X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Sirijska vojska kreće u konačni obračun s Islamskom državom: Tisuće vojnika spremaju se za deblokadu Deir ez-Zora

PIŠE:
Objavljeno:

Završetkom bitke za Hamu (Bitka za Hamu), kao i uspostavom četiri sigurnosne zone na zapadu Sirije, započinje nova faza u sirijskom građanskom ratu. Rusija i sirijska vlada odlučile su se u potpunosti posvetiti Islamskoj državi koja još uvijek drži značajna područja u istočnom dijelu zemlje. Namjera planera u Moskvi i Damasku je deblokada opkoljene enklave Deir ez-Zor koja se već nekoliko godina održava na životu pomoću zračnog mosta. No, po nekima je ultimativni cilj izbijanje na iračku granicu i de facto eliminacija Islamske države kao značajnog igrača u ratu. Kalifat je već godinu dana ozbiljno uzdrman, kako u Iraku, tako i na sjeveru Sirije. Unatoč oslobađanju Palmire, Islamska država još se grčevito drži beživotne pustinje i brda istočne Sirije te time veže značajne postrojbe sirijske vojske. Političke implikacije izbijanja na iračku granicu također su vrlo značajne, naročito u svijetlu podjele američke i ruske sfere utjecaja.

Situacija u Siriji
Manje operacije oko Palmire traju već tjednima, no to je prije svega osiguravanje dubine obrane, a manje nastupanje prema istoku. Oslobađanje naftnih polja Al-Shaer na sjeveru te napredovanje prema rudniku fosfora na jugu kod mjesta Khunayfisa, ima i ekonomski značaj.

Operacija prema istoku dobila je naziv 'Lavanda'. Većina najboljih napadačkih postrojbi sirijske vojske već su na istočnom frontu prema Islamskoj državi. Po procjenama, bit će uključeno barem 10 000 vojnika sirijske vojske i savezničkih milicija. Rusko vojno zrakoplovstvo već neko vrijeme djeluje po ciljevima IS-a, što je u dosadašnjem tijeku intervencije ipak bio sekundarni cilj Rusije.

Možda neposredni povod početku ofenzive je značajno napredovanje do sada malo poznate Maghwar al-Thawra uz granicu s Irakom, frakcije slobodne sirijske vojske, prijašnjeg naziva Nova sirijska vojska. Riječ je o relativno maloj vojnoj formaciji poduprijetom Jordanom i SAD-om, koja djeluje u poprilično nebitnoj pustinji. Za sada su zauzeli neočekivano veliko pustinjsko područje pod IS-om te na prepad ušli u mjesto Al-Humaymah koje leži na opskrbnoj cesti prema istočnom Homsu. Kad su militanti Nove sirijske vojske isto na prepad zauzeli Bukamal duboko u teritoriju IS-a, borci kalifata su se vrlo brzo organizirali i razbili militante za duže vrijeme. Ovaj put su na novo organizirani militanti (i novog naziva) sistematski počistili cijelo područje u Suweidi i Al Qassabu pa je za očekivati opet ulazak u Bukamal. Zanimljivo je da su zauzeli mjesto Ulaniyya kod Palmire i time se neugodno približili i sirijskoj vojsci. Militante Maghwar al-Thawra podupiru direktno i američke, britanske i jordanske specijalne postrojbe. Zanimljivo, ova grupa je uspostavila kontrolnu točku na graničnom prijelaz Tanf / Al-Walid na iračko-sirijskoj granici.

Militanti Maghwar al-Thawra
No, svakako su namjere sirijske vojske o obračunu s Islamskom državom dio šireg plana već duže vrijeme, posebno pred stalnom kurdskom ofenzivom prema Raqqi. Prelazak Sirijskih demokratskih snaga pod dominacijom Kurda na zapadnu obalu Eufrata i zauzimanje grada Tabqah te istoimene vojne baze vjerojatno je i katalizator uspostave sigurnosnih zona i početka operacije Lavanda. Neuspio i skup pokušaj proboja sirijske vojske prema bazi Tabqah prošle godine u tankoj izbočini uz glavnu cestu bio je osuđen na neuspjeh, a kao i drugi pad Palmire, dokaz je da jedino sustavno odbacivanje boraca kalifata na svim frontovima omogućuje trajno držanje novoosvojenih teritorija.

Ofenzive sirijske vojske na Islamsku državu uvijek su do sada bile mač s dvije oštrice, jer čim bi se snage SAA okrenule prema istoku, ubrzo bi uslijedila neka ofenziva militanata iz Idliba, prije svega Tahrir al Shama (Al Nusra), Ahrar ash-Shama te ostalih grupacija islamista i Slobodne sirijske vojske. Tako je bilo ovo proljeće u Hami, u jeku značajnog napredovanja sirijske vojske u istočnom zaleđu Aleppa. No, za očekivati je da su militanti iz Idliba za nekoliko mjeseci imobilizirani nedavnim porazima i gubicima, ali i pritiskom Turske, u dogovoru s Rusima.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.