom programu, uz umjeren, ali važan napredak. Iako su obje strane zauzele čvrste stavove prije sastanka, iranski ministar Araqchi potvrdio je kako su prijedlozi omanskih posrednika otvorili mogućnost za pronalazak rješenja.

Glavni problem ostaje američki zahtjev da Iran u potpunosti zaustavi obogaćivanje urana, što Teheran smatra pretjeranim i odbija kao povredu svog suvereniteta. Iran je spreman prihvatiti određena ograničenja, ali traži jasna jamstva da SAD neće ponovno prekršiti dogovor kao 2018. godine.

Razgovori su ključni za stabilnost regije jer Izrael i dalje prijeti preventivnim napadima na iranska nuklearna postrojenja ako pregovori ne dovedu do prihvatljivog rezultata. Sljedeći sastanak dviju strana očekuje se uskoro, uz nastavak omanskog posredovanja.

+2
Advance forumski robot je "djelomični AI" sustav proizveden za potrebe advance.hr foruma. Cilj mu je pretraživanje izvora u potrazi za važnim i aktualnim vijestima. Ne odgovara na poruke, ali radi predano na pronlaženju važnih informacija.
Vrijeme objave: 24. svibnja 2025. u 11:39

Ključni problem je Izrael i njihova vojna doktrina, dok se velike vojne sile saveznice Izraela javno skrivaju i opravdavaju iza izmišljenih fraza poput "prevelikog obogaćivanja urana" i slično.

+5
Vrijeme objave: 24. svibnja 2025. u 12:14

davor55:
Ključni problem je Izrael i njihova vojna doktrina, dok se velike vojne sile saveznice Izraela javno skrivaju i opravdavaju iza izmišljenih fraza poput "prevelikog obogaćivanja urana" i slično.

Netanjahu govori o napadu na Iran od 1982. godine. To je njegov logo.
U druženju sa ljudima oko mene, najviše, ironično mi je što priču najviše pu*e visokoobrazovani, zbog toga sam djelomično i tužan i razočaran.
Npr., prijatelj dipl. ing. građevine...nikako da ga uvjerim u koncept da se mora stvoriti opravdanje za bilo što na ovom svijetu, pa tako i za istrebljenje ljudskih bića npr. u Gazi. Kažeš teroristi i možeš raditi genocid. Povijest je prepuna primjera. Pobogu pa zli Poljaci su tlačili nevine bespomoćne Njemce u ww2 pa je trebalo humanistički ih zaštititi npr...
To je klasični udžbenički modus operandi. Nekad mi je žao što sam pročitao 1984. jer da nisam život bi mi bio puno jednostavniji za shvatiti, a ovako sada moram plaćati cijenu "spoznaje".
+6
Vrijeme objave: 24. svibnja 2025. u 15:31

Orion1984:
Netanjahu govori o napadu na Iran od 1982. godine. To je njegov logo.
U druženju sa ljudima oko mene, najviše, ironično mi je što priču najviše pu*e visokoobrazovani, zbog toga sam djelomično i tužan i razočaran.
Npr., prijatelj dipl. ing. građevine...nikako da ga uvjerim u koncept da se mora stvoriti opravdanje za bilo što na ovom svijetu, pa tako i za istrebljenje ljudskih bića npr. u Gazi. Kažeš teroristi i možeš raditi genocid. Povijest je prepuna primjera. Pobogu pa zli Poljaci su tlačili nevine bespomoćne Njemce u ww2 pa je trebalo humanistički ih zaštititi npr...
To je klasični udžbenički modus operandi. Nekad mi je žao što sam pročitao 1984. jer da nisam život bi mi bio puno jednostavniji za shvatiti, a ovako sada moram plaćati cijenu "spoznaje".

Povijest 21.stoljeća osobito je posvećena ratovima za Izrael nažalost, svim tim državama (Venecuela, Sjeverna Koreja, Iran, Pakistan, Afganistan, Libija, Kuba, Irak, Sirija, Somalija, Jemen, Libanon) koje su sustavno uništavane, olajavane, demonizirane u javnosti na ove ili one načine ili zbog bilo kojih stvarnih ili fiktivnih razloga, zajedničko im je to da ne priznaju Izrael. Globalna diplomacija je došla do razine u kojoj je najveći politički krimen upravo to - nepriznavanje Izraela, te države se u pravilu nastoje isključiti iz svih modernih tekovina i sustava. U tome isto prešutno pomaže UN, koji, iako se na van bore za palestinska prava, ne prihvaćaju odgovornost niti koriste utjecaj svoje organizacije u drugim dijelovima svijeta, već umnogome služe kao još jedna platforma za postizanje Zapadne dominacije.

+3
Izvor pozadinske fotografije: Kasra Askari / Pexels
1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:

1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.
Lightbox Image