Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako će "u bliskoj budućnosti" donijeti odluku o tome hoće li provesti zabranu aplikacije TikTok u zemlji, nakon što je Vrhovni sud potvrdio zakon koji blokira aplikaciju ako njezina kineska matična tvrtka ne proda vlasništvo nekoj američkoj kompaniji do ove nedjelje, odnosno do sutra.
Vrhovni sud, čijih je devet sudaca jednoglasno donijelo odluku u petak, zaključio je kako Kongres nije prekršio Ustav SAD-a i zaštitu slobode govora kada je prošle godine naredio obaveznu prodaju aplikacije. "Nema sumnje da TikTok za više od 170 milijuna Amerikanaca predstavlja jedinstven i širok prostor za izražavanje, sredstvo angažmana i izvor zajednice. No, Kongres je utvrdio da je prodaja nužna kako bi se adresirali opravdani nacionalni sigurnosni problemi vezani uz prikupljanje podataka i povezanost s inozemnim protivnikom", stoji u izjavi suda, aludirajući na prijetnju iz Kine.
Zabrana bi trebala stupiti na snagu posljednjeg dana mandata predsjednika Joea Bidena, no Bijela kuća je potvrdila da će odluku prepustiti Trumpu, čija inauguracija slijedi u ponedjeljak. Trump je na svojoj platformi Truth Social poručio: "Odluka Vrhovnog suda je očekivana i svi je moraju poštovati. Moja odluka o TikToku bit će donesena uskoro, ali moram pregledati situaciju".
Trump, koji je tijekom kampanje za drugi mandat promijenio stav prema TikToku, pripisuje aplikaciji zasluge za osvajanje glasova mladih birača. "Za sve koji žele spasiti TikTok u Americi, glasajte za Trumpa. Druga strana ga želi ukinuti, a ja sam sada velika zvijezda na TikToku", izjavio je ranije.
TikTok je više puta negirao optužbe da dijeli podatke korisnika s kineskom Vladom, dok je kinesko ministarstvo vanjskih poslova optužilo SAD za "zloupotrebu državne moći u suzbijanju stranih kompanija".