Bill Gates održao je sastanak s novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom kako bi razgovarali o tome kako se lekcije iz pandemije Covid-19 mogu iskoristiti za "ubrzanje inovacija" u rješavanju drugih globalnih zdravstvenih izazova. Gates je o ovom sastanku govorio u intervjuu za Wall Street Journal, opisujući trosatnu večeru s Trumpom kao "dugu, ali prilično intrigantnu".
Sastanku su prisustvovali i buduća šefica osoblja Bijele kuće Susie Wiles te jedan od Gatesovih suradnika, a glavna tema bila je kako bi Trump mogao pridonijeti važnim medicinskim postignućima, poput pronalaska lijeka za HIV i iskorjenjivanja dječje paralize. "Bio je fasciniran idejom što može učiniti kako bi maksimizirao šansu da se tijekom sljedeće četiri godine postigne to nevjerojatno postignuće, iskorjenjivanje dječje paralize", izjavio je Gates.
Gates je također podsjetio na Trumpovu ulogu tijekom pandemije Covid-19, naglašavajući kako je tada ubrzao inovacije u razvoju cjepiva. U tom kontekstu, predložio je Trumpu sličan pristup u pronalasku lijeka za HIV, na čemu aktivno radi Gatesova zaklada. "Pitao sam ga može li se ovdje primijeniti sličan pristup. Mislim da smo oboje bili prilično uzbuđeni zbog te ideje", dodao je.
Osim toga, Gates je istaknuo kako je bio impresioniran Trumpovim interesom za probleme o kojima su razgovarali. "Iskreno, impresioniralo me koliko je pokazao zanimanje za teme koje sam iznio", zaključio je Gates, napomenuvši da je Trump djelovao "energično i spremno pomoći u poticanju inovacija".